EKONOMİ - 02 Mayıs 2026 Cumartesi 10:38

Başkan Eray Erdem: "Taleplerimizin karşılık bulmasından memnunuz"

A
A
A
Başkan Eray Erdem: "Taleplerimizin karşılık bulmasından memnunuz"

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eray Erdem, turizmcilere yönelik açıklanan 60 milyar TL’lik destek paketi ve konaklama vergisinin yıl sonuna kadar yüzde 1’e indirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.


Firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin Türk lirasına dönüşümünü destekleyen uygulamanın, 31 Temmuz 2026 tarihine kadar uzatılmasının da sektöre katkı yapacağını sözlerine ekleyen Erdem; taleplerine duyarsız kalmayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkür ederken, taleplerinin ilgililere ulaştırılmasındaki emekleri için de geçmiş dönem Dışişleri Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ile TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür etti.



"Turizm ülkemizin bacasız sanayisi’’


Turizm sanayisini güçlendirmek bölgesel ve ulusal çıkarlarımızın gereğidir diyen Erdem "Biz sektörün gerçeklerine uygun taleplerde bulunuyoruz. Devlet- Millet dayanışmasına inanıyoruz. Umarız turizmcilerin ihracatçı sayılması, cirodan alınan vergiler, KDV de turizmci aleyhine olan uygulamalar gibi konularda da sonuca ulaşırız. Bunun için sektörün tüm paydaşları ile birlikte elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" dedi.


