GENEL - 15 Kasım 2017 Çarşamba 15:49

ALKÜ PDR kulübünden “Sessizliğe Ses Ver” konferansı

A
A
A
ALKÜ PDR kulübünden “Sessizliğe Ses Ver” konferansı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Kulübü, İşitme engellilerin sorunlarına dikkat çekmek için “Sessizliğe Ses Ver” adlı İşaret Dili konferansı düzenledi.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Kulübü, İşitme engellilerin sorunlarına dikkat çekmek için “Sessizliğe Ses Ver” adlı İşaret Dili konferansı düzenledi.


Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışma Kulübü işitme engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla İşletme Fakültesi Konferans Salonu’nda “Sessizliğe Ses Ver” adlı İşaret Dili konferansı gerçekleştirildi. İşitme engellilerin iletişim aracı olan işaret dilinin önemi ve farkındalığı artırmaya yönelik gerçekleştirilen konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Konferansı, özel eğitim alanında işitme engelliler öğretmeni Burcu Candan gerçekleştirdi.



Erken teşhis önemli


Doğuştan işitme kalıntısıyla doğan bireylerin cihaz yoluyla duyulmalarının sağlandığını ifade eden Burcu Candan, “Duyum eşiği az olan bireylerin erken teşhis ile cilalandırılıp duymalarını sağlayabiliriz. Bu cihazlar doktorların hangi cihazları uygun gördüğüne bağlı olarak kulak arkası veya koklearimplant dediğimiz cihazlar sayesinde konuşma seslerini ve çevredeki sesleri duymalarını sağlayabiliriz. Hiç işitme kalıntısı olmayanlara total işitme engelli denilmektedir” dedi.



“İşaret dili bilenlerin sayısı artmalı”


Toplumda, kurum ve işletmelerde işaret dili bilen çalışan sayısının artması gerektiğini söyleyen Candan, “İşitme engelli bireyler yaşları büyüdükçe kendini ifade etmekte zorluk yaşadıklarından dolayı öfkeli, sinirli bir kişiliğe sahip olabiliyorlar. Total işitme kaybı olan bireylerin iletişim aracı işaret dilidir. Günümüzde işaret dili farkındalığı arttıkça, bu dili bilen insanların sayısının artacağını düşünmekteyiz. İşitme engelli vatandaşlarımızın da gittikleri kurumlarda ve işletmelerde işaret dilini bilen vatandaşlarımıza kendilerini daha rahat anlatabileceklerini umut ediyoruz. İşitme engelli bireyler raporu yüzde kaç olursa olsun dudak okuyabilirler. Bu yüzden onlarla iletişim kurarken mutlaka konuşalım. Onlara seslenirken elimizle omuzlarına dokunalım. Onlarla aramızda hiçbir engel olmadığını unutmayalım” diye konuştu.


İşaret dili konferansında öğrenciler, işaret dilini “İzmir Marşı ve Bana Bir Masal Anlat Baba” şarkısına eşlik ederek öğrenmeye çalıştılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Bartın’da kafa kafaya çarpışan araçlar savruldu: 5 yaralı Bartın’da karşı istikametlerde seyir halinde bulunan 2 araç, hız uyarı tabelası önünde çarpıştı. Kazada 2 kişi, su kanalına devrilen araçta sıkışırken, biri çalılık alana, araçların parçaları ise yola savruldu. Kazada 1’i ağır 5 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre Gürgenpınarı’ndan Bartın istikametine seyreden ve sürücüsünün ismi belirlenemeyen 74 ABF 264 plakalı araç ile karşı yönden gelen yabancı ülke plaka kodu bulunan ve sürücüsünün ismi öğrenilemeyen araç ile çarpıştı. Boğaziçi Caddesi üzerindeki hız limitlerini gösteren tabela önünde meydana gelen feci kazanın sebebinin ise aşırı hız olduğu belirtildi. Kazada çarpışmanın etkisiyle araçlardan biri yol kenarındaki su kanalına devrildi. Araç içerisinde bulunan 3 kişiden biri çalılık alana savrulurken, 2’si ise araçta sıkıştı. Diğer araç ise su kanalına ramak kala durmayı başarırken içerisindeki 2 kişi de yaralandı. Hava yastıkları açılan araçta bulunanların hafif şekilde yaralandığı öğrenilirken, araç içerisindeki kan izleri ise dikkat çekti. Her iki araçtan kopan parçalar yola ve yol kenarına savruldu. Kazanın ardından olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Araçta sıkışan 2 yaralı, itfaiye, polis ve sağlık ekiplerinin yürüttüğü başarılı çalışma ile kurtarılarak, ambulansa bindirildi. Yabancı plakalı araçta bulunan ve yaralanan 2 kişinin ise gurbetçi olduğu kaydedildi. Olay yerine gelen polis ekipleri yolda başka bir kazanın yaşanmaması için güvenlik tedbiri aldı. Yapılan ilk müdahalenin ardından yaralılar, Bartın’daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazada yaralanan 5 kişiden birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kazanın ardından trafiğin kontrollü bir şekilde sağlandığı yol, yürütülen temizlik çalışması ve aracın su kanalından kurtarılması çalışmasının ardından yeniden trafiğe açıldı.
Adana Baraj göletlinde kaybolan adamın cansız bedenine 17 gün sonra ulaşıldı Adana’nın Kozan ilçesinde Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de yüzerek karşıya geçmeye çalışırken kaybolan 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken’in (35), jandarma su altı robotu ile 17 gündür süren arama çalışmasında cansız bedenine gece saatlerinde ulaşıldı. Ankara’dan Kozan’a Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için gelen 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de balık tuttuktan sonra baraj göletlinde yüzerek karşıya geçmek isterken bir anda gözden kayboldu. 3 çocuk babası Oktay Sarıtiken’in 17 gündür süren arama kurtarma çalışmasında su altı robotları cansız bedenine ulaştı. Sarıtiken’in cansız bedenine 35 metre derinlikte ulaşıldı Ankara’dan ilçeye gelen Jandarma ekipleri, su altı robotu ile gece saatlerinde yaptığı aramada Sarıtiken’in 35 metre derinlikte ve baraj göletine girdiği yerden 100 metre açıkta cansız bedenine ulaşıldı. 17 gündür Sarıtiken ailesi ve mahallelinin acı bekleyişi sürerken Muhtar Mızrak Acar 17 gündür bir haber almayı beklediklerini ifade ederek "Arama çalışması günlerdir aralıksız sürdü. Çok şükür cenazemize ulaştık. Jandarma ekiplerine ve AKOM ekiplerine teşekkür ederiz Allah razı olsun” dedi. Sarıtiken’in cenazesi Adana adli tip kurumuna gönderildi.