GENEL - 01 Mayıs 2021 Cumartesi 11:28

Usta şeften gastronomi öğrencilerine altın değerinde öneriler

A
A
A
Usta şeften gastronomi öğrencilerine altın değerinde öneriler

Alanya HEP Üniversitesi Gastronomi Topluluğu, yurt içi ve yurt dışında birçok ünlü otelin mutfağında yönetici şefliğini yapmış Muhammed Hançabay ile çevrimiçi seminer gerçekleştirdi.

Alanya HEP Üniversitesi Gastronomi Topluluğu, yurt içi ve yurt dışında birçok ünlü otelin mutfağında yönetici şefliğini yapmış Muhammed Hançabay ile çevrimiçi seminer gerçekleştirdi. Hançabay, gastronomi ve mutfak sanatları öğrencilerine başarılarının sırlarını anlattı.


Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde okuyan öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği çevrimiçi seminerin moderatörlüğünü, Alanya HEP Üniversitesi Gastronomi Topluluğu Başkanı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü son sınıf öğrencisi Metin Bolat yaptı. Bolat, çevrimiçi seminerlerle mesleğe yeni adım atan öğrencilere yol göstermek istediklerini, Türkiye’de ve dünyada alanında isim yapmış yönetici mutfak şeflerini öğrencilerle buluşturarak, tecrübelerinden yaralanmak istediklerini söyledi. Bolat, “Yeni nesil öğrencilerimize, mesleğe yeni adım atmış aşçı arkadaşlarımıza yaşanılan tecrübeleri anlatırsak, kariyer basamaklarına katkı sunmuş, yol göstermiş oluruz. Alanya Hamdullah Eminpaşa Üniversitesi olarak; gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde okuyan tüm öğrencilerin, mesleki kariyerlerini üst düzeye taşımalarını arzu ediyor, bu uğurda çaba gösteriyoruz. Online çevrimiçi seminerler de bunun için en güzel yol. Bu mesleği icra etmek zor ancak sevdiğiniz zaman zor olduğu kadar da zevkli, güzel bir meslek. Türk mutfağının dünyaya açılması ve tanıtılması, alanında başarılı şeflerin varlığı ile mümkün oluyor. Türk yemeklerini tanıtacak şefler yetiştirmek, bu şeflerin kariyer basamaklarına bu seminerler ile vesile olmak bizim için önemli bir sorumluluk ” ifadelerini kullandı.


“Çalışın, asla yılmayın”


Gastronomi dünyasının yakından tanıdığı yönetici şef Muhammed Hançabay, komilikten yönetici şefliğine giden yolculuğun hikâyesini çevrimiçi seminerde anlattı. Disiplin ve terfi bakımından aşçılığı askerliğe benzeten Hançabay; mesleğe 1998 yılında başladığını, bu süre içerisinde pek çok zorlu sürecin üstesinden sabırla çalışarak geldiğini anlattı. Hançabay, “Mutfak askeriye gibi bir kurumdur aslında. Hem disiplini ile hem yetiştirme yönüyle hakikaten meşakkatlidir. Ama sevdiğiniz zaman bu meşakkatlerin hepsinin üstesinden gelebilirsiniz. Çok sevdiğim bir sözü, mesleğe yeni başlayan arkadaşlarıma hep söylerim. Çıraklığını yapmadığınız hiçbir işin ustalığını yapamazsınız. Bir anda ustalık mümkün değil. Bunun için zaman ve emek vermek, sebat etmek, yılmamak lazım. İçinde bulunduğunuz şartlar bazen size fırsatlar sunabiliyor. Bazen de içinde bulunduğunuz ekipte pozisyon açıklarının olmaması sebebiyle, önünüz bir şekilde kapanabiliyor. Yılmamak lazım. Yıldığınız anda geri düşersiniz” ifadelerini kullandı.


“İngilizce ve yurt dışı tecrübesi mesleki kariyer için çok önemli”


Muhammed Hançabay, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde okuyan öğrencilere çok önemli uyarı ve tavsiyelerde de bulundu. Hançabay, Dünyada ve Türkiye’de tanınan bir şef olmak için mutlaka yurt dışında tecrübe sahibi olmak, yabancı dil bilmek gerektiğinin altını çizdi. Staj yaptığı dönemde, ustalarından aldığı bu tavsiye ile kariyer basamaklarını tırmandığını aktaran Hançabay, “Şuanda zihniniz taze iken dil öğrenmek çok daha kolay. Yaş ilerledikçe dil öğrenmek çok daha zorlaşıyor. İngilizceyi öğrendikten sonra yabancı şeflere tercümanlık etmeye başladım. İstenilen eleman haline geldim. İnsan yaptığı işte başarılı oldukça, bu başkaları tarafından da takdir edildikçe çok daha özgüvenli bir şekilde hedefini büyütüyor, güven geliyor, moral buluyor ve daha ileriye gitmek için ne yapabilirim sorusunu kendisine soruyor”. Ustama dedim ki, “Ben mutfakta yükselmek istiyorum”. Birinci hedefim Çırağan’a girmekti, ikinci hedef olarak ise mutfakta yükselmek istiyordum. “Bana yol gösteri misin?” dedim. O da bana, ’İngilizceyi çözdün ama senin yurt dışına gitmen lazım’ dedi. Arkadaşım David ile oturduk, İngilizce konuşulan devletlerdeki otellerin insan kaynaklarına kendimizi ifade etmek istediğimiz mailler attık. Yurt dışındaki otellere; “Tecrübe kazanmak için otelinizde çalışmak istiyorum, asgari ücretle çalışabilirim” diye mailler gönderdik. İnanır mısınız yaklaşık 40 tane otelden olumlu cevap geldi" diye konuştu.


