EKONOMİ - 23 Mart 2017 Perşembe 14:59

7’nci Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı yüzde 100 büyümeyle açıldı

A
A
A
7’nci Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı yüzde 100 büyümeyle açıldı

Antalya City Expo-Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı, Expo Center’de 7’nci kez kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Antalya City Expo-Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı, Expo Center’de 7’nci kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. 3 gün açık kalacak fuarda, belediyeler ürettiği ürünlerini hem sergileyecek, hem de yurt dışına pazarlama imkanı bulacak.


Türkiye Belediyeler Birliği ve Akdeniz Belediyeler Birliğinin işbirliği ile bu yıl 7’ncisi gerçekleştirilen ve yüzde 100 büyümeyle 7 bin 500 metrekarelik alanda açılan Antalya City Expo-Şehircilik ve Teknolojileri Fuar kapılarını ziyaretçilerine açtı. Türkiye’de 25 belediyenin katılımcı olarak yer aldığı fuarı, Türkiye’den 850 belediye, aynı zamanda yurt dışından Kırgızistan, Bosna, Arnavutluk, Kosova’dan belediyeler, Irak, Fas, Mısır’dan da heyetler ziyaret etti.


Fuarda belediye ve katılımcı firmalar, ulaşım araçları, geçiş ve aktarma sistemleri, belediye demirbaş tüketim malzemeleri, kent mobilyaları, park bahçe düzenlemeleri, bahçe süs bitkileri, alt yapı, su, gaz, yol malzeme ve ekipmanları, arıtma sistemleri, temizlik bakım ve ekipmanları, ses ışık ekipmanları, peyzaj, spor tesisi, yangın, iş sağlığı ve iş güvenliği elektrik, elektronik, sağlık otomosyon, yazılım, e-belediyecilik gibi yeni ürünlerini tanıtma fırsatı buluyor.


Yaklaşık 150 davetlinin katılım sağladığı fuarın açılış törenine, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, Akdeniz Belediyeler Birliği ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, AK Antalya Milletvekili Mustafa Köse, AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer, çok sayıda belediye başkanı ve meclis üyeleri katıldı.



"Türkiye belediyecilik tecrübesini yurt dışındaki belediyelerle paylaşacak seviyeye gelmiştir"


Açılışta konuşan Vali Münir Karaloğlu, teknolojinin belediye hizmetlerinde çok önemli bir yeri olduğuna değinerek, "Türkiye artık belediyecilik tecrübesini, belediyecilikte kullandığı bilgi teknolojilerini komşularıyla yurt dışındaki belediyelerle paylaşacak seviyeye gelmiştir. Artık dünyada devletlerden çok şehirler yarışıyor. Artık şehirlerin marka değeri, bağlı oldukları sınırları içerisinde bulundukları ülkenin önüne geçiyor. Şehirlerimizin markalaşması önemli. Şehirlerimizi yöneten belediyelerimiz, insan kaynakları, teknoloji çok önemli. Bu fuarın Antalya’da düzenleniyor olması yurt dışı ve yurt içinden tarafların burada buluşmasını önemsiyorum. İlin valisi olarak hem Türkiye Belediyeler Birliği’ne hem de Akdeniz Belediyeler Birliği’ne teşekkür ediyorum" dedi.



"Belediyecilik, insan hayatını kolaylaştıran beceri sanatıdır"


Belediyeciliğin insanın doğumundan, ölümüne kadar yaşamının her kademesinde yer alan bir hizmet sektörü olduğunu ifade eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Dünyayı gözlerimizi açıyoruz belediyeyle Tanışıyoruz. Hakkın rahmetine gidiyorken de belediye hizmetleriyle defnediliyoruz. Aradaki bütün süreçte belediye hizmetleri insan yaşamının vazgeçilmezi oluyor. Dolayısıyla ben belediyeciliği tanımlıyorken hep aynı cümleyi tekrar ediyorum, diyorum ki belediyecilik insan hayatını kolaylaştıran beceri sanatıdır. İşte bu beceri sanatını en iyi uygulayan belediyelerimiz, belediye başkanlarımız da gerçekten halkın terazisinden hep farklı sıralarda, ön sıralarda yer alıyor. Zira belediyecilikte parti farkı gözetilmeksizin, siyasi rozetlerimizi seçildiğimiz gün kapıda bırakılmak suretiyle, herkese eşit hizmet götürülmesi bizim en önemli önceliklerimizdendir" dedi.



