GENEL - 27 Nisan 2017 Perşembe 13:13

’Yandım’ diyene protokol yetişti

A
A
A
’Yandım’ diyene protokol yetişti

Antalya Kumluca’da bu yıl 18’incisi düzenlenen Tarım ve Seracılık Festivali etkinlikleri kapsamında yapılan Acı Biber Yeme Yarışmasında ’yandım’ diyen yarışmacıların imdadına protokol yetişti.

Antalya Kumluca’da bu yıl 18’incisi düzenlenen Tarım ve Seracılık Festivali etkinlikleri kapsamında yapılan Acı Biber Yeme Yarışmasında ’yandım’ diyen yarışmacıların imdadına protokol yetişti. 3 dakikada 308 gram acı biber yiyen yarışmacı yarım altını kaptı.


Kumluca’da 18. Tarım ve Seracılık Festivali etkinlikleri kapsamında düzenlenen Acı Biber Yeme Yarışması renkli görüntülere sahne oldu. Kumluca Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen acı biber yeme yarışması öncesi, jüri üyeleri tarafından hassas terazide tartılan biberler, yarışmacılara teslim edildi. İkisi kadın toplam 18 yarışmacının iki grupta mücadele ettiği yarışmada, yarışmacılara acı biberler ile birlikte domates ve ayran verildi.


Davul zurna eşliğinde başlayan yarışmada 3 dakika içinde en fazla biberi yemek için mücadele eden yarışmacılar, yedikleri biberin acısıyla ilginç görüntüler ortaya koydu.



’Yandım’ diyenlerin imdadına protokol üyeleri yetişti


Bazı yarışmacılar yedikleri biberlerin acısına dayanamayarak, protokol üyelerinden ’Yandık’ diye yardım istedi. Bu sırada protokol üyeleri pet şişelerdeki suları yarışmacılara dökerek yarışmacıları serinletti.


Yarışma sırasında çalınan müzikle bazı yarışmacıların sahneye çıkıp oynarken yarışma sonunda jüri üyeleri tarafından yapılan tartı kontrollerinde 3 dakikada 308 gram acı biber yiyen Süleyman Acar birinci, 307 gram acı biber yiyen geçen yılın birincisi Hasan Özdil ikinci ve 266 gram acı biber yiyen Mehmet Ateş ise üçüncü oldu.


Kumluca Kaymakamı Polat Kara, bilimsel olarak yapılan bir araştırmaya göre acı biber yemenin beyinde mutluluk hormonu salgıladığını, bir dönemler çikolatanın yaptığı bu işi acı biberin de yaptığının ortaya konduğunu belirterek, hem sağlık açısından hem de mutluluk hormonu sağlaması açısından insanlara acı biber yemeyi tavsiye ettiğini bildirdi.



"Amaç güvenilir gıda üretimini anlatmak "


Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da, 18 Tarım ve Seracılık Festivalinin önemli etkinliklerinden birinin de acı biber yeme yarışması olduğunu ve bu yarışmaya katılmak isteyen yarışmacıların sadece Kumluca değil, Türkiye’nin değişik yerlerinden geldiklerini söyledi. Acı biber yemenin amacının Kumluca ve yöresinde sera üretimini anlatmak, üretim yapan insanların topluma ürettikleri ürünleri ‘Kendimiz üretiyor, kendimiz yiyoruz’ mesajı vermek olduğunu hatırlatan Çetinkaya, "Adı üstünde tarım ve seracılık festivali Kumluca’da yapılıyor. Kumluca seralarından her türlü sebzenin üretildiği bir üretim bölgesi. Gündemde hep seralarda üretilen ürünlerle ilgili güvenilir gıda noktasında en çok endişe edilen, olumsuz algı oluşturulmaya çalışılan bir olay. Sonuç itibariyle biz şunu diyoruz burada yediğimiz biberle, biz kendimiz üretiyoruz, önce kendimiz tüketiyoruz ki ürettiğimiz ürüne güveniyoruz. Güvenilir gıda noktasında biz Türkiye’de en güvenilir tarımsal üretim yapılan bölgeyiz. Bugün de gördünüz kendi ürettikleri ürünleri kendi üreticimiz yıkamadan tüketti. Bunun çıkış noktası buydu ancak işin esas olanı zoru başarmaktı. Burada domates, salatalıkta yenilebilirdi, ama acı biberi yemeyi tercih ettiler. İnşallah Kaymakamımızın dediği gibi mutluluk hormonu salgılar ve bu acıyı yiyenler buradan mutlu ayrılırlar" dedi.


Acı biber yeme yarışmasında geçen yıl ikinci olan ve bu yıl 1 gram farkla birinciliği elde eden Süleyman Acar, bu yıl zor olanı başararak birinci olduğu için mutlu olduğunu söyledi.


Yarışma sonunda protokol üyeleri tarafından birinci olan yarışmacıya yarım, ikinci ve üçüncülere çeyrek altın hediye edilirken, yarışmaya katılan iki kadın yarışmacıya ise Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya tarafından medeni cesaretlerinden dolayı gram altın hediye edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara MHP lideri Bahçeli’ye anlamlı ziyaret Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) heyeti ve Ahmed Cavad ailesinin fertlerinden Nicat Emiroğlu Güliyev, Anar Ahundzade, Mehin Banu Guliyeva ve Yılmaz Ahundzade ziyaret etti. Azerbeycan Milli Marşının ve Çırpınırdın Karadeniz’in söz yazarı Ahmed Cevad’ın Doğumunun 132.yılına ithafen TÜRKSOY heyeti ve Ahmed cavad ailesinin fertlerinden Nicat Emiroğlu Güliyev, Anar Ahundzade, MehinBanu Guliyeva ve Yılmaz Ahundzade MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti. Ziyarette, Türksoy Genel Sekreteri Sultan Rayev, İstiklal şairi ve Azerbaycan Millî Marşının söz yazarı Ahmed Cavad’ın Türk dünyasının mümtaz şahsiyeti ve bir cesaret timsali olduğunu belirtti. Rayev, Cavad’ın hayatının ve ortaya koyduğu eserler ile dönemin en parlak, en güçlü temsilcilerinden biri ve milli duruşlu bir fikir adamı, hümanist ve hayırsever bir entelektüel olarak ismini sadece Azerbaycan’ın ve Türkiye’nin değil tüm Türk dünyasının edebiyat ve düşünce tarihine altın harflerle yazdırmayı başardığını söyledi. Cavad’ isminin bugün bile Türk dünyasının bağımsızlığı ve özgürlüğü ile anıldığını belirten Rayev, TÜRKSOY’un Ahmed Cavad ailesinin isteğini de dikkate alarak Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye Türk dünyasına vermiş ve vermekte olduğu hizmetlerinden, Türk Millî Ülküsü’ne katkılarından dolayı ‘Ahmed Cavad Onur Madalyası’nı takdim etti. Bunun yanı sıra Rayev, Ankara’daki TÜRKSOY merkezi için arsanın tahsis edilmesi ve binanın inşa edilmesinde Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 57. Hükümet Başbakan yardımcılığı görevinde iken inisiyatifleri ve olurları ile gerçekleştiğini hatırlattı. Rayev, bu vesileyle Bahçeli’ye TÜRKSOY ailesi adına şükranlarını sundu.
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.