GENEL - 20 Ocak 2020 Pazartesi 13:51

Tarımda yapay zeka dönemi

A
A
A
Tarımda yapay zeka dönemi

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesinin iş birliğiyle ‘Uluslararası Sağlıkta Yapay Zeka Kongresi 2020’ gerçekleştirildi.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesinin iş birliğiyle ‘Uluslararası Sağlıkta Yapay Zeka Kongresi 2020’ gerçekleştirildi.


İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi işbirliğiyle İzmir’de düzenlenen ‘Uluslararası Sağlıkta Yapay Zeka Kongresi 2020’de, başlıklardan biri de tarımda yapay zeka oldu.


Kongrede, başta sağlık olmak üzere çeşitli konularda yapay zeka üzerine çeşitli paneller ve etkinlikler düzenlendi. Gıda ve tarımda yapay zekanın da tartışıldığı kongrede; yerli ve yabancı bilim insanlarının da yer aldığı yaklaşık 750 katılımcı ağırlandı. Üç gün süren kongre ve etkinliklere; Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyeleri Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Dr. Sema Ramazanoğlu, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Sağlık Bakan Yardımcıları Prof. Dr. Emine Alp Meşe ve Dr. Şuayip Birinci, İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şenel Komsuoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin eşi Yrd. Doç. Dr. Ahu Pakdemirli, İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Burak Öztop, Microsoft Teknolojiden Sormlu Başkanı Onur Koç, Turkcell Yapay Zeka Analitik Çözümler Direktörü İnanç Çakıroğlu, TUSEB Başkanı Prof. Dr. Adil Mardinoğlu, TÜSKA Başkanı Prof. Dr. Figen Çizmeci Şenel, , tıp ve teknoloji dünyasından bilim insanları katıldı.


Kongrenin açılışında konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, sağlıkta yapay zekanın eğitim, araştırma, bakım, tedavi ve erken teşhis gibi uygulama alanları bulunduğunu belirtti.


Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, yapay zeka ile sağlıkta verilerin ve tecrübelerin çok kolaylıkla diğer insanlara aktarılabildiğini belirterek, “Teknoloji ne kadar hızla ilerlerse ilerlesin hekimliğin yerini alamayacak ama tıpta daha çok kullanılır hale gelecek” dedi.


TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, 2020 yılında her 73 günde sağlık alanındaki verinin 2 katına çıktığını belirterek, yapay zekanın da en çok etkileyeceği alanların başında sağlık konusunun geldiğini aktardı.


YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan da sağlık alanındaki teknolojik gelişmenin dünyanın geleceğini etkileyeceğini, konuyla ilgili eğitim alan genç araştırmacıları desteklediklerini ifade etti.



“Tarım ve gıda olmadan sağlık da olmaz”


Kongrenin düzenleme kurulunda yer alan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin eşi Yrd. Doç. Dr. Ahu Pakdemirli, “Klinisyenlerin Gözüyle Yapay Zeka -1” panelinde oturum başkanlığı yaptı. Ahu Pakdemirli, kongrenin sağlıkta yapay zekayla ilgili olduğunu ancak tarım ve gıda olmadan sağlığın da olamayacağının altını çizdi.



Tarımda üretim ve satışta yapay zeka


Kongre kapsamında, tarımda yapay zeka kullanımı konusunda bir sunum yapıldı. Sunumda; tarımın istihdam açısından Türkiye’de önde gelen sektörlerden biri olduğu belirtilerek, daha verimli ve etkin çözümler üreten yapay zeka teknolojilerinin tarım ve kırsal kalkınma açısından önemli olduğu vurgulandı.


Geleneksel yöntemlerle yapılan tarımsal faaliyetlerden elde edilen verim ve üretimin tam olarak yeterli olmadığı ifade edilen sunumda, bu nedenle tarım ve kırsal kalkınmada üretim ve verimliliği artırmak için yapay zekâ teknolojilerinin geliştirildiği, üretim ve satış stratejilerinin belirlenmesinde yapay zekâ optimizasyon tekniklerinden faydalanıldığı dile getirildi.


