POLİTİKA - 24 Ocak 2020 Cuma 13:13

Türkiye ile Arnavutluk arasında KEK 12. Dönem Protokolü imzalandı

A
A
A
Türkiye ile Arnavutluk arasında KEK 12. Dönem Protokolü imzalandı

Türkiye ile Arnavutluk arasında KEK 12.

Türkiye ile Arnavutluk arasında KEK 12. Dönem Protokolü imzalandı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Protokol, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine, bu alanda mevcut olan geniş potansiyelin hayata geçirilmesine ve proje bazında güçlendirilmesine dair her iki ülkenin kararlılığını ve siyasi iradesini teyit eden bir nitelik taşımaktadır" dedi.


Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye-Arnavutluk Ekonomik, Ticari, Sanayi ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu 12’nci dönem toplantısı kapsamında bakanlıkta Arnavutluk Maliye ve Ekonomi Bakanı Anila Denaj ile bir araya geldi. İkili toplantının ardından Türkiye ile Arnavutluk arasında ‘KEK 12. Dönem Protokolü’ imzalandı. Bakan Kasapoğlu, Arnavutluk’ta yaşanan deprem dolayısıyla taziyede bulunarak, geçmiş olsun dileklerini iletti. İki ülke arasındaki ilişkinin köklerinden ve öneminden bahseden Kasapoğlu, Avrupa Birliği’ne (AB) aday olan Arnavutluk ile Türkiye arasında kazan-kazan prensibiyle ticaretin devam edeceğini söyledi. Bakan Kasapoğlu, “Ticari ve ekonomik ilişkilerimizin daha da yüksek seviyelere çıkarılması ülkemizin önceliklerinden birisidir. Ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin gerek ekonomilerimize, gerek bölgenin ekonomik altyapısının ve refahının artırılmasına önemli katkı sağlayacağı açıktır. Esasen, son dönemde iki ülke ticaret hacminde kaydedilen yükselme, bu alanda önemli mesafeler kaydedildiğini bizlere gösteriyor” ifadelerini kullandı.



“Protokol her iki ülkenin kararlığını ve siyasi iradesini teyit eden bir nitelikte”


Komisyon toplantısı görüşmelerinin Türkiye ve Arnavutluk adına olumlu geçtiğini söyleyen Kasapoğlu, “Bu toplantı ticari ve ekonomik ilişkilerimizin daha da geliştirilmesine yönelik tedbirlerin alınması açısından büyük önem taşımaktadır. İmzalayacağımız protokol, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine, bu alanda mevcut olan geniş potansiyelin hayata geçirilmesine ve proje bazında güçlendirilmesine dair her iki ülkenin kararlılığını ve siyasi iradesini teyit eden bir nitelik taşımaktadır. Protokolde sanayiden tarıma, müteahhitlik hizmetlerinden enerji konularına kadar iki ülke arasında gerçekleştirilebilecek tüm işbirliği alanları değerlendirilmiştir. Protokolün hazırlanma sürecinde ticari, ekonomik ve diğer alanlarda yapılan görüşmelerde önemli mesafeler kaydedilmiş; önceliklerimiz, izlememiz gereken politikalar ve büyüyen ilişkilerimizle orantılı olarak karşılaşılabilecek sorunların aşılması için takip edeceğimiz yol haritası belirlenmiştir” diye konuştu.



“Arnavutluk’taki Türk yatırımları 1,8 milyar doları aştı”


Türkiye’nin diğer ülkelerle ticaretinden bahseden Kasapoğlu, “Ülkemiz ile Arnavutluk arasındaki yakın dostluk ilişkileri ve ticari ilişkilerimizdeki mevcut potansiyel hesaba katıldığında mevcut ticaret hacminin daha yukarı seviyelere taşınması gerektiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Arnavutluk’taki Türk yatırımlarının 1,8 milyar doları aştığını sevinerek belirtmek istiyorum. Arnavutluk Ticaret Sicil Ofisi kayıtlarına göre Arnavutluk’ta Türk vatandaşları ve Türkiye menşeli şirketler tarafından kurulan şirket sayısı 569’dur. Türk yatırımları Arnavutluk ekonomisine katkıda bulunmaya devam edecektir. Türk işletmelerinin 2018 yılında 165 milyon dolar demir-çelik ürünleri, 23 milyon dolar bakır cevheri, 18 milyon dolar krom cevheri, 16 milyon dolar balıkçılık ürünleri ve 13 milyon dolar kadar hazır giyim ürünleri olmak üzere toplam 235 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini görüyoruz. Söz konusu tutar Arnavutluk’un toplam ihracatının yüzde 8,4’ünü oluşturmaktadır. Bu rakamın daha üst seviyelere çıkarılmasını teminen firmalarımızın karşılaştığı sorunların çözülmesinin fayda sağlayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.



