KÜLTÜR SANAT - 27 Şubat 2026 Cuma 12:54

Antalya’da 819. fetih ve 96. yıl coşkusu

A
A
A
Antalya’da 819. fetih ve 96. yıl coşkusu

Antalya’da kentin fethinin 819. yıl dönümü ile Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Antalya’ya gelişinin 96. yıl dönümü, 4-6 Mart tarihleri arasında düzenlenecek konser, sempozyum, sergi ve anma programlarıyla kutlanacak. Antalya Valisi Hulusi Şahin, düzenlenen basın toplantısında 819. fetih yıl dönümü ile Atatürk’ün Antalya’ya gelişinin 96. yıl dönümü kapsamında gerçekleştirilecek etkinlik takvimini paylaştı.



Fetih kutlamaları mehter konseriyle başlayacak


Fetih yıl dönümü programının 4 Mart Çarşamba günü saat 20.30’da Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birlik Komutanlığı’nın Cam Piramit önünde vereceği konserle başlayacağını belirten Şahin, 5 Mart programına ilişkin şu bilgileri verdi: "Uluslararası Antalya Sempozyumu’nu Akdeniz Üniversitesi’nde saat 10.00’da başlatacağız. Saat 12.45’te Muratpaşa Camii’nde Mevlid-i Şerif programımız var. 5 Mart akşamı saat 20.00’de AKM fuaye alanında fetih sergisi açılışını yapacağız. Yine AKM’de Aspendos Salonu’nda fetih programını hep birlikte icra edeceğiz, bu programın sonunda da Prof. Dr. Tufan Gündüz hocamızın bir konferansı olacak. Tüm Antalyalıları fetih gününe AKM’ye ve diğer etkinliklere bekliyoruz."



6 Mart’ta Atatürk’ün Antalya’ya gelişi kutlanacak


Vali Şahin, 6 Mart Cuma günü Mustafa Kemal Atatürk’ün Antalya’ya gelişinin 96. yıl dönümünün kutlanacağını belirterek, program detaylarını şöyle açıkladı: "Kutlama programı yine Atatürk Kültür Merkezi Aspendos Salonu’nda saat 11.00’de olacak. Bunun dışında Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından da ‘Atam Antalya’da’ konseri yine aynı gün saat 14.30’da yapılacak ve en sonunda Cumhuriyet Meydanı’nda saat 21.00’de konserimiz olacak."



Kızıl Kule’nin 800. yılı yıl boyu kutlanacak


Bu yıl aynı zamanda Alanya’daki Kızıl Kule’nin inşasının 800. yıl dönümü olduğunu vurgulayan Şahin, şu ifadeleri kullandı: "Bu yıl aynı zamanda Alanya’daki Kızıl Kule’nin Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından inşa edilen ve Antalya’mızın, Alanya’mızın simge yapılarından biri olan Kızıl Kule’nin de inşasının 800. yıl dönemi. Onu da yıl boyu kutlayacağız. Kutlamalarımız yıllara sari olarak devam edecek, bizi biz yapan temel değerlere sahip çıkmaya devam edeceğiz. Türk tarihinin, Selçuklu tarihinin, Osmanlı tarihinin altın sayfalarını yeni nesle, gençlerimize anlatmak için çalışmalarımız devam edecek. Cumhuriyet tarihini, Atatürk’ümüzü yeni nesle benimsetmek için çalışmalarımız devam edecek."



"Fetih bir medeniyetin kök salmasıdır"


Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen ise Antalya’nın fethinin yalnızca askeri bir başarı olmadığını belirterek şunları söyledi: "Antalya’nın fethi sadece bir şehrin surlarının aşılması değil, bir medeniyetin, bir inancın ve bir ruhun bu topraklarda kök salmasıdır. Akdeniz Üniversitesi olarak bizlere yurt olan bu topraklarda tarihimize ve kültürümüze sahip çıkarak bu kutlu mirası gençlerimize doğru bir şekilde aktarmak gibi önemli bir sorumluluğumuzun olduğunun bilincindeyiz."


Özen, 2018 yılından bu yana Uluslararası Antalya Fetih Sempozyumu’nu düzenlediklerini belirterek bu yıl "Kadim Antalya Antik Çağ’dan Cumhuriyete; Kent, kültür, coğrafya ve toplum" başlıklı sempozyumun gerçekleştirileceğini, ayrıca "Fetihnameler" fotoğraf sergisinin açılacağını ifade etti.



Cumhuriyet Meydanı’nda Kıraç konseri


Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cemil Böcek de 6 Mart Cuma günü Cumhuriyet Meydanı’nda Kıraç konseri düzenleneceğini belirterek, "Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak 6 Mart Cuma günü Cumhuriyet Meydanı’nda Kıraç konseriyle halkımızla birlikte olacağız. Atamızın Antalya’ya gelişinin 96. yılını kutlayacağız. Tüm halkımız davetlidir" dedi.



Antalya’da 819. fetih ve 96. yıl coşkusu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Sarıkamış’a kış geri döndü: Kar kalınlığı 15 santimetreyi aştı Kars’ın Sarıkamış ilçesinde bahar ortasında etkili olan kar yağışı, bölgeyi yeniden beyaza bürüdü. İlçe merkezinde kar kalınlığı 15 santimetreyi aşarken, nisan ayının sonlarına yaklaşılırken gelen sürpriz yağış vatandaşları hazırlıksız yakaladı. Hava sıcaklıklarının ani düşüşüyle birlikte başlayan kar yağışı, gece saatlerinden itibaren etkisini artırdı. Sarıkamış’ta ağaçlar, araçlar ve çatılar karla kaplanırken, ilçe genelinde kartpostallık görüntüler oluştu. Yoğun kar yağışı nedeniyle ilçe merkezi ve çevre köy yollarında ulaşımda zaman zaman aksamalar yaşandı. Karayolları ve belediye ekipleri, yolların açık tutulması için çalışmalarını aralıksız sürdürürken, sürücülere dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulunuldu. "Sarıkamış’a kış geri geldi" Sarıkamışlılar, nisan ayında etkili olan kar yağışının şaşırtıcı olduğunu ancak bölgenin sert iklimi nedeniyle bu tür hava koşullarına alışık olduklarını ifade etti. Vatandaşlar, "Nisan ayının sonuna yaklaşmış bulunmaktayız. Fakat Sarıkamış’ta kar yağışı devam ediyor. Bugün de yoğun bir kar yağışı var. Yaz geldi derken, kış geri geldi Sarıkamış’a, her yer bembeyaz oldu. Sarıkamış’a tekrardan kış geri geldi" şeklinde konuştu. Öte yandan bölgede etkili olan soğuk hava dalgasının birkaç gün daha sürebileceği, don ve buzlanmaya karşı tedbirli olunması gerektiği bildirildi. Kar yağışı, Sarıkamış’ta bahar koşullarını geciktirirken, önümüzdeki günlerde hava durumunun nasıl seyredeceği merak ediliyor.