POLİTİKA - 27 Ocak 2026 Salı 19:44

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nijeryalı mevkidaşıyla ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu

A
A
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nijeryalı mevkidaşıyla ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu

Nijerya Cumhurbaşkanı Bola Ahmed Tinubu ve heyeti ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhurbaşkanı ve kıymetli heyetiyle ticaret, yatırımlar, enerji, eğitim ve savunma sanayi alanlarındaki ilişkilerimizi bugün etraflıca değerlendirdik" dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Nijerya Cumhurbaşkanı Bola Ahmed Tinubu ve heyeti ile bir araya geldi. Gerçekleşen görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nijerya Cumhurbaşkanı Bola Ahmed Tinubu ile Anlaşmaların İmza Töreni ve Ortak Basın Toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede iki ülke arasındaki iş birliklerine yönelik konuların ele alındığını açıkladı.


"Cumhurbaşkanı ve kıymetli heyetiyle ticaret, yatırımlar, enerji, eğitim ve savunma sanayi alanlarındaki ilişkilerimizi bugün etraflıca değerlendirdik"


Nijerya Cumhurbaşkanı Bola Ahmed Tinubu’yu Ankara’da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade eden ve gerçekleştirilen görüşmeye dair bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugünkü görüşmelerimizin ve Nijerya heyetinin iş çevrelerimizde gerçekleştirecekleri temasların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Nijerya bizim için dost bir ülke olmasının ötesinde, 230 milyonluk nüfusuyla Sahraaltı Afrika’daki en yakın ticaret ortaklarımızdan biridir. Nijerya aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı ve D8 bünyesinde Filistin başta olmak üzere İslam dünyasını ilgilendiren birçok konuda yakın iş birliği halinde olduğumuz stratejik önemde bir ülkedir. Sayın Cumhurbaşkanı ve kıymetli heyetiyle ticaret, yatırımlar, enerji, eğitim ve savunma sanayi alanlarındaki ilişkilerimizi bugün etraflıca değerlendirdik" ifadelerini kullandı.



"Bugünkü görüşmelerimizde 5 milyar dolar ticaret hacmi hedefimize bağlılığımızı teyit ettik"


Nijerya’ya 2021 yılında gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nijerya’ya yaptığım ziyaretle çerçevesini çizdiğimiz iş birliğimizi çok daha ileri taşıyacak kararlar aldık. Bu noktada bizim gibi Nijerya tarafında da güçlü bir siyasi irade ve kararlılık olduğunu memnuniyetle müşahede ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanına çok sayıda bakan ve üst düzeyli yetkilinin refakat etmesi bu siyasi kararlılığın en açık emaresidir. Evvela ticaret ve yatırımlar alanlarında önemli bir potansiyelimiz olduğunu görüyoruz. Bugünkü görüşmelerimizde 5 milyar dolar ticaret hacmi hedefimize bağlılığımızı teyit ettik, atılması gereken adımları ele aldık. Ayrıca Nijerya’daki yatırımlarımızı destekleyecek fırsatları görüştük. Bugün tesisinde mutabık kaldığımız Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesinin bu açıdan hayırlara vesile olacağına inanıyoruz. Kalkınma iş birliği kapsamında ise TİKA’mızın Abuja’da bir ofis açmasıyla birlikte Nijeryalı kardeşlerimizin refahına katkı sağlamayı arzu ediyoruz" diye konuştu.


Nijerya’nın Afrika’da en büyük petrol ve doğal gaz üreticisi konumunda bulunduğunun altını çizen Erdoğan, "Tinubu’nun iktidara geldiği 2023 yılından bu yana ülke ekonomisini yeniden yapılandırmaya yönelik girişimlerinde enerji sektörü önemli yer tutuyor. Biz de bu alandaki potansiyeli gerek yatırımlar gerek ticari boyutları itibariyle değerlendirmek istiyor, Türkiye Petrolleri ve BOTAŞ’ın Nijeryalı kuruluşlarla iş birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.



"Ülkemizin terörle mücadeledeki önemli tecrübesini paylaşmaya hazır olduğumuzu belirttik"


Afrika’da ve Afrika’nın özellikle sahil bölgelerinde terör örgütlerinin ortaya çıkmaya başladığını belirten Erdoğan, "Sayın Tinubu’nun liderliğinde terörle mücadelesinde dost Nijerya halkının yanındayız. Nitekim bugün askeri eğitim ve istihbarat alanlarında daha yakın iş birliği imkanlarını değerlendirdik. Ülkemizin terörle mücadeledeki önemli tecrübesini paylaşmaya hazır olduğumuzu belirttik. Ayrıca Nijeryalı yetkililerin önde gelen savunma sanayi firmalarımızla bu ziyaret kapsamında yapacakları görüşmelerin müspet neticelerini de yakında alacağımıza inanıyorum" diye konuştu.



"Pek çok Nijeryalı gencin ülkemizde eğitim görmesinden mutluluk duyuyoruz"


Eğitim alanında da iş birliğinin konuşulduğunu ifade eden Erdoğan şöyle devam etti:


"Pek çok Nijeryalı gencin ülkemizde eğitim görmesinden mutluluk duyuyoruz. Ayrıca Maarif Vakfımızın Nijerya’da faaliyetlerine başlamasıyla birlikte Nijerya’nın genç nüfusu için ilave bir imkan sunabileceğimize inanıyorum. Bugün imzaladığımız eğitim iş birliği anlaşmasıyla da iş birliğimizin ahdi temelini daha da güçlendireceğiz."