"Muhalefet partili belediyeler ‘mazerete’ sığınmasın, Eskişehir’e baksın"


Belediyeciliğin bir çözüm sanatı olduğunu vurgulayan Türel, muhalefet partili belediyelere devlet tarafından yeterli kaynak sağlanmadığı yönündeki iddiaları ise ‘mazeret’ olarak gördüğünü söyledi. Türel, belediye başkanlarımızın mazeretlerin arkasına sığınması ne halkımızın kabul edebileceği bir durumdur, ne de belediyecilik adına kabul edilecek bir durumdur. Ankara’da daha önceki görevimde zaman zaman özellikle medyada, eleştirilere maruz kalmaktaydım. Deniliyordu ki ; ‘İşte muhalefet belediyelerimiz iktidardan, yönetimden gereken destekleri almakta zorlanıyorlar, ya da almıyorlar. O yüzden bu kısıtlama belediyelerimizde, muhalefet partili olan belediyelerimizde bir takım çözümsüzlüklere yol açıyor’ Bende aynı şeyi söylüyorum, belediyecilik çözüm sanatıdır, belediyecilikte mazeret olmaz. Bugün ben hemen sayı verdiğimde aklıma muhalefet partilerine mensup belediye başkanlarımızın içerisinde Türkiye’de bütün anketlerde ilk 5’te çıkan birçok belediye başkanı sayabilirim. Demek ki işin içine siyaset girmezse, işin içinde gayret, kararlılık ve çalışmak olursa muhalefet de olsa iktidarda olsa belediye başkanlarımız her türlü hizmeti ellerinden geldiğince yapabilir. Muhalefetteki bu örnek verdiğimiz başkanlarımızı o günkü görevim gereği saymak bana düşmez, saymıyordum. Ama aramızda diye ifade etmiyorum, gıyabında da bir çok yerde söyledim. Muhalefette de bir belediye başkanının nasıl başarılı olabildiğini görmek isteyenler dönsünler Esi Yılmaz Büyükerşen’e baksınlar" diye konuştu.



"Belediye akademisi dünyada ilk olacak"


Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreteri Hayrettin Güngör de geliştirilen projeyle birlikte belediyelerin şehir ilişkileri kurması yönünde büyük etkisi olduğunu belirtti. Suriye ve Irak’taki iç savaşlar sonrası 3 milyon sığınmacının Türkiye’ye gelmesi ile terör ve 15 Temmuz olaylarının belediyelerin hizmet kapasitesini ve mali yapılarını etkilediğini söyleyen Güngör, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin mali sıkıntıları, görev dağılımları konusunda çalışmalar yapıldığını kaydederek, "Bu konuda çalışma gurubu hazırladık. Belediyelerin sorunları ve önermeler raporu hazırlandı ve bütün sorunları ele aldık. Bu rapor bakanlar düzeyinde yapılan sunumlar sonucu 2 defa başbakanlığa sunumu yapıldı. Genel olarak olumlu karşılandı. Ancak tabi bunların öncelik sırasına göre çözülmesi ön görüldü" dedi.


Son 3 yıl içerisinde TBB’nin belediyelere 718 adet iş makinesi yardımı yaptığını belirten Güngör, bu yardımın afetten etkilenen, küçük ölçekli belediyeler olduğunu söyledi. TBB olarak bir hayalleri olduğunu ve bunun 3 yıl sonra gerçekleşeceğini aktaran Güngör, "Belediye akademisi kurmak için çok uğraştık, 220 dönümlük arazi aldık bir kısmını kamulaştırdık. 3 yıl içerisinde bitirmiş olacağız ve gerçekleştiğinde dünyada ilk olma özelliği taşıyacak" ifadelerini kaydetti.



"Hedefimiz Türkiye’nin en büyüğü yapmak"


Akdeniz Belediyeler Birliği ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ise, bu yıl fuarın geçen yıla oranla daha güçlü bir fuar haline geldiğini belirterek, fuarda 15 binin üzerinde profesyonel ziyaretçiyi ağırlamanın büyük bir başarı olduğunu söyledi. City Expo’nun Antalya’nın en önemli fuarlarından biri olduğuna dikkat çeken Tütüncü, hedeflerinin fuarı en büyük fuar yapmak olduğunu hatırlattı.


Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile fuarın açılışı gerçekleşti. Fuara katılım sağlayan protokol üyeleri ile ziyaretçiler fuarı gezerek teknolojik ürünleri inceledi, projeleri değerlendirdi. Fuar 3 gün daha ziyaretçilere açık olacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Balıkçılar ‘vatandaş uygun fiyata balık yesin’ diyerek ihracata kısıtlama istedi Akdeniz’de balık avının sona ermesinin ardından denizde kurulu olan çiftliklerde yetiştirilen balıkların fiyatlarında yapılan artışların diğer balıkların da fiyatını yükselttiğini söyleyen balıkçılar, ihracata kısıtlama istedi. Akdeniz’de 15 Nisan’da başlayan av yasağı 15 Eylül’e kadar devam edecek. Av yasağının başlamasından 3 hafta sonra özellikle denizde kurulu olan çiftliklerde yetiştirilen ve balıkların fiyatının belirlenmesinde etkin olarak kabul edilen levrek ve çipura türlerine yüzde 30 civarında zam geldi. Ortada balık fiyatlarının artmasına neden olacak bir gelişme olmadığına değinen balıkçılar, artışa tepki gösterdi ve tavukta olduğu gibi balıkta da ihracatın kısıtlanmasını istedi. 15 Nisan itibarıyla av yasağının başladığını hatırlatan Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, "Uluslararası avcılık dediğimiz 12 milden sonra avcılığımız serbest, yine balık çeşitliliğimiz sürüyor" dedi. "Şu anda 250 TL’ye satmak zorunda kalıyoruz" Balık çeşitlerinde azalma olduğuna da dikkat çeken Polat, "30-40 çeşit balığımız varken şu an 10-15 çeşide düştü. Tazelik devam ediyor, çipura, levrek özellikle bu kültür balığına halkımız kılçıksız olması sebebiyle çok alıştı. Ancak sabah itibarıyla yüzde 30-40 zam yedik. Normalde 150 liraya aldığımız balık 200 liraya çıktı, 40-50 lira zam getirdiler. Bir hafta öncesine kadar 170 liraya 180 liraya çipura, levrek satıyorduk, şu an 250 liraya satmak zorunda kalıyoruz. Fiyatları duyan müşterilerimizin çoğu geri çekiliyor. ’Ben bir hafta önce 50 liraya aldım, birden 50 lira zam olur mu’ diyorlar" şeklinde konuştu. Polat, çipura ve levrek fiyatlarının diğer balık fiyatlarını belirlemede etken olduğunu, sardalyanın kasasını 300-400 TL’ye aldıklarını ancak onların da 700 TL’ye çıktığını kaydederek ihracatın kısıtlanmasını istedi.
Bursa Başkan Dalgıç: "Mudanyalılar deprem korkusuyla yaşamamalı" Bursa’nın Mudanya ilçesinde muhtemel bir deprem felaketine hazırlıklı olmak amacıyla üç farklı yöntemle çalışma başlattıklarını açıklayan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Öncelikle depreme karşı Mudanyalıların can güvenliğini sağlamak istiyoruz” dedi. Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ve BGC Yönetim Kurulu üyelerinin ziyaretinde açıklamalarda bulunan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, deprem riskine karşı ilk olarak Mudanya’nın yapı envanterinin çıkarılacağını söyledi. Halkın can güvenliğini sağlamanın kamunun öncelikli görevi olduğunu ve bu amaçla Mudanya’yı depreme karşı hazırlamak için projeler üretildiğini ifade eden Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, binaların güçlendirilmesi için üç farklı yöntem uygulanacağını kaydetti. Başkan Dalgıç konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı; “İlk iş olarak Mudanya’daki yapıların envanterini çıkaracağız. Dönüşümde uygulayacağımız üç farklı yöntemin birincisi, çürük olduğu belirlenen yapıların yıkılarak yerlerine yeşil alan yapılması ve hak sahiplerinin daha güvenli bölgelere taşınması. Yani bir anlamda hem yapı stoğunda seyreltme yapılacak hem de Mudanya’ya yeni yeşil alanlar kazandırılacak. İkinci yöntemimiz yerinde dönüşüm çalışmaları olacak. 