GENEL - 23 Mart 2020 Pazartesi 10:02

Sosyal Destek Grubu Toplantısı, Ardahan Valisi Mustafa Masatlı başkanlığında yapıldı

A
A
A
Sosyal Destek Grubu Toplantısı, Ardahan Valisi Mustafa Masatlı başkanlığında yapıldı

Vefa Sosyal Destek Grubu Toplantısı, Ardahan Valisi Mustafa Masatlı başkanlığında yapıldı,Yeni tip Korona virüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında, sokağa çıkmaları kısıtlanan vatandaşların, her türlü ihtiyaçlarının karşılanması ve tüm kurumların koordinasyon halinde olmasını sağlamak amacıyla Vali Mustafa Masatlı başkanlığında toplantı yapıldı.

Vefa Sosyal Destek Grubu Toplantısı, Ardahan Valisi Mustafa Masatlı başkanlığında yapıldı,


Yeni tip Korona virüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında, sokağa çıkmaları kısıtlanan vatandaşların, her türlü ihtiyaçlarının karşılanması ve tüm kurumların koordinasyon halinde olmasını sağlamak amacıyla Vali Mustafa Masatlı başkanlığında toplantı yapıldı.


Toplantıda konuşan Vali Mustafa Masatlı, İçişleri Bakanlığımızca gönderilen genelge hakkında katılımcılara bilgi verdi.


65 yaş üstü vatandaşların 112-155-156 numaralarını aradığı taktirde her türlü ihtiyaçlarının Valilik tarafından karşılanacağını belirten Vali Mustafa Masatlı, şunları söyledi:


"Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle tüm dünyada can kaybı ve vaka sayısı artmaya devam etmektedir. Covid-19 salgınında en temel risk unsuru toplumsal alanlarda virüsün bulaşıcılığının yüksek/hızlı olması ve 65 yaş ve üzeri, bağışıklık sistemi düşük, ve kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullanan insanların üzerinde ciddi sağlık sorunları oluşturarak insan hayatını tehdit etmesidir.


Devletimiz tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşlarımızın hayatlarını tehdit etmesini engellemek için zorunlu ihtiyaçların temin noktasındaki umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması başta olmak üzere birçok tedbir almakta ve bu kapsamda uyulması gereken kuralları belirleyerek vatandaşlarımızla paylaşmaktadır. Yaşanan salgının biran önce engellenmesi için alınan önlemlere tüm vatandaşlarımızın istisnasız uyması büyük önem arz etmektedir. Ancak 65 ve üzeri yaşlardaki vatandaşlarımız ile yukarıda anılan kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımız büyük risk altında olmasına rağmen toplumsal hareketliliğin içine girmekte; halka açık alanlarda, parklarda bir araya gelmekte, zorunlu olmamalarına rağmen toplu taşıma araçlarında seyahat ederek hem kendileri hem de toplum sağlığı açısından risk oluşturmaya devam etmektedirler. Bu durumun devam etmesi 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımız kendi hayatlarını ve toplum sağlığı açısından ciddi risk oluşturarak salgının yayılmasını; vaka sayısı ve tedavi gereksinimi arttırarak, vatandaşlarımız hayatlarını kaybetmesi riski ile toplum sağlığı ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına sebep olacaktır.


Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda, il valileri tarafından, İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ve Umuma Hıfzısıhha Kanunun 27 nci ve 72 nci maddesi kapsamında; 21.03.2020 tarihi saat 24.00’den sonra 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile anılan kronik rahatsızlıklara sahip vatandaşlarımızın ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri sınırlandırılarak sokağa çıkmaları yasaklanmıştır.


İhtiyaç olması halinde özellikle tek başına yaşayan ve ihtiyaçlarını karşılayacak, yakını bulunmayan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın mağdur olmaması ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için 65 yaş üstü için "Vefa Sosyal Destek Grubu" oluşturulmuştur.


Vefa Destek Grubu, il/ilçe emniyet müdürü, il/ilçe jandarma komutanı, vali/kaymakamlar tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, yerel yönetimler, AFAD, Kızılay ve ihtiyaç duyulacak sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşturulmuştur.


65 yaş ve üzeri ile kronik vatandaşlarımızın sağlık başta olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tedbirler alınacaktır. İkametlerinden ayrılmalarına kısıtlama/yasaklama getirilen vatandaşlarımız 112, 155, 156 numaraları üzerinden ihtiyaçlarını bildirebileceklerdir. Bu çağrıların cevaplandırılması ve gerekli hizmetlerin üretilmesi için ihtiyaç duyulacak sayıda başta kolluk birimleri olmak üzere yeteri kadar kamu görevlisi/ekip ve araç görevlendirilecektir.


Gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması için ilgili birim/kurum yetkilileri ile gerekli koordinasyonun sağlayacaklar. Biz bu uygulamaları yakinen takip edeceğiz ve herhangi bir aksaklığa meydan vermeyeceğiz. Vefa Sosyal Destek Grubu üyeleri de aynı sorumlulukla hareket edecektir."


Vali Mustafa Masatlı, alınacak tedbirleri ise şu şekilde açıkladı: “21.03.2020 tarih ve 5762 sayılı Genelge kapsamındaki; sokağa çıkması kısıtlanan/yasaklanan tek başına yaşayan ve/veya herhangi bir yakını olmayan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın zorunlu/temel ihtiyaçları EGM, JGK, Yerel Yönetimler, AFAD, Kızılay görevlileri aracılığı ile veya ihtiyaç duyulması halinde sivil toplum görevlilerinin desteği/aracılığı ile karşılanacaktır.


Kapsam dahilinde olup sokağa çıkması kısıtlanan/yasaklanan vatandaşlarımız, zorunlu/temel ihtiyaçlarına yönelik taleplerini 155 , 156 ve 112 numaraları üzerinden iletebileceklerdir.


Tek 112 acil çağrı numarasına geçilmiş illerimizde doğrudan acil çağrı merkezleri, 112, 155, 156 olmak üzere farklı çağrı numaralarının aktif olduğu illerimizde ise aranan sorumlu kurum tarafından vatandaşların talepleri bölge/görev alanı ayrımı yapılmaksızın alınacak ve alınan talepler Bakanlığımız Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek bir yazılım ile valilik ve kaymakamlıklarda oluşturulacak “Vefa İletişim Merkezine” aktarılacaktır. İlimizde saat 13.00 itibariyle merkez faaliyete başlayacaktır.


Aktarılan talepleri sahada uygulayacak olan EGM, JGK, Yerel Yönetimler, AFAD, Kızılay birimlerine aktarmak için Vefa İletişim Merkezi yeteri kadar kamu görevlisi görevlendirilmiş ve bu merkez 22.03.2020 tarihi saat 13.00‘e kadar faaliyetlerine başlayacaktır.


Yukarıdaki acil durum yönetimine ilave veya destek vermek için vali ve kaymakamlıklarımızca; sorumluluk sahalarındaki başta tek başına yaşayan ihtiyaç sahipleri olmak üzere ihtiyaçlarını karşılayacak kimsesi olmayan 65 yaş ve üzeri ile kronik hastalığa sahip vatandaşlarımızın listesi, adresleri, telefon numaraları ivedilikle tespit edilecektir.


İhtiyaçlarını karşılayacak kimsesi olmayan vatandaşlarımıza, ihtiyaç duyabilecekleri gıda ve temizlik malzemelerini içeren paketler oluşturularak, ödeme gücü olan vatandaşlara bedeli mukabilinde, ödeme gücü olmayan vatandaşlarımıza ücretsiz olarak haftalık olarak teslim edilebilecektir.


Ayrıca kapsam dahilinde vatandaşlar belli gruplara bölünerek, bu grupların ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir kamu görevlisi ile eşleştirmesi, bu görevli üzerinden temel ihtiyaçların karşılanması gibi ilave tedbirler alınabilecektir. İl/ilçedeki kapsam dahilindeki vatandaş sayısı, ilçenin şartları göz önünde bulundurularak tedariğe ilişkin tedbirlerden hepsinin veya hangilerinin kullanılacağı vali ve kaymakamlar tarafından belirlenecektir.


Buna ilave olarak valilerimiz koordinasyonunda kaymakamlarımız/vali yardımcılarımız tarafından sorumluluk sahalarında bulunan tüm muhtarların katılımı ile elektronik iletişim grubu oluşturulmuş, bu grup üzerinden sahada yaşanan/yaşanabilecek sorunlar anlık olarak takip edilerek ivedilikle giderilecektir.


İhtiyaçlarını karşılayacak kimsesi bulunmayan vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanması süreci “Vefa Koordinasyon Grubu” tarafından yönetilecek olup, bu grubun kararı, görevlendirmesi, koordinasyonu olmadan hiçbir kurum, kuruluş, STK tarafından yardım faaliyeti gerçekleştirilmeyecektir.


Kapsam dahilindeki vatandaşların talep ettikleri temel sağlık ihtiyaçları Ardahan il sağlık müdürlüklerinin koordinasyonunda sağlanacaktır.”


