GÜNDEM - 22 Mayıs 2024 Çarşamba 10:56

"Özel gelişim gösteren çocuklarda hareket zihnin gelişimini tamamlıyor"

A
A
A
"Özel gelişim gösteren çocuklarda hareket zihnin gelişimini tamamlıyor"

Hareketçözer Özel Çocuk Eğitim Sistemi ve İçerik Dünyası Kurucusu Beden Eğitimi Öğretmeni Halil Timur, nörolojik tanılarda zihin gelişimi için özel çocuğu olan ailelerin son dönemlerde zihin gelişimini üst düzeye çıkaran eğitim metotlarını aradığını belirterek, "Hareket eğitimleri, otizm, down sendromu, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, mental retardasyon ve nadir hastalık grubu tanıları için algı, sosyal uyum ve iletişim sorunları yaşayan özel gelişim gösteren çocukların hayat kalitelerini artıran oldukça popüler en çok tercih edilen eğitimleri" dedi.


Hareketçözer Özel Çocuk Eğitim Sistemi ve İçerik Dünyası Kurucusu Beden Eğitimi Öğretmeni Halil Timur, zihin performansını, hareket ve beceri eğitimi ile artırmanın mümkün olduğunu ifade etti. Becerilerin insanlara, zihnin çalışma prensibi ve gelişim durumu ile bilgiler verdiğini söyledi. Çocuklarda beceri eğitiminin hayat kalitesini artırmada çok etkin olduğunu söyleyen Timur, "Hayat kalitemiz yapabildiklerimize bağlıdır, bu anlamda düşüncelerimiz hayallerimiz becerilerimizle doğru ilişkilidir" diye konuştu.



"Gelişimin altın kuralı amaca yönelik eğitimlerdir"


Timur, özellikle pandemi döneminden sonra çocuklarda dikkat eksikliğinin yaygınlaştığını ve bu dikkat eksikliği ayrı bir tanı olmasına rağmen diğer tanılara çoğunlukla eşlik ettiğini vurgulayıp, bir çocukta birkaç tanının bir arada bulunduğu durumlarda mücadelenin daha zor olduğu ve daha yoğun eğitimin gerekebileceğinin altını çizdi.


Timur, DEHB tanısı daha kolay ve mücadele edilebilir bir tanı olduğunu söyledi ve programlardan net sonuçlar alındığını ifade etti. İnsanların hareket etmeye programlanmış canlılar olduğunu ifade eden Timur, hareket ve oyunun çocuk gelişiminde son yıllarda çok ivme kazandığını sözlerine ekledi. Baskı ve zorlama olmadan harekete dayalı ilgi çekici oyunların çocukların gözdesi olduğunu belirten Timur, özel gelişim gösteren çocukların topluma kazandırılması gerektiğinin altını çizerek doğru bir bakış açısıyla çocukların hayat kalitelerinin çok üst düzeye çıkabilir olacağını söyledi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Kar yağışını duyan soluğu burada aldı Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, Karabük’ün yüksek kesimlerine akın ederek ateş yakıp fotoğraf çektirirken karın keyfini doyasıya çıkardı. Karabük’ün yüksek kesimlerinde kar yağışı gecenin ilerleyen saatlerinde de etkisini sürdürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından özellikle yüksek rakımlı bölgelerde başlayan kar yağışı, Safranbolu-Bartın kara yolunu beyaza bürüdü. Karayolları ekipleri, daha önce yaptıkları hazırlıklar kapsamında bölgede kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, bin 30 rakımlı Ahmetusta Geçidi’ne akın etti. Bölgeye gelenler ateş yakarak ısınırken, bol bol fotoğraf çektirip karın keyfini çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri de bölgede denetim yaptı. Ekipler, kış lastiği bulunmayan sürücüleri olası olumsuzluklara karşı uyararak, bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bildirdi. Sürücülere kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarılarda bulunuldu. Ahmetusta mevkiinde kar yağışının fazla olduğunu öğrendikten sonra eşi ve arkadaşları ile bölgeye geldiklerini ifade eden Selver Yıldırım, araçta kış lastiği bulunmasına rağmen gelmekte zorlandıklarını belirtti. Yıldırım, kar yağışı sonradan bölgedeki atmosferi güzel bulduğunu aktararak çok eğlendiklerini söyledi. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesinden kar için Safranbolu’ya Doğan marka otomobille gelen Alperen Demirkul, "Çok mutluyuz. Aracımızla gelirken biraz zorlandık ama burası beklentimizi karşıladı. Bütün gençler burada. Ekipler de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.