GENEL - 04 Aralık 2019 Çarşamba 14:45

Evliyaoğlu’ndan arıcılara kışlatma uyarısı

A
A
A
Evliyaoğlu’ndan arıcılara kışlatma uyarısı

Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Arıcılıkta Kış kayıplarını azaltmanın tamamen sonbahar bakımı ile ilgili olduğunu söyledi.

Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Arıcılıkta Kış kayıplarını azaltmanın tamamen sonbahar bakımı ile ilgili olduğunu söyledi.


Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, kışlatma dönemindeki yapılması gerekenlerle ilgili olarak üyelerin bilgilendirildiğini ifade etti.


Bakanlık tarafından Kafkas arı ırkı Gen Merkezi olarak kapalı alan ilan edilen Ardahan’da, Kafkas arı ırkı Ardahan ve Bakanlığın serbest bıraktığı Artvin ilinde kışlatılabileceğini söyleyen Evliyaoğlu, ’’Şu anda artık kovanlarımız kışa hazır. Kovanda kullandığımız köpük, bez parçasıyla sarılarak arıda bölme tahtası olarak kullanılır. Şu anda kışa hazırlamış olduğumuz arılı kovanlarımız 7 çerçeveden ibaret ve boş çerçeveleri yanından çıkartıyoruz ki arı kışın derli toplu ve sağlıklı bir şekilde ilkbahara çıksın. Ve içerisinde bal miktarı kışlık yiyeceği çok iyi olduğu için takviye herhangi bir yiyecek vermiyoruz. Bu haliyle artık arımızı kışlatmaya sokacağız. Arıcılarımızın bir kısmı kışlatma için Artvin ilini tercih ederken, bir kısım arıcı kışlatmayı arılıklarının bulunduğu alan olan dışarıda kışlatmakta ve bazı arıcılarımız ise kapalı alanlarda kışlatmayı tercih ederler’’ ifadelerini kullandı.


Evliyaoğlu kışlatma dönemiyle ilgili yapılması gerekenleri şöyle anlattı, "Bal’da hasat dönemi bittikten hemen sonra kovanları bakıma alıyoruz. Arılı kovanlarımız kışlatmaya alınmadan: Arı hastalıkları ile ilgili mücadele edilerek, arı kolonilerinde kışlık yiyeceğin olup olmadığı kontrol edilir. Bu kontrolleri yaptıktan sonra kış hazırlıklarını tamamlamış oluyoruz. Biraz önce de kovanda gösterdiğim gibi yanında boş çerçeveler alınacak, kışlık yiyeceğin olup olmadığı kontrol edilerek balı bol olan kolonilerdeki çerçeveleri alıp balı az olan kolonilere verdiğimiz zaman kolonilerdeki kışlık bal ihtiyacı karşılanmış olur. Öyle de olmasa havalar soğumadan önce yine bal ihtiyacı olan kolonilere 2 şeker ölçü suyla şurup yapılarak verilir. Bu uygulama ile arıların kışlık ihtiyacı giderilmiş olur.’’


Bal ile beslenme


Arıların kışlık ihtiyacını gidermek için bal yönteminin de kullanıldığını söyleyen Evliyaoğlu, ’’Şurupla beslenme yöntemi 2 ölçü 1 şeker 1 suyla yapılan bir yöntem. Ve ya istersek pudra şekeri balla yoğrulmuş kendimizin yapmış olduğu ve kek adını verdiğimiz bir yiyecekle kışlık ihtiyacını gideriyoruz. Arı keklerini kovanlarımıza koyuyoruz, ondan sonra naylon örtüyoruz ve bezle kapatarak kovanlarımızı kışlatmaya hazırlıyoruz’’ şeklinde konuştu.


