EĞİTİM - 16 Mayıs 2021 Pazar 10:04

Yabancı dil eğitimindeki dijitalleşme pandemi sonrası da devam edecek

A
A
A
Yabancı dil eğitimindeki dijitalleşme pandemi sonrası da devam edecek

Alanya HEP Üniversitesi “Yabancı Dil Yüksekokullarında, COVİD-19 Sürecinde Hazırlık Eğitimi Deneyimleri” başlıklı konferans; 13 farklı kurumdan 20 akademisyen ve sektör profesyonellerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Alanya HEP Üniversitesi “Yabancı Dil Yüksekokullarında, COVİD-19 Sürecinde Hazırlık Eğitimi Deneyimleri” başlıklı konferans; 13 farklı kurumdan 20 akademisyen ve sektör profesyonellerinin katılımıyla gerçekleştirildi.



Alanya HEP Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenen çevrimiçi konferansa, Pearson, Cambridge ve Oxford gibi İngilizce öğretiminde önemli yayınevlerinden sektör profesyonelleri de katıldı. Üniversitenin eğitim yönetim sisteminden gerçekleştirilen konferansta, “Uzaktan Eğitimde Yabancı Dil Hazırlık Eğitimi, Uzaktan Eğitim Ortamları, Uzaktan Eğitimde Öğrenci Merkezlilik ve Öğrenci Katılımı, Uzaktan Eğitimde Ölçme Değerlendirme” gibi konularda yararlı bilgi paylaşımları yapıldı. Üniversite Genel Sekreteri, Açık ve Uzaktan Öğrenme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Murat Ertan Doğan, uzaktan eğitimde alt yapı entegrasyonunun gerekliliğine, Alanya HEP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul ise, yabancı dilin önemine değindi.



“Uzaktan yabancı dil öğreniminde, dijital teknolojilerin entegrasyonu önemli”


Toplantının açılış konuşmasını, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Gaye Topa Çiftçi yaptı. Pandemi sürecindeki kısıtlamalardan akademik birimlerin de etkilendiğini dile getiren Çiftçi, "Konferansımızın amacı, Covıd-19 nedeniyle yabancı dil hazırlık eğitiminde de uygulanan zorunlu uzaktan eğitim sürecinde dijital teknolojilerin dil eğitimine entegrasyonu konusunda yaşanan deneyimlerin paylaşılmasına ortam oluşturmak ve bu deneyimlerden pandemi sonrasında daha etkili eğitim-öğretim model ve araçları olarak yararlanılmasına olanak sağlamak için zemin hazırlamaktır. Pandemi sürecindeki kısıtlamalardan en fazla etkilenen akademik birimlerin başında yüz yüze eğitime göre organize olmuş yabancı dil hazırlık okullarının geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Ayrıca dil yetkinliklerinin okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerileri gibi kategorilerle tanımlanması ölçme değerlendirme yönünden yüz yüze ve denetimli ortamlara olan gereksinimi artırmaktaydı" diye konuştu.



“Uyum için yenilik arayışları sürüyor”


Dr. Öğretim Üyesi Gaye Topa Çiftçi, Pandemi sürecine uyum sağlamak için her alanda yenilik arayışına girildiğini, akademik birimlerin de bu konuda ciddi çaba sarf ettiğini söyledi. Çiftçi, "Tüm alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da pandemi sürecine uyum sağlamak için yenilik arayışlarına girilmiş, acil uzaktan eğitim uygulamalarına geçilmiş, daha önceden uygulanmamış modeller denenmiştir. Bu süreçte hazırlık okulları yönetimleri daha önceden deneyimlemedikleri bu modelleri oluşturmak, ders yürütücüleri alışkın olmadıkları bir sistemde eğitim materyali ve derslerini tasarlamak zorunda kalmışlardır. 2020-2021 akademik yılında bu kez öğretenler ve öğrenenlerin uzaktan eğitime ilişkin farklı deneyimleri olmasına ve eğitim programlarının detaylı olarak tasarlanmasına karşın farklı bir zorlukla daha karşı karşıya kalınmıştır. Kampüslerini hiç görmemiş öğrenciler ve onlarla hiç yüz yüze gelmemiş ders yürütücüleri etkileşimin olmazsa olmaz sayıldığı dil öğretimi için uzaktan ekran başına geçmişlerdir. Artık yönetsel gereklilikler bulut ve benzeri dijital sistemler üzerinden devam etmekte, ders yürütücüleri sürekli farklı yöntemler bulmak için araştırma yaparak kendilerini geliştirmekte ve öğrenenlere kendi öğrenme sorumlulukları tam anlamıyla verilmektedir” şeklinde konuştu.



