EKONOMİ - 28 Nisan 2024 Pazar 10:41

Yaşlı Destek Programı’na başvurular başladı

A
A
A
Yaşlı Destek Programı’na başvurular başladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yaşlıların korunması, desteklenmesi ve yaşamlarının kolaylaştırılması için belediyeler tarafından hazırlanacak projelerin değerlendirileceği Yaşlı Destek Programı’na (YADES 2024) başvuruların başladığını belirterek, bu yıl YADES için 11 milyon 278 bin lira ödenek ayırdıklarını bildirdi.


Göktaş, yaşlı nüfus oranının yüzde 10,2’ye yükseldiği Türkiye’de, bakanlığının yaşlılara sunulan hizmetlerin sayısının artırılması ve ihtiyaçlara göre çeşitlendirilmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Göktaş, “Bu kapsamda bakanlığımızca aile temelli aktif ve sağlıklı yaşlanmanın desteklenmesi politikasını YADES programıyla sürdürüyoruz. Yaşlılarımıza yönelik hizmetlerin sunumunda kurum bakımı hizmetleri yanında, evde bakım, gündüz bakım gibi koruyucu önleyici alternatif hizmet modellerini de yaygınlaştırıyoruz. Ayrıca yaşlılar ve yakınlarının öncelikli tercihi olan gündüz bakım ve evde bakım destek hizmetlerinin geliştirilmesi için projeler yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.


“Bu yıl 11 milyon 278 bin lira ödenek ayırdık”


Bakan Göktaş, 2016’da uygulanmaya başlanan ve genel bütçeden aktarılan kaynakla sürdürülen YADES ile yerel dinamikleri harekete geçirerek, yaşlılık alanında farkındalık oluşturmayı, yaşlıların ev ortamlarında ve sosyal hayata katılımlarının desteklenmesini amaçladıklarını belirterek, şunları kaydetti:


“65 yaş üstü vatandaşlarımızın korunması ve desteklenmesiyle bakım desteği ve psikososyal desteğe ihtiyacı olanların yaşadıkları mekanlarda gerekli bakımlarının yapılarak yaşamlarının kolaylaştırılmasını sağlamak üzere, 8 yılda toplam 45 milyon TL finansman desteği sağladık. Bu kapsamda 8 yılda 42 belediyede yürütülen 74 projeyle 87 bin 987 hanede 128 bin 691 yaşlıya ulaştık. Yaşlıların korunması, desteklenmesi ve yaşamlarının kolaylaştırılması için belediyeler tarafından hazırlanacak yeni projelerin değerlendirileceği YADES 2024 başvuruları ise başladı. Bakanlığımızca bu yıl YADES için 11 milyon 278 bin lira ödenek ayırdık.”


Proje teklifleri 3 Haziran’a kadar valiliklere teslim edilecek


YADES 2024 programı kapsamında ayrılan ödeneğin bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslar kapsamında belediyelerin hazırlayacakları ve valiliklerce teklif edilecek projeler için kullandırılacağını kaydeden Göktaş, belediyelerce hazırlanacak projelerin sürelerinin bir yıl olacağını, onaylanan projelerin, belediyeler tarafından uygulanacağını ve denetimlerin ise valilikler aracılığıyla yürütüleceğini ifade etti.


