YEREL HABERLER - 15 Mart 2012 Perşembe 11:59

BÜYÜKŞEHİR’DEN ŞEHİTLER ANISINA RESİM SERGİSİ

A
A
A
BÜYÜKŞEHİR’DEN ŞEHİTLER ANISINA RESİM SERGİSİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale şehitleri ve tüm şehitlerin anısına Yenimahalle Kültür Merkezi’nde Ressam Selahattin Demir’in resim sergisini açacak.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma etkinlikleri kapsamında Yenimahalle Kültür Merkezi’nde resim sergisi açacak. Ressam Selahattin Demir’in eserlerinin yer alacağı ‘Çanakkale Şehitleri ve Tüm Şehitlerimiz Anısına’ temalı resim sergisi 16 Mart tarihinde açılacak.
Tüm Antalyalıların davetli olduğu bildirilen sergi, 31 Mart’a kadar gezilebilecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas 7 asır sonra durmuştu, 85 yılın ardından yeniden hareket etti Sivas’ta UNESCO tarafından Türkiye’de koruma altına alınan ilk eser olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasında, 1939 yılındaki Erzincan depreminde duran denge taşı tamamlanan restorasyonun ardından 85 yıl sonra yeniden hareket etti. Avrupalı bilim adamlarınca "Anadolu’nun El Hamrası" olarak nitelendirilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası 9 yıl süren restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla Mayıs ayında ibadete açılmıştı. Sivas’ın Divriği ilçesinde 1228 tarihinde Anadolu Selçukluları zamanında Selçuklulara bağlı Mengücekli Beyliği döneminde Mengücek şahı Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Hanım tarafından yaptırılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın dünyada benzeri bulunmuyor. 1985 yılında UNESCO tarafından Türkiye’de koruma altına alınan ilk eser olma özelliği taşıyan eser, 800 yıldır heybetini korurken üzerinde işli birbirinden farklı 10 bin motifle kendine hayran bırakıyor. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, taş bezemeleri, 3 boyutlu geometrik stilleri, mimari özellikleri ve manevi havasıyla "şaheser" olarak nitelendiriliyor. "Denge sütunu 85 yıl sonra hareket etti" Eşi benzeri bulunmayan eserde yer alan ‘Denge sütunu’ 1939 yılında Erzincan depremiyle birlikte özelliğini yitirmişti. 7 asır boyunca hareket ederek yapının statik olarak dengede olduğunu gösteren, ‘Denge Sütunu’ 85 yıldır hareket etmedi. 9 yıl süren restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla yapının statik durumu sağlamlaştırılınca sütün yeniden hareket etmeye başladı. “Cumhurbaşkanı yakından takip etti” Konuyla ilgili açıklama yapan Vakıflar Sivas Bölge Müdürü Cemal Karaca, sözlerine, “Eser 1985 yılında UNESCO tarafından koruma altına alındı. Biz kıymetini geç anladık. Allah koruduğunu koruyor, bu eseri de korudu, günümüze kadar ulaştı. Eserde eşi benzeri bulunmayan ayrıntıların yanında bide denge taşı bulunuyor. Bulunduğu yerde elle müdahale ile dönen bu taş deprem gibi etkilerle sıkışıp dönmediğinde, artık binanın eğiminin bozulduğunu anlıyorduk. Restorasyon çalışmasından öncede bu taş sıkışmıştı. Bugün nasip oldu restorasyonun ardından yeniden taşımızın da dönmesini sağladık. Yeniden turizm ve ibadete açılması bizim için ayrı bir mutluluk oldu. Cumhurbaşkanımızın özel talimatları ve ilgileri ile yönetilen bir çalışmaydı. Hamt olsun bugünleri gördük“ şeklinde konuştu.