GÜNDEM - 01 Temmuz 2025 Salı 17:10

Oruç Reis vatana dönüş yaptı

A
A
A
Oruç Reis vatana dönüş yaptı

Somali’de gerçekleştirdiği ilk kıtalar arası görevini başarıyla tamamlayan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 9 ay sonra Mavi Vatan’a döndü.



Geçen yıl 4 Ekim’de Filyos Limanı’ndan yola çıkan Oruç Reis, Somali’de 234 gün süren görevini başarıyla tamamladı. Somali’nin 3 ayrı deniz blokunda 4 bin 464 kilometrekarelik alanda üç boyutlu sismik veri toplayan Oruç Reis’in görevi, 6 Haziran’da sona erdi ve 9 ay sonra Mavi Vatan’a döndü.



4 Temmuz’da Filyos’a demirleyecek


Mogadişu Limanı’nda düzenlenen uğurlama töreninin ardından 15 Haziran’da yurda dönmek üzere harekete geçen Oruç Reis, Süveyş Kanalı’nı geçerek Akdeniz’e ulaştı. Oruç Reis’in 2 Temmuz sabah saatlerinde Çanakkale Boğazı, 3 Temmuz sabah saatlerinde de İstanbul Boğazı’ndan geçmesi planlanıyor. Oruç Reis’in boğaz geçişlerinin ardından 4 Temmuz’da Filyos Limanı’na demirlemesi öngörülüyor.



Oruç Reis’e donanma da eşlik etti


Oruç Reis’in dönüş yolculuğuna Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi’nin yanı sıra donanmadan TCG Giresun ve TCG Göksu fırkateynleri ile Askeri Lojistik Destek Gemisi TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi de eşlik ediyor.



Bakım sonrası yeni görevine hazırlanacak


Yaklaşık 9 aylık görevinin ardından Filyos’a yanaşacak olan gemi, burada bakım ve onarımdan geçecek. Gerekli çalışmaların yapılmasının ardından da yeni görevine hazır hale gelecek.



Tam donanımlı, yerli ve milli


2017 yılında yerli ve milli imkanlarla inşa edilen Oruç Reis, doğal kaynakların aranmasının yanı sıra kıta sahanlığı ve yer kabuğu araştırmalarında kullanılabilecek kabiliyette. Ayrıca 87 metre uzunluğa, 23 metre genişliğe ve 34 metre yüksekliğe sahip Oruç Reis, deniz altında petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinde hem iki hem de üç boyutlu sismik araştırma faaliyetleri yürütebiliyor.



