GENEL - 23 Şubat 2020 Pazar 13:58

Ardahan’da kurtuluş coşkusu

A
A
A
Ardahan’da kurtuluş coşkusu

Ardahan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Ardahan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.


Valilik önündeki törende Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, Belediye Başkanı Faruk Demir ve Garnizon ve Tugay Komutanı Piyade Albay Tahir Savran, Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktıktan sonra saygı duruşunda bulunarak, İstiklal Marşı’nı okudu. Çelenk sunumunun ardından kutlamalara Kongre Caddesi’nde devam edildi. Vali Masatlı, Belediye Başkanı Demir, Garnizon Komutanı Piyade Albay Savran halkı selamdı. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Başkan Demir, "Milli Mücadele’nin mimarı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bölgemizin kurtuluşunda hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan Ardahanlı kahramanlarımızı, canlarını vatan ve bayrak için seve seve veren aziz şehitlerimizi, destansı tarihimizin yaşayan abideleri olan kahraman gazilerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum" dedi.


Başkan Demir, ’’19. yüzyılın son çeyreğinde Çarlık işgaline uğrayan Ardahanımız, savaş tazminatı olarak büyük bir acıyla Kars ve Batum sancaklarıyla birlikte Rus idaresine bırakılmıştı. Ardahan için tarihin en hazin sayfaları bu dönemle başlamış, Ardahan halkı 40 yıl al bayrağa hasret yaşamak zorunda kalmıştı. Ne yazık ki Rusların talan ve katliamlarında binlerce Ardahanlı hayatını kaybetmiş, panik halinde kaçmak zorunda kalan yüzlerce kadın, çocuk, yaşlı insanımız da Ardahan Kalesi önündeki ahşap köprü üzerindeyken atılan iki Rus topuyla suya düşerek şehit olmuştur. Bu olaya yakılan ağıtlardan birinde şu dörtlüğe dikkat çekmek istiyorum: ’Ne zamanki Emiroğlu söküldü, Ananın, babanın beli büküldü, Köprüden çol-çocuk suya döküldü, Alındı Ardahan, yanar Osmanlı’. 93 Harbi’yle birlikte Ardahan’dan Anadolu içlerine göçler olmuş, Ruslar yörenin demografik yapısını değiştirmek için farklı etnik ve inanç gruplarından olan insanları Ardahan köylerine yerleştirmiş, bölgede yerel halka büyük baskılar yapmıştır. Bolşevik ihtilalinden sonra düşman yurttan çekilmeye başlayınca bölge 40 yıllık esaretin yaralarını tekrar sarmaya başlamış, Milli Mücadele’nin ilk fişeği de 3-5 Ocak ile 7-9 Ocak tarihleri arasında yapılan Ardahan kongreleriyle ateşlenmiştir" şeklinde konuştu.


Törende şiirlerin okunmasının yanı sıra halk oyunları ekipleri gösteri yaptı, çeşitli yarışmalarda deceye girenlere ödülleri verildi. Konuşmaların ardından yakılarak şehit edilen Türkler için Yanık Cami Anıtı’na kadar şehitlere saygı yürüyüşü yapıldı. Burada şehit edilen Türkler için İl Müftüsü Remzi Pehlivan tarafından dualar edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta sel alarmı: Önlemler üst seviyeye çıkarıldı Tokat’ta muhtemel sel ve su baskınlarına karşı düzenlenen koordinasyon toplantısının ardından açıklama yapan Tokat Valisi Abdullah Köklü, bazı köylerin tedbir amaçlı tahliye edildiğini belirterek vatandaşlara dere yatakları ve riskli bölgelerden uzak durmaları çağrısında bulundu. Tokat Valiliği koordinasyonunda Tokat AFAD İl Müdürlüğünde Turhal ilçesi sel-su baskını koordinasyon toplantısı düzenlendi. Toplantıya il protokolü ve kurum amirleri katıldı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Tokat Valisi Abdullah Köklü, "Bugün de internet sitelerimizden, sosyal medya valilik hesaplarından bahsettiğimiz gibi önlemlerimizi alıyoruz. Tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya tekrar davet ediyorum. Burada olan bu afete hazırlıklı olmak. Afete hazırlıklı olmak demek önceden önlem almak demek. Bu sene gerçekten son 60 yılın en kuvvetli yağışlarını yaşadık. Bu yağışlar nedeniyle ilgili kurumlarla toplantısını yaptık. Tokat Valiliği ve tüm kurumlar olarak bölge müdürlerimizle burada sağ olsunlar geldiler. Hazırız inşallah. Hep beraber el birliğiyle atlatmayı ümit ediyoruz. Bazı köylerimizi önleme amaçlı tahliye ettik. Tabii ki bu vatandaşlarımızın can güvenliğini temin etmek için aldığımız kararlar bunlar. Yani iki gün, üç gün vatandaşlarımız dışarıda, canı sağ olsun. Diğer konular çok önemli değil. Vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Özellikle dere yataklarından ve güzergahlardaki taşkın olabilecek tehlikeli yerlerden vatandaşlarımız mümkün olduğu kadar uzak dursunlar. Güvenlik güçlerimizin, tarım müdürlüğümüzün, özel idaremizin, Devlet Su İşlerimizin uyarılarına lütfen dikkatle dinlesinler. Onlar için önemli konular. Çünkü biz o planlamaları beraber yapıp vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz. O konulara biraz daha dikkat verirlerse memnun oluruz. Turhal derken tüm Tokat vilayetinin toplantısını yaptık. Tabii ki tarım arazilerinde en fazla derenin şehrin içinden geçen yerler biraz daha hassas oluyor. Tural da o ilçelerimizden bir tanesidir. Zaten perşembe gününden beri cuma günü, cumartesi günü tüm özel idare, Devlet Su İşleri, belediye, AFAD, herkes sahada. 24 saat esasına göre dönem dönem bin 200 personelle 500 bandında araca çıktık. Özel sektörden de destek aldık. Gerekiyorsa daha fazla araçla müdahale ederiz. Vatandaşlarımız da duyarlı olurlarsa, bizlere yardımcı olurlarsa çalışmamıza inşallah afeti hep beraber güzel bir şekilde yönetmiş oluruz" dedi.