GENEL - 20 Mart 2018 Salı 21:30

Muratpaşa Belediyesi yaşlılarıyla mutlu

A
A
A
Muratpaşa Belediyesi yaşlılarıyla mutlu

Muratpaşa Belediyesi yaşlı evleri üyelerinin, ‘Yaşlılara Saygı Haftası’ kapsamında düzenledikleri, dans ve defile gösterileri büyük ilgi gördü.

Muratpaşa Belediyesi yaşlı evleri üyelerinin, ‘Yaşlılara Saygı Haftası’ kapsamında düzenledikleri, dans ve defile gösterileri büyük ilgi gördü.


Muratpaşa Belediyesi, ‘Yaşlılara Saygı Haftası’ kapsamında Belediye Kültür Salonunda bir dizi etkinlik düzenledi. Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın da katıldığı programa çok sayıda yaşlı ve onların çocukları katıldı. Gecede konuşma yapan Başkan Uysal, belediye olarak yaşlı evlerinin ismini Gönül Bahçesi olarak değiştirmelerine rağmen yaşlı evi olarak anılmaya devam ettiğini söyledi. Ama bu mekanların isminin önemli olmadığının altını çizen Başkan Uysal, “Önemli olan içindeki sevgi, saygı ve enerjidir. Yol arkadaşlarım değerli büyüklerimizin bir nebze geç yaşlandım demelerine vesile olabiliyorsak ne mutlu bize. Yaşlandım demeden yaşlanılmıyor. Yaşlılığı kabul etmeyenler hiç yaşlanmıyor. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” dedi.


“Yaşlılar mutlu olunca Muratpaşa mutlu”


Tüm yaşlıların Yaşlılara Saygı Haftası’nı kutlayan Uysal, “Muratpaşa Belediyesi olarak biz mutlak paylaşma esasına göre çalışıyoruz. Sadece fiziki mekanlar yapmıyoruz. Mutlak dayanışma içinde olmak yaşlılarımızın yanında olmak, pozitif ayrımcılığa ihtiyaç duyan herkesin yanındayız. Bize ihtiyacı olan el bekleyen tüm komşularımızın hizmetindeyiz. Sevgiyle saygıyla yaşıyoruz. Bununda sizlerin katkısı büyük. Sizler mutlu oldukça şehrimizin mutluluğu artıyor. Sizler mutlu oldukça Muratpaşa Türkiye’de yaşlılık endeksinde üst sıralarda yer alıyor. Herkesi kucaklamaktan yana tavı koyarak bunu yapıyoruz.” diye konuştu. Uysal, Afrin’deki başarılarından dolayı TSK’yı ve Mehmetçiği kutlayarak, şehitlere rahmet, gazilere acil şifalar diledi.


"Dans ve defile"


Yaşlı evleri, tango, valsa ve halk oyunları gösterileri, Türk halk müziği, Türk sanat müziği korolarının dinletilerinin yer aldığı etkinlikte kendilerini genç hisseden yaşlıların gösterdiği performans izleyicilerden büyük alkış aldı.


Özellikle Muratpaşa Belediyesi’nin Yaşlı Evlerinde dansa tutkuyla bağlanan ve Dünya ve Türkiye şampiyonluklarına adını yazdıran yaşları 60 ile 74 arasında değişen çiftlerin grup ve bireysel halde sergiledikleri dans gösterisi ilgiyle izlendi. 84 yaşındaki Gülderen Ünen ve kızı 64 yaşındaki Emel Özgür’de birlikte sahnede defile kıyafetlerini sergiledi.


Gecenin sonunda yaşlılar, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan ‘Geleneksel Düğün Kıyafetleri’ defilesinde mankenleri aratmadı. Yaşları 60 ile 74 arasında değişen yaşlıların performansı uzun süre alkışlandı.


