EKONOMİ - 26 Ocak 2025 Pazar 09:18

TİGEM 2025’te 346 bin ton üretim rekoltesi hedefliyor

A
A
A
TİGEM 2025’te 346 bin ton üretim rekoltesi hedefliyor

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Gezginç, “Geçen yıl üretimimiz 300 bin ton civarındaydı. Bir önceki dönem üretimimiz 390 bin tondu. Bu sene de 346 bin ton hedef ile ekimlerimizi tamamladık” dedi.


Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin en batısından en doğusuna, birçok bölgede faaliyet gösteren 17 işletmesiyle, ülkenin bitkisel ve hayvansal üretimini arttırmayı hedefliyor. Üretim çeşitliliğine önem veren TİGEM, yetiştirilen ürünlerin kalitesini iyileştirmek amacıyla tohumluk, fidan, fide ve benzeri ürünlerde araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütüyor.



“1 milyon 27 bin dekar alanda ekimlerimizi tamamladık”


TİGEM Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hasan Gezginç, İHA muhabirine, kurumun 2024 yılındaki faaliyetlerine ilişkin bilgi vererek, 2025 yılı hedeflerini anlattı. TİGEM’in 3,5 milyon dekar arazi üzerinde tarım yapan bir kurum olduğuna dikkati çeken Gezginç, “Asıl görevimiz, Türk çiftçisine özellikle hububat tohumu anlamında destek vermek. Her yıl 1 milyon dekar kadar alanda hububat tohumluğu üretimi yapmak için ekim yapıyoruz. Bu sene de 1 milyon 27 bin dekar alanda ekimlerimizi tamamladık” ifadesini kullandı.



“346 bin ton hedef ile ekimlerimizi tamamladık”


TİGEM’in 45 çeşit hububat tohumu kullandığını aktaran Gezginç, “Bunlardan 6 tanesi makarnalık buğday. 24 tanesi ekmeklik buğday. 9 tanesi arpa. Diğerleri de hububat çeşitlerinden olmak üzere toplam 45 çeşit ile üretim yapıyoruz. Geçen yıl üretimimiz 300 bin ton civarındaydı. Bir önceki dönem üretimimiz 390 bin tondu. Bu sene de 346 bin ton hedef ile ekimlerimizi tamamladık” diye konuştu.



“2024 ülkemiz için bir miktar kurak bir yıl oldu”


Bitkisel üretimin dış etkenler ve doğa şartlarından etkilendiğinin altını çizen TİGEM Yönetim Kurulu Başkanı Gezginç, “2024 ülkemiz için biraz kurak bir yıl oldu. 17 işletmede faaliyet gösteren, Türkiye’nin en doğusundan en batısına, en güneyinden en kuzeyine kadar farklı coğrafyalarda üretimini devam ettiren Genel Müdürlüğümüz, Türkiye’nin tamamındaki iklim verilerinden etkilenmiş oldu. Onun için önceki yıllara göre üretimde bir miktar düşüşler yaşadık” değerlendirmesinde bulundu.



“Tohum satışlarımızda yüzde 21’lik bir artış söz konusu”


Bitkisel üretimde sertifikalı tohum yetiştirmeye büyük önem verdiklerini vurgulayan Gezginç, “Bugün Türkiye’de üretilen her 4 tohumdan bir tanesi hububat anlamında TİGEM çeşididir. Hububat için yüzde 21 pazar payımız var. Pazarın lideri durumundayız. 2024’te de biz bu üretimimizi gerçekleştirdik. Pazardaki liderliğimizi devam ettiriyoruz. Hatta bir önceki yıla göre tohum satışlarımızda yüzde 21’lik bir artış söz konusu” ifadelerini kullandı.



“TİGEM ülkenin üretiminin sigortası”


TİGEM Yönetim Kurulu Başkanı Gezginç, “TİGEM’i ülkenin üretiminin sigortası şeklinde düşünebiliriz. TİGEM’de üretimi yapılan her bir materyal bir yıl sonra çiftçilerimizin üretim yapabileceği tohum anlamına geliyor. 2024 yılı bizim tarafımızdan değerlendirildiğinde verimli, satışların da bir önceki yıla göre arttığı, bereketli ve güzel bir yıldı diyebilirim” diye konuştu.



