EKONOMİ - 04 Ekim 2017 Çarşamba 12:28

10 kuruşluk süt zammı besiciyi tatmin etmedi

A
A
A
10 kuruşluk süt zammı besiciyi tatmin etmedi

Son günlerde süt fiyatlarına yapılan zam besicileri memnun etmedi.

Son günlerde süt fiyatlarına yapılan zam besicileri memnun etmedi. Korkuteli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Fahrettin Kır, çiğ süte yapılan 10 kuruşluk zammı değerlendirdi. Sütün 10 kuruş zamla 130 kuruştan 140’a çıktığını hatırlatan Kır, bunun yeterli olmadığını, üreticinin desteklenmesini ve girdi maliyetlerinin düşük olması gerektiğini söyledi.


Besici bu zamdan memnun değil diyen Başkan Kır, “Biz sütün çay gibi, kola ve gazoz gibi değerli olmasını isteriz. Bakanlığımızla yapmış olduğumuz görüşmelerde, yeme destek çıkma ihtimali de söz konusu. Destek çıkar ya da çıkmaz biz bilemiyoruz. Şu an gelen zam, piyasada süt darlığından dolayı gelen ilave zamdır. Sanayici süt bulamadığı için ister istemez bu zammı verdi. Çünkü piyasada yeterli sütümüz yok. Üretici ürettiği ete ya da süte destek bulamıyor. Fakat mağduriyetimizin giderilebilmesi açısından bakanlığı bilgilendiriyoruz. Üretici daha çok desteklensin ki üretsin. Bakanımız geçen gün kendi de ifade etti. “Biz 2002 yılında yetiyorduk, şimdi niye yetmiyoruz” dedi. Bu çok doğru, bunu biz hep telaffuz ediyoruz” dedi.


“Biz tarım ülkesiyiz, neden kendi kendimize yetmiyoruz” diyen Kır şöyle devam etti: “Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı bunun önlenmesi mümkün değil. Bugün et para yaptığından dolayı inek kesimi 25-26 liraya çıktı. Ne yapsın üretici? Baktı ki inek para yapıyor, kestirdi. Kestirince inek sayımız azaldı. Kurban bayramından önce 2 sefer süt mamullerine zam geldi. Üretici doyurucu kâr elde edemediği sürece ne sütün, ne etin önüne geçilebilir” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan “Bağ Küllemesi Hastalıkları” yüzde 90 verim kaybına yol açabilir Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından arazi kontrolleri kapsamında üzüm bağlarında, külleme, mildiyö, ölükol ve salkım güvesinde ilaçlama dönemleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Tescilli cimin üzümünün bağlarında “Bağ Küllemesi Hastalıkları” ile mücadelenin yapılmaması durumunda yüzde 90 verim kaybı yaşanacağı belirtildi. Bağ Küllemesi, asmanın yaprak, sap, sürgün, salkım gibi tüm yeşil aksamında gelişerek zarar oluşturan önemli bir hastalıktır. Hastalık, iklim şartlarının uygun gittiği ve mücadelesinin doğru yapılmadığı yıllarda yüzde 90’a varan ürün kayıplarına neden oluyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Selahattin Albayrak, konu hakkında üreticileri bilgilendirerek şu uyarılarda bulundu; ‘Hastalığın yapraktaki Belirtileri’ “Hastalık başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı-açık yeşil renk açılmalarına neden olur. İleriki dönemde yaprak parlaklığını ve esnekliğini kaybeder, kalınlaşır, gevrekleşir ve kenardan içe doğru kıvrılır. Hastalığın bulunduğu kısımlarda grimsi-beyaz tozlu bir görünüm oluşur. ‘Hastalığın sürgünlerdeki belirtileri’ Sürgünler üzerinde başlangıçta siyaha yakın koyu renkli lekeler oluşur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna doğru kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir. ‘Hastalığın tanelerdeki belirtileri’ Hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır ve gelişemez. Hastalık tanelerde meyve sapı istikametinde çatlamaya neden olur. Taneler ben düşme dönemine kadar hastalığa duyarlıdır. ‘Mücadelesi ve kültürel önlemler’ Hastalıklı çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetişme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapılarak asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanmalıdır. ‘Kimyasal mücadele’ 1. İlaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta olduğu dönemde, 2. İlaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde, 3. İlaçlama: Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemde, 4. ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalık gelişimi ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.”