“Türk müteahhitleri Arnavutluk’ta 1,7 milyar dolar bedelli 31 proje gerçekleştirdi”


Türkiye’nin müteahhitlik alanında dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığını hatırlatan Bakan Kasapoğlu, “Türk müteahhitleri bugün havalimanı, metro, endüstriyel tesisler, doğalgaz-petrol rafinerileri, otoyol ve enerji santralleri gibi büyük ölçekli ve katma değeri yüksek projelerde dünya çapında başarı göstermektedir. Arnavutluk’ta da müteahhitlik sektörünün ekonominin önemli bir itici gücü olduğunu biliyorum. İnşaat sektöründe yapılan reformlar, Arnavutluk’ta yaşam şartlarının düzeltilmesine yol açtı. Üretim kapasitesinin arttırılmasına ve modern bir altyapının yaratılmasına yönelik sürekli ve etkili bir yükselmeye neden oldu. Bu çerçevede şu ana kadar Arnavutluk’ta toplam 1,7 milyar dolar bedelli 31 projeyi gerçekleştiren Türk müteahhitlerinin önümüzdeki dönemde de kardeş ülke Arnavutluk’un imarına katkı yapacağına inancım tamdır” ifadelerini kullandı.



“Arnavutluk’un her köşesinde modern görünümlü binaların yükselmesi bizi mutlu edecek”


İleriki dönemde yapılacak projelerden de bahseden Kasapoğlu, “Ülkeyi Kosova’ya bağlayan Nation Road otoyolu Enka-Bechtel yüzde 50-50 ortaklığı ile 1,2 milyar dolar yatırımla inşa edilmiştir. Norveçli Statkraft firması tarafından 450 milyon avro bedelle üstlenilen Banja ve Moglice barajlarının inşaatı Limak firması tarafından tamamlanmıştır. Ayen Enerji firması 130 milyon avro yatırım ile Fan Nehri Baraj ve HES santral inşaatını gerçekleştirmiştir. Bizlerin ortak desteği ve dünyada saygın bir konumda olan Türk müteahhitlerinin çabalarıyla gelişmiş alt ve üst yapısı olan, geniş yolları ülkenin her bir köşesine uzanan, her köşesinde modern görünümlü binaların yükseldiği yeni bir Arnavutluk meydana getirilmesi hepimizi son derece memnun edecektir” diye konuştu.



“Ro-Ro taşımacılığının başlatılmasının ülkemiz için yararlı olacağını düşünüyorum”


Taşımacılık alanında da Türkiye ile Arnavutluk arasında yapılacak önemli işlerin olduğuna işaret eden Kasapoğlu, “Denizyolu taşımacılığı olmak üzere lojistik alanında ilgili kuruluşlarımız tarafından temasların artırılarak devam ettirilmesi, ticari ilişkilerimize büyük katkı sağlayacaktır. Ülkenizin bulunduğu coğrafya itibarıyla kısa mesafe deniz yolu taşımacılığına uygun olduğu düşünüldüğünde ticaret hacmimizin daha da artırılması amacıyla Durres limanı ile ülkemiz arasında düzenli Ro-Ro taşımacılığının başlatılmasının yararlı olacağı düşüncesindeyim” dedi.



“Arnavutluk’ta elektrik üretiminin yüzde 90’ın üzerindeki kısmı hidroelektrik santrallerinde gerçekleştirmekte”


Türkiye’nin kuzey ve doğu komşularının doğalgaz kaynaklarının Avrupa pazarlarına iletilmesi için yapılacak işbirliği ve oluşturulacak yeni projelerin Türkiye’nin yararına olacağından bahseden Kasapoğlu, “2019 itibarıyla Arnavutluk üzerinde bulunan boru hattının yüzde 95’i tamamlanan ve Güney Gaz Koridoru Projesi’nin bir parçası olan TAP Projesi’nin Arnavutluk’un ekonomik kalkınmasına ve enerji altyapısının gelişmesine büyük katkı sağladığını ve güzel bir örnek teşkil ettiğinin altını çizmek istiyorum. Ayrıca Arnavutluk’ta elektrik üretiminin yüzde 90’ın üzerindeki kısmı hidroelektrik santrallerde gerçekleştirilmektedir. Türk firmalarının hâlihazırda yatırımlarının bulunduğu bu alanda da işbirliğinin artırılabileceğini düşünmekteyim” açıklamasında bulundu.


