SAĞLIK - 18 Ekim 2016 Salı 14:45

Prof. Dr. Şengül: "Aşıyla korunma, tedavi etmekten daha kolay ve güvenli"

A
A
A
Prof. Dr. Şengül: "Aşıyla korunma, tedavi etmekten daha kolay ve güvenli"

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi İmmünoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Şengül, kış mevsiminin kapıya dayandığı son günlerde sağlıkla ilgili tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Şengül, "Aşıyla korunma her insanın hakkıdır. Aşılama sadece çocuklara yönelik bir işlem gibi düşünülmemelidir. Unutulmaması gereken şey; korunma, tedavi etmekten daha kolay, ucuz ve güvenlidir" dedi.
Kış mevsiminin kendini hissettirdiğini ve hastalıkların da ortaya çıkmaya başladığını belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi İmmünoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Şengül, "Bu günlerde çoğu kişi soğuk algınlığı ve nezle nedeniyle keyifsiz. Bu yıl nasıl bir grip salgınıyla karşı karşıya kalacağız bilmiyoruz. Grip sonrası artan zatürre ve diğer hastalıkları da unutmamak gerekli" şeklinde konuştu.
"Aşı olduktan sonra gribe yakalanmazsınız"
Özellikle Kasım-Mayıs ayları arasında ortaya çıkan grip enfeksiyonlarından korunabilmek için, her yıl aşı olmak gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Şengül, "Bu aşının koruyuculuğu, o yıl dolaşımda olacağı düşünülen grip virüsleriyle sınırlıdır. Aşılama ancak aşı içeriğinde bulunan virüslere karşı korunma sağlar. ‘Aşı olduktan sonra gribe yakalandım’ sözünü siz de duymuşsunuzdur. Bu sözü söyleyenlerin çoğunluğu grip dışındaki çeşitli soğuk algınlığı ve nezle virüsleriyle hastalandıklarından habersizdir. Grip aşısının etkisizliğinden bahsederek, istemeden de olsa başkalarının etkilenmesi ve aşılanmamasına, bunun sonucunda da hastalanmalarına sebep olma sorumluluğuyla karşı karşıya kalmaktadır" dedi.
"Zatürre için bir kez aşı olmak yıllarca korunmaya yetmektedir"
Kış mevsiminde insanların kapalı alanlarda daha yoğun bulunması sebebiyle gerek grip gerekse de doğrudan doğruya birçok insanı hasta ederek zatürre veya menenjite yol açan başka hastalık etkenlerinin de olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Şengül, "Zatürreye yol açan pnömokok adını verdiğimiz bakteriler ve menenjite yol açan meningokok adlı bakteriler, bağışıklık sistemi zayıf olan yaşlı ve kronik hastalıkları olan kişilerde ciddi rahatsızlıklara ve sakatlık ya da ölümlere yol açabilmektedir. Bu hastalıklardan korunmak için her yıl aşı olmak gerekmemektedir. Son yıllarda geliştirilen uzun süre korunmayı sağlayan aşılar sayesinde, bir kez aşı olmak yıllarca korunmaya yetmektedir" diye konuştu.
"Aşıyla korunma her insanın hakkıdır"
Özellikle yüksek riskli kişiler olarak adlandırılan bireylerin ve onlarla yakın temasta olan kişilerin aşılanmasının hayati öneme sahip olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Şengül şöyle devam etti: "Tüm 65 yaş üstü bireyler, tüm sağlık çalışanları, kronik hastalığı olan kimseler, bağışıklığı baskılanacak ya da baskılanmış olanlar (Organ nakli hazırlığı yapılan hastalar gibi), huzur evi ya da bakım evi gibi yerlerde yaşayan ya da çalışanlar yüksek riskli grupta yer almaktadır. Sonuç olarak, aşıyla korunma her insanın hakkıdır. Aşılama sadece çocuklara yönelik bir işlem gibi düşünülmemelidir. Unutulmaması gereken şey; korunmanın, tedavi etmekten daha kolay, daha ucuz ve daha güvenli olduğudur."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Rektör Sözbir “Bilim olmadan teknoloji olmaz” Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen programın konuğu Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir oldu. Programa; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. Ali Öztürk, Genel Sekreter Nihat Yıldız ile Daire Başkanları ve öğrenciler katıldı. Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Senem Çolak Yazıcı’nın sorularını yanıtlayan Nedim Sözbir; eğitim, çalışma, kariyer hayatı ile Düzce Üniversitesi’nin gelecekteki planları ve hedefleri konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Uydu alanında aldığı eğitimlerden ve tecrübelerinden söz eden Sözbir, TÜRKSAT 6A uydusunun çalışma ekibinde yer aldığını belirterek bu uydunun özellikleri hakkında bilgiler paylaştı. Bilimi toprağa, ağacı teknolojiye, sanayiyi de meyveye benzeten Prof. Dr. Nedim Sözbir, bilim olmadan teknolojinin de olmayacağını vurguladı. Zekanın başarıda yüzde 1 etkisi olduğunu dile getiren Sözbir, çalışmanın önemi üzerinde durdu. Düzce Üniversitesi’nin proje sayılarını artırarak sıralamalarda daha üst sıraları hedeflediğini ifade eden Nedim Sözbir, öğrencilerin topluluklarda görev almasını ve ortak ders çalışmalarını tavsiye ederek eğitim ve kariyer alanında yol gösterici açıklamalarda bulundu. Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.