Bakan Göktaş, programa başvuracak belediyelerin hazırlayacakları proje tekliflerini, en geç 3 Haziran saat 17.00’ye kadar valiliklere teslim etmesi gerektiğini bildirdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan psikiyatri uzmanı, usulsüz reçeteye 5 bin lira istemiş Konya’da özel klinikte para karşılığında uyuşturucu hap özelliği taşıyan reçete yazan psikiyatri uzmanı doktorun da aralarında bulunduğu 51 kişi operasyonla gözaltına alındı. Psikiyatri uzmanı doktorun, uyuşturucu özelliği taşıyan hapları almak isteyenlere 3 ila 5 bin lira arasında ücret karşılığında reçete düzenlediği ortaya çıktı. Konya Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Müdürlüğüne bağlı ekipler, merkez Selçuklu ilçesi İhsaniye Mahallesinde bulunan psikiyatri uzmanı doktor Ferit Karaduman’a ait özel klinikte çoğunluğu uyuşturucu bağımlısı kişilere para karşılığı uyuşturucu özelliği taşıyan ilaç reçetesi düzenlediği daha sonra ise düzenlenen reçeteden temin edilen uyuşturucu özelliği taşıyan hapların ticaretini yaptığı tespit edildi. Psikiyatri uzmanı doktorun da aralarında bulunduğu 36 şüpheli tutuklandı Usulsüz ve para karşılığında reçete düzenlemek suretiyle uyuşturucu madde ticaretine yönelik sürdürülen çalışmalarda Konya başta olmak üzere Karaman, Antalya ve Ankara illerinde belirlenen adreslere operasyon düzenledi. Operasyonlarda, aralarında psikiyatri uzmanı doktor Ferit Karaduman’ın da bulunduğu toplam 51 şüpheli ekiplerce yakalanarak gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda da 178 gram sentetik kannabinoid, 80 gram metamfetamin, 2 bin 586 uyuşturucu hap ve 3 hassas terazi ele geçirildi. Gözaltına alınan 51 şüpheli şahıstan 36’sı ise sevk edildikleri adliyede çıkartıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturma sürecinde ise Konya Valiliği tarafından Psikiyatri Uzmanı Doktor Karaduman’ın özel kliniğinin kapatıldığı öğrenildi. Yurt dışından dahi uyuşturucu reçetesi yazmış Operasyonda gözaltına alınan Psikiyatri Uzmanı Doktor Ferit Karaduman’ın kendisine başvuran kişilere usulsüz olarak uyuşturucu özelliği olan ilaç yazabilmek için banka hesabına 3 ila 5 bin lira para istediği, gönderilen para sonrası reçeteyi düzenlediği ortaya çıktı. Psikiyatri Uzmanı Doktor Ferit Karaduman’ın geçtiğimiz yıl temmuz ayında ise önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gittiği burada bir süre kaldıktan sonra Gürcistan’a geçtiği belirlendi. 1 Eylül 2023 tarihinde kendisine ait özel muayenehanesinin mühürlendiğini öğrenen Psikiyatri Uzmanı Doktor Ferit Karaduman’ın, hesabına para gönderen kişilere, E-imza ve E-reçete uygulaması üzerinden bir süre daha uyuşturucu ilaç reçetesi düzenlediği öğrenildi. Gürcistan’da yaklaşık 9 ay kaldıktan sonra Türkiye’ye dönmek isteyen Psikiyatri Uzmanı Doktor Ferit Karaduman, hakkında açılan soruşturmada dolayısıyla Sarp Sınır Kapısında gözaltına alındı. Ferit Karaduman’ın, kaç kişiye para karşılığı usulsüz reçete düzenlediği ise polis ekiplerince araştırılıyor.
Niğde Okumayı sevenler bu kulüpte buluşuyor Niğde’de kitap okumayı sevenleri bir araya getiren Okum Aşkı Buluşturuyor Kulübü, toplumun her kesimine okuma alışkanlığı kazandırmayı hedefliyor. Niğde’de Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Muazzez Toğrul’un öncülüğünde kurulan ve şimdiden 64 üyesi olan Okum Aşkı Buluşturuyor Kulübü, faaliyetleri ile üyelerini kitap ekseninde bir araya getiriyor. Okum Aşkı Buluşturuyor Kulübü Niğde Temsilcisi Muazzez Toğrul yaptığı açıklamada, "Kendi yakın çevremden başlayarak kitap kulübü kurdum. Şuan kulübümüzün 64 üyesi var. Zaman zaman il