EKONOMİ - 21 Kasım 2017 Salı 19:59

Bakan Arslan: “E-Ticaretin büyüme hızı baş döndürücü”

A
A
A
Bakan Arslan: “E-Ticaretin büyüme hızı baş döndürücü”

Ulaştırma, Haberleşme ve Teknoloji Bakanı Ahmet Arslan, 2016 yılın global perakendede e-ticaret hacminin 1 trilyon 860 milyar olduğunu ve bu rakamın gün gittikçe arttığını söyledi.

Ulaştırma, Haberleşme ve Teknoloji Bakanı Ahmet Arslan, 2016 yılın global perakendede e-ticaret hacminin 1 trilyon 860 milyar olduğunu ve bu rakamın gün gittikçe arttığını söyledi. Hızı ‘baş döndürücü’ olarak nitelendiren Bakan Arslan, “Sadece 5 sene sonra yani 2021 yılında neredeyse 2.5 kat büyümesiyle 4 trilyon 480 milyar dolara çıkması öngörülüyor” dedi.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile PTT’nin Antalya’nın Belek turizm merkezinde düzenlediği Uluslararası E-Ticaret Konferansı’nda "Postanın Dijital Dönüşümü ve E-Ticaret" konulu panel düzenlendi. Bosna Hersek, Tunus, Fas bakanları ile Arnavutluk ve Çek Cumhuriyeti Bakan Yardımcısı, Pakistan devlet sekreterlerinin panelist olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü yapan Bakan Ahmet Arslan, yaptığı konuşmada 2016 yılında global perakendede e-ticaret hacminin 1 trilyon 860 milyar dolar olduğunu, bu sayının gün gittikçe büyüdüğünü kaydetti. Rakamın gittikçe attığını kaydeden Bakan Arslan, “Sadece 5 sene sonra yani 2021 yılında neredeyse 2.5 kat büyümesiyle 4 trilyon 480 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Keza 2016 e-ticaret payı toplam global perakende pazarının yüzde 8.7’sine tekabül ederken, 2021 yılında bu oran yüzde 15.5’e çıkacak. Rakamlar devasa boyutlarda, e-ticaretin büyüme hızı baş döndürücü” ifadelerini kullandı.


Rakamın artmaya devam ettiğinin belirten Bakan Arslan, "2021 yılında neredeyse 2,5 kat büyümesiyle 4 trilyon 480 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Keza 2016 e-ticaret payı toplam global perakende pazarının yüzde 8,7’sine tekabül ederken, 2021 yılında bu oran yüzde 15,5’e çıkacak. Rakamların devasa boyutlarda ve e-ticaretin büyüme hızının baş döndürücü” dedi.


2016 yılında perakende satışlarının yüzde 12,1’inin Asya-Pasifik ülkelerinde gerçekleştiğini aktaran Arslan, Ortadoğu ve Afrika’yı kapsayan bölgelerin toplam satıştaki payının sadece yüzde 1,8 olduğunu söyledi. Bu durum karşısında geleceğe dönük planların titizlikle yapılması gerektiğini kaydeden Bakan Arslan, “Ülkelerimiz arası işbirliğinin tesisi ve bu pastadaki payımızı artırmamız lazım" diye konuştu.


Bosna Hersek İletişim ve Ulaştırma Bakanı Ismir Jusko, e-ticaret konusunda dünya genelinde bir devrim yaşandığını söyledi. 10 yıl önce Bosna Hersek’te e-ticaret konusunda yasal çerçevelerin oluşturulduğunu aktaran Bakan Jusko, “E-ticarette yeni iş fırsatları, verimliliği arttırma ve maliyeti düşürme fırsdatları ortaya çıkıyor. Bosna-Hersek henüz e-ticarette gelişmiş ülkeler düzeyine erişemedi. Ancak geçimişe göre daha çok büyüyor" dedi.