Oruç Reis vatana dönüş yaptı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Vali Aydoğdu: "Bilgi her yerden öğrenilir, irfan rehberlikle kazanılır" Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, eğitim yöneticileriyle bir araya gelerek gençliğin önemine ve eğitimin insani boyutuna dikkat çekti. Vali Aydoğdu, "Okullar sadece ders işlenen binalar değil, sevginin yeşerdiği yaşam merkezleri olmalı" dedi. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, il genelinde görev yapan okul müdürleri ve müdür yardımcılarıyla düzenlenen değerlendirme toplantısında buluştu. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal’ın da katıldığı programda, eğitimin geleceği ve genç kuşaklarla kurulması gereken iletişim modelleri ele alındı. "Gençler bugünün en kıymetli ortaklarıdır" Programda eğitimcilere hitaben bir konuşma yapan Vali Hamza Aydoğdu, gençlerin sadece geleceğin teminatı olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. Gençlerin bugünün de paydaşı olduğunu belirten Aydoğdu, "Onları anlamak, sadece söylediklerini dinlemek değil; hayallerine, kaygılarına ve dünyayı algılayış biçimlerine ortak olmaktır. Bizler, gençliğin enerjisini ve vizyonunu doğru kanalize edebildiğimiz müddetçe şehir ve ülke olarak menzile ulaşabiliriz" ifadelerini kullandı. "Kalbe dokunamazsak sadece bilgi yüklemiş oluruz" Eğitimde "insan" odaklı yaklaşımın önemine değinen Vali Aydoğdu, idarecilere önemli tavsiyelerde bulundu. Bir gencin hayatındaki en büyük şansın, onun yeteneğini fark eden bir öğretmen olduğunu söyleyen Aydoğdu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir genci anlamak, ona ’sen değerlisin’ hissini verebilmekle başlar. Eğer biz okul müdürleri ve idareciler olarak çocuklarımızın kalbine dokunamazsak, onlara sadece bilgi yüklemiş oluruz. Oysa bizim ihtiyacımız olan; özgüveni yüksek, fikirlerine kıymet verildiğini hisseden ve vatanına aidiyet duygusuyla bağlı nesillerdir." "Okullar yaşam merkezi haline gelmeli" Bilginin dijital çağda her kanaldan öğrenilebileceğini ancak karakter eğitiminin rehberlik gerektirdiğini belirten Vali Aydoğdu, "Bilgi her yerden öğrenilir ancak irfan, edep ve karakter ancak doğru bir rehberlikle kazandırılır. Sizlerden ricam, okullarınızı sadece ders işlenen binalar değil, sevginin ve hoşgörünün yeşerdiği birer yaşam merkezi haline getirmenizdir" dedi. Vali Hamza Aydoğdu, konuşmasının sonunda Erzincan’ın eğitimi için mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan tüm eğitim camiasına teşekkür etti.
Kars Sarıkamış’ta FIS Cup yarışları sona erdi Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Sarıkamış, uluslararası spor şölenine ev sahipliği yaptı. 22-25 Aralık 2025 tarihleri arasında düzenlenen Alp Disiplini Uluslararası FIS Sarıkamış Cup, bugün yapılan final etapları ve ödül töreniyle sona erdi. "21 ülkeden 126 elit sporcu yarıştı" Dünyanın dört bir yanından, 21 farklı ülkeden gelen 126 elit sporcu, Sarıkamış’ın dünyaca ünlü kristal karı ve sarıçam ormanları arasındaki zorlu pistlerde dereceye girmek için kıyasıya mücadele etti. Kayak tutkunlarının yoğun ilgi gösterdiği yarışlarda heyecan bir an olsun dinmedi. 3 gün süren ve nefesleri kesen yarışmaların sonunda kürsüye çıkan isimlerde belli oldu. Alp Disiplini kategorisinde dereceye giren sporcular madalyalarına kavuştu. Buna göre Kadınlar Kategorisinde 1’inci Sıla Kara Türkiye, 2’inci Alevnur Taşken Türkiye ve 3’üncü Sabina Rejepova Özbekistan olurken, Erkekler Kategorisinde, 1’inci Kamiljon Tukhtaev Özbekistan, 2’inci Samuel Todd Saunders İngiltere ve 3’üncü ise Medet Nazarov Özbekistan oldu. Alp Disiplini kategorisinde dereceye giren sporcular madalyalarını protokol üyelerinden aldı. Yarışmalarının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Kars Valisi Ziya Polat, organizasyonun Sarıkamış’ın sadece bir kayak merkezi değil, aynı zamanda bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Polat, "Yıllar sonra Sarıkamış kupasını, Sarıkamış2ta yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu topraklar kristal karın toprakla buluştuğu yerlerdir. Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel karının vatan toprağıyla buluştuğu yerlerdir. Sarıçam ormanlarının arasında kayak yapma keyfinin yaşandığı ulusal ve uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapmıştı geçmiş yıllarda, bundan sonra da yapacak güçte alt yapısı hazır bir tesisten bahsediyoruz. Tüm sporculara onları yetiştiren hocalarımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi. Yapılan konuşmaların ardından program sona erdi. Sarıkamış’taki büyük heyecanın tamamlanmasıyla kayak tutkunlarının gözü Erzurum’a çevrildi. FIS takvimine göre sporcular, 26-29 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan FIS Palandöken Cup için yola çıkmaya hazırlanıyor.