Sunumda, günümüzde uydu ve hava araçlar ile otonom araçlar ve robotik sistemlerin tarımsal faaliyetlerde çok yaygın bir şekilde kullanıldığı ve akıllı tarım uygulamaları sayesinde çiftçilerin, tablet ya da telefon vasıtasıyla uzaktan tarlalarını kontrol edebildiği ve sulama, nem, ısı gibi birçok işlemi mobil uygulamalar ile takip edebildiği ifade edildi.


Akıllı tarımla birlikte, üretimde hız ve kazancın arttığı, çevre kirliliğinin azaltılarak küresel ısınma ile mücadeleye katkıda bulunulduğu, su gibi doğal kaynakların israf edilmediği kaydedildi.


Tarım ve Orman Bakanlığının akıllı tarım ve tarımda yapay zeka kullanımı konusunda yaptığı çalışmalar da detaylı olarak katılımcıların bilgisine sunuldu.



Süneyle mücadeleye yapay zeka katkısı


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 40 yıllık tarımsal ve meteorolojik verilerle yaptığı yapay zeka destekli yazılım ile sünenin hangi tarlaya ineceği tespit edilerek, acil müdahale yapılabildiği ifade edildi. Buna göre süneyle mücadele konusunda Kırşehir ve Aksaray’a yapılan saha denemelerinde yüzde 96 başarı sağlandığı, bu yıl ise Konya Ovasında hububat ekili arazilerde deneme yapılacağı, başarı sağlanması durumunda ülke geneline yaygınlaştırılacak. Ayrıca, sera içerisinde kullanılmak üzere geliştirilen ilaçlama makinesinin de 2020 yılında hizmete gireceği belirtildi.


