GÜNDEM - 24 Mart 2026 Salı 11:30

Kepez’de otizmli bireyler için yeni yaşam alanı inşa ediliyor

A
A
A
Kepez’de otizmli bireyler için yeni yaşam alanı inşa ediliyor

Kepez Belediyesi, otizmli çocuklar için ilçeye 3 bin 500 metrekarelik ‘Otizm Parkı’ inşa ediyor. Sütçüler ve Gazi Mahallesi sınırlarındaki park alanı, otizmli bireylerin fiziksel, duyusal ve sosyal gelişimlerini destekleyecek şekilde tasarlanıyor.


Kepez Belediyesi, otizmli bireylerin ihtiyaçlarına yönelik duyarlı, erişilebilir ve güvenli bir kamusal alanı kente kazandırıyor. Sütçüler ve Gazi Mahallelerini kapsayan alana inşa edilen "Otizm Parkı’, 3 bin 500 metrekare alan üzerine inşa ediliyor. Park alanı, otizmli bireylerin fiziksel, duyusal ve sosyal gelişimlerini destekleyecek şekilde tasarlanıyor. Proje kapsamında kauçuk zeminli oyun ve etkinlik alanları, tırmanma, zıplama ve müzik aktivitelerine uygun ekipmanlar ile eğitim ve terapi alanları yer alacak. Ayrıca yürüyüş parkuru, mini piknik ve yarı açık oturma alanları ile çocukların ve ailelerin güvenli, konforlu ve destekleyici bir ortamda bir araya gelmesi hedefleniyor. Parkta güvenliği ön planda tutacak bir kontrollü giriş-çıkış sistemi ve güvenlik kulübesi yer alacak. Duyusal algıyı destekleyen renk ve dokuya sahip zeminler, yönlendirmeyi kolaylaştıran renk geçişleri ve EPDM kauçuk zemin kaplama ile çocukların güvenli ve konforlu bir şekilde vakit geçirmesi sağlanacak. Peyzaj çalışmalarıyla ise sakinleştirici ve doğal bir ortam oluşturulması amaçlanıyor.


Otizm Parkı, otizmli bireyler ve aileleri için sadece bir oyun alanı değil, aynı zamanda sosyal etkileşim, eğitim ve terapi imkanları sunan özel bir yaşam alanı olacak.



Kepez’de otizmli bireyler için yeni yaşam alanı inşa ediliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de Kırmızı Lacivert Kent Meydanı vatandaşların kullanımına açıldı Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından kent merkezinde hayata geçirilen Kırmızı Lacivert Kent Meydanı vatandaşların kullanımına açıldı. Çarşı bölgesine yeni bir nefes alanı kazandıran proje ile hem sosyal yaşamın canlandırılması hem de bölgedeki ekonomik hareketliliğin artırılması hedefleniyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, kent merkezinde temiz, düzenli ve doğal bir alan oluşturulurken, meydanın bir uğrak noktası haline gelmesiyle birlikte çarşı bölgesindeki sosyal ve ekonomik hareketliliğin artırılması hedefleniyor. Vatandaşların dinlenebileceği ve vakit geçirebileceği yeni bir buluşma noktası olarak tasarlanan meydan, aynı zamanda bölgeye değer katacak yeşil alan düzenlemeleriyle dikkat çekiyor. Toplam 3 bin 584 metrekare proje alanına sahip meydanda, bin 680 metrekare yürüyüş yolu ile bin 903 metrekare yeşil alan yer alıyor. Alanda farklı boyutlarda toplam 14 altı betonarme, üstü ahşap oturma birimi ile 21 bank bulunuyor. Meydan çevresindeki binaların cephelerinde de yenileme çalışmaları gerçekleştirilerek, bölgenin estetik görünümü güçlendirildi. Yeşil alan düzenlemeleri kapsamında ise meydana toplam 99 adet ağaç dikildi. "Şehrin sosyal hayatına değer katacak yeni bir yaşam merkezi oldu" Mersin Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanı Serdar Gökpınar, şehrin kalbinde yer alan Kırmızı Lacivert Kent Meydanını tamamlayarak halkın kullanımını açtıklarını anlatarak, "Uzun yıllardır kent yaşamamızın önemli noktalarından biri olan bu alan, yapılan düzenlemelerle birlikte artık modern, estetik ve yaşayan bir kent meydanına dönüştü. Vatandaşlarımızın nefes alacağı, bir araya geleceği ve şehrin sosyal hayatına değer katacak yeni bir yaşam merkezi oldu. Bu meydan aynı zamanda, kentimizin geleceğine yönelik kapsamlı dönüşüm vizyonunun önemli bir parçasıdır" dedi. "Bölgenin tamamında büyük bir yenileme süreci başlıyor" Mersin’in tarihi ve ticari kimliğini yeniden ayağa kaldıracak olan ‘Taş Bina Kent Müzesi’ ve ‘Kasaplar Çarşısı’ restorasyon projelerinin ihale süreçlerine de başladıklarını bildirerek, devam eden projeler hakkında bilgi veren Gökpınar, "Restorasyonu devam eden Karamancılar Konağındaki müze çalışmalarımız da bu dönüşüm sürecinde kendine önemli bir yer bulacaktır. Zafer Çarşısı alanında başlatılan dönüşümle birlikte, bölgenin tamamında büyük bir yenileme süreci başlıyor. Hayata geçirilecek yeni düzenlemelerle bu alan daha güvenli, daha estetik ve daha işlevsel bir şehir merkezine dönüşerek, şehrimizin yeni cazibe noktalarından biri olacak. Tüm bu çalışmaların sonunda; şehrimizin kalbinde herkes için daha yaşanılabilir, daha güçlü ve daha değerli bir merkez ortaya çıkacak" ifadelerine yer verdi.
Manisa Öğrenciler öğretmen oldu, veliler yeniden sıralara döndü Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Şehit Ömer Halisdemir Ortaokulu’nda düzenlenen "Maarifin Kalbinde Ailemle Resim Yolculuğum" etkinliğinde öğrenciler bu kez ailelerine öğretmenlik yaptı. Veliler çocuklarının rehberliğinde tuval başına geçerken, ortaya renkli ve duygu dolu görüntüler çıktı. Şehit Ömer Halisdemir Ortaokulu’nda okul-öğrenci-veli iletişimini güçlendirmek amacıyla anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Görsel Sanatlar Öğretmeni Yasemin Çelik öncülüğünde gerçekleştirilen "Maarifin Kalbinde Ailemle Resim Yolculuğum" etkinliğinde öğrenciler ve veliler birlikte resim yaptı. Okul bünyesinde açılan resim kurslarında eğitim alan 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri, bu kez öğrendikleri teknik bilgi ve becerileri aileleriyle paylaştı. Toplam 26 velinin katıldığı ve yaklaşık 2,5 saat süren etkinlikte öğrenciler ailelerine rehberlik ederek resim yapmanın inceliklerini anlattı. Çocuklarının yönlendirmeleriyle tuvallerin başına geçen veliler keyifli anlar yaşarken, öğrenciler de hem aileleriyle kaliteli zaman geçirme hem de öğrendiklerini pekiştirme fırsatı buldu. Etkinlik boyunca renkli görüntüler oluşurken, ortaya çıkan eserler katılımcıların beğenisini topladı. Etkinlik sonunda veli ve öğrencilerin birlikte hazırladığı resimler okulun fuaye salonunda açılan sergide sergilendi. Okul Müdürü Mustafa Örnek, okul-veli-öğrenci iş birliğini güçlendiren etkinlikten dolayı Görsel Sanatlar Öğretmeni Yasemin Çelik’e teşekkür ederek, katılım sağlayan öğrenci ve velilere de teşekkür etti.
Kayseri Mahalle kültürü, Melikgazi’nin bahçeli evlerinde yeniden yaşatılacak Melikgazi Belediyesi’nin 45 bin metrekare alanda hayata geçirdiği 120 adet bahçeli evin yer aldığı Altınoluk Mahallesi Yatay Mimari projesi hızla tamamlanıyor. Kayseri’ye, Türkiye’ye örnek bir proje olan bahçeli ev projesi kapsamında sosyal tesis, kütüphane, güneş enerji panelleri, elektrikli araç şarj istasyonları, oturma alanları gibi birçok özellik bir arada yer alacak. Projenin bitmek üzere olduğunu ve bu yaz evlerde vatandaşların oturmaya başlayacağını hatırlatan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu; "Melikgazi Belediyesi olarak birçok yeniliği ve birçok çalışmada önceliği hayata geçiriyoruz. Bunlar sayesinde hem müteahhitlerimiz hem de vatandaşlarımız bizi takip ediyor. Güzel örnekleri onlar da uygulamaya başlıyor. Bunlardan bir tanesi yatay mimari projemiz. Altınoluk Mahallesi’nde, 120 adet bahçeli evimizin yer aldığı proje alanını yerinde inceledik. 300 metrekare arsası, 95 metrekare oturumu var. Dolayısıyla burası çok özel bir proje oldu. Burada aynı zamanda her bir bahçeli ev için araç şarj istasyonumuz, aynı zamanda da güneş enerjisi panelimiz var. Projemiz çevreci, enerjisini kendi üreten bir site. Bahçe duvarlarını yaptık peyzajına başlıyoruz. Bu yaz inşallah vatandaşlarımız burada oturmaya başlayacak. Ayrıca site içinde güzel bir çalışmamız daha var. 2 adet bahçeli evimizi sosyal tesis olarak düzenleyeceğiz. Görevli dairesi de olacak. Kütüphanesi, oturma alanlarıyla birlikte vatandaşlarımız site içerisinde, mahalle kültüründe ev sahibi olacak. Toplam 45.000 metrekare alanda 120 bahçeli evden oluşan projemiz Kayseri’ye, Türkiye’ye örnek bir proje olarak tamamlanıyor. İki farklı müteahhidimiz bu projenin ihalesine girip almıştı. İkisi de gayet güzel çalışmalar yaptı. Bu iki müteahhidimize ve özellikle bu projenin başından sonuna kadar emeği geçen mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İnşallah yeni projemiz de Mimarsinan bölgesinde olacak. Orası da 200 bahçeli evden oluşan güzel bir proje. İnşallah yakında hazırlayıp ihaleye çıkacağız. Burada oturacak olan tüm vatandaşlarımıza da evleri hayırlı uğurlu olsun. Allah sağlık sıhhat içinde oturmayı nasip etsin" dedi.
Gaziantep Moleküler tanı yöntemleri kursu SANKO Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi SANKO Üniversitesi ile Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Tanı Moleküler Mikrobiyoloji Çalışma Grubu (TMM ÇG) iş birliğinde düzenlenen "Klinik Mikrobiyoloji Moleküler Tanı Yöntemleri Kursu", SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı ev sahipliğinde gerçekleştirildi. SANKO Üniversitesi Hastanesi Zeugma Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen kursta moleküler testlerin temel prensipleri, güncel kullanım alanları, elektronik rehberler, pratik uygulamalar ve web tabanlı kaynaklar aracılığıyla bilgiye erişim konuları ele alındı. SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, moleküler tanı yöntemlerinin modern tıbbın vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldiğini belirterek, özellikle erken tanı, doğru tedavi planlaması ve enfeksiyon hastalıklarının etkin yönetiminde bu yöntemlerin kritik bir rol üstlendiğini ifade etti. Bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda düzenlenen bu tür eğitim programlarının sağlık profesyonellerinin mesleki bilgi ve becerilerini güncel tutmasına önemli katkı sağladığını vurgulayan Prof. Dr. Dağlı, üniversite olarak nitelikli bilimsel etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam edeceklerini söyledi. SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. İpek Koçer ise moleküler tanı alanında güncel bilgi ve deneyimin paylaşılmasının, ülke genelinde laboratuvar uygulamalarında standardizasyonun sağlanması açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Düzenlenen kursun yalnızca teorik bilgi aktarımıyla sınırlı kalmadığını belirten Doç. Dr. Koçer, katılımcıların uygulamalı eğitimlerle moleküler tanı süreçlerini yakından deneyimleme fırsatı bulduğunu ifade ederek, farklı kurumlarda görev yapan uzmanların bir araya gelmesinin mesleki iş birliği ve bilgi paylaşımı açısından da değerli olduğunu kaydetti. Türkiye’nin farklı illerinden kursa katılan klinik mikrobiyoloji uzmanları ve asistanlarının yoğun ilgi gösterdiği program, bilgi paylaşımı ve mesleki deneyim aktarımının ön plana çıktığı oturumların ardından tamamlandı.
Gaziantep SANKO Üniversitesi öğrencilerinden uluslararası dergilerde önemli başarı SANKO Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Tezli Yüksek Lisans Programı öğrencileri Fzt. Metehan Öğüt ve Fzt. Kübra Aktaş, yüksek lisans tez çalışmalarıyla önemli bir akademik başarı elde etti. Çalışmaları uluslararası bilimsel dergilerde yayımlandı. Çalışmaların danışmanlığını Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Polat yürüttü. Fzt. Metehan Öğüt’ün "Effects of Lower Extremity Proprioceptive Neuromuscular Facilitation Exercises Versus Resistance Training on Gait, Balance, and Fatigue in Patients with Multiple Sclerosis: A Randomized Controlled Study" başlıklı çalışması, SCI-Q2 indeksli Multiple Sclerosis and Related Disorders Dergisi’nde yayımlandı. Araştırmada, multipl skleroz hastalarında alt ekstremite proprioseptif nöromüsküler fasilitasyon egzersizleri ile direnç antrenmanının yürüme, denge ve yorgunluk üzerindeki etkileri karşılaştırıldı. Fzt. Kübra Aktaş’ın "Comparison of the Effects of Different Manual Therapy Techniques on Mandibular Mobility, Cervical Joint Position Sense, Jaw Function, and Anxiety Levels in Individuals with Rheumatoid Arthritis and Temporomandibular Disorders: A Randomized Controlled Trial" başlıklı çalışması ise SCI-Q1 kategorisindeki Journal of Oral Rehabilitation Dergisi’nde yayımlandı. Çalışmada, romatoid artrit ve temporomandibular bozukluğu bulunan bireylerde uygulanan farklı manuel terapi tekniklerinin mandibular mobilite, servikal eklem pozisyon hissi, çene fonksiyonu ve anksiyete düzeyleri üzerindeki etkileri incelendi. Yayımlanan araştırmaların, bilimsel literatüre katkı sağlaması ve klinik uygulamalara yol göstermesi bekleniyor.