EĞİTİM - 06 Mayıs 2025 Salı 12:56

Akdeniz Üniversitesi’nde nesilden nesile eğitim desteği

A
A
A
Akdeniz Üniversitesi’nde nesilden nesile eğitim desteği

Akdeniz Üniversitesi İİBF’de 1998’de atılan temeller, bugün yapay zekâ destekli bilgisayarlarla güçlendi. Eski Dekan Prof. Dr. Fulya Sarvan, babasının bıraktığı eğitime katkı mirasını geleceğe taşıdı.


Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Laboratuvarı Açılış Töreni gerçekleştirildi. 1998 yılında Prof. Dr. Fulya Sarvan’ın babası Fikret Haluk Saraçoğlu’nun katkılarıyla 30 bilgisayarla başlayan bilgisayar laboratuvarı bağışı, Prof. Dr. Fulya Sarvan’ın katkılarıyla yapay zeka destekli bilgisayarlarla desteklenerek 55 bilgisayarlı hale getirildi.



Akdenizlilerin katkısı çok önemli


Üniversite bölümlerinin bilgisayarsız olamayacağını ve yapay zeka destekli bilgisayarların da önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Açılışın en güzel özelliğinin Akdeniz Üniversitesi mensuplarından ya da buradan mezun olanlardan gelenler. Çünkü öğrencilerimiz görünce, çıktıkları zaman ne yapacaklarını az çok biliyorlar. Burasını marka haline getiren en önemli unsur, buradan mezun olanların başarıları ve Akdeniz Üniversitesi için ne yaptıklarıdır. Fulya hocamı çok takdir ediyorum topluma katkı anlamında. Çok ciddi, çok güzel işler yapıyor. Bir kadın olarak kendisini ayrıca takdir ediyor ve teşekkür ediyorum" dedi.



Öğrencilerden güzel projeler çıkarmalarını istedi


Her şeyin devletten beklenmemesi gerektiğini, yurt dışında fakültelerin ihtiyaçlarının genellikle projelerle ve kurumların desteğiyle karşılandığını ifade eden Rektör Özkan, "Üniversitelerimiz bilim üreterek kendileri elde etse aslında. Yapacağımız başarılı çalışmalara daha fazla katkı sağlayarak projelerle bu teknolojik cihazları kendimiz de fakültemize kazandırmaya çalışalım. Laboratuvarın yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. En güzeli sizin gibi Akdenizlilerin bize sahip çıkması. Biz de başka yerlere gittiğimiz zaman Akdeniz Üniversitemize gözümüz gibi bakarız." şeklinde konuştu. Öğrencilere de seslenen Rektör Özkan, laboratuvarı istedikleri gibi kullanabileceklerini söyleyerek güzel projeler çıkartmalarını istedi.



Yapay zeka donanımlı bilgisayarlarla eğitim


Laboratuvarın açılışında emeği geçenlere teşekkür eden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslıhan Ersoy Bozcuk, öğrencilerinin yapay zeka donanımlı bilgisayarlarda eğitim görerek mezun olacaklarını ifade etti. Eski dekan ve hayırsever Prof. Dr. Fulya Sarvan, babasının ilk bilgisayar laboratuvarı açılışına olan desteklerini anlatarak duygusal anlar yaşadı. Babası tarafından açılan laboratuvarın devam ettiriliyor olmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Sarvan, teknolojinin gelişmesiyle ihtiyaçlarında geliştiğini belirterek laboratuvarın yenilenmesinde katkılarının olmasından dolayı gurur duyduğunu ifade etti.


İİBF Kurucu Dekanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ise üniversitede kurulan ilk bilgisayar laboratuvarı olduğunu ifade ederek hayırseverlere katkılarından dolayı teşekkür etti.


Konuşmaların ardından Rektör Özkan, Sarvan’a günün anısına teşekkür plaketi takdim etti. Kurdele kesiminin ardından katılımcılar laboratuvarı gezdiler. Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Bilgisayar Laboratuvarı Açılış Törenine, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Toker, Prof. Dr. Şükrü Özen, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslıhan Ersoy Bozcuk, eski dekan Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, eski dekan ve bilgisayar laboratuvarının açılışında bağışçı olan Prof. Dr. Fulya Sarvan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.



