GENEL - 17 Nisan 2018 Salı 15:34

Sağlıklı kentler masaya yatırılıyor

A
A
A
Sağlıklı kentler masaya yatırılıyor

Sağlıklı Kentler Birliği ve Adnan Menderes Üniversitesi tarafından düzenlenen 2.

Sağlıklı Kentler Birliği ve Adnan Menderes Üniversitesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde başladı. Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, " Yarının kentleri, geleceği geliştiren kentler mi olacak yoksa yok olup gidecekler mi bu sorunun cevabını arıyoruz. Katılımcılarımız tüm Türkiye’den ve uluslar arası kuruluşlar ve akademisyenlerden oluşmaktadır." dedi.


Ürgüp’te başlayan toplantıya, Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız ve 25’e yakın belediye katıldı. Ürgüp Perissa Otel toplantı salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda konuşan Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, “İçtiğimiz sudan tutun soluduğumuz havaya kadar hepsi geleceği inşa edecek özelliklerdir. İçinde yaşanılan evler üzerinde yaşanılan sokaklar ve caddeler, stres atılan parkla ve bahçeler, torunlarımızı elinden tutup gezdirdiğimiz çocuk parkları hepsi sağlıklı kentlerin yarına bırakmak zorunda olduğu miraslardır” dedi.


Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de yaptığı konuşmada, Akşamdan sabaha geliştirdiğimiz projelerle hedefimizin şehrinin insanlarını özgürleştirmek üzere kurmadığımız projelerle bazen bulunduğumuz şehri yaşanmaz hale getiriyoruz. Oysa yaptığımız her projenin altına şehrin özgürleştirilmesi, yaşayanların özel ve kendini özgür hissetmesi gerekmiyor mu? Birkaç metrelik alanın içindeki alanın üzerine çimlere basmak yasaktır lanet olası levhalarla donatmıyor muyuz. İnsanların maliyetlerini çimin maliyetlerini hesaplayarak mı asıyoruz acaba” dedi.



Menderes Türel: " Sağlıklı insanların yaşadığı sağlıklı şehirleri mutlaka düşünmeliyiz"


Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise konuşmasında, “Nevşehir Belediye Başkanımız Hasan Ünver insanların belediyecilik kavramları üzerinde ne şekilde düşünmesi gerektiğini güzel bir şekilde anlattı. İşte bizde sağlıklı şehirler diyorken geleceğin şehirleri inşa ediliyorken sağlıklı insanların yaşadığı şehirleri değil, sağlıklı insanların yaşadığı sağlıklı şehirleri mutlaka düşünmeliyiz” diye konuştu.


Sağlıklı Kentler Birliği Danışmanı Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz ise yaptığı açıklamada, 2.Uluslararası Şehir Çevre ve Sağlık kongresini Ürgüp Belediyesi’nin ev sahipliğinde Ürgüp’te yapmaktan mutluyuz dedi. Kiraz, “Kongremiz ana teması yarının kentleri. Yarının kentleri, geleceği geliştiren kentler mi olacak yoksa yok olup gidecekler mi bu sorunun cevabını arıyoruz. Katılımcılarımız tüm Türkiye’den ve uluslar arası kuruluşlar ve akademisyenlerden oluşmaktadır. Balkan ülkelerinin tümü, Avrupa’dan büyük bir katılım ve uzak ülkelerden de katılan ülkelerimizde var. Çok sayıda bilimsel konu paylaşılacak. Bu toplantının amacı disiplinler arası ve sektörler arası ortak bir dili oluşturmak, şehir, çevre ve sağlık alanında gönüllülerin sayısını çoğaltmak ve şehrin doktorlarını bir bakıma eğitmek” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yeni doğan bebeğini 3. kattan atarak ölümüne neden olan şüpheliye ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi Şişli’de yeni doğurduğu bebeğini 3. kattaki banyonun penceresinden apartman boşluğuna atan ve bebeğin cesedini çürümeye bırakan şüphelinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Şişli’de 18 Aralık 2023’de yaşadığı evin banyosunda kendi başına doğum yaptığı ve ardından 3. kattaki banyonun penceresinden bebeğini aşağıya atarak ölümüne neden olduğu iddia edilen şüpheliye yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Kader K. (23) ‘şüpheli’ sıfatıyla, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ‘müşteki’ sıfatıyla, şüphelinin yeni doğan kızı ise hüviyeti meçhul bebek olarak ‘maktul’ sıfatıyla yer aldı. Yeni doğan bebeğini çürümeye bırakmış Hazırlanan iddianamede, polis ekiplerine yapılan ihbar üzerine olay yerine gidildiği ve 2 bina arasındaki boşlukta, yerde tamamen çıplak bebek cesedi bulunduğu belirtilerek soruşturma işlemlerine başlandığı aktarıldı. Bebeğin bulunduğu zeminin beton olduğunun aktarıldığı iddianamede, bebeğin baş bölgesinde parçalı kırık olduğu değerlendirilen derin yaralanmanın olduğu, kordon bağının bulunduğu ve bebeğin cesedinin çürümeye başladığı kaydedildi. Aile ve yakınlarının hoş karşılamayacaklarından korktuğu belirtildi İddianamede, şüpheli Kader K.’nın uzaktan akrabası ile evlilik dışı gönül ilişkisi olduğu, şüphelinin bu birliktelik nedeniyle gebe kaldığı, gebe olduğunu ailesine ve yakınlarına hoş karşılamayacaklarından korkması nedeniyle söyleyemediği, banyoda kendi başına doğum gerçekleştirdikten sonra ise durumu kimseye açıklamayacağını düşünerek içinde bulunduğu 3 kattaki evin banyo penceresinden yeni doğan bebeğini aşağıya, beton zemin üzerine attığı kaydedildi. ‘’Attıktan sonra baktığımda kanlı vaziyette yerde yatıyordu, sonrasında daha çocuğa hiç bakmadım’’ Şüpheli Kader K.’nın ifadesine de yer verilen iddianamede, doğumdan sonra bebeğin hiç yaşam belirtisi göstermediğini söyleyerek, ‘’Çocuğu olduğu haliyle banyonun camından aşağıya attım ve tekrar odama gittim. Attıktan sonra camdan baktığımda çocuk kanlı vaziyette yerde yatıyordu. Sonrasında daha çocuğa hiç bakmadım. Bu durumdan dolayı pişmanım’’ dediği anlatıldı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi Hazırlanan iddianamede şüpheli Kader K.’nın ‘beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan altsoya karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Şüphelinin yargılanmasına önümüzdeki günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.