“Düşük maaşı kendinize sorun etmeyin”


Alanya HEP Üniversitesi öğrencilerine, “Çalışırken düşük maaşı asla kendinize sorun etmeyin. Bazen siz birkaç geri adım gelirsiniz o sizi 5 adım ileriye atar. Ben de geçmişte böyle düşündüm ve çok büyük bir fırsatı kaçırdım. Hedefinizi çok iyi belirlemeniz gerekiyor” diyen Hançabay, şöyle devam etti: “Eğer kendinize bir hedef koyarsanız, onu yapmakla kendinizi sorumlu hissedersiniz. İyi, donanımlı bir şef olmak için neler yapacaksınız? Belli mi hedefleriniz? Hedefi belli olan daha kolay çalışır. Kariyer zincirinin birinci ilk basamağı, kendinize yıl yıl hedef koymaktır. Yerler, ülkeler, insanlar, şirketler değişir. Ama sizin için asıl olan şey, siz ne olmak istiyorsunuz? Her çalıştığınız yer de bir sebebiniz olsun. Ben bugün şunu yapmak istiyorum, yurt dışında şuraya gitmek istiyorum demelisiniz. Hedefleriniz sizi ok gibi ileriye götürüyor olmalı. En hızlı, en sağlıklı, en uygun şekilde basamakları size verebilmeli. Hedefleriniz çok önemli. En önemli şey hedef, hedef, hedef Yükselirken lütfen komilikten direkt şefliğe yükselme yanlışına düşmeyin. Görüyorum, komilik yapmış, hiç şeflik yapmamış, su şeflik yapmamış, yükselmiş. Siz bunun ne kadar başarılı olacağını düşünüyorsunuz? Olamaz, neden çünkü altı boş. Yaşanmamış tecrübe boşluktur. Yaşanırsa o tecrübe sizi bir yere getirir. Para sizin için hiçbir zaman hedef olmasın. Kariyerinizi tamamladığınız zaman size zaten para gelecektir.”


