YEREL HABERLER - 30 Aralık 2011 Cuma 14:27

ARDAHAN BALI HAZIRLANAN PROJE İLE TANITILACAK

A
A
A
ARDAHAN BALI HAZIRLANAN PROJE İLE TANITILACAK

Ardahan balını tanıtmak için ’’Ardahan Arıcılığı Ortak Hizmet bölgesi Projesi’’ hazırlandı.
Ardahan Valiliği, Ardahan Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Ardahan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü tarafından ortaklaşa hazırlanan proje sayesinde Ardahan balının markalaştırılması amaçlanıyor.
Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, yaptığı açıklamada, hazırlanan projenin Serhat İlleri Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından onaylandığını, proje maliyetinin de yaklaşık 500 bin lira olduğunu söyledi. Tekmen, 10 ay sürecek projeden arı yetiştiricileriyle, bal satıcılarının yararlanabileceği tek ve ortak bir hizmet bölgesi oluşturulması planlandığını belirtti.
İl genelinde arıcılık sektörünün çok ciddi bir gelir kapısı olduğunu ifade eden Tekmen, şunları kaydetti:
’’Ardahan balı için gıda üretim izni alınarak bal işleme, paketleme ve depolama yeri yapılacak. Ayrıca doğal olarak arı mumu yapılacak. Yani katkı maddelerinin karışımı mum olmayacak. Buna uygun bina oluşturulacak. Arıcılara yönelik arıcılık eğitimleri verilecek. Bunların yanı sıra tanıtım ve reklam faaliyetleri de sürecek. Kısacası, Ardahan’daki üretilen tüm balı kayıt altına alacağız. Gıda mevzuatına uygun bal üretimi sağlanacaktır. Ayrıca vergi gelirleri de artmış olacak. Çünkü üretilen bal kayıt altına alınmış olacaktı.’’
Tekmen, hazırlanan proje sayesinde Ardahan balının ulusal ve uluslararası düzeyde tanınırlığının sağlanarak, piyasadaki itibarının artacağını kaydetti.
Tekmen daha sonra şunları kaydetti; “Proje ile Ardahan balının gerçek değerini yüzde yüz artacak. Çünkü markası olacak. Halkın kaliteli, hijyenik, menşeisi belli olan Bala, ulaşım seçeneği ve fırsatı artacak. Proje, üretici ve çalışanların gelirlerinde yüzde yüz artış, yaşam kalitelerinde iyileşmeler getirecek. İlimizde yıllık ortalama 300 ton bal üretilmekte. Bizdeki bal sadece çiçek balıdır. 565 arıcımız bundan ekmek yiyor. Bu arıcılarımıza ait yaklaşık 55 bin kovandan bal üretiliyor. İşte bu projeyle markalaşacak olan bu bal, artık piyasaya çok daha rahat ulaşmış olacak. Şu an bir bal alınıyor ama ne balı olduğu belli değil. Marka olduğunda artık bilinecek ve güvenilir olacak.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Rektör Sözbir “Bilim olmadan teknoloji olmaz” Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen programın konuğu Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir oldu. Programa; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. Ali Öztürk, Genel Sekreter Nihat Yıldız ile Daire Başkanları ve öğrenciler katıldı. Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Senem Çolak Yazıcı’nın sorularını yanıtlayan Nedim Sözbir; eğitim, çalışma, kariyer hayatı ile Düzce Üniversitesi’nin gelecekteki planları ve hedefleri konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Uydu alanında aldığı eğitimlerden ve tecrübelerinden söz eden Sözbir, TÜRKSAT 6A uydusunun çalışma ekibinde yer aldığını belirterek bu uydunun özellikleri hakkında bilgiler paylaştı. Bilimi toprağa, ağacı teknolojiye, sanayiyi de meyveye benzeten Prof. Dr. Nedim Sözbir, bilim olmadan teknolojinin de olmayacağını vurguladı. Zekanın başarıda yüzde 1 etkisi olduğunu dile getiren Sözbir, çalışmanın önemi üzerinde durdu. Düzce Üniversitesi’nin proje sayılarını artırarak sıralamalarda daha üst sıraları hedeflediğini ifade eden Nedim Sözbir, öğrencilerin topluluklarda görev almasını ve ortak ders çalışmalarını tavsiye ederek eğitim ve kariyer alanında yol gösterici açıklamalarda bulundu. Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.