Vali Mustafa Masatlı Başkanlığındaki Toplantıya; Vali Yardimcilari, Belediye Başkanı, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü, İl Müftüsü, İl Sağlık Müdürü, AFAD Müdürü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürü, SYDV Müdürü, İHH temsilcisi ve diğer yetkililer katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Kampta sakatlanıp kariyeri sona eren milli judocunun hukuk mücadelesinde flaş gelişme Türkiye ve Avrupa’da çıktığı müsabakalarda 50’ye yakın madalya kazanan milli judocu Gülbeyaz Seviş’in tedavi edilmemesi nedeniyle spor yaşamının sona ermesine neden olan sakatlığıyla ilgili açılan davada yeni bir gelişme oldu. Ortaya çıkan tanık beyanı ve doktor raporlarını dikkate alan Cumhuriyet Savcısı, milli takım teknik direktörü S.U. ile milli antrenör E.D.’nin ‘Taksirle adam yaralama’ suçundan cezalandırılmasını talep etti. 2 kez Türkiye birinciliği, 1 kez Türkiye ikinciliği ve Avrupa üçüncülüğü kazanan milli judocu Gülbeyaz Seviş, Türkiye Judo Federasyonu tarafından 3-28 Şubat 2020 tarihleri arasında düzenlenen 25 günlük milli takım kampına davet edildi. İddiaya göre; antrenman sırasında sakatlanmasından itibaren 3 haftalık kamp boyunca kendisine basit veya nitelikli hiçbir tıbbi müdahalede bulunulmayan Gülbeyaz, sakat olmasına rağmen maça çıkmaya zorlandı. Kanunen zorunluluk olmasına rağmen kamp başlangıcında sigortası yapılmayan Gülbeyaz için kampın son güleri ve sonrasını kapsayan 29 Şubat-4 Mart 2020 tarihleri arasında geçerli bir sigorta poliçesi düzenlendi. Menisküs yırtılması ve ön çapraz bağların kalıcı işlev kaybı teşhisi konulan Gülbeyaz Seviş, ailesinin kısıtlı imkanlarıyla ameliyat oldu. Spor yaşamı sona eren Gülbeyaz, sorumlulara karşı hukuk mücadelesi başlattı. Sakatlığının ilk dönemlerinde 20 dakikadan fazla ayakta duramayan ve eğitim dahil tüm ihtiyaçlarını kardeşlerinin yardımıyla görebilen Gülbeyaz, Denizli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşmasına da tekerlekli sandalyede katıldı. Ailenin Türkiye Judo Federasyonu, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile tüm sorunluların yargılanması talebiyle açtığı dava dosyasını inceleyen mahkeme heyeti, sadece milli takım teknik direktörü S.U. ile milli antrenör E.D.’yi sürece dahil etti. 7 duruşmada davanın seyri değişti Bir yandan tedavisine diğer taraftan ise hukuk mücadelesine devam eden Gülbeyaz Seviş, davanın geçtiğimiz günlerde görülen 7’inci duruşmasına koltuk değneklerinin yardımıyla katıldı. Avukatı Fersu Ege Kandemir ile birlikte ifade veren Gülbeyaz, spor yaşamının sona ermesine neden olan ihmalde kusuru bulunanların cezalandırılmasını talep etti. İlk kez ifade veren, Gülbayaz’ın kampta yaşadığı sakatlık ve sonrasında gelişen olaylara şahit olan gizli tanığın söyledikleri duruşmanın seyrini değiştirdi. Soruşturma kapsamında mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, beyanlar, katılan iddiası, doktor raporları ve tanık beyanları doğrultusunda milli takım teknik direktörü S.U. ile milli antrenör E.D.’nin ‘Taksirle adam yaralama’ suçundan cezalandırılmasını talep etti. Milli takım kampında gerekli müdahaleler yapılmadığı için Gülbeyaz’ın sakatlığının kalıcı hale geldiğine dikkat çeken Avukat Fersu Ege Kandemir, “Milli sporcumuz Gülbeyaz Seviş’in hak mücadelesinde yanındaydık. Kendisine hukuki destek sağladık. 