SAĞLIK - 27 Ocak 2020 Pazartesi 12:19

20 yaşındaki genç beyin piliyle titremelerinden kurtuldu

A
A
A
20 yaşındaki genç beyin piliyle titremelerinden kurtuldu

Antalya’da 20 yaşındaki Aşır Dalmış, geçirdiği trafik kazası sonrası beyninin sol bölümünde hasar oluştu.

Antalya’da 20 yaşındaki Aşır Dalmış, geçirdiği trafik kazası sonrası beyninin sol bölümünde hasar oluştu. Vücudunun sağ tarafında istemsiz titremeler oluşan ve gündelik hayatı tamamen kısıtlanan genç beynine takılan pil sayesinde sağlığına kavuştu.


Antalya’da yaşayan 20 yaşındaki Aşır Dalmış, 2015 yılında bisikletiyle geçirdiği trafik kazasının ardından beyninin sol bölümünde hasar oluştu. Sağ el ve sağ ayağında istemsiz hareketleri oluşan Dalmış, oturduğu yerde dahi titremeden duramıyordu. Hiçbir işini tek başına yapamayan Dalmış, ne merdiven çıkabiliyor nede bir ihtiyacını tek başına giderebiliyordu. Kullandığı ilaçlar ve 5 kez geçirdiği ameliyata rağmen titremelerinden kurtulamayan Dalmış’a AÜ Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tanju Uçar başkanlığındaki bir ekip tarafından beyin pili takılmasına karar verildi. Dalmış’a, 2 ay önce Uçar ve ekibi tarafından 7 saatlik bir operasyonla beyin pili takıldı. 2 aydır sıkı takibi yapılan Aşır Dalmış’ın istemsiz hareketleri yüzde 80 oranında azaldı. Şuan titremeleri sora eren ve rahatlıkla sandalyede oturabilen, tokalaşabilen Dalmış’ın hedefi ise eğitimine kaldığı yerden devam etmek.


Dalmış’ın, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde beyin pili takılan 50’inci hasta olması nedeniyle Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü Senato Salonu’nda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Rektör Prof.Dr. Mustafa Ünal, organ naklinde ileri bir hastane olduklarının altını çizerek, bunun yanında diğer alanlarda da başarılı çalışmalara imza attıklarını bildirdi.


Beyin pili uygulamasının istemsiz hareket bozukluğu olan hastalarda kullanıldığını dile getiren Ünal, “ Bizim hastanemizde Türkiye’de bu alanda önemli bir seri yakaladı. 50’nci hastamıza pil taktık. Önümüzdeki günlerde hastanemizdeki güzel işlerle bir araya geleceğiz.” dedi.



"Önemli bir merkez olduk"


Hastane Başhekimi Bülent Aydınlı, AÜ Hastanesi’nde organ nakli olmak üzere önemli işlerin yapıldığı bir merkez olduğunu dile getirdi. Titreme ve istemsiz hareketleri olan hastaları da tedavi etmeye çalıştıklarına değinen Aydınlı, bunu yapan alanında uzman ve tecrübeli ekiplerinin olduğunu kaydetti.



"50 bizim için önemli sayı"


Operasyonu gerçekleştiren AÜ Beyin ve Sinir Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tanju Uçar, beyin pili uygulamalarının sara, epilepsi, parkinson, tremor, distoni bir takım hareket bozuklukları tedavisinde uygulandığını bildirdi.


AÜ Hastanesi’nde 2015 yılından beri çeşitli branşların katılımıyla oluşturdukları bir ekiple bu ameliyatları gerçekleştirdiğine değinen Uçar, “50 bizim için önemli bir sayı. Her gün yapılacak bir ameliyat değil, hastayı çok iyi seçmek, okumak lazım. Süreç gerektiren bir ameliyat, herkese uygulanacak bir iş değil. AÜ Hastanesi’nde bu alanda önemli bir merkez haline geldi” diye konuştu.



"Uzun süreçli tedavi"


Tedavinin uzun bir süreç olduğunu yineleyen Tanju Uçar, “Hasta üzerinde çalışmak, beynin derinlerindeki bir nokta. Doğru şekilde bu noktaya ulaşıp, başka yere zarar vermeden bu noktaya bir elektrot yerleştiriyoruz. Nereye yerleştireceğimiz birkaç hafta içinde belirliyoruz. Bu ameliyatı hasta uyanıkken yapıyoruz, hastayla sohbet ediyoruz. Her hareketten sonra test yapıyoruz, doğru yerde miyiz bakıyoruz. Ekip ve uzun bir cerrahi işlem gerektiren operasyon. Bu hastamızın ameliyatı 7 saat sürdü. Pili de göğüs veya karın boşluğuna yerleştiriyoruz” dedi.



