GÜNDEM - 15 Kasım 2024 Cuma 19:56

Eğitim Gücü-Sen Genel Başkanı Özat: "Bütçenin en az yüzde 6 seviyesine çıkarılması gerekmektedir"

A
A
A
Eğitim Gücü-Sen Genel Başkanı Özat: "Bütçenin en az yüzde 6 seviyesine çıkarılması gerekmektedir"

Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü-Sen) Genel Başkanı Oğuz Özat, Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan bütçeyi değerlendirerek, "Eğitime ayrılan bütçenin en az yüzde 6 seviyesine çıkarılması gerekmektedir. Bu kaynak, öğrenci başına harcamaları artırmanın yanı sıra, okul altyapısı, öğretim materyalleri ve dijitalleşme gibi alanlarda kullanılmalıdır" dedi.


Eğitim Gücü-Sen Genel Başkanı Oğuz Özat, 2025 yılı bütçe görüşmelerinde Milli Eğitim Bakanlığına ayrılan bütçeyi değerlendirdi. Özat, “Eğitim, bir ülkenin kalkınmasının temel taşlarından biridir. Ne yazık ki, Türkiye’de eğitime ayrılan bütçe, son yıllarda artan enflasyon ve kaynak yetersizlikleri nedeniyle öğrencilerimize, eğitim çalışanlarımıza ve eğitim personelimize yeterli katkıyı sağlayamamaktadır. Eğitimin tüm seviyelerinde yaşanan aksaklıklar, sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de tehdit etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2025 yılı için belirlenen bütçe, özellikle büyük bir gelişim beklentisi içinde olan eğitim camiası için hayal kırıklığı oluşturmuştur. 2025 yılı için açıklanan bütçe 1 trilyon 37 milyar lira olarak belirlenmiştir. Ancak, bu bütçenin büyük kısmı, devlet memurlarının maaş ödemeleri gibi rutin harcamalarla sınırlıdır ve eğitimde yapılması gereken yatırımların önünü tıkamaktadır” dedi.



“Eğitime ayrılan bütçenin en az yüzde 6 seviyesine çıkarılması gerekmektedir”


