GÜNDEM - 02 Ekim 2025 Perşembe 00:21

Antalya’da İsrail’in Küresel Sumud Filosu’na müdahalesine tepki

A
A
A
Antalya’da İsrail’in Küresel Sumud Filosu’na müdahalesine tepki

Antalya’da yüzlerce kişi İsrail donanması tarafından Gazze’ye yardım amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu’na müdahaleye tepki göstermek için toplandı. Küresel Sumud Filosuna Antalya’dan katılan aktivist Hakan Şimşek ile canlı video bağlantısı yapıldı. Şimşek, "Onlar müdahale etseler de etmeseler de kaybedecekler. Kaybetmeye mahkumlar. Ne bedel ödersek ödeyelim Gazzelilerin ödediği bedelle kıyaslanamaz" ifadelerini kullandı. Manavgat ilçesinde de tekneye binen vatandaşlar burada dualarla filoya destek verdi.


İsrail ablukasını kırmak ve insani yardım ulaştırmak amacıyla Gazze’ye doğru yol alan Küresel Sumud Filosu’na İsrail ordusu tarafından fiziki müdahalenin başlamasının ardından yüzlerce kişi Muratpaşa Camii’nde toplandı. Antalya Kudüs Platformu’nun çağrısı ile toplanan ellerinde Filistin ve Türkiye bayrakları bulunan grup İsrail’e tepki gösterdi. Tekbirler ve dualar eşliğinde Küresel Sumud Filosuna ve Fililistin’e destek oldu.



Canlı yayın ile bağlandılar


Konuşmaların devam ettiği sırada İsrail ordusunun müdahalede bulunduğu Küresel Sumud Filosuna Antalya’dan katılan 2 aktivistten birisi olan Hakan Şimşek ile canlı video bağlantısı yapıldı. Şimşek amaçlarının Gazze’deki mazlumlara yardım götürmek olduğunu belirterek "Biz şu anda uluslararası sulardayız ve uluslararası sularda bize müdahale etme hakkı yok kimsenin. Onlar müdahale etseler de etmeseler de kaybedecekler. Kaybetmeye mahkumlar. Ne bedel ödersek ödeyelim Gazzelilerin ödediği bedelle kıyaslanamaz" ifadelerini kullandı.



Manavgat’ta teknede dua ettiler


Manavgat Kudüs Platformu öncülüğünde bir araya gelen yaklaşık 100 kişilik grup, Külliye Camii’nde kılınan yatsı namazının ardından Manavgat Irmağı üzerindeki teknede sloganlar eşliğinde basın açıklaması yaptı ve dua etti.


Teknede yapılan basın açıklaması yapan Manavgat Kudüs Platformu Başkanı Mehmet Gayretli, konuşması sırasında Gazze’ye insani yardım taşıyan Sumud gemisinde bulunanlarla telefon bağlantısı kurarak, etkinliğe katılanlara bölgedeki gelişmeler hakkında anlık bilgiler aktardı.


Katılımcılar, Manavgat Nehri üzerinde nöbet tutarken "Özgür Filistin" ve "İsrail Gazze’den defol" sloganları attı. Basın açıklamasının ardından dualar edilerek Gazze halkına destek mesajı verildi.