Yurt dışına şef gönderemediğimiz için Türk mutfağı tanıtılamadı


Yönetici Şef Muhammed Hançabay, son olarak Türk ve Anadolu mutfağının dünyada yeterince tanınmamasının sebeplerini anlattı. Almanya, Fransa, İspanya, İngiltere ve Amerika’nın mutfak kültürleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Hançabay, “Geçmişten bugüne hep şu soru soruluyor: Türk mutfağı niye tanıtılmıyor? Eskiden Türkiye’den yurt dışına giden şef yoktu. Siz yurt dışına şef göndermezseniz, ülkenizi nasıl tanıtacaksınız, yemek kültürünüzü nasıl tanıtacaksınız? Bizim pasaportumuz bir İngiliz pasaportu gibi olmadığından sizden vize istiyorlar, ama Bulgaristan’daki arkadaş vize almadan Avrupa’nın her yerine rahatça giderdi. O yüzden pasaport çok önemli bir etken oldu. Bizim çok kıymetli bir yemek kültürümüz var. O kadar güzel bir yemek kültürümüz var ki, biz bu yemek kültürünü dünyaya, diğer ülkelere şef ihraç edemediğimiz için tanıtamadık. Şimdi şeflerimiz yurt dışına yeni yeni gitmeye başladı” diye konuştu. Alanya HEP Üniversitesi Gastronomi Topluluğu’nun semineri, öğrencilerin usta şefe teşekkürleriyle son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Trendyol Süper Lig: Antalyaspor: 1 - Pendikspor: 2 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 35.haftasında Antalyaspor, sahasında Pendikspor’a 2-1 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 52. dakikada Veysel’in yaklaşık 25 metre uzaklıktan sert şutunu kaleci kornere çeldi. 67. dakikada sol kanattan kullanılan köşe atışına iyi yükselen Ömer Toprak’ın kafa vuruşunu N’diaye son anda kafasıyla uzaklaştırdı. 70. dakikada kontra atağa çıkan Pendikspor’da sağ kanattan Halil Akbunar’ın yerden ortasıda topa hareketlenen Erencan’ın şutunu kaleci Helton Leite kurtardı, seken topu defans uzaklaştırdı. 71. dakikada topla ceza sahası içerisine giren Erencan’ın şutunu kaleci Helton Leite kurtardı, seken topu defans uzaklaştırdı. 77. dakikada Sam Larsson’un serbest vuruştan kullandığı sert şut kaleci Erdem’den sekerken altıpas çizgisinde topu önünde bulan Assombalonga’ın şutu üstten auta gitti. Hakemler: Tugay Kaan Numanoğlu, Candaş Elbil, Mert Bulut Antalyaspor: Helton Leite, Erdoğan Yeşilyurt, Veysel Sarı, Ömer Toprak, Güray Vural (Mert Yılmaz dk. 81), Ufuk Akyol (Milosevic dk. 46), Kaluzinski, Emre Uzun (Assombalonga dk. 46), Van de Streek, Sam Larsson, Adam Buksa Yedekler: Mehmet, Doğukan Özkan, Gerxhaliu, Dario Saric, Naldo, Teknik Direktör: Sergen Yalçın Pendikspor: Erdem Canpolat, Erdem Özgenç, Alparslan Öztürk, Welinton, Emre Taşdemir, Gökcan Kaya, N’diaye, Diaby (Midtsjo dk. 60), Halil Akbunar (Endri Çekiçi dk. 81), Mame Thiam (Eze dk. 90+4) Erencan Yardımcı (Umut Nayir dk. 81) Yedekler: Burak, Murat Akça, Rassoul, Berkay, Efe Sayhan Teknik Direktör: İbrahim Üzülmez Goller: Adam Buksa (dk.13) (Antalyaspor), Mame Thiam (dk. 15) (Pendikspor) Kırmızı kart: Van de Streek (dk.74) Sarı kartlar: Emre Uzun, Adam Buksa, Güray Vural, Veysel Sarı (Antalyaspor), Diaby, Emre Taşdemir (Pendikspor)
Konya Trendyol Süper Lig: Konyaspor: 0 - Fenerbahçe: 0 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Konyaspor sahasında Fenerbahçe ile golsüz berabere kaldı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 49. dakikada Tadic’in sol kanattan ceza alanı içerisine yaptığı ortada Dzeko, kafayı vururken top az farkla dışarı çıktı. 61. dakikada Ferdi Kadıoğlu’nun ortasında ceza alanı içinde Dzeko şutunu çekerken, kaleci Slowik gole izin vermedi. 62. dakika Szymanski’nin ara pasına hareketlenen Dzeko kaleci ile karşı karşıya kaldı. Dzeko’nun şutunda kaleci Slowik topu kornere çeldi. 69. dakikada Fenerbahçe’nin sol kanattan gelişen atağında Tadic ceza alanına orta açtı. Topa iyi yükselen Dzeko’nun vuruşunda meşin yuvarlak yandan dışarı çıktı. 75. dakikada sağ kanattan Cengiz Ünder’in ortasında ceza alanı içerisinde Dzeko kafasıyla topu Batshuayi’ye aşırdı. Batshuayi’nin kafa vuruşu az farkla yandan auta çıktı. 89. dakikada Konyaspor’un atağında Boanteng ceza alanı önünde şutunu çekti. Kaleci Livakovic’ten dönen topu tamamlayan Ndao’nun şutunda top meşin yuvarlak ağlarla buluştu. VAR kontrolü sonrası gol ofsayt gerekçesi ile iptal edildi. Hakemler: Bahattin Şimşek, Süleyman Özay, Osman Gökhan Bilir Konyaspor: Slowik, Ahmet Oğuz (Cebrail Karayel dk. 66), Uğurcan Yazğılı, Adil Demirbağ, Hadebe, Guilherme, Ndao (Muhammet Demir 90+1), Nzonzi, Soner Dikmen (Damjanovic 90+1), Oğulcan Ülgün (Prip dk. 76), Çikalleshi (Boateng dk. 76) Yedekler: Deniz Ertaş, Niangbo, Cicaldau, Yunus Mallı, Kahraman Demirtaş Teknik Direktör: Ali Çamdalı Fenerbahçe: Livakovic, Osayi Samuel (Mert Müldür dk. 51), Rodrigo Becao (Çağlar Söyüncü dk. 46), Alexander Djiku, Ferdi Kadıoğlu, Fred, Szymanski, İrfan Can Kahveci (Cengiz Ünder dk. 52), Mert Hakan Yandaş (Batshuayi dk. 46), Dusan Tadic (Serdar Dursun dk. 80), Edin Dzeko Yedekler: İrfan Can Eğribayat, King, Miha Zajc, Rade Krunic, Efekan Karayızı Teknik Direktör: İsmail Kartal Sarı kartlar: Ahmet Oğuz, Slowik, Ndao, Muhammet Demir (Konyaspor), Mert Müldür (Fenerbahçe)