Eğitime ayrılan bütçenin yüzde 63’ünün personel giderlerine, yüzde 1,93’ünün ise yatırım harcamalarına ayrıldığını kaydeden Özat, ”Bu oran, okulların fiziki koşullarının iyileştirilmesi, eğitim materyallerinin güncellenmesi ve öğretim teknolojilerinin modernize edilmesi gibi konulara yatırım yapılmadığını göstermektedir. Okulların maddi ihtiyaçları, personel eksiklikleri, donanım ve kırtasiye gereksinimleri karşılanamamaktadır. Aynı binada 5 okul bulunmasına rağmen yeni okullar yapılamamakta; idareciler, harcamalar için yetersiz bütçeler nedeniyle sıkıntı yaşamaktadır. Tüm bu yetersizlikler, eğitim sistemimizin kalitesini olumsuz etkilemektedir. Burada yapılması gerekenler bellidir. Eğitime ayrılan bütçenin en az yüzde 6 seviyesine çıkarılması gerekmektedir. Bu kaynak, öğrenci başına harcamaları artırmanın yanı sıra, okul altyapısı, öğretim materyalleri ve dijitalleşme gibi alanlarda kullanılmalıdır. Okul altyapısındaki eşitsizliklerin giderilmesi, her öğrenciye kaliteli eğitim fırsatı sunulması için kırsal ve dezavantajlı bölgelere özel yatırımlar yapılmalıdır. Dijital eğitim altyapısının güçlendirilmesi, akıllı tahtaların, bilgisayarların ve internet erişiminin her okula sağlanması gerekmektedir. Ayrıca eğitim çalışanlarına yönelik dijital yeterlilik eğitimleri düzenlenmelidir. Atama bekleyen eğitim çalışanları için acilen kadro açılmalı, mevcut eğitimcilerin maaşları ve çalışma koşulları iyileştirilmelidir. Bu, eğitimde kaliteyi artıracak ve personelin motivasyonunu yükseltecektir. Eğitime yapılan yatırım, sadece öğrencilerimizin bireysel gelişimi için değil, ülkemizin kalkınması için de kritik öneme sahiptir. Eğitim Gücü Sendikası olarak eğitimde fırsat eşitliğini ve kaliteli eğitim imkanlarını tüm Türkiye genelinde sağlamak için gerekli adımların bir an önce atılmasını talep ediyoruz. Eğitime yapılan her yatırım, sadece öğrencilerin değil, tüm toplumun geleceğine yapılan bir yatırımdır” ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te yoğun kar yağışı nikaha engel olamadı Gaziantep’te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle nikâh salonuna gidemeyen çiftin imdadına Şahinbey Belediyesi ekipleri yetişti. Nikahları evlerinde kıyılan çiftin şahitliğini ise zabıta ekipleri yaptı. Şahinbey ilçesinde yaşayan Cihan Subaşı ile Leyla Ünal, yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle nikah salonuna ulaşamayınca durum Şahinbey Belediyesi’ne bildirildi. Bunun üzerine harekete geçen belediye ekipleri, nikah memuru ile birlikte çiftin evine giderek nikahı ev ortamında kıydı. Hava şartları nedeniyle nikah şahitlerinin de salona gelememesi üzerine, çiftin şahitliğini Şahinbey Belediyesi zabıta ekipleri yaptı. Kar yağışı altında gerçekleşen nikah renkli görüntülere sahne olurken, çift ve aileleri belediye ekiplerine teşekkür etti. "Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkürlerimizi sunuyoruz" Nikahın ardından duygularını dile getiren Cihan Subaşı ile Leyla Ünal çifti, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkür ederek, "Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’na çok çok teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yapmış olduğu görevleri ve hizmetleri yakından takip ediyoruz, hepsinden haberimiz var, biliyoruz ve görüyoruz. Allah başarısına başarı katsın, sağlıklı ve uzun ömürler versin. Hemşehrisi olarak kendisini çok seviyoruz. En mutlu günümüzde bize böyle bir destek verdikleri için başta başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese çok çok teşekkür ederiz. Çok heyecanlıyız, kusura bakmayın konuşmakta zorlanıyoruz ama bu mutluluğu yaşamamıza vesile olan herkese minnettarız" ifadelerini kullandı.
Adıyaman Kahta Belediyesi’nden karla mücadele seferberliği Adıyaman’ın Kahta ilçesinde etkisini artırarak sürdüren yoğun kar yağışı, günlük yaşamı olumsuz etkilerken Kahta Belediyesi vatandaşların mağdur olmaması için kapsamlı bir çalışma başlattı. Zorlu hava şartları nedeniyle evlerinden çıkamayan vatandaşlara ekmek ve sıcak yemek ulaştırılırken, yollarda mahsur kalan sürücü ve yolcular için de sıcak çorba ve konaklama desteği sağlanıyor. Belediye ekipleri, kar yağışının başladığı ilk andan itibaren sahada aktif olarak görev alırken, özellikle yaşlı, hasta ve ihtiyaç sahibi vatandaşların temel ihtiyaçlarına öncelik veriliyor. İlçe genelinde sürdürülen çalışmalar kapsamında, kar nedeniyle ulaşımda aksama yaşayan vatandaşların güvenli ortamlara alınması sağlanıyor. Kahta Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç, olumsuz hava şartlarına karşı tüm imkanların seferber edildiğini belirterek, "Yoğun kar yağışı süresince hiçbir hemşehrimizin mağduriyet yaşamaması için ekiplerimiz 7/24 sahada görev yapıyor. Evlerinden çıkamayan vatandaşlarımıza sıcak yemek ve ekmek ulaştırıyor, yolda kalan misafirlerimize çorba ve konaklama imkânı sunuyoruz. Acil bir durumla karşılaşan vatandaşlarımız belediyemizin 185 numaralı hattını arayarak bizlere ulaşabilir. Gelen her talebi titizlikle ele alıyoruz," ifadelerini kullandı. Kahta Belediyesi, kar yağışının etkisini yitirmesine kadar vatandaşların güvenliği, sağlığı ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çalışmalarını kesintisiz şekilde sürdüreceğini duyurdu.