ASAYİŞ - 07 Mart 2026 Cumartesi 15:35

Standartlara aykırı plaka denetimleri 1 Nisan’a kadar rehberlik amacıyla yapılacak ve sürücülere ceza kesilmeyecek

A
A
A
Standartlara aykırı plaka denetimleri 1 Nisan’a kadar rehberlik amacıyla yapılacak ve sürücülere ceza kesilmeyecek

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatları doğrultusunda, standart dışı plaka denetimleri 1 Nisan’a kadar sadece rehberlik amacıyla yapılacak ve sürücülere herhangi bir idari para cezası uygulanmayacak.


Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikler çerçevesinde, 27 Şubat’tan itibaren araçlarında standart dışı plaka "Amerikan Pres Plaka" (APP) takılı olan sürücülere 140 bin lira para cezası, sürücü belgelerine 30 günlüğüne el konulması ve aracın 30 gün süre ile trafikten men kararı verilmişti. İhlalin aynı sene içerisindeki ikinci tekrarında ise verilecek cezanın iki katına çıkarılacağı duyurulmuştu. Vatandaşların mağdur olmaması için İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatları doğrultusunda 1 Nisan’a kadar sürücülere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacağı belirtildi. Kolluk kuvvetlerince yapılacak denetimlerin ise mart ayı sonuna kadar eğitim ve bilgilendirme amaçlı yapılacağı aktarıldı.


Yeterli güvenlik özelliklerine sahip olmayan APP plakaların 1 Nisan’a kadar değiştirmesi gerekiyor


Kamu güvenliğinin sağlanması amacıyla yürürlüğe giren düzenlemede, APP plakaların standart yazı tipi, güvenlik hologramı ve yetkili kuruluş mührü gibi güvenlik özelliklerine sahip olmadığı için standartlara uygun plaka ile en geç 1 Nisan’a kadar değiştirilmesi gerekiyor. Değişimin nedeninin ise standart plakaların elektronik denetim sistemleri ve şehir güvenlik kameralarınca hatasız olarak tespitinin yapılabilmesinin sağlanması.


Plaka değişikliği için yapılması gerekenler


Standart dışı plakaya sahip sürücülerin öncelikle Polis Merkezi Amirliklerine veya Jandarma Karakol Komutanlıklarına kayıp ihbarında bulunması gerekiyor. Daha sonra izlenecek adımlar ise noterden plaka basım talep belgesini teslim alan sürücülerin, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun (TŞOF) plaka basımı gerçekleştiren odalarına müracaat etmesi gerektiği olarak ifade edildi.


Plaka değişim işlemi sadece yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yapılacak