“Yabancı dil yüksekokullarında pandeminin etkileri yoğun hissedildi”


Uzaktan Eğitimde Yabancı Dil Hazırlık Eğitimi, Uzaktan Eğitim Ortamları, Uzaktan Eğitimde Öğrenci Merkezlilik ve Öğrenci Katılımı, Uzaktan Eğitimde Ölçme Değerlendirme konularında bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı konferans, 4 oturumda gerçekleşti. Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Gaye Topa Çiftçi, pandemi dönemindeki kısıtlamalardan akademik birimlerin etkilendiğine dikkat çekti. Pandemi sürecindeki kısıtlamalardan en fazla etkilenen akademik birimlerden birinin, yüz yüze eğitime göre organize olmuş yabancı dil hazırlık okullarının geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır” diyen Çiftçi, “2020 yılının yaz aylarında yüz yüze eğitim için umutlarımız olsa da uzaktan eğitim için kurumlarda ciddi bir hazırlık süreci içine girilmiştir. 2020-2021 akademik yılında bu kez öğretenler ve öğrenenlerin uzaktan eğitime ilişkin farklı deneyimleri olmasına ve eğitim programlarının detaylı olarak tasarlanmasına karşın, farklı bir zorlukla daha karşı karşıya kalınmıştır. Kampüslerini hiç görmemiş öğrenciler ve onlarla hiç yüz yüze gelmemiş ders yürütücüleri etkileşimin olmazsa olmaz sayıldığı dil öğretimi için uzaktan ekran başına geçmişlerdir. Artık yönetsel gereklilikler bulut ve benzeri dijital sistemler üzerinden devam etmekte, ders yürütücüleri sürekli farklı yöntemler bulmak için araştırma yaparak kendilerini geliştirmekte ve öğrenenlere kendi öğrenme sorumlulukları tam anlamıyla verilmektedir” diye konuştu.



“Yabancı dil öğreniminde dijital dönüşüm, pandemi sonrası da devam edecek”