Erdem, pandemi döneminden bu yana turizmde yaşanan sıkıntıların son dönemlerde yaşanan ulusal ve küresel gelişmelerle had safhaya çıktığını hatırlatarak, " Çok sayıda talebimizi sürekli dile getiriyor ve ilgililere iletiyoruz. Taleplerimizin bir kısmının karşılık bulmasından mutluyuz. Alınan karar sektörde muhakkak pozitif etki oluşturacaktır. Ancak diğer taleplerimizin de takipçisi olmaya, sektörün devam eden sorunlarını takip etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Öğrenciler bilim şenliğinde heyecan dolu bir gün yaşadı Gündüzbey Şehit Levent Coşkun İlkokulu ve Ortaokulunda düzenlenen Bilim Şenliği; Yeşilyurt İlçe Milli Eğitim Müdürü Caner Güler, İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gültek, okul yönetimi, öğretmenler, öğrenciler ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Şenlikte; İnönü Çocuk Üniversitesi bünyesindeki Kimya, Biyoloji, Fizik, Sosyal Bilgiler, Temel Eğitim ve Özel Eğitim Toplulukları ile Milli Teknoloji Atölyeleri yer alarak öğrencilere bilim dolu anlar yaşatıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programda Okul Müdürü Selahattin Kılıç, bilim şenliğinin öğrencilerin merak duygusunu geliştirmesi açısından önemli olduğunu belirterek etkinliğin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında proje tabanlı öğrenmeyi ve bilimsel okuryazarlığı destekleyen çalışmalarla hazırlandığını ifade etti. Prof. Dr. Ahmet Gültek ise bilimin yalnızca laboratuvar ortamıyla sınırlı olmadığını vurgulayarak merak etmenin bilimsel sürecin başlangıcı olduğunu dile getirdi. Yeşilyurt İlçe Milli Eğitim Müdürü Caner Güler ise, "İnönü Üniversitesi, ilçedeki okullarda daha önce de benzer etkinlikler düzenledi. Bu tür organizasyonlar öğrencilerin bilime olan ilgisini arttırıyor. Okullardaki laboratuvar imkânları her zaman yeterli değildir. Bilim şenliği gibi etkinlikler, öğrencilere deney yapma fırsatı sunuyor" dedi. Bilim Şenliği kapsamında yüz boyama etkinlikleri, birçok deney ve uygulamalı çalışma yapıldı. Şenlik, halay etkinliği, yemek ikramı ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Bursa Uludağ Düşünce Buluşmaları "Türkiye’de Kültürel İktidarın Kuruluşu" ile başladı Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), kampüste entelektüel derinliği artırmak ve güncel akademik çalışmaları masaya yatırmak amacıyla "Uludağ Düşünce Buluşmaları" isimli yeni bir etkinlik serisini hayata geçirdi. Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesi’ndeki ilk program, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Çolak’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Çolak, "Türkiye’de Kültürel İktidarın Kuruluşu" adlı kitabı çerçevesinde Türkiye’nin modernleşme dinamiklerini değerlendirdi. Programın açılışında söz alan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, üniversitelerin sadece teknik ve mesleki bilginin üretildiği bir kimlikle sınırlı kalmaması gerektiğini, aynı zamanda derinlikli düşünce kulvarlarının özgürce tartışıldığı entelektüel mecralar olması gerektiğini vurguladı. Bu amaçla başlatılan "Uludağ Düşünce Buluşmaları" serisinin ilk konuğu olarak Prof. Dr. Yılmaz Çolak’ı ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirten Rektör Yılmaz, akademik faaliyetlerin katı disipliner sınırların dışına çıkarak farklı alanları birbirine bağlayan bir zeminde yürütülmesinin önemine dikkat çekti. Sosyal bilimler alanındaki bu tür nitelikli buluşmaların, hem akademisyenler hem de öğrenciler için ufuk açıcı bir düşünce platformu sunacağını ifade eden Yılmaz, üniversitenin toplumsal hafızayı diri tutan ve bugünü anlamlandırmaya yardımcı olan her türlü entelektüel üretimin merkezi olmaya devam edeceğinin altını çizdi. Kitabın yazılış serüveni ve temel tezi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yılmaz Çolak, çalışmasının temel amacının Türkiye’deki kültürel iktidarın oluşum sürecini tarihsel bir süreklilik içerisinde okumak olduğunu belirtti. Modernleşmenin sadece belli bir döneme hapsedilemeyecek kadar köklü bir geçmişi olduğunu ifade eden Çolak, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e devrolan idari ve sosyal mirasın, yeni kurulan sistemin kültürel kodlarını nasıl şekillendirdiğini analiz ettiğini aktardı. Kitabın, Türkiye’nin kendi özgün şartları içerisinde geliştirdiği modernleşme tecrübesini, ideolojik tartışmaların ötesinde akademik bir perspektifle anlamlandırmayı hedeflediğinin altını çizdi. Konuşmasının devamında Türkiye’de kültürel iktidarın oluşumuna etki eden faktörlere değinen Prof. Dr. Yılmaz Çolak, bu sürecin bir sonuç değil, sürekli kendini yenileyen bir akış olduğunu vurguladı. Eğitim politikalarından dil ve kültür alanındaki dönüşümlere kadar pek çok unsurun bu iktidar yapısının inşasında rol oynadığını belirten Çolak, devlet ve toplum arasındaki etkileşimin bu yapıyı nasıl dengelediğini anlattı. 