GENEL - 23 Eylül 2019 Pazartesi 09:59

(Özel) Gebelikte yapılan doğru egzersizler süt miktarını artırıyor

A
A
A
(Özel) Gebelikte yapılan doğru egzersizler süt miktarını artırıyor

Gebelik döneminde yapılan doğru egzersizler, annelerin ve bebeklerin sağlığı için büyük önem taşıyor.

Gebelik döneminde yapılan doğru egzersizler, annelerin ve bebeklerin sağlığı için büyük önem taşıyor. Kas gelişimini sağlamaya yardımcı olan egzersizler, annelerin doğum sonrası toparlanma süreçlerini hızlandırırken süt miktarını ve kalitesini de artırıyor. Ankara Şehir Hastanesi, anne adaylarının ve bebeklerinin sağlığı için “Gebe Okulu” hizmeti vermeye hazırlanıyor.


Ankara Şehir Hastanesi bünyesinde hazırlık çalışmaları süren ve daha önce Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmet veren “Gebe Okulu”nda gebelere; diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, doktor, ebeler ve hemşireler tarafından 5 haftalık sertifikalı eğitim verilecek. Gebeler, okulda eğitimlerin yanı sıra pilates dersleri ve eşli doğum eğitimi de alabilecek. Gebeleri bilinçlendirmeye yönelik hazırlanan eğitimlerle, gebelikte yaşam kalitesini artırmak ve bebek bakımına dair bilinmesi gerekenleri doğru şekilde anne adaylarına aktarmak hedefleniyor.



Egzersizler gebeliğin süresine göre belirleniyor


Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Uzm. Fzt. Büşra Canarslan, hastaneye gelen tüm gebelerin eğitime ve egzersizlere katılabileceğini belirterek, “Öncelikle anne adaylarının herhangi bir sıkıntısı olmaması gerekiyor. Biz bunun için doktorundan onay alıyoruz ve onay aldıktan sonra ilk hamile kaldığını öğrendiği andan itibaren egzersizlere başlanabiliyor ancak tabi ki çeşitleri farklı. İlk 12 hafta daha hafif daha germelerle ilerliyoruz 12’inci haftadan sonra kasları geliştirmeye yönelik, daha ilerleyici egzersizler, 35ten sonra yine daha hafif ve sonraki süreçte de doğum eğitimi veriyoruz. Yani doğuma hazırlık eğitimi hem ebelerimiz anlatıyor hem fizyo terapistlerimiz gösteriyor” diye konuştu.



Gebelik dönemindeki doğru egzersizler süt miktarını artırıyor


Egzersizin sağlıklı yaşamın bir parçası olduğunu hatırlatan Canarslan, gebelikte yapılan doğru egzersizlerle bebeklerin ve annelerin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Canarslan egzersizin her yönden çok faydalı olduğunu vurgulayarak, “Kas gelişimi sağlanıyor, duruşu düzeliyor, sonraki toparlanması hızlanıyor, süt miktarı ve kalitesi artıyor. Hareket eden gebenin yağ oranı daha düşük olacaktır, vücudu daha sağlıklı olacaktır ve her şeyin yolunda gitme olasılığı daha yüksek olacaktır” şeklinde konuştu.



Kontrollü yapılmayan yürüyüşler sakıncalı olabilir


Yürüyüşün de gebeler için faydalı olduğunu fakat kontrollü yapılmadığında sakıncaları olabildiği uyarısında bulunan Canarslan, gebelere bu okulda doğru yürüyüş ve ısınmanın nasıl yapılması gerektiğini öğrettiklerini kaydetti.


Bunun haricinde gebelere ve pilatesi de önerdiklerini söyleyen Canarslan, “Hastane ortamında, fizyoterapistler eşliğinde öneriyoruz. Yürüyüş genel vücudu çalıştırır ama pilates tabi ki kaslara özel dokunuş yaptığı için kasları daha sağlam sonraki toparlanmayı daha çok hızlandırır” dedi.



Eğitimler gebeleri bilinçlendirmeye yönelik


Gebeleri bilinçlendirmeye yönelik hazırlanan eğitim ve egzersiz programlarıyla ilgili konuşan Canarslan, “Amacımız; gebelerimizi bilinçlendirmek, korkularından arındırmak, sağlıklarını geliştirmek, gebelikteki yaşam kalitelerini artırmak, huzursuzluklarını azaltmak, psikolojilerini daha üst seviyede tutmak, eşlerinin onları daha iyi anlamasını sağlamak, birbirlerine destek olmalarını sağlamak, sonraki süreçte daha kolay toparlanmaları, bebeklerine çok daha sağlıklı birer anne olmalarını sağlamak. Burada emzirme eğitimleri de çok önemli nasıl emzireceklerini bildiklerinde bebekleriyle sadece işin keyfini yaşamak kalıyor gerisi bizde” ifadelerini kullandı.


Anne adaylarının egzersiz yaparken dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu hatırlatan Canarslan, öncelikle gebelerin gözlem altında olmasının ve doğru hareketi doğru şekilde yapıyor olmasının çok önemli olduğunu vurguladı.


Canarslan, egzersizlere katılan gebelerin kendisine dönüşlerinin çok olumlu olduğunu belirterek, “Sonrasında kas gelişimlerinin çok daha iyi olduğunu, tutulmaların azaldığını, ağrıların azaldığını söylüyorlar, duruşları ve yürüyüşleri değişiyor. Böylece günlük yaşamda kendilerini kısıtlamalarına gerek kalmıyor, çok daha güzel, çok daha rahat, keyifli bir gebelik geçirmiş oluyorlar. Gebeliği ağrılarla, sancılarla, yatarak hatırlamıyorlar da çok keyifli bir yolculuk olarak geçirmiş oluyorlar” ifadelerini kullandı.



Anneler eğitimlerle kendini güvende hissediyor


Yeni doğum yapan ve doğumdan önce gebe okuluna ve egzersizlere katılan Yasemin Açıkgöz, doğum öncesinde gebe okuluna gittim, egzersiz yaptım ve hiç panik olmadım. Doğum, gayet rahat geçti. Hocalarım da çok destek oldular. Şu anda da çok iyiyim, ağrım da yok. Çok memnun kaldım. Herkese çok teşekkür ederim. Eğitimlerde; bebeği nasıl tutacağımızı, nasıl emzireceğimizi yani bebek ve anneye dair her şeyi öğrendiğim için bebeğimi kolaylıkla emzirebildim sıkıntı yaşamadım” dedi.