Basın toplantısında konuşan Nijerya Cumhurbaşkanı Bola Ahmed Tinubu ise her iki ülkeyi ilgilendiren her konuyu konuştuklarını söyleyerek Nijerya olarak Afrika Kıtasının kalbinde olduklarını demokrasi, özgürlükler ve refah konusundaki verdikleri taahhütler konusunda güvenilebilir olduğunu ifade etti.


Türkiye ile Nijerya arasında imza altına alınan anlaşmalar şöyle:


"- Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Diasporadaki Nijeryalılar Komisyonu Arasında Diaspora Siyasası Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Medya ve İletişim Alanında Mutabakat Zaptı. Türkiye Cumhuriyeti ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Yükseköğretim Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı. Türkiye Cumhuriyeti Helal Akreditasyon Kurumu ile Nijerya Ulusal Akreditasyon Sistemi Arasında Helal Kalite Altyapısı Alanında Mutabakat Zaptı. Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO) Tesis Eden Ortak Bildiri. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Askeri İşbirliği Protokolü. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Dışişleri Akademisi Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı. Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Kadın İşleri Bakanlığı Arasında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir İYİ Partili Turhan Çömez annesini son yolculuğuna uğurladı İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez’in annesi İkbal Çömez, son yolculuğuna uğurlandı. Üst solunum yolu enfeksiyonu rahatsızlığı bulunan İkbal Çömez, birkaç gün önce yoğun bakıma alındı. Dün sağlık durumu kötüleşen İkbal Çömez akşam saatlerinde hayatını kaybetti. Turhan Çömez, acı haberi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurarak cenazenin Gönen Paşaçiftlik köyünde defnedileceğini belirtti. İkbal Çömez’in cenazesi bugün Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı Paşaçiftlik köyünde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Paşaçiflik Köy Camii’nde kılınan cenaze namazına İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, CHP Başkanvekili Ali Mahir Başarır, İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Afyon Milletvekili Muharrem İnce, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, İYİ Parti Teşkilat Başkanı Hasan Toktay, İYİ Parti Siyasi İlişkiler Başkanı Enver Yılmaz, İYİ Parti Genel Sekreteri Osman Ertürk Özel, İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Buğra Kavuncu, İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, İYİ Parti Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Gönen Kaymakamı Ahmet Altıntaş ile İkbal Çömez’in yakınları katıldı. Turan Çömez’i acı gününde yalnız bırakmamak için toplandıklarını belirten İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen, "Allah mekanını cennet eylesin, zor günlerde bir arada olmak ister bizde bu yüzden buradayız" dedi. Kılınan cenaze namazının ardından İkbal Çömez’in cenazesi köy mezarlığında toprağa verildi.
Samsun Başkan Kul: "Terme’yi sanayi ve turizmin parlayan yıldızı yapacağız" Halk buluşmasında vatandaşlarla bir araya gelen Samsun Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, "Biz ‘yapacağız’ demiyoruz, ‘yaptık yine yaparız’ diyoruz. Artık hikayemizin hep birlikte yazacağımız ikinci bölümüne geldik. Terme’yi sanayi ve turizmin parlayan yıldızı yapacağız" dedi. Terme’de katılımcı belediyecilik anlayışının örneklerinden biri olan halk buluşmaları, Evci Mahallesi ile devam etti. Terme Kaymakamı Metin Maytalman başkanlığında düzenlenen buluşmaya Belediye Başkanı Şenol Kul, kamu kurumlarının temsilcileri ve Evci Mahalle Muhtarı Selahattin Gemrik katıldı. Hemşehrilerinin sorunlarını, taleplerini ve önerilerini tek tek dinleyen Başkan Kul, çözüm odaklı belediyecilik mesajı verdi. "Tek gerçek gücümüz birliğimizdir" Vatandaşlarla bir araya gelmenin hizmet üretme sürecindeki önemine dikkat çeken Başkan Kul, "Hemşehrilerimizin gözlerinin içine bakarak, onların sesine kulak verdik. Çünkü biliyoruz ki, Terme’yi her gün bir adım daha ileriye taşıma hedefimize ulaşmak için tek gerçek gücümüz, siz değerli hemşehrilerimizle olan birliğimizdir. Bizler, sosyal hayattan eğitime, kültürden spora kadar her alanda daha modern ve konforlu bir yaşam alanı inşa etmek için var gücümüzle çalışıyoruz" diye konuştu. "Hikayemizin ikinci bölümüne geldik" Terme’nin kalkınma sürecinde yeni bir dönemin kapılarını araladıklarını ifade eden Başkan Şenol Kul, "Geldiğimiz yol az değil ama gideceğimiz daha çok yol var. Yaptığımız işlerle elbette gurur duyuyoruz ama yapacaklarımızın yanında bu işleri bir başlangıç olarak kabul ediyoruz. Önümüz açık elhamdülillah. Artık hikayemizin hep birlikte yazacağımız ikinci bölümüne geldik. Yine akıl akıla verip, şehrimizin geleceğini hep birlikte inşa edeceğiz" şeklinde konuştu. "Terme’yi sanayi ve turizmin parlayan yıldızı yapacağız" İlçenin hedeflerini net bir şekilde ortaya koyan Kul, "Bizim hedefimiz net. Diyoruz ki; Terme sanayide marka olacak, Terme turizmin merkez şehri olacak. Bu hedeflere ulaşırken her bir hemşehrimizin fikri bizim için kıymetlidir. Gönül gönüle, omuz omuza verdik ve bugüne kadar hep birlikte başardık. Bundan sonra da Terme’mizin geleceğini birlikte şekillendirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.