Akdeniz Üniversitesi’nde nesilden nesile eğitim desteği

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Bebeğe şiddet uygulayan hemşire: "Çok pişmanım, bu pişmanlığım ömür boyu devam edecek" Kahramanmaraş’ta 5 günlük bebeğe şiddet uyguladığı iddiasıyla yargılanan hemşire, "Çok pişmanım, bu pişmanlığım ömür boyu devam edecek. Tutuksuz yargılanmayı talep ediyorum" dedi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Bakım Ünitesi’nde 26 Mayıs 2021 tarihinde tedavi altındaki 5 günlük bebeğe yönelik şiddet uygulandığı iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı. Olayın yargıya intikal etmesinin ardından hemşire H.D.B.’nin 5 günlük Deniz Esin Bozoklar’ı darbetme anına ilişkin görüntüler ortaya çıktı. Hemşire H.D.B. hakkında görüntülerin ortaya çıkmasının ardından tutuklama kararı verildi. Kahramanmaraş 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya devam edildi. Sanık ve vekil avukatlarının hazır bulunduğu duruşma salonunda tutuklu sanık hemşire H.D.B., SEGBİS sistemi ile duruşmaya bağlandı. "Hastaya bile isteye herhangi bir zarar verme amacım olmadı" Mahkeme başkanı sanık eski hemşireye söz verdi. Hemşire H.D.B., "Hastaya bile isteye herhangi bir zarar verme amacım olmadı, amacım tedavi yapmaktı. Bir anda gelişen durum için çok pişmanım, bu pişmanlığım ömür boyu devam edecek. Tutuksuz yargılamayı talep ediyorum. Çok özür dilerim ama hastalığıyla ilgili benim herhangi bir ilgim ve bağım yoktur. Yaklaşık 4.5 aydır ben de evladımdan ayrıyım. Sizden rica ediyorum. Birden fazla adli kontrol, ev hapsi uygulayın. Tahliyemi talep ediyorum. Lütfen sayın hakimim sizden, mahkemenizden rica ediyorum, tutuksuz yargılanmayı talep ediyorum" dedi. Sanık avukatı Mustafa Çaprak ise, "Davada tutuklu sanığın tutukluluk halinin göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verilmesini istiyoruz" diye konuştu. Vekil avukatı Sait Bolat ise önceki beyanlarını tekrar ederek tutukluluk halinin devam etmesini talep etti. Mahkeme, sanık hemşire H.D.B.’nin tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma, Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) gelecek raporun beklenmesi nedeniyle 3 Temmuz tarihine ertelendi.
Kütahya Kütahya’da iş kazası sonrası felç kalan hastaya kişiye özel çözüm Kütahya’da multidisipliner tedavi ve rehabilitasyon çalışması kapsamında, iş kazası sonrası tetrapleji (Dört uzuv felci) gelişen bir hastanın günlük yaşam aktivitelerini yeniden kazanabilmesi amacıyla kişiye özel yardımcı aparat geliştirildi. Kütahya Şehir Hastanesi Yoncalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde sürdürülen rehabilitasyon süreci, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanları, fizyoterapistler, ergoterapistler ve mühendislik destekli tasarım ekibinin ortak çalışmasıyla yürütüldü. 37 yaşındaki Mesut Kurt isimli hastanın yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen uygulama, üniversite-hastane iş birliğinin sağlık alanındaki somut örneklerinden biri olarak dikkat çekti. Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Fatıma Yaman, hastanın iş kazasının ardından boyundan aşağısında ciddi hareket kaybı oluştuğunu belirterek tedavi süreci hakkında bilgi verdi. Yaman, hastanın merkeze ilk geldiğinde tamamen yatağa bağımlı durumda olduğunu ifade ederek, "Hastamız bize her iki kol ve bacakta felç durumu bulunan tetrapleji tablosuyla başvurdu. İlk aşamada yalnızca sedye üzerinde takip ediliyordu. Tedavi sürecinde öncelikle tansiyon düşüklüğü gibi sistemik problemleri kontrol altına aldık. Ardından oturma dengesi, gövde kontrolü ve temel hareket becerileri üzerine yoğunlaştık" dedi. Kişisel ihtiyaçlarını karşılıyor Rehabilitasyon sürecinin yalnızca fiziksel tedaviyle sınırlı olmadığını vurgulayan Yaman, fizyoterapistlerin gövde stabilitesi ve kas kontrolü