GENEL - 28 Nisan 2012 Cumartesi 19:55

ANTALYA`DA "YÖRÜK GÖÇÜ" CANLANDIRILDI

A
A
A
ANTALYA`DA "YÖRÜK GÖÇÜ" CANLANDIRILDI

Antalya`da Kepez Belediyesi ve Antalya Yörükler Derneği`nin işbirliğinde düzenlenen etkinlikte, `Yörük Göçü` canlandırıldı.
Kepez Belediyesi, Yörük kültürünün yaşatılması ve geleceğe taşınması amacıyla önemli bir projeyi hayata geçirdi. Yörüklerin, İlkbahar`ın gelmesiyle birlikte deve, keçi, koyun sürüleriyle Toroslar`a yaptığı göç, Akkuyu ve Hacı Mestan iki sarnıç arasında canlandırıldı. Akkuyu sarnıcının yanına kurulan kıl çadıra gelen Kepez Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, siyah kasket takıp Yörüklerle sohbet etti.
Yapılan duanın ardından Yörük Göçü başladı. Kaymakam Özyiğit ve Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de göç kafilesinde yer aldı. Yaklaşık 800 kişi, koyun, keçi ve develerin yer aldığı göç, görsel bir şölene dönüştü. Canlandırılan Yörük Göçü, vatandaşların büyük beğenisini topladı.
Eski Varsak Belediye binası karşısındaki Hacı Mestan Sarnıcı`nın çevresinde kız evi, oğlan evi ve protokol olmak üzere üç kıl çadır kuruldu. Protokol, kıl çadırda ikram edilen yayık ayranını içti.
Burada konuşan Kepez Belediye Başkanı Tütüncü, Yörük Göçü`nün birincisini canlandırdıklarını belirterek, Anadolu`da Yörük kültürünün önemli kültürlerden biri olduğunun altını çizdi. Tütüncü, bu tür etkinlikleri unutulmaya yüz tutmuş kültürlerin gelecek kuşaklara aktarılması adına önemli bulduklarını ifade etti.
Kepez Belediyesi olarak kültürel faaliyetlere ayrı bir önem verdiklerini kaydeden Başkan Tütüncü, "Yörük kültür parkı inşası, tarihi su sarnıçlarının çevre düzenlemesi çalışmasının ardından, Yörüklerin yaşamında önemli bir yeri olan göç kültürünü de bugün canlandırdık. Umarım bu göç etkinliği de Altın Portakal Film Festivali gibi uluslararası bir boyut kazanır, Anadolu`daki tüm Yörükleri kentimizde ağırlarız" dedi.
Göç Başkanı Hasan Tez de, Yörüklerin göç hikayesini anlattı. Havaların ısınmasıyla birlikte Yörük göçünün başladığını ifade eden Tez, "Bizde göç için takvim falan yoktu. Yaz ne zaman gelirse o zaman göçerdik. Artık göç kültürü unutulmaya başlandı. Bugünde bu göç olayını canlandırdık. Umarım güzel bir örnek olmuştur" diye konuştu.
Yörük kültürüne halen devam eden 72 yaşındaki Gülsüm Nizam ise, "Ben, Yörüklerin halası, büyüklerin bacısı, küçüklerin halası, Yeni Osmanlının gelini bir Yörük kızı, kara çadırın kızıyım. Kirman ile ip eğerip dokuma yaptık. Yörüklerin adeti budur. Eskiden hep beraber bir çadırın içinde huzur içinde yaşıyorduk. Anne baba ne isterse onu yapardık. Şimdi o, eski dönemleri az da olsa özlüyoruz" ifadelerini kullandı.
Etkinlikte, Yörük kültürüne uygun şekilde kız isteme, kına ve düğün töreni yapıldı. Halk Ozanı Kerimoğlu İsmail`in verdiği konser ile etkinlik sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Öğrenciler unlu mamul üretim tesisini gezdi Minik öğrenciler Erzincan’da bir yufka imalathanesini ziyaret ederek, gözleme pişirip afiyetle yediler. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Demirkent TOKİ İlkokulu öğrencileri, Erzincan’da faaliyet gösteren bir işletmeyi ziyaret ederek; yufka, mantı, gözleme, erişte ve kesme kadayıfın üretim aşamalarından nasıl geçerek soframıza kadar geldiğine tanıklık ettiler. Erzincan Demirkent TOKİ İlkokulu’nun İlimizde Üretilen Ürünler Projesi kapsamında unlu mamul üretimi gerçekleştirilen bir işletmeye ziyarette bulundular. Hijyen kuralları çerçevesinde hazırlanan öğrenciler, işletmede bayanlar tarafından üretilen ürünleri yakından görme fırsatı buldular. İşletmede yufka üretimi, mantı üretimi, erişte üretimi, gözleme üretimi ve Erzincan’ın coğrafi işaretli ürünü olan kesme kadayıfın üretim aşamalarına tanıklık eden öğrencilerin heyecanı gözlerden kaçmadı. Bone, önlük ve galoş takan öğrencilerin ilgisini özellikle mantı ve yufka üretimi çekti. Soframıza kadar gelen bu ürünlerin hangi ortamlarda, nasıl üretildiğini öğrenen öğrenciler işyeri sahibi ve öğretmenlerine soru yağdırdı. İşletmede çalışanların gözetimi altında gözleme pişiren öğrenciler hem tecrübe kazandılar hem de pişirdikleri gözlemeleri afiyetle yediler. Öğrencilerin ürünlerin üretim aşamalarını görüp inceledikleri gezide öğrencilere Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, Demirkent TOKİ Ortaokul Müdür Yardımcısı Canan Köse Kütük, 2. Sınıf Öğretmeni Arzu Tan ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesinde görevli gıda denetmenleri eşlik ettiler.
Erzincan Hububatta sarı pasa dikkat! Erzincan’da son günlerde yoğun olarak görülen yağmurların ardından hububat ekili sahalarda sarı pas hastalığına karşı dikkatli olunması yönünde uyarı geldi. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada hava sıcaklıkları ve nem oranının sarı pas için uygun bir ortam oluşturduğu ifade edilerek çiftçilerden hububat ekili tarlalarını gezerek kontrol etmeleri istendi. Erzincan’da 2023 yılı verilerine göre 390 bin 762 dekar alanda buğday ve 243 bin 652 dekar arpa ekilişi gerçekleşmişti. 2024yılı üretim yılında bu alanlarda da çok büyük bir değişim beklenmiyor. Özellikle sulu tarım yapılan ekim alanlarında kontrollerini sürdüren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri çiftçileri uyardı. Konu hakkında açıklama yapan Erzincan İl Müdürü Murat Şahin, "Hastalık belirtisi en erken görülen pas türü olarak dikkat çekiyor. Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturuyor. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgarla olmaktadır. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar, başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir. Mücadelesinde, Kültürel tedbir olarak önce sık ekim yapılmamalıdır. Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Ekim münavebesi uygulanarak üst üste hububat ekimi yapılmamalıdır” dedi. Çiftçilerin çeşit seçerken; pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapması gerektiğine dikkat çeken İl Müdürü Şahin, ara konukçu bitkilerin imha edilmesi gerektiğini söyledi. Kimyasal mücadelede ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda (% 90 nem ve 15-20 derece sıcaklıkta) hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygun hava şartlarında uygulama yapılması gerektiğini kaydeden Şahin, Ayrıca üreticilerin; son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, "Bu kapsamda buğday tarlalarında sarı pas görülen alanlarda bayrak yaprağa kadar bulaşıklık olmadan ve parsel içine etmen yayılmadan üreticilerimizin en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir" dedi.