Gece, hep bir ağızdan ‘İstiklal Marşı’ ve ‘İzmir Marşı’nın okunmasıyla son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kumluca’da Yörük Göçü 25’inci kez canlandırıldı Antalya’nın Kumluca ilçesinde gerçekleştirilen, Geleneksel Kumluca Tarım ve Seracılık Festivali’nin açılışında Yörük göçü canlandırıldı. Katılımcılar, Yörük göçünde; at, eşek, deve ve köpekleriyle kortej yürüyüşü yaptılar Kumluca İlçesinde bu yıl 25.’si düzenlenen Geleneksel Kumluca Tarım ve Seracılık Festivali kapsamında “Yörük Göçü” etkinliği, yoğun bir katılımla yapıldı. İlçenin, Gödene Caddesi’nden başlayıp Orhan Okulu Caddesi’ndeki Yörük Obalarına gelen Yörük Göçü etkinliğinde Kumluca halkı adeta sokağa döküldü. İlçeye bağlı, Bağlık Mahallesi Gödene caddesinden başlayıp Adnan Menderes Bulvarını takip ederek, Narenciye Mahallesindeki Orhan Okulu caddesinde son bulan kortej, yaklaşık 2 saat sürdü. Yörüklerin yaşayış tarzları sergilendi Birbirinden renkli görüntülere sahne olan festivalde, Kumluca’da yaşayan vatandaşlar, tamamen gönüllülük esasıyla etkinliğe katkı koydu. Katılımcılar, Yörük göçünde; at, eşek, deve ve köpekleriyle kortej yürüyüşü yaptılar. Yörüklerin yaşayış tarzlarını, günlük hayatta kullandıkları araç gereçleri, ulaşım şekillerini ve yemek kültürlerini canlandırdılar. Yörük Göçü Kortejini izlemek isteyen vatandaşlar ise saatler önceden kaldırım ve refüjlerde yerlerini alarak heyecanla kortejin geçmesini beklediler. “Yörük kültürünü, gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz” Kumluca Belediye Başkanı Mesut Avcıoğlu, Yörük göçünün açılış konuşmasında şöyle konuştu: ‘’25.Tarım ve Seracılık Festivalimizin startını Yörük Göçümüzle verdik. Yörük kültürümüzü yaşatmak ve gelecek nesillerimize aktarmak amacıyla etkinliğimizi düzenliyoruz. Konserlerimiz ve Yağlı Pehlivan Güreşlerimizle güzel bir festival ortamı yaşıyoruz.” Yörük göçü, baharın ve yazın müjdecisi Kumluca Kaymakamı Tekin Erdemir de Yörük göçünün önemine değindi. Erdemir, “Yörük göçü, bölgemiz için önemli bir etkinlik. Vatandaşlarımız, baharın ve yazın müjdecisi olarak görüyor. Yıllar öncesinde insanlarımız ovalardan dağlara göçtü. Hayvanlarını götürdüğü ve orada kaldığı bir günün başlangıcı.’’ dedi. Çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceği festival, 4 Mayıs Cumartesi günü sona erecek.
Elazığ Elazığ’da ’Elazığ Turizmini Geliştirme Toplantısı’ düzenlendi Elazığ’da birçok paydaşın katılımıyla ‘Elazığ Turizmini Geliştirme Toplantısı’ düzenlendi. Elazığ’da valilik, belediye, TSO ve Fırat Üniversitesi’nin işbirliğiyle ‘Elazığ Turizmini Geliştirme Toplantısı’ düzenlendi. Özel bir otelde gerçekleştirilen toplantıda, Elazığ’da bulunan ve turizm değeri yüksek olan bölgelere yapılacak olan yatırımlar ve tanıtılması için yapılması gerekenler ele alındı. Toplantıya, Vali Yardımcısı Oltan Bayraktar, Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Elazığ TSO Vekili Gürkan Talo, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Üstündağ turizm yetkilileri ve STK temsilcileri katıldı. Turizmin dünyada çok farklı noktalara gittiğini aktaran Vali Yardımcısı Oltan Bayraktar, “Dünyada değişim ve dönüşüme bağlı olarak ülkemizde de turizmi anlama, anlamlandırma ve turizm alanında bir takım yatırım yapma anlamında ciddi değişiklikler ve dönüşümler yaşanıyor. Bizim kendi insanımızın gezme, görme ve tatillerini turizm alanlarında yapmaktadır. Dünyada birçok ülke turizm üzerinden yatırımlarını yapmaktadır. Avrupa’da ki bazı ülkeler doğa turizminden, Afrika ve Ortadoğu’da ki inanç turizminden ve bazı ülkeler kış turizminden sağlayarak turizm gelirlerini tek kalem üzerinden sağlıyor. Allah bizim ülkemizi öyle bir oluşturmuş ki bizim ülkemizde inanç turizminden tutun, kış turizmine, doğa turizmine ve sağlık turizmlerine kadar her türlü kaynağı ve potansiyeli bünyesinde barındıran bir ülkedir. Bu değerleri iyi bilmek lazım. Son yıllarda ki bakanlığımızın politikaları da bunları geliştirmeye ve dönüştürmeye yöneliktir. Ciddi atılımlar söz konusu bunların daha iyi bir konuma gelmesi lazım. Ülkemizde potansiyel var bu potansiyeli harekete geçirip ülkemize katma değerler sağlamak hepimizin borcudur” dedi. Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, “Elazığ’ımızı hak ettiği yere getirmek, Türkiye’de tanıtmak için inşallah çok güzel şeyler olacak. Bu toplantı ve bundan sonra ki çalışmalarda bunun ilk göstergeleri olacak. Özellikle şehrimizin en önemli yeri olan Türkiye’de tanınırlığı olan Harput’umuzda ki gelişmeler çok güzel. Önümüzdeki dönemlerde termal suyu da yapılacak kaplıca çalışmalarımız ve özellikle belediye başkanımızın turizme yönelik birçok vizyon projesiyle Elazığ’ımız hak ettiği yeri inşallah alacaktır” ifadelerini kullandı.
Adana Adana’da bal hasadı başladı Adana, zengin bitki örtüsü ve verilen desteklerle bal üretiminde üst sıralardaki yerini koruyor. Kentte yaklaşık 2 bin 470 arıcının 495 bin kovanda bal üretimi yapılmasıyla geçen yıl 12 bin 280 ton bal üretildi. Adana bölgesindeki arıcılar yılın ilk balını da peteklerden sağmaya başladı. İkliminin yanı sıra sahip olduğu zengin doğal ve tarımsal kaynaklı bitki örtüsüyle arıcılıkta öne çıkan Adana, verilen desteklerle bal üretiminde üst sıralardaki yerini koruyor. Kış mevsiminde narenciye bahçelerine, ilkbahar ve yaz başlangıcında ayçiçeği tarlaları civarına yerleştirdikleri kovanlardan bal sağan Adana’daki üreticiler, yaz aylarında ise kovanlarını taşıdıkları Toroslar’daki yaylalarda ve ülkenin diğer yüksek kesimlerindeki florası zengin alanlarda bal hasadı yapıyor. Yılın ilk bal hasadını narenciye balı ile yapan Adanalı arıcıların bal sağımına katılan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Çukurova Bölgesinin Kasım-Mayıs ayları arasında ekolojik şartları ve florası ile yerel arıcıların yanı sıra kışlatmak için arılarını getiren misafir arıcılar tarafından da tercih edilen bir bölge olduğunu söyledi. Kökçüoğlu, “Ovada narenciye bahçeleri, dağ kesiminde zengin flora ile arıcılıkta önemli bir yerdeyiz. Her yıl yaklaşık 33 ilden 150 bin kovan kış dönemini geçirmek için ilimize geliyor. 495 bin arılı kovan varlığına sahibiz ve 2470 aile geçimini arıcılıktan sağlıyor. Ürettiğimiz 12 bin 280 ton bal ile de Türkiye sıralamasında ikinci durumdayız. Turunçgil ağaçlarımızdan sadece meyve değil bal da topluyoruz. İlk narenciye balı ilimizde hasat edilmeye başladı. Hayırlı olsun” dedi. İl Müdürü Kökçüoğlu, arıcılara devlet desteğinin her zaman devam ettiğini ifade ederek, Adanalı arıcılara 2023 yılı desteği olarak 25 milyon lira ödendiğini söyledi. Kökçüoğlu, “İl Müdürlüğü olarak paydaşlarımızla işbirliği yaparak arıcılarımıza eğitimler veriyoruz, kovan desteği sağlıyoruz, arı hastalıkları ile mücadele için ilaç veriyoruz, kış bakım ve beslemesi için şeker dağıtıyoruz. Bu desteklerimiz önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek” şeklinde konuştu. Arılı kovandan petekleri alarak bal sağım makinesine koyan İl Müdürü Kökçüoğlu, bal sağımını yaparak yılın ilk bal hasadını gerçekleştirdi. Adanalı arıcılar önümüzdeki günlerde ayçiçeklerinin çiçek açmasıyla ova kesiminde ayçiçeği balını hasat ettikten sonra şehrin yüksek yaylalarına arılarını götürerek son bahara kadar buralarda konaklayacak.