EKONOMİ - 02 Şubat 2026 Pazartesi 12:03

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Verimlilik Artırıcı Projelere 27 milyon lirayı aşan destek

A
A
A
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Verimlilik Artırıcı Projelere 27 milyon lirayı aşan destek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji verimliliği projelerine yatırım bedelinin yüzde 30’u kadar hibe desteği sağladıklarını ve desteğin üst limitinin 2026 yılı için 27 milyon 92 bin 663 lira olarak belirlendiğini açıkladı.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Verimlilik Artırıcı Proje Destek Programı’nın kapsamını genişletti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada enerji hizmet şirketlerinin (ESCO) enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü olan endüstriyel işletmelerin, ticari binaların, hizmet binalarının ve kamu binalarında enerji performans sözleşmeleri (EPS) yoluyla uygulayacağı enerji verimliliği projelerinin, teşvikten yararlanabileceği belirtildi. Ayrıca enerji verimliliği projelerine yatırım bedelinin yüzde 30’u kadar hibe desteği sağlanacağı belirtilirken, desteğin üst limiti 2026 yılı için 27 milyon 92 bin 663 lira olarak belirlendi.



ESCO’lar da dahil edildi


Buna göre, ‘ESCO’ olarak da bilinen enerji hizmet şirketleri de artık enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü olan endüstriyel işletmeler, ticari binalar, hizmet binaları ve kamu binalarında EPS yoluyla uygulayacağı enerji verimliliği projeleri için söz konusu destekten yararlanabileceği ifade edildi. Bu çerçevede, enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü olan endüstriyel işletmeler, ticari binalar, hizmet binaları ve kamu kesimi binaları ile enerji hizmet şirketleri tarafından müştereken imzalanarak yürürlüğe girmiş ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan başvuru duyurusunda belirtilen kriterleri ve enerji verimliliği önlemlerini içeren enerji performans sözleşmeleri için yapılan başvurular kabul ediliyor.



27 milyon lirayı aşan destek


Enerji hizmet şirketlerinin EPS yoluyla uygulayacağı enerji verimliliği projelerine, yatırım bedelinin yüzde 30’una kadar hibe desteği sağlanacağı açıklanırken, desteklerde üst limitin, 2026 yılı için 27 milyon 92 bin 663 lira olacağı ve proje tutarı ne olursa olsun bu tutarı aşamayacağı vurgulandı. Ayrıca bu tutarın, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacağı da ifade edildi.



Destekte erken ödeme fırsatı


Destek kararı verilen başvurular için belirlenen destek tutarının yüzde 50’sine teminat karşılığı erken ödeme yapılacağı, uygulama sonrası sözleşmede garanti edilen tasarrufun en az yüzde 70’inin sağlandığının ölçme ve doğrulama uzmanı tarafından doğrulanmasının ardından da nihai destek ödemesi gerçekleştirileceği belirtildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars Tarım ve Orman Müdürlüğü sahada: Bayraktar Köyü’nde büyükbaş işletmesine ziyaret Kars Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın, Bayraktar Köyü’nde faaliyet gösteren büyükbaş hayvancılık işletmesini ziyaret ederek yetiştiricilerle bir araya geldi. Gerçekleştirilen programda hem üretim süreçleri yerinde incelendi hem de üreticilerin talep ve önerileri dinlendi. Ziyaret kapsamında işletmenin genel durumu detaylı şekilde incelendi. Ahır koşulları, hayvan sağlığı uygulamaları, yemleme programları ve bakım süreçleri hakkında işletme yetkililerinden bilgi alındı. İl Müdürü Aydın, modern ve sürdürülebilir hayvancılık uygulamalarının verimliliği artırmadaki rolüne dikkat çekerek, doğru bakım ve besleme yöntemlerinin hem üretici gelirini hem de hayvan refahını doğrudan etkilediğini ifade etti. Aydın, daha sonra yetiştiricilerle bir araya gelerek sektörün mevcut durumu ele alındı. Üreticiler; girdi maliyetleri, destekleme modelleri, teknik destek ihtiyaçları ve pazarlama süreçlerine ilişkin görüşlerini paylaştı. Karşılıklı fikir alışverişi şeklinde gerçekleşen görüşmede sahadan gelen taleplerin çözüm süreçlerine yön verdiği vurgulandı. Tarım ve Orman Müdürü Aydın, hayvancılık sektörünün bölge ekonomisinin temel dinamiklerinden biri olduğunu belirterek kamu kurumları ile üreticiler arasındaki iş birliğinin güçlenmesinin önemine değindi. Aydın, üretimin sürdürülebilirliği ve verimliliğin artırılması için sahada üreticilerle buluşmaya devam edeceklerini ifade etti. Ziyaret, işletme çalışanları ve yetiştiricilerle çekilen hatıra fotoğrafının ardından tamamlandı.