8 - 10 katlı yüksek binalara izin vermeden, çürük yapıların yerinde dönüşümünü sağlayacağız. Bir diğer yöntemimiz ise yatırımcı bularak ada bazında gerçek anlamda kentsel dönüşüm çalışmaları yapmak olacak.” Depreme hazırlık çalışmaları kapsamında Güzelyalı mahallesinin daha sorunlu bir bölge olduğunu söyleyen Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Bilindiği gibi Alüvyon, akarsular tarafından taşınan kil, kum, çakıl taşı gibi parçaların, suyun akış hızının azalması sonucu birikmesiyle meydana gelen tortulardır. Ne yazık ki Güzelyalı’nın zemini Alüvyon. Bu nedenle Güzelyalı’da zemin çok sıkıntılı. Burada Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle mahalle bazında bir kentsel dönüşüm başlatabiliriz” dedi. Mudanya Belediyesi’nin mali durumuna ve kurumsal yapısına ilişkin de bilgi veren Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Mali açıdan zor durumdayız ama gerekli dokunuşları yaparak belediye hizmetlerinin aksamadan devamını sağlayacağız. Personel sayımız çok fazla. İller Bankası’ndan ayda 14 milyon TL gelirken, sadece personel maaşı ödemelerimiz 38 milyon TL düzeyinde. 110 bin nüfusa yaklaşık 750 personelle hizmet veriyoruz. Bu sayıyı azaltacağız ve mülk satışlarıyla mali disiplini sağlayacağız. Mudanya Belediyesi’nin 110 milyon SGK, 20 milyon TL de vergi borcu var. Yaklaşık son 25 yıldır gelir getirici hiçbir çalışma yapılmamış. Belediyeye gelir getirici projeler üreteceğiz. Belediyemizin insan kaynakları ve finans departmanları yetersiz. Bunları düzenlerken Mudanya Belediyesi’nde kurumsallaşmayı da sağlayacağız.” Mudanya’nın doğal ve tarihi değerlerinin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini sözlerine ekleyen Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Çok önemli değerlerimiz var. Sahilleri kullanma hakkının Mudanya Belediye’sine verilmesi için Büyükşehir Belediyesi’nden yetki devri isteyeceğiz. Toplam 45 kilometrelik sahil bandının temizlik, bakım ve işletme hakkını aldığımızda gelir getirici projeler üretebiliriz” dedi. Ziyarette Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne ve Bursa basınına ilişkin bilgi veren BGC Başkanı Nuri Kolaylı da, Bursa basının, özellikle yerel sorunları gündeme taşıyarak yol gösterici nitelikte yayın yaptığına dikkat çekti. Bursa’nın köklü basın kuruluşlarına sahip olduğunu ve en güçlü yerel medyanın Bursa’da görev yaptığını söyleyen BGC Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin 550 üyesiyle sektöre ve sektörde çalışan basın mensuplarına hizmet ürettiğini, sektörde yaşanan en büyük sorunun ise ’meslek yasası eksikliği’ olduğunu kaydetti. Meslek Yasası eksikliği nedeniyle bilgi birikimine sahip olmayan, basın meslek etik kurallarını bile bilmeyenlerin sektörde istihdam edilebildiğine dikkat çeken BGC Başkanı Kolaylı, "Sektörümüzde ne yazık ki tehdit ve şantaja varan sözde haberlere şahit oluyoruz. Bu kişileri BGC’ye üye almıyoruz, üye ise üyeliklerine son veriyoruz. Başka bir yaptırım uygulayamıyoruz. Rapor halinde detaylarıyla hazırlayarak Ankara’da siyasi parti temsilcilerine sunduğumuz Basın Meslek Yasası TBMM’de görüşülerek kabul edilirse, basının eski saygınlığını kazanması yönünde önemli bir mesafe almış olacağız, tehdit ve şantaja dayalı sözde haberciliği engelleyeceğiz" dedi. Ziyarete Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın yanı sıra, Başkan Vekili Fuat Kars, Başkan yardımcıları İhsan Altıkardeş, Hakan Işıkkent ve Ahmet Akhan, Genel Sayman Tevfik Fikret Sönmez, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Ali Ekmekçi, Ersin Yıldıran, Nejat Kırbulut, Musa Öztürk ve Cemal Ekentok ile BGC Genel Sekreteri Sinan Tunç katıldı.