"2 ay içinde iyi sonuç aldık"


Bu hastada kademe kademe düzelme olacağını vurgulayan Uçar, “Hastamız normal sandalyede bile oturamıyordu. 2 ay önce ameliyat oldu. Başka hastalıklarda düzelme bazen o anda oluyor. Örneğin parkinson. Bu hastamızda 2 ay için bile iyi sonuç yakaladık" dedi.



"Yüzde 80’lik düzelme"


AÜ Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sibel Özkaynak, Aşır’ın geçirdiği trafik kazasının ardından beyninde bir hasarlanma sonrası ciddi titremesi gelişen bir hasta olduğunu aktardı. Aşır’ın beyin pilinde önce günlük fonksiyonlarını yerine getiremeyecek halde olduğunu ifade eden Özkaynak, “ Bu tip titremelerin genelde ilaçla tedavisi mümkün olmuyor. Bu tip titremelerin tüm dünyadaki yaklaşımları cerrahidir. Aşır’da beyin pilinin ardından yüzde 80’ene yakın bir düzelme oldu.”diye konuştu.



"İyi ki ameliyat olmuşum"


Ameliyatın ardından titremelerinin yüzde 80 geçtiğini kaydeden Aşır Dalmış, “Şimdi çok çok iyiyim. İyi ki de ameliyata olmuşum. Ameliyattan önce çok titremem vardı. Şuan yüzde 80 olarak iyi bir başarı elde ettiğimi sanıyorum. Yemek yemek, yazı yazmak olmuyordu. Şimdi hepsini rahatlıkla yapıyorum. Açıktan eğitimime devam ediyorum.” diye konuştu.



"İnanamayacağımız gelişme oldu"