Dr. Öğretim Üyesi Gaye Topa Çiftçi, yabancı diller yüksekokulları ve dil eğitimi veren tüm eğitim kurumları için dijital dönüşümünün önemine vurgu yaptı. Çiftçi, "Yaşanan tüm bu hızlı değişim herkes açısından çok sancılı geçmesine rağmen; karantinanın ilk uygulandığı tarihten bugüne gelindiğinde, daha önce mümkün olmayacağı düşünülen uygulamaların yapılabildiği ve bu uygulamaların zorluklarının yanında çeşitli avantajlar sağladığı görülmüştür. Hayat normale döndüğünde tüm alanlarda olduğu gibi hazırlık eğitiminde de dijital entegrasyon ve uzaktan öğrenmenin kendini güçlü bir şekilde hissettireceği gerçeği kabul görmüştür. Bu bağlamda, konferansımızın Yabancı Diller Yüksekokulları ve dil eğitimi veren tüm eğitim kurumlarına dijital dönüşüm sürecinde yararlı ve yol gösterici nitelikte olmasını umut ederiz" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’yı "Bidaa Dükkan" tutkusu sardı Bursa’da ’bidaa dükkan’ların ilk konsept mağazası, Nilüfer 23 Nisan Mahallesi’nde hizmete girdi. Tüketicilerden büyük ilgi gören bidaa dükkanlar, ev dışında yemek yeme alışkanlıklarının değiştiği günümüzde, gençler, çalışan ebeveynler, çekirdek aileler, bekarlar, ofis çalışanları ve evde yemek yapmaya vakit harcamak istemeyen herkese; koruyucusuz ve hijyenik ortamda üretilmiş, hızlı, pratik yiyecekler sunmayı hedefliyor. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Dönmez, Yankı Gıda ile birlikte grup firması olan Doybox Gıda’nın, bidaa Markası ile EDT pazarında yeniliklere devam ettiğini, perakende pazarında da bidaa dükkan konseptleri ile yoluna devam edeceğini söyledi. Toplumun tüketim alışkanlıklarının yeni konseptleri ile uyumluluğunu görmek için açtıkları tanıtım standının büyük ilgi gördüğünü belirten Coşkun Dönmez, “Buradan aldığımız cesaretle Nilüfer 23 Nisan Mahallesi’nde ‘bidaa dükkan’ı açtık. Buradaki konseptimizi tüm Türkiye’de uygulayacağız. Ev yemeği lezzetinde hizmet verecek ‘bidaa dükkân’ların Bursa’mızdan başlayarak kısa zamanda tüm Türkiye’ye yayılmasını hedefliyoruz” dedi. Yankı Yemek A.Ş olarak, sektörde 35 yıllık bir deneyime sahip olduklarını ve gurup şirketleri olan Doybox’un bidaa markası ile geleneksel ev yemeği lezzetinde, tüketicilere tamamen doğal ve hızlı hazırlanabilen ekonomik fiyatlı yiyecekler sunmayı hedeflediğini belirten Coşkun Dönmez, "Belirlediğimiz, ‘Geleneğin Pratik Tadı’ sloganımız, bu vizyonun bir yansıması olarak öne çıkıyor” şeklinde konuştu. Coşkun Dönmez, 2 yılı aşkın süredir restoranlar ve fast food işletmeleri için çözüm ortağı olduklarını belirterek, bunun yanı sıra, tam otomatik çorba makineleri olan ‘Doymatikleri’ geliştirerek tüketicilere sunmanın gururunu yaşadıklarını da vurguladı. Dönmez, "Bidaa dükkânların yanı sıra bir yandan da ‘Doymatik’lerimizi halkımızın kolay ulaşacağı noktalarda hizmete sunacağız” dedi. Coşkun Dönmez, dünya genelinde sağlıklı, koruyucusuz güvenli hızlı tüketim ürünlerinin, hızla yükselen bir eğilim haline geldiğini, özellikle 35 yaş altındaki gençlerin, yoğun iş temposu ve hızlı yaşam tarzları nedeniyle ev dışında yemek yeme alışkanlığını benimsediklerini söyledi. Dönmez, “Pratik, hızlı, sağlıklı ve güvenli yemek seçeneklerine olan talep her geçen gün artıyor. Biz de hızla büyüyen bu talebi karşılamak ve geleneksel lezzetleri modern ve hızlı bir şekilde sunmak için yeni yollar arıyoruz. Hızlı tüketim pazarındaki büyümeye hızla adapte olmak ve genişlemek istiyoruz. Bursalıları oldukça ekonomik ve tamamen doğal lezzete sahip olan menülerimizi tatmaya bekliyoruz” diye konuştu.
Sakarya Bir gün önce şampiyonada başarı elde etmişti, ağaca acılı halde bulundu 23-25 Nisan tarihleri arasında Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından Eskişehir’de düzenlenen bilek güreşi turnuvasında kendi kategorisinde birinci olan 25 yaşındaki milli sporcu, Sakarya’nın Erenler ilçesinde Sakarya Nehri kenarında ağaca asılı halde bulundu. Hastaneye kaldırılan genç, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 23-25 Nisan tarihleri arasında Eskişehir’de Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu faaliyet takviminde yer alan Türkiye Bilek Güreşi Şampiyonası’na SUBÜ sporcusu olarak katılan ve 80 kilogram sağ kol kategorisinde 1’inci, 80 kilogram sol kol kategorisinde ise 3’üncü olan 25 yaşındaki Ferhat Satar, Sakarya Nehri kenarındaki bir ağaçta asılı halde bulundu. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, yaptıkları ilk müdahale sonrasında Satar’ı hastaneye sevk etti. Burada tedavi altına alınan genç, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Polis ekipleri konuya ilişkin inceleme başlattı. Öte yandan, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından da Ferhat Satar’ın ölümüne ilişkni başsağlığı mesajı yayınlandı. Üniversitenin sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, “Öğrencimiz ve bilek güreşi branşında birçok şampiyonluğu bulunan milli sporcumuz Ferhat Satar’ı kaybettik. Mekanı cennet olsun” ifadeleri yer aldı.