E-ticareti ‘sınırları aşan bir durum’ olarak gördüğünü aktaran Tunus Dijital Ekonomi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Mohamed Anouar Maarouf ise Tunus’un köklü bir posta geçmişi olduğunu, e-ticaret dönüşümünde ise vizyona ihtiyaçları olduğunu söyledi. Dönüşümde emin adımlarla yürümeye başladıklarını belirten Maarouf, "Bizim başka seçeneğimiz yok. Bu e-ticaret mevzusuna uygun yatırımlar yaparak kendimizi teknolojiye uydurmamız gerekmektedir” diye konuştu.


Fas Sanayi, Yatırım, Ticaret ve Dijital Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Rakiya Eddarhem de e-ticaretin, ekonomik ve sosyal dönüşümün merkezinde olduğunu, bunun her kesimi etkilediğini ifade ederek, “Dijital dönüşümün anahtarının, var olan şirketlerin yönlerini değiştirmeleri gerekiyor. Fas hükümetini olarak e-ticarete önem veriyoruz” dedi.


Arnavutluk Altyapı ve Enerji Bakan Yardımcısı Dorina Çinari ise Arnavutluk da ki internet kullanımı hakkında bilgiler paylaştı. Çinari, "İnternet yüzde 66, geniş bant kullanıcıları nüfusun yüzde 60’ından fazlasını teşkil ediyor” diye konuştu.