Manisa Kula’da Atatürk Kır Koşusu düzenlendi Kula İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen sportif faaliyetler çerçevesinde öğrencilere yönelik olarak Atatürk Kır Koşusu düzenlendi. 6 kategoride birçok öğrencinin yarıştığı koşuda öğrenciler birinci olabilmek için kıyasıya mücadele etti. Kula İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından her yıl düzenlenen sportif faaliyetler çerçevesinde ilçedeki okullarda öğrenim gören öğrencilere yönelik Atatürk Kır Koşusu düzenlendi. Küçük kızlar ve erkekler, yıldız kızlar ve erkekler ile genç kızlar ve erkekler olarak 6 kategoride düzenlenen yarışlarda öğrenciler birincilik için mücadele etti. 800 metre koşuda küçük kızlar kategorisinde Rafet Üçelli Ortaokulu öğrencisi Fadime Yurt birinci, Rafet Üçelli Ortaokulu öğrencisi Rabia ikinci, 4 Eylül Ortaokulu öğrencisi Emane Helali üçüncü oldu. Genel puan değerlendirmesinde ise Rafet Üçelli Ortaokulu birinci, 4 Eylül Ortaokulu ikinci, Naci Hakkı Ulusoy Ortaokulu üçüncü oldu. Küçük erkeklerin bin metrelik koşusunda ise Rafet Üçelli Ortaokulu öğrencisi Umut Yurt birinci, Fatih Ortaokulu öğrencisi Ersin Ersevinç ikinci, 4 Eylül Ortaokulu öğrencisi Muhammed Göl üçüncü oldu. Genel puan değerlendirmesinde ise 4 Eylül Ortaokulu birinci, Fatih Ortaokulu ikinci, Rafet Ortaokulu üçüncü oldu. Yıldız ve genç öğrencilerin yarışlarında büyük bir mücadele sergilendi. Yıldız kızların bin metre koşusunda 4 Eylül Ortaokulu öğrencisi Nursena Arık birinci, 4 Eylül Ortaokulu öğrencisi Hayriye Dokuzlu ikinci, Fatih Ortaokulu öğrencisi Selma Şanlı üçüncü oldu. Genel değerlendirmede ise 4 Eylül Ortaokulu birinci, Mehmet ve Hüseyin Tosun Ortaokulu ikinci, Fatih Ortaokulu üçüncü oldu. Yıldız erkeklerin bin 200 metre koşusunda onlarca öğrenci kıyasıya mücadele ederken 4 Eylül Ortaokulu öğrencisi Sami Elali birinci, 4 Eylül Ortaokulu öğrencisi Burak Yıldırım ikinci, 4 Eylül Ortaokulu öğrencisi İslam Deleş üçüncü oldu. Günün son genel değerlendirmesinde ise 4 Eylül Ortaokulu birinci, Naci Hakkı Ulusoy Ortaokulu ikinci, 15 Temmuz Şehitleri İmam Hatip Ortaokulu üçüncü oldu. Genç kızların bin 200 metre koşusunda Yunus Emre Anadolu Lisesi öğrencisi Cennet Karakoç birinci, Kula Spor Lisesi öğrencisi Azra Pezek ikinci, Kula Spor Lisesi öğrencisi Ceylin Yıldırım üçüncü olurken, genel değerlendirmede Kula Spor Lisesi birinci, Selim Sabahat Palanduz Anadolu Lisesi ikinci, Yunus Emre Anadolu Lisesi üçüncü oldu. Genç erkeklerin bin 500 metre koşusunda ise Kula Spor Lisesi öğrencisi Abdullah Taş birinci, Kula Spor Lisesi öğrencisi Ayberk Kaya ikinci, Hacı Ömer Özboyacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Yağız Efe üçüncü olurken, genel değerlendirmede Kula Spor Lisesi birinci, Selim Sabahat Hacı Ömer Özboyacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ikinci, Selim Sabahat Palanduz Anadolu Lisesi üçüncü oldu.
İstanbul Mesa - Artaş - Kantur - Akdaş İş Ortaklığı’ndan açıklama Mesa-Artaş-Kantur-Akdaş İş Ortaklığı yapmış olduğu açıklamada İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’in proje kapsamında daire satın almasında herhangi bir anormalliğin olmadığını, fiyatların diğer müşterilere uygulanan fiyatlarla aynı olduğunu duyurdu. Akın Gürlek’in Tema İstanbul 2 isimli siteden İki yıl önceki almış olduğu taşınmazda piyasa fiyatlarından satışın yapıldığı belirtildi. Mesa - Artaş - Kantur - Akdaş İş Ortaklığı’ndan yapılan açıklamada, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcımız Sayın Akın Gürlek, diğer tüm müşterilerimiz gibi projemizden bir adet daire satın almıştır. Kendisine uygulanan satış fiyatı, herhangi bir müşterimize uygulanan fiyatlardan farklı olmayıp, iki yıl önce geçerli olan satış fiyatları üzerinden işlem gerçekleştirilmiştir" denildi. Açıklamada, yaklaşık iki yıl önce, Tema İstanbul 2 Projesi’nden satışı yapılan bir taşınmaz hakkında kamuoyuna yönelik paylaşılan yanlış bilgilendirmeler nedeniyle doğru bilgilerin paylaşılması zaruretinin doğduğu belirtildi. Mesa - Artaş - Kantur - Akdaş İş Ortaklığının açıklamasında, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcımız Sayın Akın Gürlek, diğer tüm müşterilerimiz gibi projemizden bir adet daire satın almıştır. Kendisine uygulanan satış fiyatı, herhangi bir müşterimize uygulanan fiyatlardan farklı olmayıp, iki yıl önce geçerli olan satış fiyatları üzerinden işlem gerçekleştirilmiştir. Bu konuyla ilgili yapılan açıklamalara karşılık olarak, bu hususları kamuoyunu doğru şekilde bilgilendirmek amacıyla paylaşmaktayız" ifadelerine yer verildi.