Çanakkale SOLOTÜRK öğrencilerle bir araya geldi Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı SOLOTÜRK ekibi, öğrencilerle bir araya gelerek, tecrübelerini paylaştı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Havacılık Kulübü tarafından düzenlenen söyleşide SOLOTÜRK Pilotları Binbaşı Murat Bakıcı ve Binbaşı Yasin Dikkule öğrencilerle bir araya gelerek, havacılık sektörü hakkında bilgilerini paylaştı. İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde gerçekleşen söyleşiye ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı. Program saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından söyleşi öncesinde ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, SOLOTÜRK ekibine plaket takdim etti. Program öncesinde basın mensuplarına açıklama yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, "SOLOTÜRK ekibini büyük bir beğeniyle izledik. Bugün de onlarla söyleşide bir araya geldik. Havacılık kulübümüzün bu etkinlikleri öğrencilerimiz için bir rol model olma imkanı sağlıyor. Özellikle önlisans ve lisans seviyesindeki öğrencilerimiz ile bu ekibi bir araya getirmek önemli bir faaliyet oldu. Pilotların başarı hikayelerini onların kendi ağızlarından dinlemek bizim için çok kıymetli. ÇOMÜ’de havacılık, savunma sanayi, elektrikli araçlar anlamında önemli çalışmalar yapmaktayız. Devam eden Ar-Ge faaliyetlerimiz var. Özel sektörle yoğun çalışıyoruz. Bu anlamda böyle etkinlikler birçok öğrencimizin hayatının bundan sonraki aşamasına şekil vermesi açısından çok kıymetli. Ben güzel yeteneklerin burada motive edileceğini ve kendi kariyerlerinin şekilleneceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu. "KAAN uçağıyla yapmak da bizleri gururlandıracaktır" Maneviyatıyla insanları etkileyen Çanakkale’de olmaktan mutlu ve gururlu olduklarını ifade eden Binbaşı Murat Bakıcı, "Bizler sizleri temsil ediyoruz. Dünyanın her yerine gidiyoruz. Air Show’lara, fuarlara vesaire hepsine katılıyoruz. Şanlı bayrağımızı, sizleri her yerde temsil ediyoruz. Türk milletinin gücünü ve kudretini her yerde gösteriyoruz arkadaşlar öncelikle bunu bilin istiyoruz. Bu havacılık bir tutku, aşk. Şükürler olsun ki tutkumuz olan, aşkla bağlandığımız, tutkumuz bizim mesleğimiz oldu. Allah’ın izniyle KAAN uçağımız ilk aşamasını kaydetti, gökyüzünde yerini aldı. En kısa süre içerisinde de aktif olarak yerini alacaktır. Bu SOLOTÜRK gösterilerinde milli muharip uçağımız KAAN uçağıyla yapmak da bizleri gururlandıracaktır" dedi. "Dünyaya Türk’ün gücünü gösterdi" SOLOTURK 2’nci Gösteri Pilotu Hava Pilot Binbaşı Yasin Dikkule ise, "Silah ve Taktikler Filosunu da şöyle özetleyebiliriz. Bir arabayı kullanmayı öğreniyorsunuz. B sınıfı ehliyeti alıyorsunuz ama ileri sürüş teknikleri var. Onları tamamlamak gerekiyor. Savaş pilotluğunda da bu böyle. Öğretmen oluyorsunuz, öğretmen seviyesine geliyorsunuz ama ileri seviyesi de var. İleri seviyesi de ne oluyor? Silah ve Taktikler Filosu. Buraya atandınız, silah ve taktikler öğretmenliğini de tertip ediyorsunuz. Artı onun üzerine görev komutanlığı. Daha büyük grupları yönetme. Harekatlarda belki karşılaşmışsınızdır, Türkiye olaylardan sonra 72 uçakla Suriye’ye girmiştik. Afrin Harekatı düzenlemiştik. O aslında dünyaya Türk’ün gücünü gösterdi. 72 uçakla biz buradayız. Biz dimdik ayaktayız. Bizi kimse yıkamaz. Bunu tüm dünyaya gösterdik. İşte bu kursu bizim filo veriyor. Silahlı Taktikler öğretmeni nezdinde veriyor. Yaklaşık 6 ay sürüyor. 6 ay tamamen kendinizi kapatıyorsunuz" diye konuştu.
Kayseri 2024 Yılı 1. Bölge ASKOM Toplantısı Kayseri’de gerçekleştirildi Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen 2024 Yılı 1. Bölge Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu (ASKOM) Toplantısı, Nevşehir ve Niğde İl Sağlık Müdürlükleri’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimlik Konferans Salonu’nda İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca, Nevşehir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Hasan Tartar, il sağlık müdürlüklerinin başkan, başkan yardımcıları, Erciyes Tıp Fakültesi Hastaneleri, kamu hastaneleri, il ambulans servisleri ve özel hastane başhekimleri ile ilgili birimlerin personelleri katılım sağladı. Kayseri İl Ambulans Servisi Başhekimi Uzm. Dr. Mehmet Biçer; Niğde İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Filiz Eroğlu ve Nevşehir İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Çağrı Serçe’nin sunumları ile başlayan toplantıda, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, Niğde İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Bahadır Karaca ve Nevşehir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Hasan Tatar, yapılan 3’lü oturumla değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasına katılımcılara teşekkür ederek başlayan Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan; "Periyodik aralıklarla gerçekleştirdiğimiz ASKOM toplantıları vasıtasıyla bölgemizdeki sunulan acil sağlık hizmetlerinin koordinasyonunu sağlamlaştırmak adına yapılabilecek çalışmaları değerlendiriyor hem de sahadan yaşanan aksaklıkların çözümüne yönelik ortak akıl oluşturma fırsatı yakalıyoruz" ifadelerini kullandı.