SAĞLIK - 18 Ocak 2017 Çarşamba 16:44

Antalya’da Suriyeli ailelere prematüre bebek eğitimi

A
A
A
Antalya’da Suriyeli ailelere prematüre bebek eğitimi

Antalya Kamu Hastaneleri Birliğine (AKHB) bağlı SBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, ’Bebeğini Öğrenerek Koru’ sloganıyla açılan ’Prematüre Anneleri Okulu’ eğitimine başladı. Çoğunluğu Suriyeli ailelerin katıldığı ilk derste, annelere prematüre bebek bakımı konusunda eğitim verildi.
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ’Prematüre Anneleri Okulu’ eğitimi başladı. Okulun ilk dersine prematüre bebekleri olan ailelerin yanı sıra Suriyeli aileler de katıldı. AKHB Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, ‘Prematüre Anneler Okulu’nun Antalya’da ilk, Türkiye’de 4’üncü olduğunu kaydetti.
Sağlık Bakanlığının Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde eğitime de önem verdiklerini belirten Prof. Dr. Yılmaz, "Anne ve çocuk ölümünde olumlu ilerleme kaydettik. Prematüre bebeklere ise çok özel bir bakım gerekiyor. Son derece riskli doğumlar ama bunların özel bakım ve tedavileri sonucunda prematüre doğan bebeklerimizi yaşatabiliyoruz. Ülkemiz bilindiği gibi dünya insanlarını misafir ediyor. Bugün de eğitimimize ülkemizde yaşayan Suriyeli aileler de katıldı. Biz sağlık hizmetini tüm ülke vatandaşlarına sunuyoruz. Suriyeli misafirlerimize de çeviri yaparak onların eğitimine katkıda bulunuyoruz" diye konuştu.

"Bin Suriyeli doğum"
Antalya’da 2016 yılında Suriyeli ailelere 600’den fazla prematüre ve çeşitli ameliyatlar yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, "Binden fazla da doğum gerçekleştirdik. Ama bunların yüzde kaçı prematüre bilgim yok. Hangi milletten olursa olsun eşit hizmet veriyoruz. Küvezlerimizde yatan prematüre bebeklerin büyük bir kısmı da misafir ülke vatandaşlarının bebekleridir. Kentte küvez sayısı yeterli durumda. Hayata geçirilecek olan ek binamızda 30’dan fazla yeni küvez olacak. Herhangi bir tıbbı eksikliğimiz yok" dedi.

"Annelerin neler yapacaklarını anlattık"
Yenidoğan uzmanı Gönül Erişir ise, 37 haftadan önce doğumu gerçekleşen bebeğe prematüre bebek dediklerini söyledi. Derste prematüre bebeklere bakım yapan doktor ve hemşirelerin neler yaşadıklarını aktardıklarını ifade eden Erişir, "Sonrasında ise annelerin evlerinde neler yapacaklarını anlatıyoruz. Besleme, giyim, bakımı, banyo, hastalık ve aşılar konusunda bilgilendirdik. Bu bebeklerin ileride sağlıklı bir birey olması için bizim anne karnından sonra yoğum bakım ünitelerinde başlattığımız olayı, annelerin devam ettirmesini sağlamaktır" diye konuştu.
Prematüre bebek büyütmede hastalık ve aşıların hayati önem taşıdığını vurgulayan Erişir, taburcu edildikten sonra da bu bebeklerin büyümelerini takip ettiklerini belirtti.

"Bakımı normal bebekten zor"
Eğitime katılan Duygu Ekin, bebeğinin 32 aylık doğduğunu hatırlatarak, şuan sağlıklı şekilde büyüdüğünü söyledi.
Prematüre anne olmanın çok zor olduğunu dile getiren Ekin, "45 gün küvezde kaldı. Çocuğunuz küvezde kalıyor siz evde. Bakımı normal bebekten çok zor. En ufak sorunda hasta oluyor. Bilmediğim konuları da bu eğitimden öğrendim" dedi.
Bir diğer prematüre bebek annesi Feyza Demir, bebeğinin 29 haftalık doğduğunu aktararak, büyüme sürecinde sadece evde kaldıklarını, ama sağlıklı bir büyüme olduğunu kaydetti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Atılım Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’nun "Kafamda" oyunu Ankara’da prömiyer yaptı Atılım Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’nun hazırladığı "Kafamda" isimli oyun, Ankara Yeni Sahne’de prömiyer yaptı. Atılım Üniversitesi Tiyatro Topluluğu tarafından sahnelenen "Kafamda" isimli oyun, Ankara Yeni Sahne’de prömiyer yaptı. Muhammet Kayra Güngör’ün yönettiği ve iki perdeden oluşan oyun, 4-5 Mayıs ve 11-12 Mayıs tarihlerinde sahnelenecek. Oyunu kendisinin yazdığını ve yönettiğini belirten Muhammet Kayra Güngör, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kafamda" oyunu hakkında bilgi verdi. Güngör, 1999 yılından bu yana Tiyatro Topluluğunun güzel işler yaptığını söyleyerek, "Atılım Tiyatro Kulübü’nde kendimi buldum diyebilirim. Yani profesyonel değiliz ama işimizi tutkuyla yaptığımız için profesyonele yakın, profesyonel işler çıkartıyoruz ve işimizi severek yapıyoruz. Müziğinden, oyuncularına, rejisinden aklınıza ne geliyorsa teknik ekip, kostüm ve makyaj hepsini üniversite öğrencilerimiz yapıyor. Tamamen içeriden bir oyun diyebilirim" dedi. Güngör, oyunun iki perdeden oluştuğunu ve yaklaşık bir buçuk saat sürdüğünü belirterek, "Oyuna hazırlığımız 1 sene sürdü. Tabii ki zor bir süreç. Yeri geldi saat 1’e 2’ye kadar okulda çalıştık. Haftada 2 saat ile başlayan provalarımız en sonunda her gün gece 1’lere kadar çalışmayla devam etti" diye konuştu. Oyunda oynayan oyunculardan Çağatay Sayın da tiyatroyla Muhammet Kayra Güngör sayesinde tanıştığını ifade etti. Güngör’ün kendisine tiyatro hakkında çok fazla şey öğrettiğini söyleyen Sayın, "Tiyatroya devam ettikçe ne kadar sevdiğimi fark ettim, kendimi geliştirmeye çalıştım. Sonrasında bu seviyeye geldik" ifadelerini kullandı.