Diğer panelistlerinde kısa olarak söz aldığı panel sonrasında Bakan Ahmet Arslan, konuk bakan ve bakan yardımcılarına plaket takdim etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun 631. Geyikkoşan Hıdırellez Şenlikleri ve Yağlı Pehlivan Güreşleri nefes kesti SAMSUN (İHA) – Bu yıl 631.’si düzenlenen Geyikkoşan Hıdırellez Şenlikleri ve Yağlı Pehlivan Güreşleri büyük beğeni topladı. Alaçam Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Geyikkoşan Hıdırellez Şenlikleri ve Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde başpehlivanlığı finalde Bekir Eryücel’i yenen Yıldıray Pala kazandı. Güreşlerde 600 güreşçinin mücadelesi nefes kesti. Protokol üyeleri şenlik alanına mehteran eşliğinde çalınan marşlarla girdi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşması yapan Alaçam Güreş Ağası İbrahim Deniz, "Burada atalarımızdan devraldığımız bu değerli geleneği sürdürüyor, kültürümüzü ve tarihimize olan bağlılığımızı gösteriyoruz. Hep birlikte Alaçam’ımızın, Samsun’un ve Türkiye’mizin kültürel zenginliklerini yaşatmaya devam edelim" dedi. Alaçam Belediye Başkanı Ramazan Özdemir ise, "Tarihi bir geçmişe sahip olan etkinliğimizi bu yıl bütün kurum ve birimlerimizin destekleriyle artırarak daha kapsamlı bir şekilde gerçekleştirmeye çalıştık. Amacımız ilçemizin süregelen geleneğini daha iyi yerlere taşımaktır. Geyikkoşan güreşlerinin tarihi olarak ülke çapında önemli bir yere sahip olduğunu da vurgulamak istiyorum. Tarihi olarak Candaroğulları döneminde, bundan tam 631 yıl önce başlayan bir geleneği sürdürmenin onurunu yaşıyoruz” diye konuştu. Alaçam Kaymakamı Fatih Kayabaşı da konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları verdi. Yapılan ağalık yarışmasını 2 milyon 555 bin TL ile mevcut Alaçam Güreş Ağası iş adamı İbrahim Deniz kazandı. Şenlikte ayrıca "Keşkek Kazanı" açılış programı düzenlendi. Şenlikte mesire alanında seyyar tezgahlarda helvadan çereze kadar çeşitli ürünler satıldı. Şenliğe protokol üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, İstanbul’da yaşayan Alaçamlı iş adamları ve vatandaşlar katıldı.
Antalya İbrahim Üzülmez: "Son 3 haftada karakterimizi göstererek alkışlanmak istiyoruz" Pendikspor Teknik Direktörü İbrahim Üzülmez, Antalyaspor deplasmanında aldıkları 3 puana ilişkin, “Bizim için tamam mı, devam mı niteliğinde maçtı. Kazandığımız için mutluyuz. Son 3 hafta karakterimizi göstererek alkışlanmak istiyoruz” dedi. Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Pendikspor, deplasmanda Antalyaspor’u 2-1 mağlup etti. Karşılaşmanın ardından basın toplantısında maçı değerlendiren Pendikspor Teknik Direktörü İbrahim Üzülmez, 3 puanı aldıkları için mutlu olduklarını söyledi. Üzülmez, "İhtiyacımız olan bir galibiyet aldık. Mutluyuz. Daha önce de bu mücadeleyi gösteriyorduk. Şansızlığımızdan kazanamadığımız maçlar vardı. Tamam mı, devam mı niteliğinde bir maçtı. Kolay değil Antalya deplasmanında önce 1-0 yenik başlayıp skoru 2-1’e getirmek. Biz pes etmeyen bir takımız. Üzüldüğümüz noktalardan birisi 33 puan yaptık ama 4-5 puan daha fazla alabilirdik. Bu maçta o direnci gösterdik. Bu maçta 23’e yakın pozisyonumuz var. 3 veya 4’ü bulabilirdik ama sonuna gitmede sıkıntı yaşıyoruz" dedi. Sergen Yalçın’ın ikinci yarının başında 2 oyuncu değişikliği sonrası baskı hissettiklerini aktaran Üzülmez, "Sonuna kadar mücadele eden bir takımız. Ne olursa olsun karakterimizi bundan sonraki 3 haftada göstererek alkışlanmak istiyoruz. Son 3 mata bu yarışın içerisinde olacağız. Galibiyet moral oldu” diye konuştu.
İstanbul Fenerbahçe son 2 deplasmanda 4 puan bıraktı Süper Lig’de en fazla puan topladığı sezonu yaşayan Fenerbahçe, son 2 deplasman maçında 4 puan kaybederek şampiyonluk yarışında yara aldı. Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Fenerbahçe, Konyaspor’a konuk olurken sahadan 0-0 beraberlikle ayrıldı. Bu sonuçla puanını 90’a yükselten sarı-lacivertliler, ligde son 3 haftaya girilirken lider Galatasaray’ın 6 puan gerisine düştü. Bu sezon dış sahada mağlubiyet yaşamayan Kanarya, üst üste elde ettiği 10 maçlık galibiyet serisinin ardından Sivasspor ve Konyaspor maçlarında 2’şer puan kaybetti. Fenerbahçe dış sahada oynadığı 18 maçta 15 galibiyet, 3 beraberlik alarak 48 puan topladı ve 2020-2021 sezonunda elde ettiği ‘dış sahada en fazla puan toplama rekorunu’ da geride bıraktı. Sarı-lacivertliler 3. kez gol atamadı Sarı-lacivertliler, 18 hafta sonra bir maçta fileleri havalandıramadı. Ligde 89 golle, en golcü takım olan Fenerbahçe, 3. kez rakip fileleri havalandıramadan maçı tamamladı. İsmail Kartal’ın öğrencileri ligin 36. haftasında 12 Mayıs Pazar günü Kayserispor’u konuk edecek. Mert Müldür cezalı duruma düştü Konyaspor mücadelesine yedek kulübesinde başlayan Mert Müldür, iki takım oyuncularının yaşadığı gerginlik sonrası itirazda bulunurken hakem Bahattin Şimşek tarafından 34. dakikada sarı kart gördü. Bu sezon ligde 4. sarı kartını gören Mert, gelecek hafta iç sahada oynanacak Kayserispor müsabakasında cezalı duruma düştü. 25 yaşındaki futbolcu Samsunspor’la oynanan iki maçta ve Pendikspor karşılaşmasında sarı kart görmüştü. Konyaspor’a karşı 52. dakikada Osayi-Samuel’in yerine oyuna giren Mert Müldür, sarı-lacivertli formayla bu sezon 25 lig maçında görev aldı.