Evliyaoğlu, ’’Tarım Bakanlığı almış olduğu karar ile 2 ili koruma altına almıştır. Kafkas arısı il dışına çıktığı zaman geriye dönüşü olmuyor. Bu nedenle kendi imkanlarımızla kışlatmalarımızı yapmaktayız’’ dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da 1919 metrelik dev bayrakla coşkulu ’Fener Alayı ve Gençlik Haftası’ yürüyüşü Samsun’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde 1919 metrelik bayrakla "Fener Alayı ve Gençlik Haftası Yürüyüşü" düzenlendi. Gencinden yaşlısına yüzlerce vatandaşın katıldığı yürüyüşte, 19 Mayıs ruhu kentte coşkuyla yaşatıldı. Saat 19.19’da başlayan yürüyüş için vatandaşlar ve protokol üyeleri Uğur Mumcu Parkı mevkisinde toplandı. Ellerinde Türk bayrakları ve meşaleler taşıyan vatandaşlar, marşlar eşliğinde İstiklal Caddesi üzerinden yürüyerek 19 Mayıs Bulvarı’nı takip etti. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği yürüyüş boyunca renkli görüntüler oluşurken, güzergah boyunca çevredeki vatandaşlar da alkışlarla korteje destek verdi. Gençlerin taşıdığı 1919 metre uzunluğundaki Türk bayrağı yürüyüşe ayrı bir anlam kattı. Program, İstiklal Meydanı’nda düzenlenen etkinliklerle sona erdi. Meydanda toplanan vatandaşlar, hep birlikte marşlar söyleyerek 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın coşkusunu yaşadı. Yürüyüşe katılan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, "Tarihimizi bilmek, milli mücadele ruhunu yaşamak ve geleceğe güvenle adım atabilmek için çok önem taşıyor. Bu nedenle bu günlerin canlandırılması ve hepimizin bu günler için yeniden bir araya gelmesi gerekiyor. Milli benliğimizi canlı tutmamız gerekiyor. Bu nedenle biz de Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak buraya geldik" dedi. Yürüyüşe Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ahmet Bahadır, Samsun İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Bakçepınar, Samsun Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Yozgat Yozgat’ta bayrak yürüyüşü coşkuyla gerçekleştirildi Yozgat’ta 19 Mayıs coşkusu ‘Bayrak Yürüyüşü’ ile başladı. Yozgat Valiliği tarafından düzenlenen bayrak yürüyüşü yoğun katılımla gerçekleşti. Terminal mevkiinden kentin simgesi Saat Kulesi’ne kadar süren yürüyüşe kent protokolü, polis okulu bando takımı, öğrenciler, halk dansları şenliği için yurt dışından gelen katılımcılar ve çok sayıda vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla katıldı. Yozgat’ta milli birlik ve beraberlik duygularını pekiştirmek amacıyla organize edilen ‘Bayrak Yürüyüşü’, her kesimden pek çok vatandaşı bir araya getirdi. Polis okulu bando takımının çaldığı marş eşliğinde başlayan yürüyüşte, katılımcılar dev Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıdı. Yürüyüşe katılan kalabalık kent meydanında toplandı. Avrupa ve Dünya Halter Şampiyonu Muhammed Furkan Özbek meydanda toplananlara hitap etti. Özbek, "Yaklaşık 2-3 hafta önce yapılan Avrupa Şampiyonasında Avrupa rekoru kırarak şampiyon oldum. Yozgat’ta Türkiye’de sporun büyümesi, halter branşının büyümesi çok güzel. Buna öncülük etmek çok güzel. Sizlerin karşısında bu şekilde olmak çok güzel. Hepinizin 19 Mayıs’ını kutluyorum. Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun. Sayın protokolümüze teşekkür ederim. Madalyamı Türk halkına ve özellikle Yozgat halkına da armağan etmek istiyorum. Hepinize çok teşekkür ederim" dedi. Bingöllü Ozan Hacı Gürhan ‘Ben Anadoluyum’ şiirini okudu. Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan ise bayrağın ve bağımsızlığın önemine vurgu yaptığı konuşmasında herkesin bayramını kutladı. Halk dansları şenliği için kentte bulunan Azerbaycanlı öğrenciler danslarından kesit sundu ve program sona erdi.
Samsun Samsun’da 1919 metrelik dev bayrakla coşkulu ’Fener Alayı ve Gençlik Haftası’ yürüyüşü 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Samsun’da 1919 metrelik bayrakla "Fener Alayı ve Gençlik Haftası Yürüyüşü" düzenlendi. Gencinden yaşlısına yüzlerce vatandaşın katıldığı yürüyüşte, 19 Mayıs ruhu kentte coşkuyla yaşatıldı. Saat 19.19’da başlayan program için vatandaşlar ve protokol üyeleri Uğur Mumcu Parkı mevkisinde toplandı. Ellerinde Türk bayrakları ve meşaleler taşıyan katılımcılar, marşlar eşliğinde İstiklal Caddesi üzerinden yürüyerek 19 Mayıs Bulvarı’nı takip etti. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği yürüyüş boyunca renkli görüntüler oluşurken, güzergah boyunca çevredeki vatandaşlar da alkışlarla korteje destek verdi. Gençlerin taşıdığı dev Türk bayrağı yürüyüşe ayrı bir anlam kattı. Program, İstiklal Meydanı’nda düzenlenen kutlama etkinlikleriyle sona erdi. Meydanda toplanan vatandaşlar hep birlikte marşlar söyleyerek 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın coşkusunu yaşadı. Yürüyüşe Samsun Valisi Orhan Tavlı,Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ahmet Bahadır, Samsun İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Bakçepınar, Samsun Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüşe katılan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, " Tarihimizi bilmek, milli mücadele ruhunu yaşamak ve geleceğe güvenle adım atabilmek için çok önem taşıyor. Bu nedenle bu günlerin canlandırılması ve hepimizin bu günler için yeniden bir araya gelmesi gerekiyor. Milli benliğimizi canlı tutmamız gerekiyor. Bu nedenle biz de Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak buraya geldik" dedi.