üzerinde çalışırken, ergoterapistlerin hastanın günlük yaşam aktivitelerini yeniden kazanmasına yönelik uygulamalar yaptığını söyledi. Özellikle yemek yeme, kitap tutma ve kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilme gibi temel becerilerin hastanın psikolojik motivasyonu açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi. Bu süreçte Engelsiz Yaşam Merkezi ile ortak çalışma yürütüldüğünü aktaran Yaman, hastanın ihtiyaçlarına uygun yardımcı aparat geliştirilmesiyle rehabilitasyon sürecinin önemli ölçüde desteklendiğini belirtti. Merkezin Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Emrah Afşar ise hastaya özel olarak geliştirilen aparatın tamamen bireysel ihtiyaçlar doğrultusunda tasarlandığını söyledi. Afşar, 3D yazıcı teknolojisi kullanılarak geliştirilen aparatın, hastanın el ve kol hareket açıklığına uygun şekilde planlandığını belirtti. Afşar, "Hastamızı detaylı şekilde değerlendirdikten sonra öğrencilerimizle birlikte kişiye özel bir kendine yardım aparatı tasarladık. Hastanın elini ağzına götürme açılarını analiz ederek birebir uyumlu bir model oluşturduk. Aparatın hafif, kullanışlı ve hastanın mevcut hareket kapasitesine uygun olmasına özellikle dikkat ettik. Şu anda hastamız uzun süredir tek başına gerçekleştiremediği yemek yeme aktivitesini daha bağımsız şekilde yapabiliyor" diye konuştu.
Mardin Mardin Valisi Akkoyun, Kızıltepe ilçesinde incelemelerde bulundu Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun, Kızıltepe ilçesinde çeşitli incelemelerde bulundu. Vali Akkoyun, Kılduman Mahallesi ilkokulunu ziyaret ederek öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi. Gerçekleştirilen ziyarette öğrencilerle yakından ilgilenen Vali Akkoyun, çocuklarla geleceğe dair hedefleri ve meslek tercihleri üzerine sohbet gerçekleştirdi. Ziyarette mahalle sakinleriyle de bir araya gelerek hasbihal eden, talep ve önerilerini dinleyen Vali Akkoyun, Kılduman Mahallesiyle ilgili Muhtar Zeynettin Zamur’dan bilgi aldı. Akkoyun, vatandaşların ilettiği talep ve ihtiyaçlar için anında çözümler üretip neticeye kavuşturulması noktasında ilgili kurum müdürleri ve daire başkanlarına gerekli talimatları verdi. Vali Akkoyun, ardından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü münasebetiyle Kılduman Mahallesinde bulunan salatalık serasında hasat programına katıldı. Üretici İsmail Zamur’a ait sera alanında gerçekleştirilen hasatta Akkoyun, üretim süreci ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Hasadın ardından çiftçilerin "14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü"nü kutlayan Akkoyun, üreticilere bereketli bir sezon geçirmeleri temennisinde bulundu. Akkoyun, ardından Mardin Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Muhammed Ali Günenç’in Kızıltepe ilçesinde vefat eden ninesi Hasine Güldağ’ın taziyesine katılarak aileye başsağlığında bulundu. Akkoyun, ziyaretleri kapsamında Mardin Eczacı Odası Başkanı Fatih Oral ve beraberindekilerle, 14 Mayıs Eczacılık Günü münasebetiyle Kızıltepe ilçesindeki eczacılar, esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi. Eczacıların 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutlayan Akkoyun, vatandaşlarla sohbet ederek talep ve önerilerini dinledi. Akkoyun, esnafa da hayırlı ve bereketli kazançlar temennisinde bulundu. Vali Akkoyun, ardından Kızıltepe ilçesinde faaliyet gösteren Hububat ve Ticaret Merkezini ziyaret ederek merkez hakkında Başkan Mehmet Şerif Öter’den bilgi aldıktan sonra zahireciler ve esnaflarla bir araya gelerek sohbet etti. Ziyaretlerde Vali Akkoyun’a, Vali Yardımcısı İbrahim Engin Şenay, Kızıltepe Kaymakamı Abdullah Şahin, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tahsin Saruhan, İl Emniyet Müdürü Recep Tecimer ve Mardin Eczacı Odası Başkanı Fatih Oral da eşlik etti.