EKONOMİ - 20 Mayıs 2024 Pazartesi 13:38

Isparta’da 15 çobana karavan hediye edildi

A
A
A
Isparta’da 15 çobana karavan hediye edildi

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı koordinasyonu ile hazırlanan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yararlanıcısı olduğu 2023 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek almaya hak kazanan Sürü Merada Çoban Karavanda Projesi tamamlandı. Isparta kırsalında hayvancılık yapan çobanların yaşam şartlarının iyileştirilmesini hedefleyen proje kapsamında 15 çiftçiye çoban karavanı temin edildi.



Isparta’da, 430 bin küçükbaş hayvan mevcut


Isparta Valisi Aydın Baruş törende yaptığı konuşmada; “TÜİK 2023 yılı verilerine göre ilimizde 260 bin koyun ve 170 bin keçi varlığıyla toplamda 430 bin küçükbaş varlığı mevcuttur. Anadolu kültür mirasımıza sahip çıkmak, Yörük kültürünün devamı sağlamak, gıda arz talep dengesini korumak ve en önemlisi de sürdürülebilir hayvancılığın temini için çobanlarımızın refah seviyesinin arttırmak adına Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve BAKA tarafından çeşitli projeler hazırlanmıştır. Bunlardan biri de "Sürü Merada Çoban Karavanda" projesidir” diye konuştu.



Kırsal alanlarda göçün azaltılması hedefleniyor


Proje kapsamında küçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Yalvaç, Şarkikaraağaç ve Sütçüler ilçelerinden 100 baş ve üzeri küçükbaş varlığına sahip 15 hayvan yetiştiricisine çoban karavanı dağıtılacağını açıklayan Vali Baruş, şöyle devam etti: “Özellikle yılın belli dönemlerinde mera ve yaylaya çıkan yetiştiricilerimiz için projemiz önem arz etmektedir. Proje ile çoban aileleri evlerindeki konforu mera ve yaylalarda da sağlayabilecektir. Yayla hayvancılığında yaşam standartlarının iyileştirilmesi ile yaylada küçükbaş hayvan yetiştiriciliği daha rahat ve sevilerek yapılan bir iş haline gelecektir. Konaklama sıkıntısı nedeni ile kullanılamayan yaylım alanlarının üretimde kullanımı artacaktır. Kırsal alanda dezavantajlı konumda olan küçükbaş yetiştiricilerimizin üretimlerinde artış ve yaylım alanlarından faydalanma oranlarının artması ile ekonomik şartlarının iyileşeceği ve böylece kırsal alanlardaki nüfus azalması ve göçün azaltılması yönelik sorunlarına katkı sağlanacaktır. Sürü sahiplerine, sürü yöneticisi kardeşlerimize ve çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”



Dereceye girenlere ödül verildi


Halk oyunları ekiplerinin gösterisi ile devam eden kırkım şenliği en güzel kuzu yarışması ve koyun kırkım yarışması ile devam etti. Yarışmaların ardından dereceye girenlere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi. Ardından Belceğiz merasının açılışı yapılarak koyun ve kuzular meraya salındı. Proje ile çobanların yaşam şartlarında karşılaştığı zorluklar nedeni ile azalan bir seyir izleyen yayla hayvancılığının artırılması ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında Şarkikaraağaç ilçesi Beyceğiz köyünde düzenlenen karavan teslim töreni ve kırkım şenliğine; Isparta Valisi Aydın Baruş, Isparta Milletvekilleri Mehmet Uğur Gökgöz ve Av. Osman Zabun, Şarkikaraağaç Kaymakamı Emre Arslan, Şarkikaraağaç Belediye Başkanı Ali Göçer, ilçe kaymakamları, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, BAKA uzmanları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.