dışından arkadaşlar da kulübe geliyorlar ve kendi bulundukları illerde kulüp kurmak için bir altyapı oluşturmaya çalışıyorlar’’ dedi. Kulüp faaliyetleri çerçevesinde üyeler yazarlarla bir araya gelerek, her hafta belirlenen ortak yazarın bir kitabını okuyor ve yüz yüze toplantılarla bir araya gelinerek kitabın yazarı, kitapların karakterleri, dönem şartları gibi yazar ve kitapları ile ilgili fikirler konuşuluyor. "Buluşmalarla dostluklar da edinmiş oluyoruz" diyen Muazzez Toğrul, "Bizim zaten amacımız okuma alışkanlığını geliştirmek ve bu sayede dostluklar edinmek, fikirleri konuşmak, insanlarda bir farkındalık oluşturmak. Biz katılımcılarımızdan sadece kitap okumalarını istiyoruz. Güzel okumalar gerçekleştiriyoruz çok da olumlu dönüşler alıyoruz" ifadelerine yer verdi. Kulübün Niğde toplantısına katılan Aksaray Okuma Kulübü Temsilcisi ve Yazar Gündoğdu Yıldırım ise, "Amacımız kitap okumayı sevdirmek. Türkiye’de okuma oranımız çok düşük ve bu anlamda bize bir görev düşüyor. Yazmakla, okulda eğitim vermekle yetinmedik, kurduğumuz kulüplerle daha çok insana ulaşmak, toplumun her kesimindeki insanı okumaya teşvik etmek istedik’’ dedi.
Kocaeli 4 çocuk annesi ’aile meclisi’ kararıyla öldürülmüştü: 12 kişi tutuklandı Kocaeli’de 7 yıldır resmi işlem kaydı olmayan ve kayıp başvurusu yapılamayan evli ve 4 çocuk annesi 27 yaşındaki Güneş Yıldıztan’ın, sevgilisiyle kaçtığı gerekçesiyle ’aile meclisi’ kararıyla öldürülüp Körfez ilçesi İlimtepe’deki ormanlık alana gömüldüğü ortaya çıkmıştı. Cinayete kurban giden Yıldıztan’ın, kocası ve kocasının kardeşlerinin de aralarında bulunduğu 12 kişi adliyedeki işlemlerinin ardından tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, 2017 yılının Aralık ayında meydana gelen olayda evli ve 4 çocuk annesi Güneş Yıldıztan (27), sevgilisi M.A. ile kaçtı. M.A. ile Güneş Yıldıztan Darıca ilçesindeki polis merkezine başvurdu. Güneş Yıldıztan polise verdiği ifadede kocası Nihat Yıldıztan’ın kendisini dövdüğünü, bu sebeple evden kaçtığını ve can güvenliğinin olmadığı belirterek şikayetçi oldu. Polis merkezindeki işlemlerinin ardından Güneş Yıldıztan, kadın sığınma evine yerleştirildi. Güneş Yıldıztan bir süre kaldığı sığınma evinden kendi isteğiyle ayrıldı. Yaklaşık 5 gün boyunca çeşitli yerlerde konaklayan Güneş Yıldıztan akabinde sırra kadem bastı. Polis ekiplerinin o dönem yaptığı çalışmada da Yıldıztan’a ulaşılmadı. 12 kişi tutuklandı Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, 7 yıldır hiçbir resmi işlem kaydı bulunamayan Güneş Yıldıztan’ın öldürüldüğü şüphesi üzerine inceleme başlattı. Güneş Yıldıztan’ın kocası, kocasının ailesi, ailesi, akrabaları, komşuları ve tanıdıkları olmak üzere 50’nin üzerinde kişinin ifadesine başvuruldu, adım adım iz sürüldü. Yaklaşık 4 aylık teknik ve fiziki tabinin ardından harekete geçen ekipler Kocaeli merkezli İstanbul ve Van’daki eş zamanlı operasyonlarda 26 şüpheliyi gözaltına aldı. 14 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Nihat Yıldıztan, S.Y., M.Y., B.Y., F.Y., O.Y., A.Y., S.Y., Z.Y., B.Y., M.Y. ve M.Y. cinayet, cinayeti azmettirme ve cinayete iştirak suçlarıyla Körfez Adliyesine sevk edildi. Adliyedeki işlemlerinin ardından 12 kişi de tutuklandı. Aile meclisi kararıyla öldürülmüş Güneş Yıldıztan’ın sığınma evinden çıktığı süreçte kocasının yakınları ve aile fertleri tarafından yakalanarak Körfez ilçesi İlimtepe bölgesine götürüldüğü öğrenildi. Şüpheliler emniyetteki ifadelerinde ’aile meclisi’ kararıyla Güneş Yıldıztan’ı öldürdüklerini, akabinde ormana gömdüklerini itiraf etti. Yıldıztan’ın kocası, kocasının kardeşleri ve amca oğulları tarafından öldürüldüğü iddia edildi. Yıldıztan’ın kardeşlerinin aile meclisinde alınan karara karşı çıktığı bildirilirken, 7 yıllık süreçte kimsenin ’kayıp müracaatı’ yapmadığı aktarıldı. Yıldıztan’ın cesedine ise ulaşılamadı.