Eğitime ve egzersizlere katılma imkanı bulan diğer gebeler ise, eğitimleri çok faydalı bulduklarını, bu eğitimlerle kendilerini güvende hissettiklerini ve doğum stresiyle başa çıkabildiklerini ifade ettiler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Fenerbahçe: 3 - Konyaspor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 16. haftasında Fenerbahçe, sahasında Konyaspor’la karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı sarı-lacivertlilerin 3-0’lık üstünlüğüyle sonuçlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 7. dakikada Kerem Aktürkoğlu’nun pasında ceza sahası girişinde topla buluşan Talisca’nın içeri girdikten sonra karşı karşıya pozisyonda vuruşunda kaleci Bahadır gole izin vermedi. 12. dakikada Kerem’in sol taraftan ortasında top ceza sahasında savunmadan sekerek sağ çaprazdaki Asensio’nun önünde kaldı. Bu oyuncunun sol ayağıyla plase vuruşunda kaleci Bahadır, uzak köşeye yönelen meşin yuvarlağı çeldi. 24. dakikada Jhon Duran, ceza sahası içi sol çaprazdan Uğurcan Yazğılı’nın müdahalesiyle yerde kaldı. Hakem Ozan Ergün, VAR’dan gelen uyarı sonrası pozsiyonu izledi ve penaltı kararı verdi. 28. dakikada penaltı vuruşunu kullanmak üzere topun başına geçen Talisca, meşin yuvarlağı sağ alt köşeden filelerle buluşturdu. 1-0 30. dakikada Archie Brown’un sol taraftan ortasında herkesi aşan topu Asensio, sağ taraftan tekrardan içeriye ortaladı. Alverez’in dokunduğu meşin yuvarlak, Mert Müldür’ün vuruşunda savunmada Calusic’e de çarparak ağlara gitti. 2-0 37. dakikada Asensio’nun pasında topla buluşan Talisca’nın ceza sahası dışı sağ çaprazdan sol ayağıyla set vuruşunda meşin yuvarlak uzak köşeden filelerle buluştu. 3-0 44. dakikada Ederson’un uzun degajında topa yönelen Kerem Aktürkoğlu’nun kaleci Bahadır’ı çalımladıktan sonra sağ çaprazdan vuruşunda savunmada Uğurcan son anda meşin yuvarlağın ağlara gitmesini engelledi. 45+3. dakikada Asansio’nun sağ çaprazdan kullandığı serbest vuruşta meşin yuvarlak uzak direğe çarptıktan sonra Konyaspor savunması tarafından uzaklaştırıldı. Hakemler: Ozan Ergün, Ceyhun Sesigüzel, Anıl Usta Fenerbahçe: Ederson, Mert Müldür, Milan Skriniar, Jayden Oosterwolde, Archie Brown, Edson Alvarez, Fred, Marco Asensio, Anderson Talisca, Kerem Aktürkoğlu, Jhon Duran Yedekler: İrfan Can Eğribayat, Tarık Çetin, Yiğit Efe Demir, Levent Mercan, Kamil Efe Üregen, İsmail Yüksek, Bartuğ Elmaz, Sebastian Szymanski, Oğuz Aydın, Haydar Karataş Teknik Direktör: Domenico Tedesco Konyaspor: Bahadır Güngördü, Yhoan Andzouana, Uğurcan Yazğılı, Josip Calusic, Guilherme, Jin-Ho Jo, Enis Bardhi, Melih İbrahimoğlu, Morten Bjorlo, Jackson Muleka, Umut Nayir Yedekler: Deniz Ertaş, Yasir Subaşı, Tunahan Taşçı, Pedrinho, Marius Stefanescu, Marko Jevtovic, Melih Bostan, İsmail Esat Buğa, Utku Eriş, Kaan Akyazı Teknik Direktör: Çağdaş Atan Goller: Anderson Talisca (dk. 28 pen. ve dk. 37), Mert Müldür (dk. 30) (Fenerbahçe) Sarı kartlar: Fred, Kerem Aktürkoğlu (Fenerbahçe), Jin-Ho Jo (Konyaspor)
Ankara Yargılanan eski DHMİ Daire Başkanı Acar: "Hiç kimse benim DHMİ ile olan bağımı kopartamayacak" Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) eski daire başkanı Mehmet Cemil Acar, ‘rüşvet’ ve ‘yolsuzluk’ suçlaması ile yargılandığı davada, "Alt düzeydeki birkaç bürokratın adeta intikam alırcasına hareket etmesi sonucu bu dava açıldı. Hiç kimse benim DHMİ ile olan bağımı kopartamayacak" dedi. Ankara 89. Asliye Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Cemil Acar bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlanırken, taraf avukatları salonda hazır bulundu. Sanık Acar’ın eski eşi tutuksuz sanık Çağla Acar ise duruşmaya katılmadı. Mahkeme hakimi, dava dosyasına gelen evrakı okumasının ardından sanık Acar’a söz verdi. Sanık Acar, "Hiçbir çekincem olmadan 20 yıllık banka hesaplarımın incelemesini istedim. 28 yıl boyunca onur ve şerefimle devlete hizmet ettim, birçok projede görev aldım. Hakkımda en ufak bir soruşturma olmadı. Ben emekli olduktan sonra bu soruşturma yapıldı. Alt düzeydeki birkaç bürokratın adeta intikam alırcasına hareket etmesi sonucu bu dava açıldı. Hiç kimse benim DHMİ ile olan bağımı kopartamayacak. Babamın fabrikası yüzünden bana bir linç yürütülüyor. Şerefim, haysiyetim zan altında bırakıldı" dedi. Avukat ve sanık beyanlarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Mehmet Cemil Acar’ın tutukluluk halinin devamına, Acar’ın eski eşi Çağla Acar hakkındaki mevcut adli kontrolün ise devamına hükmetti. Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 12 Ocak 2026 tarihine erteledi. Olayın geçmişi Eski DHMİ Daire Başkanı Mehmet Cemil Acar’ın evinde yapılan aramada Acar’a ait kasada 26 kilogram külçe altın, 1 milyon 320 bin dolar ve 121 bin euro bulunmuştu. Soruşturma sürecinde Acar’ın bürokratken çok sayıda gayrimenkul edindiği de Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından tespit edilmişti.