EĞİTİM - 08 Kasım 2019 Cuma 13:26

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Aksaray’da otizmli çocuklara yönelik gerçekleştirilen saldırıya yönelik açıklama yaptı

A
A
A
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Aksaray’da otizmli çocuklara yönelik gerçekleştirilen saldırıya yönelik açıklama yaptı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bütün ailelerimiz müsterih olsunlar.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bütün ailelerimiz müsterih olsunlar. Hiçbir çocuğumuzun eğitim hakkından mahrum kalmasına ve ayrımcılığa maruz kalmasına müsaade etmeyiz. Çünkü bu insanlığın temel vazifesi olarak çok ayrı bir önem taşıyor” dedi.


Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen “Eğitim ve Yerel Yönetimler” çalıştayına katıldı. Çalıştay kapsamında açılış konuşmalarını gerçekleştiren Bakan Selçuk, Aksaray merkez Mehmetçik İlkokulu’nda otizmli çocukların eğitim gördüğü sınıflara yönelik protesto gösterilerini değerlendirdi. Durumun takipçisi olduğunu belirten Selçuk, sergilenen davranışın kabul edilemez olduğunu vurguladı.


Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, katıldığı TBB "Eğitim ve Yerel Yönetimler" çalıştayının sonuçlarının işlevsel olacağını aktardı. Selçuk, “Dünyadaki yönetim sistemlerine baktığımızda yerel yönetimlerle eğitim arasındaki münasebetin doğrudan kurulduğunu ve eğitimin tek sorumlusunun yerel yönetimler olduğunu görüyoruz. Bugün bu sorumluluğu size bırakma konusunda temennimiz olmayacak hukuki alt yapı nedeniyle ama bu yolculuğu birlikte yürüttüğümüzün farkındayız. Bu yolculukta sizinle olan temasımızın önümüzdeki belediyeler yasası hazırlığının olduğu süreçte çok daha önemli olduğunu vurgulamak isterim. Burada eğitim meselemizi yerel yönetimlerle ilişkilendirerek çalıştay düzenliyor olmak son derece işlevsel sonuçlara yol açacak” ifadelerini kullandı.


Milli Eğitim Bakanı Aksaray’da otizmli öğrencilere yönelik çirkin saldırının üzerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın konunun takipçisi olduğunu vurgulayarak söz konusu okuldaki yöneticinin soruşturmanın selameti açısından açığa alındığını belirtti. Selçuk, “Aksaray’daki hadise ve otizmli çocukların eğitimine dair birkaç küçük notu aktarmak istiyorum. Okulun yöneticisi soruşturmanın selameti açısından açığa alındı ve soruşturmayla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Kamuoyunun gündemine gelmeden, basında yer almadan tedbirleri almış ve girişimlerimizi başlatmıştık. Okulla ilgili ve okul yönetimiyle ilgili yazıların bulunduğu bölgenin düzenlenmesiyle ilgili tedbirlerimizi almıştık. Konunun bütün boyutlarıyla açığa kavuşabilmesi için Ankara’dan bir müfettiş grubunu da göndererek soruşturma sürecini başlattık. Bütün ailelerimiz müsterih olsunlar. Hiçbir çocuğumuzun eğitim hakkından mahrum kalmasına ve ayrımcılığa maruz kalmasına müsaade etmeyiz. Çünkü bu insanlığın temel vazifesi olarak çok ayrı bir önem taşıyor” şeklinde konuştu.


Otizmli çocukların eğitim konusunda yaşadığı sıkıntıların farkında olduğunu söyleyen Selçuk, bu sorunların çözümü için bakanlık olarak hassasiyetle çalışıldığını bildirdi. Çalışmaların tümünün başında olduğunun altını çizen Selçuk, “Otizmli evlatlarımızın eğitimde yaşadığı bazı sıkıntılar var. Bununla ilgili ulusal ve uluslararası seviyede çok büyük çalışmalar yapıyoruz ve bu çalışmaları yaparken Türkiye’nin ve bölgelerin hassasiyetlerini izliyoruz. Kendi bilim alanım itibariyle de bu konularda neler yapıldığını ve neler yapılması gerektiğini çok daha büyük bir hassasiyetle takip ediyorum. Bu sorunların çözümü için bakanlığımızdaki süreçlerin tümüne liderlik etmeye çalışıyorum. Bu konuda kamuoyuna açıklayacağımız yeni çalışma ve projelerimiz var. Akranlarıyla birlikte aynı sınıfta kaynaştırma olarak eğitimlerine devam eden otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarımızın destek alabilmesi için ‘Kolaylaştırıcı Kişi’ anlamında yeni bir çalışmanın önünü de açmaya çalışıyoruz. Bunun teknik detaylarını da kamuoyuyla paylaşacağız. Önümüzdeki günlerde tanıtımını yapacağımız bütünleştirici eğitim için özel eğitim hizmetlerinin kalitesini artırılması operasyonu kapsamında 6 milyon Euro’luk yeni bir projenin de başlayışını paylaşacağız. Fiziksel kapasiteyle program ve yeterlilik geliştirmeye dönük birçok başlığımız var ama bu ayrıntılara girmeyeceğim. En önemsediğimiz başlıklardan biri de toplumun bilinçlendirilmesi bu konudaki farkındalığın oluşturulmasıdır. Politik olarak artık kaynaştırmadan bütünleştirmeye ve kapsayıcı eğitime doğru bir geçiş içerisinde olduğumuzu belirtmek isterim. Özel eğitimde bütünleştirme ve kapsayıcı eğitim politikası çerçevesinde çalışmaların hız kazandığı bir dönemde bulunuyoruz. Bakanlık olarak bu konudaki projelerimizi standartları yükselterek devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta destek eğitim odasının sayısını yüzde 150 artırdığımızı ve bunun devam edeceğini paylaşmıştık. Kısa dönem içerisinde çocuklarımızın derslerine giren öğretmenlerimizin yeterliliklerini artırmak amacıyla; otizm, öğrenme güçlüğü, dil, konuşma ve özel yetenek alanında toplamda bin öğretmenimizin eğitimini tamamlamıştık. Bu arkadaşlarımız şimdi sahada diğer öğretmen arkadaşlarımızın eğitimleriyle ilgili vazifelerini sürdürüyorlar. Sadece rehberlik uzmanlarının değil tüm öğretmenlerimizin otizm spektrum bozukluğu konusunda daha fazla bilgiye sahip olması çabalarımız devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı olarak konuyu takip ediyoruz” diye konuştu.


Çalıştaya, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanı sıra TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Yerel Yönetimler Politikaları Kurulu üyeleri, belediye başkanları, MEB personeli, akademisyenler, kamu kurumları ve STK temsilcileri katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.