YEREL HABERLER - 03 Ocak 2012 Salı 11:01

YENİ YASADA İLK GÜN KARMAŞASI

A
A
A
YENİ YASADA İLK GÜN KARMAŞASI

2012 yılının ilk mesai saatinde İş Ticaret Genel Müdürlüğü’ne bağlı sistem çalışmadı. Hafta başında sebze ve meyve fiyatlarını belirleyen Hal Komisyoncular Derneği’ne dayanan bazı komisyoncular, sorunun çözüm yolunu aradı. Dernek Başkanı Şükrü Güneş, Hal Müdürü Arif Bakar’ı dernek binasına çağırarak esnafı bilgilendirmesini istedi.
GEÇİCİ FORM DOLDURDULAR
Sistemin yakın bir zamanda devreye girmesini umduklarını belirten Hal Müdürü Bakar, bu süre içinde komisyoncuların geçici Ürün Bildirim Formu doldurmalarını istedi. Her müstahsilden gelen ürünün ayrı ayrı bu formlara kaydedilmesi gerektiğini belirten Bakar, sistemin zaman içinde oturacağını kaydetti.
“HER ÜRÜNÜ NASIL KAYDEDELİM”
Komisyoncu Mustafa Küçükballı, yeni yasanın her müstahsili tek tek kaydetmeyi istediğini belirterek, “Bir müstahsilin sisteme kaydı yaklaşık 10 dakika sürüyor. Bana bazı günler 100’ü aşkın müstahsil gelebiliyor. Bunların birçoğu jet seferler oluyor. Ben işi gücü bırakıp bunların kaydıyla mı uğraşacağım. Ayrıca bazı zamanlar bir üretici 10 farklı ürünle geliyor. Bu sistem tüketici hallerine göre üretilmiş. Bizim sistemin buna ayak uydurması imkansız” dedi.
“KAYIT DIŞINA KARŞIYIM”
Hal Komisyoncular Derneği Başkanı Şükrü Güneş ise yasaya tam destek verdiğini açıkladı. Yasanı bir kayıt sistemi olduğuna dikkat çeken Güneş, “Yasa milletin abarttığı gibi değil. Bu sistem oturacak. İlk uygulamaların her zaman bazı sıkıntıları olur. Devlet her sorunun bir alternatifini düşünmüş. Sistem şimdi çalışmıyor. Muhtemelen sisteme yeni bilgiler yükleniyor. Bu sürede geçici form doldurarak işimize devam edeceğiz. Ben kayıt dışına karşıyım. Bu yasa sayesinde komisyonculuğun bir kimliği olacak. Bu yasayı sonuna kadar destekliyorum” diye konuştu.
HER ÜRÜNE BARKOT VERİLECEK
Yasanın yürürlüğe girmesiyle detayları ortaya çıkmaya başladı. Gazipaşa Hal Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre yasayla birlikte, üreticiden alınan yüzde 2’lik rüsum kesintisi artık alınmayacak. Bu kesintiyi komisyoncu ödeyecek. Ürünlere bir künye numarası verilecek ve her ürünün ambalajına bunu gösteren bir barkot yapıştırılacak. Bu çalışma bir yıl içinde aşamalı olarak hayata geçirilecek. Hallerde bulunması zorunlu hale getirilen laboratuar, soğuk hava deposu, ambalajlama gibi şartlar 3 yıl içinde yerine getirilecek. 3 yıl sonra yapılan kontrolde eksiği bulunanlara uyarı yapılacak ve bir yıl daha süre tanınacak. Bir sonraki yıl da eksiğini gidermeyen hal kapatılacak. Yeni yasayla birlikte belediye gelirleri de önemli ölçüde azalacak. Hallerden yıllık elde edilen gelir sekizde bir oranında düşecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kepez Meclisi mali krizi çözdü Kepez Belediyesi Meclisi toplantısında meclis üyeleri, önceki yönetim döneminde açılan bazı davalardan dolayı belediyeye haciz yapılması işlemini kredi teminat mektubu ile çözdü. Kepez Belediye Meclisi’nin mayıs ayı toplantısında 9 gündem maddesi görüşüldü. Meclis toplantısında önceki yönetim döneminde belediye aleyhine adli ve idari yargı makamlarınca açılan davalar sonucunda belediyenin tüm banka hesaplarına uygulanan haczi kaldırmak için 100 milyon TL’ye kadar yurt içinde yerleşik kamu ve özel bankalardan teminat mektubu alınmasına ilişkin madde oy birliğiyle kabul edildi. Gündem maddelerine geçilmeden önce söz alan Belediye Başkan Vekili Altekin, “Kepez Belediye Başkanımız Mesut Kocagöz’ün sizlere selam ve sevgilerini iletiyorum. Kendisi mecliste alacağımız kararların Kepez halkımız için hayırlı olmasını diliyor ve hepinize selamlarını sunuyor” dedi. Nisan ayı toplantısında alınan kararların görüşülmesi ve oylanmasının ardından 2023 yılı taşınır kesin hesabı ile 2023 yılı bütçe kesin hesabının görüşülmesine geçildi. İlk oturumda Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilen taşınır kesin hesabı ile bütçe kesin hesabı meclisin ikinci oturumunda komisyondan geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi. Meclis gayri nakdi kredi yetkisi verdi Mayıs ayı meclis toplantısının bir diğer gündem maddesi de gayri nakdi kredi teminatı oldu. Önceki yönetim döneminde belediye aleyhine adli ve idari yargı makamlarınca açılan davalarda ödeme yapılması için davaların kesinleşmesi bekleniyordu. Ancak ilk derece mahkemesi karaları ile çıkan bedeller davacı taraflarca kesinleşme şartı beklenilmeksizin icraya konu edildi. Kepez Belediyesi’nin tüm banka hesaplarına, taşınır ve taşınmazlarına, 3. kişilerdeki alacaklarına haciz konuldu. Kepez Belediyesi, bu konudaki mağduriyetin önüne geçilebilmesi ve söz konusu davaların kesinleşmesine kadar geçecek sürede kullanılmak üzere 100 milyon TL’ye kadar yurt içinde yerleşik kamu ve özel bankalardan teminat mektubu alınması için meclisten yetki istedi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nun onay verdiği rapor mecliste görüşülerek, oy birliğiyle kabul edildi. Meclisin 1. oturumunda Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilen gündem maddeleri, meclisin 2. oturumunda oy birliğiyle kabul edildi.