Baba Ersin Dalmış, oğluna 5’inci ameliyatın ardından beyin pili takılmasına karar verildiğini kaydetti. Oğlunun daha önce sağ tarafının istemsiz şekilde titrediğini aktaran baba Dalmış, “Aşır’ın merdiven çıkmasında inmesinde, tuvaletinde bile sıkıntı oluyordu. Şu an yüzde 80’den belki daha fazla düzelmesi var. İnanamayacağımız bir seviyeye geldik. Oğlumun sağ elini kullanamıyordu, sağ ayağı da sorunluydu. Sağ tarafı istemsiz şekilde titriyordu” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın İncirliova’da tarım makineleri operatörleri belgelerine kavuştu Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu ile İncirliova Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen tarım makineleri operatörlük kursunu başarıyla tamamlayan adaylar operatörlük belgelerine kavuştu. Aydın’da Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu, belediyeler ve ziraat odaları ile birlikte hayata geçirdiği protokollerle verdiği eğitimlerin sonunda tarım sektöründeki kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Bu çerçevede İncirliova Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen tarım makineleri operatörlük kursunu başarıyla tamamlayan adaylar da belgelerini almaya hak kazandı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen eğitimlerin ardından belge almaya hak kazanan adaylara belgeleri, İncirliova Ziraat Odası adına Emrah Sayın ve Belgesem’in kurucularından ve eğitmenlerinden olan Yüksek Öğretmen Okan Sezgin tarafından teslim edildi. Konu ile ilgili Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu’ndan yapılan açıklamada “İncirliova Ziraat Odası ile gerçekleştirmiş olduğumuz Tarım makineleri operatörlük protokolüne istinaden, eğitimi tamamlanıp belge almaya hak kazanan adaylarımızın belgeleri, İncirliova Ziraat Odası adına Emrah Sayın tarafından teslim edildi. Sektöre dair destekleri sebebiyle kendilerine teşekkürlerimizi iletiyor, adaylarımıza iş hayatlarında başarılar diliyoruz” ifadeleri yer aldı.
Bitlis Bitlis’te zorlu yayla muzu mesaisi başladı Bitlisliler, bahar mevmisinde yetişen "yayla muzu” bitkisini toplamak için engebeli ve yüksek rakımlı dağların yolunu tutmaya başladı. Bahar mevsimiyle birlikte Bitlis’in yüksek rakımlı yaylaları insanlarla dolup taşmaya başladı. Çetin ve uzun geçen kış mevsiminin ardından karların erimesiyle birlikte vatandaşlar, dağlarda pazarlarda kilogram fiyatı 200 liraya kadar çıkan yayla muzu topluyor. Besin değeri çok yüksek olan yayla muzunun yöre halkı tarafından bazı hastalıklara da iyi geldiği belirtiliyor. Işkın, uşkun, uçkun olarak da adlandırılan yayla muzu için vatandaşlar sabahın erken saatlerinde dağa tırmanmaya başlıyor. Toplanması oldukça meşakkatli olan yayla muzu için tehlikeye aldırış etmeden dağların zirvesindeki kayalıklara tırmanan vatandaşlar, yanlarında götürdükleri poşet ve çuvalları doldurduktan sonra yorgun bir şekilde evlerinin yolunu tutuyor. Yayla muzu toplamak için arkadaşlarıyla birlikte Bitlis merkeze bağlı Karaboy köyünde yüksek rakımlı dağlara çıkan Veysel Tüzün, yorucu ve bir o kadar da keyifli bir yolculuğun ardından yayla muzu topladıklarını söyledi. Yayla muzunun daha çok yüksek rakımlı dağların zirve noktasında yetiştiğini anlatan Tüzün, toplamak için kilometrelerce yol kat etmek zorunda olduklarını ifade etti. Menduh Arık ise, “Yayla muzunun tezgahtaki fiyatı bu yıl ithal muzun fiyatını bile üçe katlamış durumda. Tadı çok güzel ama fiyatı tadını kaçırmaya başladı. Bu yüzden bizler de arkadaşlarla birlikte hem doğa yürüyüşü yapmak hem de yayla muzu toplamak için yola koyulduk. Şu an tamamen doğal yetişen bu bitkiden bolca topladık. Tadı oldukça güzel, herkese bu bitkiyi tatmayı tavsiye ediyorum” dedi. Yayla muzunun bölgeye has ender şifalı bitkilerden sadece biri olduğunu anlatan Halim Kaya, bitkiyi toplamak için yüksek dağların zirvelerine kadar tırmanmak gerektiğini anlattı. Karlı olan bölgelerde bitkinin yeni yeni çıkmaya başladığını, güneş gören daha açık alanlarda ise toplamaya hazır hale geldiğini kaydeden Kaya, bitkinin sağlık yönünde de çok faydalı olduğuna dikkat çekti.
İstanbul Tavuk eti fiyatlarındaki artışa ihracat freni Tavuk etinde son 6 ayda yaşanan yüzde 150’lik fiyat artışlarının, yıl sonuna kadar getirilen ihracat kısıtlamasının etkisiyle duracağı bekleniyor. Kasaplar, söz konusu kısıtlamayla iç piyasadaki arzın talebi karşılayacağını düşünüyor. Ticaret Bakanlığı tarafından bütün ve parça dahil tavuk eti ihracatını, 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırıldı. Bu sınırlandırma ile iç piyasada artan talep sonucu oluşan fiyat artışlarının önüne geçilmesi öngörülüyor. Kırmızı et fiyatlarının yüksek olması daha uygun fiyatlı tavuk etine talebi artırdı. Tavuk etinde artan talep sonucu son dönemde fahiş fiyatlar görülmeye başladı. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tavuk etinde ihracat kısıtlaması kararı ile iç piyasadaki talebin karşılanması hedefleniyor. Bu kısıtlamanın yurt içinde fiyat artışlarına geçici bir çözüm olacağı düşünülüyor. İç piyasada fahiş fiyatlar konusunda ise denetimlerin sıklaştırılması talep ediliyor. Bahçelievler’deki bir kasapta tavuk pirzolanın kilosu 159 TL, tavuk kanat 229 TL bütün tavuk 118 liradan tezgahlarda yer alıyor. Fiyatlar ilçeden ilçeye göre değişiklik gösterebiliyor. ‘‘Yem fiyatı gibi kalemlere zam gelmeden tavuk etine zam geliyor’’ Son dönemde yaşanan tavuk eti fiyatlarındaki artışa ilişkin konuşan Kasap Murat Koca, ‘‘Yem fiyatı gibi maliyete etki eden kalemlere zam gelmeden tavuk fiyatlarına zam geliyor. Zamların aylık olarak yapıldığını gördük ama son dönemde üç günde bir zam geldiği de oldu. Yüksek fiyatlar konusunda denetimlerin sıklaştırılması ve caydırıcı cezaların getirilmesi gerekiyor’’ dedi. Tavuk etine son 6 ay içinde yüzde 150’ye yakın zam yapıldığını bu zamları da vatandaşa yansıtmak zorunda kaldıklarını ifade eden Kasap Murat Koca, ‘‘6 ay önce tavuk etinde kilo 60 lirayken bugün 125 lira civarında satıyoruz. Gelen zamları müşteriye yansıtmak zorundayız’’ diye konuştu.