25 Nisan 2024 tarihli 7. celse duruşmasında savcı esas hakkında mütalaasını açıkladı. Beyanlar, katılan iddiası, doktor raporları, tanık beyanları ve tüm dosya kapsamında sanıkların antrenörlük yaptıkları milli takım kampında mağdurun sakat olmasına rağmen, antrenmanlara katılamayacağını belirtmesine rağmen antrenmanlara ve maça sokmak suretiyle mağdurun etkisi basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek şekilde yaralanmasına sebep olmaktan sanıkların her ikisine de Türk Ceza Kanunu’nun 89/1’den yani ‘Taksirle adam yaralama’ suçundan cezalandırılmasına hükmetti. Mahkemeye Adli Tıp Kurumu İhtisas Başkanlığından Gülbeyaz’ın sağlık durumunun iyiye gittiğine dair rapor geldi. Bu durum karşı taraf tarafından ‘Gülbeyaz’ın hiçbir şeyi yok. Sağlık durumu gayet yerinde, iyi. Tekerlekli sandalye ile geliyordu, artık topallayarak geliyor’ gibi çok tuhaf söylemlerle Gülbeyaz ve haklı mücadelesi alaya alındı, itibarsızlaştırılmaya çalışıldı. Doğduğu günden beri babasını tanımayan, babasız bir çocuğun gündelikçi çalışan annesi, sakatlığın ardından geçen 9 ay sonunda, söz verilen sağlık yardımı yapılmayınca kısıtlı imkanlarla kızını ameliyat ettirdi. Kendi imkanlarıyla tedavisine devam eden Gülbeyaz, kaç yıl sonra koltuk değnekleriyle yürüyebilir hale geldi” dedi. Gizli tanık şahit oldu ihmal ve mobingleri anlattı Gizli tanığın Gülbayaz’ın maruz kaldığı taciz, mobing ve ihmaller zinciriyle ilgili bildiklerini anlattığını kaydeden Kandemir, şöyle konuştu: “Son celsede flaş bir gelişme yaşandı. Biz bunu beklemiyorduk. Milli takım kampında yaşananlara şahit olmuş bir kişi Gülbeyaz’ı aradı. ‘O kampta yaşadığın sıkıntılara şahidim. Beni tanık olarak duruşmaya çıkartabilirsin. Gördüklerimi ve duyduklarımı anlatırım’ dedi. Bu tanık yargılamanın seyri ve selameti için çok olumlu oldu. Tanık olay anında yaşananları her ne kadar görmediğini söylese de, olaydan sonra yaşanan her türlü drama şahit olduğunu ifade etti. Orada ki hiçbir hoca Gülbeyaz ile birebir görüşmemiş. Teknik tıbbi müdahalede bulunmamış. Tam teşekküllü bir sağlık kuruluşunda bir sağlık kontrolünden geçirmemiş. Gülbeyaz hocaları tarafından bir takım mobing tarzı söylemlere, tacizlere maruz kalmış. Mesela Gökhan Yörük isimli antrenör, ‘Sen dirençsizsin, kendini hemen salıyorsun. Buraya geldin, maça girmemezlik yapamazsın’ demiş. Tanığımız Gülbeyaz’ın zorla sokulduğu maça birebir şahit olmuş. ‘O maça zorla girdi. Zorla girmesi için kendisine hakaretler edildi’ dedi. Hocaların da Gülbeyaz ile hiçbir şekilde temasa geçmedikleri ortaya çıktı. Tıbbi müdahalesini de geçtim. ‘Bir şeyin var mı. İyi misin’ diye en insani ölçekte yanına gidip ilgilenmiyorlar, Gülbeyaz’ı yalnız bırakıyorlar. Tanığımız, ‘Gülbeyaz sakat haliyle maça girdi ve başarılı olamadı. Ameliyattan sonra bir daha eski haline dönmedi’ dedi. Gülbeyaz’ın sakat halde maça çıkarıldığının şahidi.” “Meslekten uzaklaştırma çıkabilir” Görülen 7 duruşmanın ardından önemli bir noktaya ulaştıklarına işaret eden Kandemir, mahkemeden Gülbeyaz’ın mağduriyetinin girilmesi ve ihmali bulunanların cezalandırılması yönünde bir karar çıkmasını beklediklerini ifade etti. Ceza talep edilen isimlerin aynı zamanda meslekten uzaklaştırma yaptırımıyla karşı karşıya olduklarının altını çizen Kandemir, “Savcı mütalaasında tüm dosya kapsamını dikkate alarak, sanıkların antrenörlük yaptıkları milli takımda sakatlığı olduğu belirtilen mağduru antrenmanlara sokmak, maça çıkarmak suretiyle etkisi basit tıbbi müdahaleyle giderilmeyecek derecede yaralanmasına sebebiyet vermekten taksirle adam yaralama suçu ve meslekten uzaklaştırılma ile cezalandırılmalarını talep etti” şeklinde konuştu.