İki ülkenin gençleri arasındaki bağların güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Kasapoğlu, Arnavutluk’un gençlerini ve sporcularını Türkiye’de görmek istediğini aktardı. Bakan Kasapoğlu, Türkiye’nin spor turizminin altyapı ve iklim özellikleri açısından birçok spor için elverişli olduğunu vurgulayarak, “Arnavutluk’un kıymetli sporcularını ve sporseverlerini Türkiye’de ağırlamak her daim bizler için mutluluk vesilesi olmuştur ve olmaya da devam edecektir” ifadelerini kullandı.


Arnavutluk Maliye ve Ekonomi Bakanı Anila Denaj ise, 2019 yılında Arnavutluk’ta meydana gelen depreme hassasiyet göstererek hızlıca afet bölgesine koşan Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür ederek sözlerine başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem sonrası verdiği sözü hatırlatan Denaj, “Türkiye, ülkemizde yaşanan depreme ilk koşan ülkelerden. AFAD’ın arama kurtarma ekibi Arnavutluk’a hemen yetişti. Battaniye, yatak ve maddi yardımlarda bulunuldu. En önemlisi Cumhurbaşkanı 500 konut yapma sözü verdi bize. Bu bizim için çok önemli. Umarım bu proje de bir an önce hayata geçirilecek. Arnavutluk hükümeti ve halkının teşekkürlerini sunmak istiyorum” diye konuştu.


İki bakan, imzalanan protokolün ardından birbirlerine hediye takdiminde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yabancı uyruklu kadın insan ticaretinden tutuklandı Samsun’da polis ekipleri tarafından yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırıp fuhşa sürükleyenlere yönelik yapılan operasyonda Kırgız uyruklu kadın ile birlikte 3 kişi yakalandı. Adliyeye sevk edilen yabancı uyruklu kadın tutuklanırken, 2 şahıs serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucu Kırgız uyruklu M.A. adlı kadının, Özbekistan ve Azerbaycan’dan yasal yollardan kadın getirdiği, Türkiye’de kalış süresi dolan kadınları hasta bakıcılık işinde çalıştırdığı, bu kadınlardan komisyon adı altında para aldığı ve yine söz konusu kadınlara fuhuş yaptırdığını tespit etti. Göçmen polisi, H.G. adlı şahsın M.A. adlı kadının getirdiği kadınlara fuhuş yaptırdığını ve E.Y. adlı şahsın da M.A. ile birlikte kadınları zorla çalıştırdığını ortaya çıkardı. Polis yaptığı operasyon sonucu Kırgız uyruklu M.A. ile Türk vatandaşı E.Y. ve H.G.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Polisin operasyonunda 6 kadın kurtarıldı. Kurtarılan 6 mağdur kadının da sınır dışı edilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde sorguları tamamlanan M.A. adlı kadın ile E.Y. ve H.G. bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. E.Y. ve H.G. savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, nöbetçi mahkemeye ifade veren M.A. adlı kadın mahkemece "insan ticareti" suçundan tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı” Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİMSOFT ANKARA HAB’da SİMMER adında simülasyon merkezini açtı. Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiine kaldıraç olacak yerli ve yabancı firmaların ve yan sanayi firmalarının bölgeye çekilmesi doğrultusunda kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (HAB) birinci etabı için çalışmalar 2017 yılının son çeyreği ile başladığını belirtti. Test merkezinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektöre daha çok dahil edilebilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Görgün, "Birinci etabımızda fiili üretime geçen firma sayısı 43 olup, firmalarımız toplam 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Buna ilaveten inşaat faaliyeti aktif olarak devam eden 74 firmamız bulunmaktadır. Yine bugün itibari ile 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmakta olan OSB’mizde inşaatı devam eden sanayicilerimizin de faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 7 bin 500 olacağını öngörmekteyiz. OSB’mizin her iki etabının da faaliyete geçmesi ile birlikte bölgemiz toplam alanı 700 hektar seviyelerine ulaşacak. Yapılacak toplam yatırım tutarı 3 milyar dolar olacak ve bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktır" diye konuştu. Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek Son yıllarda simülasyon teknolojilerinin dünyada artan bir önem kazandığının altını çizen Görgün, simülasyon teknolojilerinin NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini dile getirerek, "Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Başkanlığımız tarafından Simsoft firmamıza sağlanan kredi desteği ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ’SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi’nde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetleri yapılacaktır. Kurulan üretim hattı üzerinde, büyüklüklerine ve tiplerine bağlı olarak 10 adet simülatörün üretimi ve entegrasyonu eş zamanlı olarak yapılabilecektir. Simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve farklı serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemleri gerçekleştirilebilecek, özgün yazılım çözümlerinin yanında, donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretimi de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.