1930’lu yıllardan itibaren hayata geçirilen projelerin toplumsal yapıdaki yansımalarını sosyolojik bir bakış açısıyla ele alan Çolak, geçmişteki tecrübelerin günümüz Türkiye’sinin kültürel ve siyasi atmosferini anlamak için anahtar bir rol oynadığını ifade etti. Program, katılımcılardan gelen soruların yanıtlaması ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Bursa Osmangazi Belediyesi 73 bin ağacın kesilmesini önledi Osmangazi Belediyesi, çevrenin korunması ve sürdürülebilir bir gelecek için geri dönüştürülebilir atıkları ev ev gezip toplayarak, hem doğal kaynakların korunmasına, hem de ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Evlerde kullanılan ambalaj atıklarının geri kazanımını sağlamak ve çevre kirliliğini önlemek için geri dönüşüme büyük önem veren Osmangazi Belediyesi, Osmangazi’de sıfır atık seferberliği başlattı. Osmangazi ilçesindeki tüm mahallelerin önlerine geri dönüşüm kutuları ve torbaları bırakan Osmangazi Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ekipleri, belirlenen günlerde geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarını evlerin önlerinden toplayarak geri dönüşüm merkezlerine teslim ediyor. Yapılan geri dönüşüm çalışmaları sayesinde 73 bin ağacın kesilmesi önlenmiş oldu. Toplanan atıklar, geri dönüşüm merkezlerinde yeniden işlenerek kullanılabilir hale getiriliyor. Bu çalışmalar sayesinde hem çevre kirliliğinin önüne geçiliyor, hem de doğal kaynakların korunmasına katkı sağlanıyor. Evlerin önüne bırakılan geri dönüşüm kutuları ve poşetlerinden toplanan kağıt, karton, plastik, cam ve metal atıklar, lisanslı firmalar tarafından işlenerek yeniden üretim süreçlerine kazandırılıyor. Osmangazi Belediyesi tarafından 2025 yılı içerisinde toplam 6 bin 916 ton geri dönüştürülebilir ambalaj atığı toplandı. "Topladığımız Bu Atıklarla Çevrenin Kirlenmesinin Önüne Geçiyoruz" Geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarını vatandaşların kapılarının önünden topladıklarını ifade eden Osmangazi Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü Personeli Onur Sütçüoğlu, "Osmangazi’deki ambalaj atıklarını vatandaşlarımızın kapılarının önünden topluyoruz. Her hafta farklı bir mahalleye gidiyoruz. Osmangazi’de 136 mahallemiz var ve tüm mahallelerde ambalaj atığı toplama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ambalaj atıklarını aldığımız adreslere boş poşetler bırakarak vatandaşlarımızın yeniden atık biriktirmesini sağlıyoruz. Bugün topladığımız atıklar arasında kağıt, karton, plastik, cam ve metal bulunuyor. Bu atıklar, lisanslı firmalar tarafından türlerine göre ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılıyor. Topladığımız bu atıklarla çevre kirliliğinin önüne geçiyor ve doğal kaynakların korunmasını sağlıyoruz. Örneğin, 1 ton kağıt toplandığında 17 ağacın kesilmesi önlenmiş oluyor." şeklinde konuştu. Osmangazi Belediyesi’nin sıfır atık çalışmasına geri dönüştürülebilir atık biriktirerek katkıda bulunan vatandaşlar da yapılan çalışlar sayesinde çevrenin korunduğunu dile getirdi.
Elazığ Oto bakım ustasından sürücülere uyarı: "10 bin liradan kaçıp 150 bin liralık olmayın" Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sürücüleri gerekli araç bakımlarını yaptırmaları konusunda uyaran oto tamir ustası Muharrem Dündar, sürücülere bakımları aksatmaları halinde araçların zarar görebileceğini ifade etti. Elazığ’da havaların ısınmasıyla birlikte araçlarının yazlık bakımlarını yaptırmak isteyen vatandaşlar, sanayi sitesinde yoğunluğa sebep oldu. Yola çıkacak vatandaşlar, sanayi de bulunan bakım merkezlerine gelerek başta motor yağı olmak üzere yağ, klima ve hava filtresi bakımlarını yaptırıyor. Yola çıkmadan önce mutlaka araçların bakımlarının yapılması gerektiğini belirten oto tamir ustası Muharrem Dündar, bir aracın bakımının 5 ila 10 bin lira arasında değiştiği ama bunları zamanında yaptırılmadığı halde 100 ila 150 bin arasında masrafa yol açabileceğini belirti. Muharrem Dündar, "Araçların suyu, yağı ve fren yağının kontrollü olmasının altını çizen oto bakım ustası Muharrem Dündar, "Bilindiği üzere şuan da maliyetler yüksek. Onun için tedbirli olmak lazım. Araçların kilometre bakımlarını zamanında yaptırmak lazım. Öncelikle yaz bakımında, antifriz, yağ filtresi, hava filtresi ve mazot filtresinin yapılması gerekiyor. Bu bakımlar yapılmazsa motor kitlemeye kadar gidebilir. Yağ değişimi olmazsa motora zarar verir, filtreyi ve antifrizi değiştirmezsek araca her türlü zarar verir. O yüzden tedbirimizi almak lazım. Bir aracın bakımı 5 ila 10 bin lira arasında değişiyor ama bunları zamanında yaptırmazsak 100 ila 150 bin arasında masrafa yol açabilir" dedi. Aracını sanayiye getiren vatandaşlardan Mustafa Gündal, "Aracımızı bakıma getirdik. Lastikleri olsun, antifriz ve yağ bakımlarını yaptırdık. Yola çıkıyoruz trafiği de tehlikeye sokmamak için bakımlarımızı yaptırmalıyız. Yağ bakımını yaptırdık. Hava filtresini değiştirdik. Onun dışında yazlık lastiklerimizi kontrol ettirdik" cümlelerini kullandı.