Isparta’da 15 çobana karavan hediye edildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Tarımsal girdi fiyatları yıllık yüzde 33,66 arttı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini açıkladı. Buna göre Tarım-GFE, ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,04, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 29,06, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33,66 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 32,3 artış gösterdi. Ana gruplar incelendiğinde, bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi yüzde 2,12, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi ise yüzde 1,57 yükseldi. Geçen yılın aynı ayına göre ise tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 34,79, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 27,19 artış kaydedildi. Alt gruplar bazında yıllık Tarım-GFE verilerine göre 6 alt grupta artış oranı ortalamanın altında, 5 alt grupta ise üzerinde gerçekleşti. Yıllık artışın en düşük olduğu alt gruplar yüzde 18,91 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 20,98 ile bina bakım masrafları olurken, en yüksek artış yüzde 64,33 ile veteriner harcamaları ve yüzde 47,39 ile gübre ve toprak geliştiricilerde görüldü. Aylık Tarım-GFE’ye göre ise 6 alt grup daha düşük, 5 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Ekim ayında aylık bazda artışın en düşük olduğu alt gruplar yüzde 0,09 ile enerji ve yağlayıcılar, yüzde 0,27 ile gübre ve toprak geliştiriciler olarak belirlendi. Buna karşılık, aylık artışın en yüksek olduğu alt gruplar yüzde 5,61 ile veteriner harcamaları ve yüzde 4,71 ile tohum ve dikim materyali oldu.
Ankara 7 ilde 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik operasyon: 67 şüpheli yakalandı, 42’si tutuklandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 7 ilde dolandırıcı, tefeci ve göçmen kaçakçısı 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonlarda 67 şüphelinin yakalandığını ve 42’sinin tutuklandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Jandarma KOM Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Jandarma Komutanlıklarınca 7 ilde 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik operasyonlar düzenlendi. Şüphelilerin; Denizli’de 30 ayrı iş yerinden organize şekilde hırsızlık yaptıkları, Yalova’da nitelikli dolandırıcılık suçunu organize şekilde yönettikleri, İzmir’de trafo ve enerji nakil kablosu hırsızlığı yaptıkları, Iğdır’da göçmen kaçakçılığı suçunu işledikleri ve Muğla’da tefecilik yaptıkları, Tekirdağ ve Şanlıurfa’da terör örgütüyle bağlantıları olduklarını söyleyip para talep ederek vatandaşları dolandırdıkları tespit edildi. Düzenlenen operasyonlar ile hesaplarında son 5 yıl içerisinde 251 Milyon Türk lirası hesap hareketi bulunan 67 şüpheliyi yakalandı. 42’si tutuklandı. 23’ü hakkında adli kontrol hükümleri uygulandı. Diğer 2 şüphelinin işlemleri devam ediyor. Ayrıca operasyonlar sonucu çok sayıda dijital materyal ile muhtelif miktarda nakit para ve ziynet eşyası ele geçirildi.
Erzincan Erzincan’da soğuk hava nedeniyle sürüler yayladan indirildi Erzincan’da yüksek kesimlerde görülen kar yağışı ve soğuk havayla birlikte yaylalarda bulunan küçükbaş hayvan sürüleri donma tehlikesi nedeniyle merkeze ve köylere taşındı. İlkbahar aylarından itibaren yaylalarda kalan küçükbaş hayvanlar, hava sıcaklıklarının düşmesi ve kar yağışının başlamasıyla birlikte daha güvenli alanlara çekildi. Üreticiler, kış şartlarının ağırlaşması nedeniyle sürülerini Erzincan merkez ve çevre köylere indirerek ahırlara aldı. Kış boyunca hayvanların yem, saman ve arpa ile besleneceği öğrenildi. Üreticilerden İlhan Koyun, nisan ayı sonunda koyunlarını yaylaya çıkardıklarını belirterek, "Aylarca yaylada kaldık, süt ve peynir üretimi yaptık. Aralık ayının sonlarına doğru havalar sertleşince geri dönmek zorunda kaldık. Kış aylarında yem ve saman temini bizim için en büyük sıkıntı" dedi. Tulum peyniri üreticisi Özkan Beydili ise bahar aylarında çıktıkları yaylalarda aralık ayına kadar kaldıklarını ifade ederek, soğuk havanın etkisini artırmasıyla köylerine dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Beydili, hayvancılığın büyük emek ve fedakârlık gerektirdiğini vurguladı. Üretici Ferdi Kaya da ilkbaharda yaylaya çıkarılan koyunların yaz boyunca otlatıldığını ve peynir üretimi yapıldığını belirterek, "Hava şartları sertleşince dönüş hazırlıklarına başladık. Hayvanlar ilkbahara kadar yem ve arpa ile beslenecek" diye konuştu. Erzincan’da her yıl kış mevsimiyle birlikte yaşanan bu dönüş, bölgedeki küçükbaş hayvancılığın doğayla iç içe süren zorlu üretim sürecini bir kez daha gözler önüne serdi.