“Her yıl kendimize rekolte hedefi koyuyoruz”


TİGEM’in 2025 yılındaki rekolte hedefini de paylaşan Gezginç, “Her yıl biz kendimize rekolte hedefi koyuyoruz. Tarım dış etkenlere çok açık bir konu. Bu seneki hedefimizi 346 bin ton olarak belirledik" dedi.



“TİGEM ‘iyi tarım sertifikalı’ üretim yapmaktadır”


Tarımda üretimin sürdürülebilir olarak devam etmesi gerektiğini kaydeden Gezginç, açıklamasını şöyle sürdürdü:


“TİGEM 2019 itibariyle tüm üretim yaptığı alanlarda ‘iyi tarım sertifikalı’ üretim yapmaktadır. Bunu gururla söylemek istiyorum ki bu ülkede iyi tarım uygulaması yapılan arazilerin tamamının yüzde 57’si TİGEM’e aittir. Toprak ve suyu koruma noktasında bize düşen görevi yapıyoruz ve gayret ediyoruz. Tüm sulama sistemlerimiz basınçlı sulama sistemidir. Vahşi sulama dediğimiz sistemleri uygulamıyoruz. Damla sulama, yağmurlama sulama benzeri model sulama sistemlerini uyguluyoruz.”



“Tohumlarımızın yüzde 40’ı kuraklığa toleranslı”


İklim değişikliği nedeniyle ekimi yapılan tohumların farklılık gösteren sıcaklık derecelerinden etkilenmemesi için önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden TİGEM Yönetim Kurulu Başkanı Gezginç, “İklim değişikliği dediğimizde rejimde bozulma akla gelmeli. Sadece kuraklık ve aşırı yağış değil. Bunların tamamının içine aldığı zaman zaman aşırı yağışların zaman zaman uzun süren kuraklıkların oluştuğu bir düzenden bahsediyoruz. İklim değişikliğine hazırlık yapmak içinde bugün itibariyle üretimde bulunan tohumlarımızın yüzde 40’ı bir şekilde kuraklığa toleranslı ya da dayanıklı çeşitlerden oluşuyor” ifadelerine yer verdi.



“Üretimi etkileyebilecek her türlü şarta hazırlıklı olmaya gayret ediyoruz”


Türkiye’de tarımın etkilenmemesi için iklim değişikliğinin her aşamasının takip edildiğini vurgulayan Gezginç, Tarım ve Orman Bakanlığının araştırma ve geliştirme birimleriyle işbirliği yaptıklarını belirterek, “İklim değişikliğine ve üretimi etkileyebilecek her türlü şarta karşı hazırlıklı olmaya gayret ediyoruz” dedi.



“Halkımızın ülkemizin kendine yeterliliği noktasında hiçbir şüphesi olmasın”


Gezginç, TİGEM’in Türkiye’nin en büyük üretim alanına sahip olduğunu dile getirerek, “Ceylanpınar Tarım İşletmemiz tek parça olarak dünya üzerindeki en büyük tarım işletmesidir. Bu ülkenin gurur duyulacak bir Genel Müdürlüğüyüz. Bu ülkenin herhangi bir sebepten dolayı üretimini riske düşürebilecek bir durum oluşur ise biz her zaman bu üretimi destekleyebilecek, çiftçiye gerekli tohumu ve hammaddeyi sağlayabilecek kapasitedeyiz. Halkımızın, ülkemizin kendine yeterliliği noktasında hiçbir şüphesi olmamasını istirham ediyorum” ifadelerini kullandı.