Kongre alanına getirilen yerli insansı robotlar katılımcılar tarafından büyük ilgi görürken, Ahu Pakdemirli katılımcılara insan organlarının resmedildiği tablo hediye etti. Tarım ve Ormana Bakanı Bekir Pakdemirli ise kongreye telgraf gönderip, yurtdışı programı nedeniyle katılamadığını belirterek, kongrenin başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Başkan Demirçalı engelli personelleri makamında ağırladı Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla belediyede görev yapan engelli personelleri makamında ağırladı. Belediyenin farklı bölümlerinde çalışan engelli personeller ile bir süre sohbet eden ve her bireyin birer engelli adayı olduğuna dikkat çeken Demirçalı, doğuştan veya sonradan bir şekilde engelli olan insanların yaşamlarını kolaylaştırma adına toplumun her kesimine büyük görevler düştüğünü söyledi. Engelli personeller ile sohbetinde hep birlikte büyük bir aile olduklarını, tek gayelerinin insanların mutlu yaşadığı bir ilçe tesis etmek olduğunu vurgulayan Demirçalı, hizmetlerindeki gayretleri dolayısıyla engelli personeline teşekkür etti. Engelsiz bir Yüreğir hedeflediklerini kaydeden Demirçalı, “Engelli bireylerimizin toplumsal hayata kazandırılması ve hayat standartlarının yükseltilmesi tüm toplumu güçlendirecektir. Yüreğir’de engelli bireylerimizin hayatlarını kolaylaştıracak çözümler üreteceğiz. Engelli vatandaşlarımızın her türlü talep ve ihtiyaçlarını karşılamak, Yüreğir’i engelsiz bir ilçe yapmak için özenle çalışacağız. Bu vesileyle Engelliler Haftası’nın engelli bireylerimize karşı olan hassasiyetin artmasına katkı sağlayacağını ümit ediyor, tüm engelli vatandaşlarımıza ve onların her an yanında olan kıymetli ailelerine sağlık, huzur ve mutluluk diliyorum” dedi. Personelin istek ve ihtiyaçlarını da soran Demirçalı, etkinliğin ardından engelli personellere hediye verdi.
Kayseri Kocasinan’ın Türkiye’de ilk olan glütensiz çalışmaları, TBMM’de gündem oluşturdu AK Parti Kayseri Milletvekili Bayar Özsoy, Kocasinan Belediyesi’nin çölyaklılara yönelik Türkiye’de ilk olarak hayata geçirdiği çalışmaları, TBMM’nin gündemine taşıdı ve övgüyle bahsetti. Milletvekili Bayar Özsoy’a teşekkür eden Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ise “İlkleri biz yaptık, yine biz yapacağız. Her alanda Türkiye’ye model ve örnek olmaya devam edeceğiz” dedi. Kocasinan Belediyesi’nin çölyaklılara yönelik Türkiye’de ilk olarak hayata geçirdiği hizmetleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündemine taşıyan AK Parti Kayseri Milletvekili Bayar Özsoy, “ 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü vesilesiyle, Çölyak hastalığının farkındalığını artırmak ve glütensiz yaşamı desteklemek adına Gazi Meclisimiz çatısı altında bizler de; Kayseri Büyükşehir Belediyemizin ve Kocasinan Belediyemizin çölyak hastalarına yönelik sunmuş oldukları hizmetleri dile getirdik. Özellikle glütensiz ürünler, Kocasinan Belediye’miz fark doğuran projelerinden birine konu oldu. Devletin bir eli olan Kocasinan Belediyesi, çölyak hassasiyeti olan ve ihtiyaç sahibi görülen yüzlerce aileye ulaşılması güç alınması oldukça maliyeti ürünlerden oluşan gıda paketlerini her ay düzenli olarak teslim ediyor. Ayrıca Kocasinan Belediyemiz, Türkiye’de ilk olan Glütensiz Kayseri Mutfağı ile de çölyaklı hastalarımıza hizmet etmeye devam ediyor. Kayseri’de ve özelde Kocasinan’da yaşamanın ayrıcalık olduğunu Kocasinan Belediyesi aracılığıyla bir kez daha tüm vatandaşlarımıza hayatın her alanında desteğimizin devam edeceğini belirtiyor, tüm çölyak hastası vatandaşlarımıza Allah’tan acil şifalar diliyorum. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Memduh Büyükkılıç ile Kocasinan Belediye Başkanımız Ahmet Çolakbayrakdar’a göstermiş oldukları gayret ve hassasiyet için yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu. Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ise vatandaşın sesi olan AK Parti Kayseri Milletvekili Bayar Özsoy’a teşekkür ederek, “İlkleri biz yaptık, yine biz yapacağız. Her alanda Türkiye’ye model ve örnek olmaya devam edeceğiz. 2017 yılında ilk olarak başlattığımız glütensiz ürün paketi çalışma, TBMM’de oluşturulan Araştırma Komisyonu’nun incelemesi ve ardından Türkiye’deki diğer belediyelere örnek olması ne denli isabetli hizmetin yapıldığının göstergesi oldu. Türkiye’de diğer belediyelere örnek olan uygulamayla o dönem ilçe genelinde ikamet eden 60 çölyaklı aileye destek olurken bugünlerde 230 çölyaklı aileye, çölyak paketi dağıtıyoruz. Bunun yanı sıra farklı projeler üretmeye çalışıyoruz. Türkiye’de ilk ve tek olan ‘Glütensiz Kayseri Mutfağı’ Proje’miz, hem glüten hassasiyeti olan vatandaşlarımıza hem de glütensiz ürünleri tüketmeyi yaşam biçimi haline getirenlere yönelik bir çalışmadır. Vatandaşlarımız yoğun bir şekilde glütensiz ürünler kullanmayı talep ediyor. Bu projeyle hem çölyaklı aileler hem de sağlıklı beslenmek isteyenler faydalanabiliyor. Bizim gayretimiz, toplum içerisinde bizden farklı yaşayan vatandaşlarımızı, Kayseri çatısı altında toplayabilmektir” ifadelerini kullandı. Öte yandan ömür boyu diyet zorunluluğu olan çölyaklılar için de ayrıcalıklı bir ilçe haline getiren Kocasinan Belediyesi, çölyak hassasiyeti bulunan 230 vatandaşa glütensiz ürün paketini düzenli olarak dağıtmaya devam ediyor. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nün hazırladığı glütensiz ürün paketlerinin içerisinde; kek unu, hamur işi unu, nişastalı karışımı, kakaolu çıtır top, burgu makarna, spagetti, şehriye, köftelik bulgur, fındık ezmesi, portakallı mini kek ve susamlı çubuk kraker gibi glüten içermeyen yiyecekler bulunuyor.
İstanbul Vestel’in mikrofiber teknolojisine sürdürülebilirlik ödülü Geliştirdiği ürün ve teknolojilerle sürdürülebilir geleceğe katkı sunan Vestel’in mikrofiber teknolojisi, uluslararası arenada ödüle layık görüldü. Ürettiği teknolojilerle sürdürülebilir yaşamı destekleyen Vestel’in çamaşır yıkama işlemi sonrasında mikrofiberlerin doğaya salınmasına engel olan ‘Aqua Mikrofiber Filtre’ teknolojisine sahip çamaşır makinesi, sürdürülebilirlik konusunda dünyanın önde gelen prestijli organizasyonlarından Sustainability Environmental Achievement and Leadership’in (SEAL) düzenlediği yarışmada ‘Sustainable Product’ (sürdürülebilir ürün) ödülünü kazandı. Dünyaca ünlü firmaların ödül almaya hak kazandığı organizasyonda şirketin, bu yıl ödül kazanan tek beyaz eşya üreticisi olduğu açıklandı. Gelecek nesiller için su kaynaklarının korunmasını görev edinen şirketin Türkiye’de satışa sunulan ilk mikrofiber filtreli çamaşır makinesi, kapağına entegre edilen filtreleme ünitesi sayesinde yıkama ve durulama adımlarında kullanılan suyun tahliye edilmeden önce filtrelenmesini, bu sayede de fiber parçacıklardan arındırılmasını sağlıyor. SEAL, dünya genelinde sürdürülebilirliğe ölçülebilir katkılarda bulunan ve gelecek yüzyıllarda çevreyi olumlu yönde etkileyecek yenilikçi girişimler geliştiren şirketleri dört kategoride değerlendiriyor. Bu kategoriler ‘çevresel inisiyatif’, ‘sürdürülebilir inovasyon’, ‘sürdürülebilir ürün’ ve ‘sürdürülebilir hizmet’ olarak sıralanıyor. Kâr amacı gütmeyen SEAL ayrıca çevre ve sürdürülebilirlik alanlarında çalışan akademisyen ve öğrencilere destek veriyor.
Balıkesir Tayfun Canlı, Altıeylül Belediyesi Başkan Yardımcısı oldu Körfezin merkezi Edremit Belediyesi’nin başarılı Başkan Yardımcısı Tayfun Canlı Balıkesir’in en büyük ilçesi Altıeylül Belediyesine Koordinatör Başkan Yardımcısı oldu. Edremit’in tanıtımında ve devlet - siyaset - iktidar üçgeninde etkili diyaloglar kurarak ilçeye önemli katkılar sunan Başkan Yardımcısı Tayfun Canlı, sürpriz bir tercihle Altıeylül Belediyesi Başkanı Hakan Şehirli’nin Yardımcısı oldu. Tayfun Canlı yaptığı açıklamada; ‘’Bir yanım Edremit’te kaldı. Edremit gibi büyük bir şehirde çok önemli deneyimler kazandım.’ diyerek, şöyle devam etti: ‘’Şimdi memleketim Balıkesir’de yeni bir sayfa açıyorum. Edremit’ten sonra en büyük ilçemiz Altıeylül’de hizmet etme imkanı bulmuş olacağım. Bizler yerel yöneticiler olarak bilgi ve tecrübemize nerede ihtiyaç varsa orada olmak durumundayız. Kuva-yi Milliyenin temellerinin atıldığı Cumhuriyet kentimiz Edremit’te güzel hatıralar ve sağlam dostluklar biriktirdim. Bir yanım daima Edremit için çalışacak ve gönül bağımı asla koparmayacağım ” Tayfun Canlı, birlikte çalıştığı Başkanlara da tek tek teşekkür etti. Canlı “Edremit’te birlikte çalıştığım Belediye Başkanlarım Kamil Saka’ya, Selman Hasan Arslan’a ve Edremit’te yeni dönemde kendisiyle birlikte çalışmam için ısrarcı olarak şahsımı onurlandıran Edremit Belediye Başkanımız Mehmet Ertaş’a teşekkür ederim. Yeni dönemde Altıeylül’de birlikte çalışacağımız, uzun yıllardır tanıdığım ve birlikte mücadele vermekten onur duyduğum değerli dostum ve ağabeyim Belediye Başkanım Hakan Şehirli ile mesai arkadaşlığı da beni mutlu edecek. Hakan Başkanımı kıramazdım. Balıkesir’in tamamına hizmete ve desteğe geldim.”dedi.
Denizli Denizli OSB’de Ar-Ge merkezlerinde muhasebe, finans, vergi, sosyal güvenlik uygulamaları konuşuldu Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, “Şehir ve Ülke Kalkınmasında Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Tasarım Merkezleri: Muhasebe, Finans, Vergi, Sosyal Güvenlik Uygulamaları” konulu seminere ev sahipliği yaptı. Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, sanayicilere ve girişimcilere önemli katkılar sunacak bir seminere daha ev sahipliği yaptı. “Şehir ve Ülke Kalkınmasında Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Tasarım Merkezleri: Muhasebe, Finans, Vergi, Sosyal Güvenlik Uygulamaları” konulu seminer Denizli OSB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Denizli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sefa Gökalp, Denizli OSB Bölge Müdürü Ahmet Taş, sanayiciler ve girişimcilerin katıldığı etkinlikte Kütahya Dumlupınar Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DTGB) Genel Müdürü Prof. Dr. Ersan Öz ve SMMM Selçuk Gülten konuşmacı olarak yer aldı. “Firmaların yararlanabileceği sınırsız alan var” Düzenlenen etkinlik hakkında bilgiler veren Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Selçuk Gülten; “Firmalar teknokentte nasıl yer alabilirler, proje nasıl verebilirler, hangi vergi avantajlarından yararlanabilirler, özellikle sanayi şirketleri neler yapabilirler, Organize Sanayi Bölgesi içerisine bir Teknokent kurulabilir mi, kurulursa bunun faydaları nelerdir gibi konularda bilgilendireceğiz. Firmaların yararlanabileceği sınırsız alan var. Bu alana yoğun bir ilgi var. Katılımcılarımıza ilgilerinden dolayı teşekkür ederiz” dedi. “Devletimiz önemli destekler sunuyor” Teknoloji geliştirme bölgelerinde ve Ar-Ge geliştirme merkezlerinde yapılan uygulamaların mali, sosyal güvenlik, muhasebe ve vergi taraflarıyla ilgili uygulamalı bilgiler vereceğiz. Toplantıya katılan gerek iş dünyasından gerek Ar-Ge tasarım merkezinden yöneticiler, teknoloji şirketlerinin yöneticileri, Teknopark girişimcileri merak ettikleri soruları bizlere yöneltip yanıt bulacaklar. Buralar özel alanlar. Muafiyet istisnalarının 31 Aralık 2028’e kadar hayli uygulandığı alanlar. Devletimiz bu konuyla alakalı özel destekler sağlıyor. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde üretilen ürünlerin, prototiplerin, yazılımların ekonomimize ve büyümemize katkı sağlaması için elinden geleni yapıyor. Bizim de bu desteklerden yararlanmamız, bunları da üretime kanalize etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Seminerin sonunda bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşmalarından dolayı Denizli OSB Bölge Müdürü Ahmet Taş ve Denizli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sefa Gökalp; Kütahya Dumlupınar Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DTGB) Genel Müdürü Prof. Dr. Ersan Öz ve SMMM Selçuk Gülten’e teşekkür plaketi takdim etti.