Antalya’da İsrail’in Küresel Sumud Filosu’na müdahalesine tepki

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul "Kurtlar Vadisi" ile hafızalara kazınan yalı satışta İstanbul Boğazı’nda yer alan ve bir döneme damga vuran Kurtlar Vadisi dizisiyle hafızalara kazınan Abud Efendi Yalısı satışıyla gündeme geldi. Yalının yüzde 15,23’lük hissesinin 170 milyon TL bedelle satışa sunulduğu öğrenildi. Boğaz’ın mavi sularıyla çevrili konumuyla dikkat çeken tarihi yapı dron ile görüntülendi. İstanbul Boğazı’nın Üsküdar Kandilli sahilinde yer alan ve bir döneme damga vuran Kurtlar Vadisi dizisiyle hafızalara kazınan Abud Efendi Yalısı satışıyla tekrar gündem geldi. Yalının yüzde 15,23’lük hissesinin 170 milyon TL bedelle satışa sunulduğu öğrenildi. Tarihi yapı, Boğaz’ın mavi sularıyla çevrili konumuyla dikkat çekti. Boğaz yalıları arasında özgün mimarisiyle öne çıkan yapı, 1835 ile 1855 yılları arasında Osmanlı saray mimarisinin önemli isimlerinden Garabet Balyan tarafından inşa edildi. Boğaz’ın seçkin yalıları arasında gösterilen yapı, iki katlı ahşap mimarisi, beyaz cephe kaplaması ve kırmızı kiremitli çatısıyla dikkat çekiyor. Yalı, 1900 yılında Mehmet Abud Efendi tarafından satın alınarak Abud Ailesi’nin ikameti olarak 1981 yılına kadar kullanıldı. Yaklaşık 1 bin 500 metrekarelik arsa üzerinde bulunan yapı, 270 metrekare taban alanına ve toplam 540 metrekare kullanım alanına sahip. Kâgir olarak inşa edilen alt katta iki ayrı kayıkhane yer alırken, üst kat yarı dikdörtgen formda bir sofa etrafında şekilleniyor. Dronla havadan çekilen görüntülerde yalının denize sıfır konumu ve geniş rıhtımı net şekilde görüldü. Üst açıdan yapılan çekimlerde simetrik pencere düzeni, cumbalı bölümleri ve Boğaz’a açılan geniş terası dikkat çekti. Yalının hemen yanında bulunan müştemilat ve arka bahçedeki ağaçlık alan da görüntülere yansıdı. Sahil hattı boyunca uzanan iskele ve mermer rıhtım bölümü ise yapının tarihi kimliğini gözler önüne serdi. Dizilerle özdeşleşen yalı Yalı, özellikle Kurtlar Vadisi dizisinde geçen sahnelerle geniş kitleler tarafından tanındı. Dizide güç ve otoriteyi simgeleyen konsey sahnelerine ev sahipliği yapan yapı, yıllar içinde televizyon tarihinin simge mekanlarından biri haline geldi. Hisselerinin satışa çıkarılmasıyla yeniden gündeme gelen yalıda yüzde 15,23’lük payın 170 milyon TL bedelle satışa sunulduğu öğrenildi. Boğaz hattındaki tarihi yapıların yatırım değeri her geçen gün artarken, söz konusu yalının hem tarihi geçmişi hem de televizyon hafızasındaki yeri nedeniyle farklı bir konumda bulunduğu belirtiliyor. Havadan çekilen görüntülerde Boğaz’daki dalga hareketleriyle birlikte yalının suya yansıyan silueti dikkat çekerken, çevresindeki tarihi ağaç dokusu ve sahil şeridi de kadraja yansıdı.
Erzurum Azerbaycan Tıp Üniversitesi ile akademik iş birliği görüşmesi gerçekleştirildi Atatürk Üniversitesi, uluslararasılaşma vizyonu ve küresel akademik iş birliklerini güçlendirme hedefi doğrultusunda önemli bir akademik temasa daha ev sahipliği yaptı. Bu kapsamda, Azerbaycan Tıp Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Kamandar Yaqubov, Doç. Dr. Gülbeniz Hüseynova ve Doç. Dr. Aydın Aliyev ile Pato-Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sevinç Hacıyeva, Atatürk Üniversitesini ziyaret ederek bir dizi görüşmede bulundu. Ziyaret programı çerçevesinde konuk akademisyenler, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ile bir araya geldi. Gerçekleştirilen görüşmede; iki üniversite arasında bilimsel iş birliğinin geliştirilmesi, ortak araştırma projelerinin hayata geçirilmesi, akademik personel ve öğrenci değişim programlarının artırılması ile disiplinler arası çalışmaların teşvik edilmesi gibi başlıklar ele alındı. Oldukça verimli bir atmosferde gerçekleşen toplantıda, özellikle farmakoloji ve patofizyoloji alanlarında yürütülebilecek ortak bilimsel çalışmaların stratejik önemi vurgulandı. Taraflar, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılması, uluslararası fon kaynaklarına yönelik projelerde birlikte yer alınması ve sürdürülebilir akademik iş birliklerinin tesis edilmesi konusunda karşılıklı mutabakat sağladı. Rektör Hacımüftüoğlu, nazik ziyaretlerinden dolayı Azerbaycan Tıp Üniversitesi heyetine teşekkür ederek, iki köklü kurum arasında tesis edilen bu temasların, önümüzdeki süreçte somut iş birliklerine dönüşeceğine olan inancını ifade etti. Ziyaret, iyi niyet temennilerinin ardından sona erdi.