YEREL HABERLER - 14 Ocak 2012 Cumartesi 13:46

ÇAKMAKÇI`DAN GENÇLERE MESLEK SEÇİMİYLE İLGİLİ İPUÇLARI

A
A
A
ÇAKMAKÇI`DAN GENÇLERE MESLEK SEÇİMİYLE İLGİLİ İPUÇLARI

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ’Sınava Giden Yol’ adlı etkinliği kapsamında Yenimahalle Kültür Merkezi’nde öğrencilerle buluşan Hürriyet Gazetesi eğitim yazarı Nuran Çakmakçı, meslek seçimi konusunda ipuçları verdi.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, 2012 Yükseköğrenime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) hazırlanan öğrencileri, alanlarında uzman ünlü eğitimcilerle buluşturuyor. ’Sınava Giden Yol’ adlı etkinlik kapsamında Hürriyet Gazetesi eğitim yazarı Nuran Çakmakçı öğrencilerle bir araya geldi. Çakmakçı sohbet şeklinde geçen söyleşisinde, öğrencilere hangi mesleği yapmak istediklerini, nedenini ve kariyer planlamalarını sordu.
Nuran Çakmakçı kendi deneyimlerinden örnekler verdiği sunumunda meslek seçiminin insanın geleceğini belirleyen en önemli konu olduğunu söyledi. Üniversite sınavını kazananların 3’te 1’inin memnun olmayıp tekrar sınava girdiğini hatırlatan Çakmakçı, “Sınava giren her 3 adaydan biri üniversiteli oluyor. Önemli olan sınavı kazanmak değil, doğru mesleği seçebilmek. Meslek seçerken ne olursa olsun hislerinizi dinleyin. Ne olmak istiyorum, nasıl bir iş istiyorum, nerede mutlu olabilirim sorularını araştırın” dedi.
DİZİ KAHRAMANLARINA ÖZENİYORLAR
Genelde öğrencilerin meslek seçerken moda akımlarını tercih ettiğini belirten Çakmakçı, bu tür seçimlerin hüsranla sonuçlandığını kaydetti. Nuran Çakmakçı, ayrıca son 5 yılda yapılan araştırmaların gençlerin meslek seçimi yaparken televizyon dizilerinden etkilendiğini de ortaya koyduğunu belirterek, “Araştırmalar dizilerde başroldeki karakterlerin meslek ve davranışlarının gençleri meslek seçiminde etkilediğini gösteriyor. Gençler dizi kahramanlarının mesleklerine ilgi duyuyorlar. Toplumun mesleğe bakışı da meslek seçimini etkileyen başka bir unsur” diye konuştu.
KENDİNİZE UYGUN MESLEĞİ SEÇİN
Çakmakçı öğrencilere meslek seçimiyle ilgili şu ipuçlarını verdi:
“Tercihinizi oluşturmadan önce kafanızda netleştirin, ilgi, yetenek ve isteklerini göz önünde bulundurun. Severek yapabileceğiniz, gereklerini yerine getireceğiniz alanları tercih edin. Sadece popüler olduğu için gözde olan meslekler yerine kendinize uygun olan meslekleri seçin. Tek bir mesleğe, üniversiteye, bölüme saplanıp kalmayın. Ana tercihiniz olan bölümleri belirledikten sonra, bunlara benzer alternatifler oluşturarak seçeneklerinizi artırın. Meslek seçimini belirledikten sonra üniversitelerle ilgili kararları netleştirin. Üniversitenin bulunduğu il, barınma koşulları gibi konuları dikkate alın.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde’de silaj paketleri kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kesildi Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin arazisinde stokladığı 450 adet silaj paketi, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce maket bıçağı ile paramparça edildi. Olay, Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin Niğde merkeze bağlı Ovacık köyünde bulunan arazisinde meydana geldi. Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından birlik üyesi hayvan yetiştiricilerine piyasa fiyatından daha uygun şartlarda satışı yapılması planlanan mısır silajlarından 450 adedi maket bıçağı ile kesildi. Yapılan paketleme ile saklama ömrü daha uzun olan silajların kesilmesi ile Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği maddi kayba uğradı. Olayın ardından açıklama yapan Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bilgehan Güney yaşanan duruma isyan etti. Güney, "Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği adına paketlemiş olduğumuz silajları, üye çiftçilerimize hesaplı bir şekilde satmak için stok yaptık. Bazı kişiler, şahsımdan dolayı olabilir, yapmış olduğumuz hizmetlerden haz almamış olabilir birliğin bütün silajlarına dün gece operasyon yapıp silaj paketlerini maket bıçağı ile kesmişler. Birlik üyelerine ait olan silajla, ekipmanlarla, hayvanlarla uğraşmasınlar meseleleri varsa gelip benimle görüşsünler. Bu yaptıkları resmen terbiyesizlik, insanlık dışı bir olay" dedi. Şikayetin ardından arazide inceleme yapan jandarma ekipleri, silajları kesenlerin yakalanması için çalışma başlattı.
Antalya Garsonların temizlik kavgasında kan aktı: 1 ölü, 1 yaralı Antalya’nın Finike ilçesindeki restoranda çalışan garsonlar arasında alacak verecek meselesi ve temizlik tartışması yüzünden çıkan silahlı kavgada 1 garson öldü, 1 garson yaralandı. Olayı gerçekleştiren şüpheli garson polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Olay, Perşembe gecesi 01.30 sıralarında Finike ilçesi Kale Mahallesi Şerbetçi Bulvarı üzerinde yer alan restoranda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, işyerinde garson olan Mehmet Şirin E. (58) ile diğer garsonlar Osman Altındağ ve Serkan D. arasında 3 bin 600 TL alacak verecek meselesi ve iş yeri temizliğinden kaynaklı tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine Mehmet Şirin E., Osman Altındağ (34) ve Serkan D’yi (31) tabancayla ateş ederek yaraladı. Karın bölgesinden yaralanan Osman Altındağ ve koltuğunun altından yaralanan Serkan D. İhbar üzerine çağrılan ambulansla Finike Devlet Hastanesine kaldırıldı. Altındağ, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybederken polis ekipleri tarafından olay yerine yakın bir noktada suç aleti tabancayla beraber yakalanarak gözaltına alınan Mehmet Şirin E. çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. İki çocuk babası Osman Altındağ’ın cenazesi otopsi yapılmak üzere Antalya Adli Tıp Kurumuna getirildi İşlemlerinin tamamlanmasının ardından cenazenin yakınlarına teslim edileceği bildirildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.