YEREL HABERLER - 21 Kasım 2013 Perşembe 15:45

"demans Timi" Kuruluyor

A
A
A
"demans Timi" Kuruluyor

Türkiye'de sayıları hızla artan demans ve alzhmer hastaları için "Demans Timi" kuruluyor. Projenin öncülüğünü, Türkiye'de sadece Antalya'da bulunan Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü yapıyor.
Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, Türkiye'de Ulusal Demans Projesi’ni başlattıklarını ve emniyet müdürlükleri ile birlikte "Demans Timi" kurulacağını belirtti. Öncelikle hastalıkla ilgili veri tabanı oluşturduklarını ve bu verilere göre Ulusal Demans Projesi'ni başlattıklarını ifade eden Prof. Dr. Tufan, "Proje ihtiyaçtan ortaya çıktı. Türkiye gerontoloji haritası bağlamında bu projeyi başlattık. Ülkemizde sayıları hızla artan demans ve alzhemer hastaları vardır. Kaybolma, günlük bir olay haline geldi" dedi.
Sivil toplum kuruluşlarını, yerel yönetimleri, kamu kuruluşlarını ve sağlık kurumlarını projeye ortak olmaya davet eden Prof. Dr. Tufan, "Bir örnek verelim. Hasan amca 75 yaşında kayıp. Çocukları 2-3 aydan bu yana arıyor. Emniyet yetkilisi buluyor ama iletişime geçemiyor. Bunamanın ne anlamına geldiğini bilmiyor. Alzhemer konusunda fikirleri yok. Böylesi hayati önem taşıyan yetkililerin oluşturacağı 'Demans Timi'ne eğitim vererek ülkemizin bir nebze olsun gelecekteki karşılaşacağı sonuçlara hazır olmak istiyoruz. Bu projeyi başlatacağız, başvuruları bekliyoruz" diye konuştu.
Belediye başkan adaylarına da bir öneride bulunan Prof. Dr. Tufan, başkan adaylarının projelerinde yaşlılara yönelik programların olmadığını belirtti. Prof. Dr. Tufan, "Başkan adayları billboardlara kendi resimlerini asacaklarına, bu bütçeleri ayırıp yaşlılarla ilgili proje yapsınlar. Evrensel düşünmemiz lazım ama icraatlarda da yerel olmamamız lazım. Bunama problemi hepimizin problemi. Ortak akıl ile çözülmeli. Sadece ailelerin sorunu değil, ülkenin sorunu olduğu gözardı edilmemeli" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir