KÜLTÜR SANAT - 28 Nisan 2024 Pazar 12:03

Kumluca’da Yörük Göçü 25’inci kez canlandırıldı

A
A
A
Kumluca’da Yörük Göçü 25’inci kez canlandırıldı

Antalya’nın Kumluca ilçesinde gerçekleştirilen, Geleneksel Kumluca Tarım ve Seracılık Festivali’nin açılışında Yörük göçü canlandırıldı.


Katılımcılar, Yörük göçünde; at, eşek, deve ve köpekleriyle kortej yürüyüşü yaptılar


Kumluca İlçesinde bu yıl 25.’si düzenlenen Geleneksel Kumluca Tarım ve Seracılık Festivali kapsamında “Yörük Göçü” etkinliği, yoğun bir katılımla yapıldı. İlçenin, Gödene Caddesi’nden başlayıp Orhan Okulu Caddesi’ndeki Yörük Obalarına gelen Yörük Göçü etkinliğinde Kumluca halkı adeta sokağa döküldü. İlçeye bağlı, Bağlık Mahallesi Gödene caddesinden başlayıp Adnan Menderes Bulvarını takip ederek, Narenciye Mahallesindeki Orhan Okulu caddesinde son bulan kortej, yaklaşık 2 saat sürdü.


Yörüklerin yaşayış tarzları sergilendi


Birbirinden renkli görüntülere sahne olan festivalde, Kumluca’da yaşayan vatandaşlar, tamamen gönüllülük esasıyla etkinliğe katkı koydu. Katılımcılar, Yörük göçünde; at, eşek, deve ve köpekleriyle kortej yürüyüşü yaptılar. Yörüklerin yaşayış tarzlarını, günlük hayatta kullandıkları araç gereçleri, ulaşım şekillerini ve yemek kültürlerini canlandırdılar.


Yörük Göçü Kortejini izlemek isteyen vatandaşlar ise saatler önceden kaldırım ve refüjlerde yerlerini alarak heyecanla kortejin geçmesini beklediler.


“Yörük kültürünü, gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz”


Kumluca Belediye Başkanı Mesut Avcıoğlu, Yörük göçünün açılış konuşmasında şöyle konuştu: ‘’25.Tarım ve Seracılık Festivalimizin startını Yörük Göçümüzle verdik. Yörük kültürümüzü yaşatmak ve gelecek nesillerimize aktarmak amacıyla etkinliğimizi düzenliyoruz. Konserlerimiz ve Yağlı Pehlivan Güreşlerimizle güzel bir festival ortamı yaşıyoruz.”


Yörük göçü, baharın ve yazın müjdecisi


Kumluca Kaymakamı Tekin Erdemir de Yörük göçünün önemine değindi. Erdemir, “Yörük göçü, bölgemiz için önemli bir etkinlik. Vatandaşlarımız, baharın ve yazın müjdecisi olarak görüyor. Yıllar öncesinde insanlarımız ovalardan dağlara göçtü. Hayvanlarını götürdüğü ve orada kaldığı bir günün başlangıcı.’’ dedi.


Çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceği festival, 4 Mayıs Cumartesi günü sona erecek.


(RS)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bu festivale 4 ülkeden 120 genç katılacak Şahinkaya 4. Uluslararası Gençlik ve Kültür Festivali için geri sayım başladı. 15-20 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivale 4 ülkeden, 120 genç katılacak. İlki 2018 yılında gerçekleştirilen, bu yıl 4. Kez düzenlenecek “Şahinkaya Uluslararası Gençlik ve Kültür Festivali”, dünyanın dört bir yanından gelen gençleri ağırlamak üzere kapılarını açıyor. Festival çerçevesinde; Kosova, Bulgaristan, Letonya ve Sırbistan’ın Sancak Özerk Bölgesi’nden 120 genç, Şahinkaya Eğitim Kurumlarının ev sahipliğinde bir araya gelecek. Kültürlerarası diyalog ve dostluk köprüleri kurarak, gençlerin dünya sahnesinde, geleceğin lideri, aktif ve etkili bireyler olmalarını teşvik eden bir platform niteliğinede sahip olan Şahinkaya Uluslararası Gençlik ve Kültür Festivali, kültürel farklılıkları keşfederek yeni perspektifler kazandırmayı da amaçlıyor. Festival boyunca dopdolu bir program Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" vizyonundan ilham alarak, dünya gençliğine de ışık tutmayı hedefleyen Şahinkaya Eğitim Kurumları festival dahilinde, yine dopdolu bir program oluşturdu. Beş gün sürecek festival boyuncakatılımcılarçeşitli gösteriler, gezi ve ziyaretler, kutlamalar ile etkileşim ve paylaşım içinde olacak. Her gün farklı bir etkinlik programı var. Bu etkinlikler arasında, geleneksel halk dansı gösterileri, konserler ve sanatsal performanslar öne çıkıyor.Katılımcılar, kültürel atölyelerde birbirlerinin geleneklerini, sanatlarını ve yemek kültürlerini tanıma fırsatı bulacaklar. Ayrıca festival çerçevesinde düzenlenecek gezi ve ziyaretler, Bursa’nın zengin tarihi ve kültürel mirasını katılımcılara tanıtmak için büyük bir fırsat sunuyor. “Bugünün gençlerini, yarının liderlerini ağırlıyoruz” Şahinkaya 4. Uluslararası Gençlik ve Kültür Festivali’ne, 4 dünya ülkesinden gelecek 120 konuk ve ev sahibi Şahinkayalı gençler, program boyunca edindikleri deneyim ve kültürlerarası diyaloglar sayesinde, geleceğin küresel liderleri olarak gerekli beceri ve anlayış farkındalığı da kazanacak. Festival, gençlerin küresel sorunlara karşı daha duyarlı ve bilinçli bireyler olarak gelişmelerini destekleyecek. Uluslararası etkinlik için son hazırlıkları yaptıklarını ifade eden Şahinkaya Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dilay Şahinkaya “Pandemi nedeniyle, zorunlu olarak iki yıl ara verdiğimiz için festivali, bu yıl 4. kez düzenliyoruz. Beş günlük bu programın, hatıralarda sadece bir iz olarak kalmayacağına inanıyoruz. Gençler arasında kurulan dostlukları ve ağları güçlendirerek, gelecek kuşaklar için milletlerarası ilişkilerin sağlam temellerini de inşa edecek. Bugünün gençlerine, yarının liderlerine bu yıl da ev sahipliği yapacağız” ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa Hanımlar konağı yoğun ilgi görüyor Haliliye Belediye tarafından kadınlar için hizmete sunulan Osmangazi Hanımlar Konağı yoğun ilgi görüyor. Dikiş nakış ve trikotaş atölyesi ile el emeklerini sergileyen kadınlar, ahşap boyama atölyesi ile eski ev eşyalarını yeniliyor. Spor salonu ve kafeteryanın yer aldığı merkez, üreten kadınlar ile doluyor. Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın talimatlarıyla kadınlara pozitif ayrıcalıklar sunan Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, faaliyetlerini devam ettiriyor. Kadınlara yönelik kurslarla hem meslek öğrenmeleri hem de aile ekonomisine katkı sunmalarını hedefleyen Haliliye Belediyesi, İpekyol ve Osmangazi mahallelerine Hanımlar Konağı kazandırdı. Kadınlar tarafından yoğun talep görmesi sonucu Osmangazi Mahalle sakinlerinin de hizmetine sunulan Hanımlar Konağı ile bölgedeki kadınlara, vakit geçirebilecekleri bir ortam sunuluyor. Merkezde sunulan dikiş-nakış atölyesi ve trikotaj atölyesinde usta öğreticiler eşliğinde eğitim alan kursiyer kadınlar, el emeklerini sergiliyor. Ahşap boyama atölyesinde de evde kullanmadıkları ve eski eşyalarını dönüştüren kadınlar, ürünlerini yeniden değerlendirerek, tasarrufu sağlıyor. Aldıkları eğitimlerle hem meslek öğrenen hem de aile ekonomisine katkı sağlayan kadınlar, keyifli zaman geçiriyor. Bu kursların yanı sıra spor hocası eşliğinde sunulan fitnes salonunda ise spor yapan kursiyerlere, sağlıklı yaşamın ipuçları öğretiliyor. Kendilerine verilen program dahilinde düzenli olarak spor yapan kadınlar, kafeterya hizmetinin de bulunduğu Hanımlar Konağında hoş sohbet etme imkanı buluyor. Osmangazi Mahallesi’ne kazandırılan Hanımlar Konağı ile verimli zaman geçirdiklerini ve kendilerini geliştirdiklerini ifade eden kursiyerler, sunulan bu imkanlardan dolayı Haliliye Belediyesine ve Başkan Mehmet Canpolat’a teşekkür etti.