KÜLTÜR SANAT - 25 Haziran 2025 Çarşamba 15:14

Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nün projesine BAKA desteği

A
A
A
Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nün projesine BAKA desteği

Antalya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan "Çarpana Tasarımları ile Kültürel Hafıza Yeni Ürünlerle Buluşuyor" projesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) 2025 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Projenin sözleşmesi, Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yasin Eriş ve BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler tarafından Enstitüde düzenlenen törenle imzalandı.


Proje ile bölgeye özgü geleneksel el sanatlarından biri olan çarpana dokuma tekniğinin modern tasarımlarla yeniden hayat bulması hedefleniyor.



Kültürel hafıza canlanıyor


Geleneksel dokuma teknikleri arasında önemli bir yere sahip olan çarpana dokuma, özel tezgah gerektirmeyen ve karton, deri ya da ince ahşap malzemelerle yapılan, dar ve uzun şerit dokumalar elde edilmesini sağlayan bir yöntem olarak biliniyor. Tarih boyunca kemer, kuşak gibi günlük kullanım ürünlerinde yer alan bu teknik, kültürel hafızanın somut örnekleri arasında gösteriliyor.



Personellere uygulamalı eğitim verilecek


Proje kapsamında Antalya Olgunlaşma Enstitüsü personeline yönelik olarak çarpana dokuma tekniklerinin modernizasyonu ve tasarım geliştirme eğitimleri verilecek. Eğitimlerin uygulamalı yapılacağı proje ile geleneksel motiflerin çağdaş tasarımla harmanlanması, özgün ürünlerin ortaya çıkarılması hedefleniyor. Aynı zamanda Enstitü’nün kurumsal kapasitesinin artırılması ve ürün çeşitliliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor.



Coğrafi işaret başvurusu planlanıyor


Proje sonunda çarpana dokuma için coğrafi işaret süreci de başlatılacak. Böylece hem kültürel mirasın korunması hem de bu geleneksel değerin resmî statüyle güvence altına alınması hedefleniyor.



BAKA Genel Sekreteri Güler: "Tarihi teknikleri yenilikle buluşturuyoruz"


BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, projenin yalnızca bir eğitim faaliyeti değil, aynı zamanda kültürel mirasın korunmasına ve ekonomik faydaya dönüşmesine yönelik stratejik bir girişim olduğunu belirtti.


"Çarpana dokuma, tarihi ve kültürel anlamda büyük değere sahip geleneksel bir tekniktir. Biz bu tekniklerin kaybolmasını önlemekle kalmıyor, onları yenilikle buluşturuyoruz. İlham kaynağımız Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde yürütülen Anadoludakiler Projesi. Bu proje, kültürel izleri takip ederek ülkemizin kültür envanterine katkı sunuyor. BAKA olarak biz de bu proje sayesinde hem mesleki kapasiteyi artıracak hem de yeni ürünlerin pazara sunulmasına imkân sağlayacağız," ifadelerini kullandı.



Milli Eğitim Müdürü Eriş: "Enstitülerimiz inovasyonda da öncü"


Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yasin Eriş ise yaptığı açıklamada projenin eğitime ve mesleki gelişime katkısına dikkat çekerek; "Olgunlaşma Enstitülerimiz sadece kültürel değerlerin aktarıcısı değil, aynı zamanda tasarımda ve üretimde öncü kurumlardır. Bu proje ile geleneksel bir değer olan çarpana dokuma teknikleri hem korunacak hem de yenilikçi ürünlerle geleceğe taşınacak." dedi.



Antalya’ya katma değer sağlayacak


Projenin tamamlanmasıyla birlikte Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nün tasarlayacağı ürünlerin yerel ve ulusal pazarda daha fazla görünürlük kazanması bekleniyor. Geleneksel el sanatlarının modern anlayışla yeniden yorumlandığı proje, bölge ekonomisine ve kültürel tanıtıma da katkı sağlayacak.




Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nün projesine BAKA desteği

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Düzce Valiliğinden "polisin vatandaşı darp" iddiasıyla ilgili açıklama Düzce Valiliği, polis ekiplerinin bir vatandaşı tartakladığı iddiasıyla ilgili yapılan incelemede, haberde belirtildiği gibi polis ekibince herhangi bir darp olayının gerçekleşmediği, şüphelinin görevli polise hamlede bulunması üzerine polis memuru tarafından bu temasın engellediğinin anlaşıldığı, maksadını aşan haber ve hakaret içeren yorumlarda bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Düzce Valiliğinden yapılan açıklamada, "Bazı sosyal medya hesaplarından ‘Düzce Atatürk Bulvarı’nda gerginlik. Polisin tutumu tepki çekti’ başlığıyla verilen paylaşımlarla ilgili yapılan incelemede; 20 Aralık 2025 günü saat 00.12 sıralarında Atatürk Bulvarı giriş kısmında bulunan otobüs durağı civarında kavga eden şahısların bulunduğu ihbarı üzerine olay yerine polis ekibinin sevk edildiği, polis ekibince olay yerine intikal edildiğinde, mahalde bulunan esnaflar tarafından çevreye rahatsızlık verdiği belirtilen H.Y ve O.Y’nin alkollü oldukları belirtilerek şahısların bölgeden uzaklaştırılması talep edilmiş, polis ekibince şahıslar bölgeden uzaklaştırılmıştır. Söz konusu video, olay yerini gören mobese ve mahalde bulunan iş yerlerine ait kameralar birlikte incelendiğinde; haberde belirtildiği gibi polis ekibince herhangi bir darp olayının gerçekleşmediği H.Y.’nin görevli polis memuruna hamlede bulunması üzerine polis memuru tarafından bu temasın engellediği, ayrıca yine aynı video görüntülerinde polis memuru için iddia edilen ‘oğlunun yanında yapıştırırım seni’ söyleminin ’oğlunun yanında yakışmıyor sana’ şeklinde olduğu, mevcut müdahale ve sözlü ikazların zor kullanma yetkisinin orantılılık ilkesi kapsamında, yerinde ve yeterli olduğu anlaşılmıştır. Bahse konu olayla ilgili görevli polis memurları için sosyal medya üzerinde yapılan maksadını aşan haber ve hakaret içeren yorumlarda bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur" denildi.
Bursa Prysmian işçileri Mudanya’da yürüdü Bursa’da Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Prysmian fabrikası işçileri, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecine ilişkin alınan eylem kararları kapsamında Mudanya’da yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Edinilen bilgilere göre, Prysmian fabrikasından çıkan işçiler Mudanya BUDO Meydanı’na kadar yürüyerek eylemlerini sürdürdü. Yürüyüşün ardından meydanda toplanan işçiler, taleplerini kamuoyuyla paylaştı. Eyleme; Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, Genel Örgütlenme Sekreteri Fehmi Elmacı, Bursa Şubesi yöneticileri, Prysmian İşyeri Sendika Başkanı Ekrem Şaş, işyeri temsilcileri ve çok sayıda sendika üyesi katıldı. Yürüyüş boyunca işçiler, "Metal işçisi direnişin simgesi", "İşçiler açken patronlara huzur yok", "Direne direne kazanacağız" ve "Sadaka değil, toplu sözleşme" sloganları attı. Birleşik Metal-İş Sendikası, yürüyüş ve basın açıklamasına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 24 Aralık’ta açıklanan eylem kararlarının kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti. Açıklamada, Genel Başkan Özkan Atar’ın, metal işçilerinin patronların dayattığı sefalet şartlarına boyun eğmeyeceğini, kazanılmış hakların gasp edilmesine izin verilmeyeceğini ve haklı talepler için mücadelenin sonuna kadar sürdürüleceğini vurguladığı ifade edildi. Eylem, yapılan basın açıklamasının ardından olaysız şekilde sona erdi.