TİGEM 2025’te 346 bin ton üretim rekoltesi hedefliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Mustafa Varank, Ankara’da gençlerle kokoreççide sahur yaptı TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, kokoreççide gençlerle sahur yaptı. Atatürk Orman Çiftliği’nde düzenlenen programda Varank, gençlere ekmek arası köfte ve kokoreç ikram etti. Etkinlikte vatandaşlarla sohbet eden ve fotoğraf çektiren Varank, gençlerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Zaman zaman sosyal medyadan çağırılar yaptığını dile getiren Varank, "Özellikle gençlerle sahur yapmak için farklı mekanlara davet ediyorum. Bursa’da sahurlarımızı yapıyorduk. Ankara’da tabi ki Atatürk Orman Çiftliğinde daha öncede yaptığımız sahurlardan birine çağırımızı yaptık. Vatandaşlarımızı davet ettik. Onlarda sağ olsunlar bizi kırmadılar. Bu gece onlarla beraber sahurumuzu yapacağız. İnşallah beraberce bayrama kavuşmuş olacağız" dedi. "Kokoreç ile sahur olur mu?" diye kendisine sorular yöneltildiğini aktaran Varank, "Burada mekanın sahibi arkadaşımız var. O yıllardır burada bu mekanın sahibi. Ankaralılar gerçekten burayı hem iftarda hem de sahurda gelip deneyimliyorlar. İnşallah çok güzel bir şekilde sahurumuzu yapacağız." ifadelerini kullandı. Gazze’ye ilişkin soruya Varank, "Ramazan ayında zulüm altında yaşayan kardeşlerimiz var. İnşallah Rabbim bu ramazanla beraber tüm mazlum kardeşlerimizin de ferahını ereceğine bizlere nasip eder. İnşallah birlik ve beraberlik anlayışı tüm bölgeye, dünyaya yayılır" açıklamalarında bulundu. Varank, CHP’nin bazı firmalara yönelik boykot çağrılarına ilişkin ise, "Türk markalarına tavır takınılması kabul edilebilir bir şey değil. Bir siyasi partinin, Türkiye’nin yerli ve milli markalarıyla uğraşarak nasıl bir netice elde edeceğini gerçekten anlayamıyorum. Ama milletimiz feraset sahibidir. Bu boykot çağrılarının ne manaya geldiğini bizim milletimiz gayet iyi değerlendirir ve buna göre hareket eder. Önümüzdeki günlerde bu işin nasıl ters döneceğini de görmüş olacağız" diye konuştu.
Eskişehir Eskişehir’de 2 grup arasında çıkan bıçaklı kavga kamerada Eskişehir’de 2 grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 1 kişi yaralandı. Kavga anı ise güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Olay, Tepebaşı İlçesi Eskibağlar Mahallesi Üniversite Caddesi üzerinde bulunan bir tekel bayii önünde meydana geldi. Henüz bilinmeyen bir sebeple 2 grup arasında tartışma çıktı. Tartışma kısa sürede büyüyerek bıçaklı kavgaya dönüşürken, taraflardan T.E.C.’nin göğüs bölgesi ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı. Çevredeki esnafın yerde kanlar içinde yatan şahsın yarasına tişörtle tampon yaparak kanamayı yavaşlatmaya çalıştığı öğrenildi. İhbar üzerine olay yerine gelen 112 Acil Servis ekiplerince T.E.C., ilk müdahalesinin ardından Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. T.E.C.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. T.E.C.’yi yaralayan şahıs ve arkadaşı olay yerinden kaçtığı, polisin şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattığı öğrenildi. "2 bıçak yarası vardı ama göğsündeki oldukça derindi" Olayın görgü şahidi ve T.E.C.’nin yarasına tampon yapamaya çalışan esnaf Veysel Tepe, "Dükkanda çalışıyordum o esnada, dışarıya çıktığımda adam dükkanımın önüne geldi, düştü. Her tarafı kan içinde görünce, tişört ile yaralarına bastırdım. Yarım saat sonra ambulans geldi. Baktık ki 2 yerinden yara almış. İki yere de tişört ile baskı uyguladık. 2 bıçak yarası vardı ama göğsündeki oldukça derindi. Durumunu biz de merak ediyoruz. Biz bilincini açık tutmak için çaba gösterdik. Şahısları ilk kez gördüm, ben bile şaşırdım. Benim dükkânımın önüne nasıl denk geldiler diye şaşırdım" dedi.