KÜLTÜR SANAT - 17 Nisan 2025 Perşembe 19:55

Başkan Ümit Uysal: "Köy Enstitüleri’ne ihtiyaç var"

A
A
A
Başkan Ümit Uysal: "Köy Enstitüleri’ne ihtiyaç var"

Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 85. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Köy enstitülerinin güncellenmiş müfredatı ve araçlarıyla Türkiye’nin her yerinde yeniden ayağa kalkmasını temenni ediyorum" dedi.


Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nin düzenlediği program, Aksu Fen Lisesi’nde gerçekleşti. Törende konuşan Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal, Köy Enstitülerinin yalnızca bir eğitim modeli değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınma ve aydınlanma sürecinin temel taşlarından biri olduğunu vurguladı. Başkan Uysal, "Köy Enstitüleri, farklı kökenlerden gelen insanların bir ulus çatısı altında birleşme iradesinin, ortak tasa ve kıvançla birlikte yaşama idealinin ürünüdür. Bu sistem öğretmen yetiştirmenin ötesinde bir ulus inşa projesidir" diye konuştu.



"Köyler hala yerinde"


Zaman zaman "köy enstitüsü yerine kent enstitüsü kuralım" denildiğini belirten Başkan Uysal, "Köyler boşaldı diye köyler yok olmadı. Tarım toprakları yerinde duruyor. Belki tarım teknolojileri değişti, belki eğitim araçları dijitalleşti ama köy enstitülerinin ruhuna ve vizyonuna bugün dünden daha çok ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.


Uysal, enstitülerin bugün yenilikçi zekanın kuluçka merkezlerine dönüşebileceğini belirterek, tarımda yüksek teknoloji, yapay zeka, yerel habitatlara uygun tohumlar ve bölgesel analizlerin mümkün hale geldiğini, bu çerçevede köy enstitülerinin çağın gereklerine uygun şekilde yeniden yapılandırılabileceğini söyledi.



"Köy enstitüleri bir destandır"


Başkan Uysal, konuşmasında Cumhuriyet’in kalkınma hamlelerine de değindi. "1929-1939 arasındaki on yıllık kalkınma olmasaydı, Türkiye İkinci Dünya Savaşı’nı atlatamazdı" diyen Uysal, "Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve yükselişi bir destandır. Bugün bu destanın kıymetini bilmek, Köy Enstitülerinin ardındaki ideali yaşatmak zorundayız" dedi.



"Eğitimde uluslaşmayı korumalıyız"


Eğitimde ayrıştırıcı yaklaşımlara karşı da dikkat çeken Uysal, Fransa, Amerika ve İngiltere örnekleri üzerinden ülkelerde tek müfredatla eğitim verildiğini hatırlatarak, "Biz bir ulus çatısı altında birleşebildik. Şimdi neden bizim çocuklarımız ayrı ayrı müfredatlarla eğitim alacak? Kendi ülkenizde yapmadığınız şeyleri bize niye öneriyorsunuz?" diye sordu.


Konuşmasının sonunda kendisine okuma yazmayı öğreten babası başta olmak üzere tüm öğretmenlerine minnetini ifade eden Başkan Uysal, "Köy Enstitülerinin bir gün güncellenmiş müfredat ve yöntemlerle Türkiye’nin her yerinde yeniden ayağa kalkmasını temenni ediyorum" dedi.



Başkan Ümit Uysal: "Köy Enstitüleri’ne ihtiyaç var"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.