Ankara Ankara Büyükşehir Belediyesi yazar Tolga Aydoğan’ı ağırladı Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), “Ankara Miras Etkinlikleri” programında yazar Tolga Aydoğan’ı ağırladı. Aydoğan, şair Orhan Veli Kanık’ın hayatında önemli bir yere sahip olan ancak az bilinen bir dönemine ışık tuttu. Ankara Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel mirasının korunmasının yanı sıra gelecek nesillere aktarılması amacıyla çeşitli programlar düzenlemeyi sürdürüyor. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Kültürel Mirası Koruma Şube Müdürlüğü “Ankara Miras Etkinlikleri” programı kapsamında, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde araştırmacı-yazar Tolga Aydoğan’ı ağırladı. Yazar, Orhan Veli Kanık ve Ankara üzerine yaptığı araştırmalar sonucu ortaya çıkan; anı, fotoğraflar, belgeler ve yaptığı röportajlar ile oluşturduğu arşivsel çalışmasını anlattı. Orhan Veli Kanık’ın doğumu, üniversite hayatı, Ankara’ya dönüşü ve Ankara’daki son sabahına kadar uzanan süreci anlattığı kitabı üzerine konuşmasını gerçekleştiren Aydoğan, şunları kaydetti: “Bugüne kadar Orhan Veli’nin Ankaralı olduğu hiç belirtilmemişti. Oysaki 25 yıl burada yaşadı. Ben Orhan Veli’nin Ankara’daki İzleri kitabında buna değinmek istedim. Orhan Veli’nin Ankaralı olduğunu vurgulamak istedim. Geçen sene çıktı bu kitap ve birinci baskısı kısa bir sürede bitti. Yakın zamanda ikinci baskısı da yapılacak. Amacım; Orhan Veli’nin Ankara’daki izlerini bugün katılımcılara anlatabilmek.” Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş ise, “Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı olarak her ay düzenli olarak bir konferans dizisi düzenliyoruz. Alanda çalışanlar, sanatçılar veya günün önemine uygun isimleri davet ediyoruz. Bugün de Tolga Aydoğan hocamızı misafir ettik. Hocamız bugün Orhan Veli’nin izinden yola çıkarak Ankara’yı anlattı. Bir bellek gezisi gibi de düşünüyorum. Hepimiz için aydınlatıcı oluyor” diye konuştu.
İstanbul Eyüpsultan’da eski öğrencisi tarafından öldürülen Okul müdürünün son görüntüleri ortaya çıktı Eyüpsultan’da özel bir okulda müdür olan 74 yaşındaki İbrahim Oktugan, 5 ay önce okuldan atılan Iraklı öğrencisi tarafından silahla vurularak öldürülmüştü. Eski öğrencisi tarafından silahla vurulan İbrahim Oktugan’ın son görüntüleri ortaya çıktı. Eyüpsultan’da 7 Mayıs’ta meydana gelen olayda yabancı uyruklu öğrenci Y.K. (17), okuduğu özel liseden atılmasından sorumlu tuttuğu ve aralarında geçen tartışma dolayısıyla husumet beslediği okul müdürü İbrahim Oktugan’ı odasında silahla vurarak ağır yaralamıştı. Hastaneye kaldırılan Oktugan hayatını kaybederken, olayın ardından yakalanan Y.K. gözaltına alınmıştı. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilen Y.K., daha sonra çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe ‘kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Saldırı sonrası görüntüler ortaya çıktı Eski öğrencisi tarafından silahlı vurulan okul müdürü İbrahim Oktugan’ın son görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde koşar adımlarla müdürün odasına giren öğrencinin saniyeler içinde aynı şekilde koşup dışarı çıktığı görülüyor. Silahlı saldırı sonrası yaralanan Okul Müdürü İbrahim Oktugan’ın ise yaralı halde odasından çıktıktan sonra yere yığılıp yardım istediği o anlar yer alıyor.