Öte yandan, sürücülere sosyal medyada ücret karşılığında plaka basma vaadinde bulunan kişilere itibar etmemeleri önem taşırken, işlemin sadece yetkilendirilmiş kuruluşlarca gerçekleştirilmesi gerektiği ifade edildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Başkan Er: "Malatya’yı sil baştan ele alacağız" Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Dedekorkut Restoranda düzenlenen programda Türkiye Muhtarlar Derneği Malatya Şube Başkanı Fazlı Özcan ve dernek üyesi muhtarlarla bir araya geldi. Programda muhtarların talep ve önerilerini dinleyen Başkan Er, kendisine iletilen talepleri not alarak, öncelik sırasına göre çalışmalar yaptıklarını, uzun vadeli projeleri de hayata geçireceklerini söyledi. Öte yandan mahallelerdeki tabela konusuna da değinen Başkan Er, "Numarataj konusunda Malatya’yı sil baştan ele alacağız" dedi. Ayrıca Başkan Er, Malatya’da şu anda 20 taziye evi yaptıklarını, şehri çadır kültüründen kurtaracaklarını ifade etti. "Daha fazla saha ziyareti yapacağız" Malatya’da depremin yaralarını sardıklarına dikkati çeken Başkan Er, "İki yıl şantiye şefliği yaptık. Depremin ağır bilançosu vardı. Vali beyde birlikte şantiye şefi gibi çalıştık. Öyle olmasaydı şehir kısa sürede toparlanamazdı. İşlerimiz yoluna girdi, Malatya toparlandı. Artık daha fazla saha ziyareti yapacağız" şeklinde konuştu. Muhtarların hizmetleri görmelerinin kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Başkan Er, "Malatya’da sıkıntıları aşmanın önemli yolu öncelikleri sıralayıp belirli bir aşamaya getirmek. Arkadaşlarımız, muhtarlarımızın talepleriyle ilgili notlarını aldılar. Eksikleri program dâhilinde yerine getirecekler. Bazı hizmetler uzun vadelidir. Uzun vadeli projeleri unutmuyoruz, hepsine çözüm getireceğiz. Bir daha ki sefere mahallelerde bu toplantıları yapacağız" dedi. "Çok iyi bir toplantı oldu" Türkiye Muhtarlar Derneği Malatya Şube Başkanı Fazlı Özcan ise, "Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımızdan Allah razı olsun. Bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Çok iyi bir toplantı oldu. Başkanımız ilgili daire başkanlıklarına konuları iletti. Rabbim birlik ve beraberliğimizi bozmasın" diye konuştu.
Gaziantep Genç yetenekler Şehitkamil’de sahneye çıkıyor Şehitkamil Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen 3. Geleneksel Liseler Arası Yarışmalar, bu yıl da dopdolu içeriği ve geniş katılımıyla gençleri bir araya getirmeye hazırlanıyor. Şehitkamil Belediyesi, yalnızca akademik başarıya değil; sanat, edebiyat ve müzik gibi alanlarda da gençlerin yanında olmayı sürdürüyor. Her yıl artan ilgiyle geleneksel hale gelen yarışmalar, gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri alanlar oluştururken aynı zamanda özgüvenlerini geliştirmelerine, sosyal yönlerini güçlendirmelerine ve yeteneklerini keşfetmelerine imkân tanıyor. Yarışma kapsamında öğrenciler; müzik, edebiyat ve görsel sanatlar alanlarında hünerlerini sergileyecek. Karaoke Yarışması ile sahne performanslarını ortaya koyacak gençler, Kompozisyon Yarışması ile düşüncelerini kaleme dökecek, Resim Yarışması ile ise hayal dünyalarını tuvale yansıtacak. Her biri farklı yeteneklere hitap eden bu kategoriler sayesinde, gençlerin çok yönlü gelişimi desteklenecek. Başvurular devam ediyor Karaoke Yarışması için son başvuru tarihi 8 Mayıs Cuma olarak belirlenirken, Kompozisyon ve Resim Yarışmaları için başvurular 11 Mayıs Pazartesi gününe kadar devam edecek. Başvuruların ardından alanında uzman jüri üyeleri tarafından yapılacak değerlendirmeler sonucunda dereceye giren öğrenciler ödüllendirilecek. 19 Mayıs ruhunu gençlerin dinamizmiyle buluşturacak olan bu özel etkinlik, aynı zamanda bayram coşkusunu da zirveye taşıyacak. Tüm lise öğrencilerinin davetli olduğu yarışmalar, genç yeteneklerin kendilerini göstereceği büyük bir sahneye dönüşecek.
Adıyaman Engelsiz Yaşam Merkezi engelleri sanatla aşıyor Adıyaman Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi, özel bireylerin sosyal hayata aktif katılımını sağlamak ve el becerilerini geliştirmek amacıyla atık malzemeleri sanata dönüştürerek hem üretime katkı sağlıyor hem de özgüvenleri güçleniyor. Adıyaman Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Engelsiz Yaşam Merkezi, engelleri sanatla aşıyor. Merkezde eğitim gören özel öğrenciler, uzman eğitmenler eşliğinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla hayata "Üretken bir pencereden" bakıyor. Üretim atölyesinde eğitim alan 30 öğrenci; gazoz kapakları, ahşap mandallar, kağıt, pamuk ve kumaş gibi geri dönüşüm malzemelerini kullanarak birbirinden anlamlı dekoratif ürünler ortaya koyuyor. Ahşap boyama, taş süsleme, abajur yapımı ve elyaftan süs kutuları gibi geniş bir yelpazede üretim yapan öğrenciler, her geçen gün yeni bir tasarımın hayata geçirilmesinin mutluluğunu yaşıyor. Merkezde yürütülen çalışmalar yalnızca el becerilerini geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda öğrencilerin özgüvenlerinin artmasına ve toplumsal hayata daha güçlü bir şekilde katılmalarına katkı sağlıyor. Keyifli ve verimli bir ortamda gerçekleştirilen atölye çalışmaları, öğrencilerin merkeze severek gelmelerini sağlayan en büyük motivasyon kaynağı haline geldi. Eğitim sürecinin kesintisiz devam etmesi için lojistik destek de sağlayan Adıyaman Belediyesi, öğrencileri belediyeye ait servislerle evlerinden alarak merkeze getiriyor; eğitim sonunda ise yeniden güvenli bir şekilde evlerine ulaştırıyor. Özel ihtiyaçlı bireylerin sanatla buluşmasına imkan tanıyan, onların üretim süreçlerinde aktif rol almalarını destekleyen bu çalışmalardan duyulan memnuniyet dile getirildi. Öğrenci aileleri ve kursiyerler, merkezin sosyal yaşama kazandırdığı değerden dolayı Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’ye teşekkürlerini iletti.