YEREL HABERLER - 27 Mart 2014 Perşembe 16:37

Arü İbef’in Yeni Salonunda İlk Konferans

A
A
A
Arü İbef’in Yeni Salonunda İlk Konferans

Modern, ferah ve donanımlı yapısıyla dikkat çeken yeni salonda ilk konferans, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık tarafından verildi. Konferansa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, İBEF Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mitat Durmuş, İBEF Tarih Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Suat Vural, ARÜ’lü akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“Milli Mücadeleye Destek Olarak Dini Düşünce” adıyla düzenlenen programın açış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, söz konusu konferansın yeni salonda yapılan ilk faaliyet olduğunu belirtti. Ayrıca Prof. Dr. Söylemez, başkanlığı Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından yürütülen Kafkasya Üniversiteler Birliği’ düzenleyeceği “1. Tehlike Altındaki Diller Sempozyumu”nun İBEF konferans salonunda yapılacağını bildirdi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık, tarih boyunca milletlerin var olabilmek ve ayakta kalabilmek için mücadele ettiklerini hatırlattı. Bu nedenle Prof. Dr. Palabıyık, özellikle Türk milletinin milli mücadele döneminde büyük fedakârlık ve gayretler gösterdiğini dile getirdi. Öte yandan milli mücadele döneminde halkın “kendi tarihi gelenekleri ve dini değerlerinden” destek aldığını vurgulayan Prof. Dr. Palabıyık, “Bu bağlamda geleneklerin, dini düşünce ve değerlerin milli mücadelemize kattığı ruh ve sağladığı destek önemlidir. Cihat, gaza, şehitlik, gazilik, alperenlik, vatan anlayışı bu konuda önde gelen örneklerden bazılarıdır. Diğer bir husus olan ‘vatan sevgisinin imandan ileri gelmesi’ ve ‘namusun kutsallığı’ inançları da ‘vaaz geleneği’, ‘fetva geleneği’ ve diğer bir takım unsurlar yoluyla toplum tarafından içselleştirilmiştir” diyerek, tarihi geleneklerin ve dini değerlerin milli mücadele ruhunun harekete geçmesinde büyük roller üstlendiğini ifade etti.
“Bağımsızlık” ve “vatan sevgisi” ile ilgili çeşitli ayet ve hadislere de değinen Prof. Dr. Palabıyık, milli mücadele döneminde Anadolu’da çok sayıda müftü, imam ve vaiz tarafından milli mücadeleye destek amaçlı vaazlar verildiğini açıkladı.
Daha sonra Prof. Dr. Palabıyık, katılımcılardan gelen soruları cevapladı.
Konferansın sonunda Prof. Dr. Palabıyık’a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez tarafından “Teşekkür Belgesi” takdim edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Polonyalı turisti Pamukkale’de unutup Salda’ya gittiler Dünyaca ünlü Pamukkale’yi görmek için gelen yabancı kafile, 70 yaşındaki Polonyalı kadını Denizli’de unutup Salda Gölü’ne gitti. Saatler sonra kayıp olduğu anlaşılan yaşlı turist, jandarma komandolar ve güvenlik görevlilerinin yaptığı aramaya rağmen Pamukkale ören yerinde bulunamadı. Edinilen bilgiye göre; UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Pamukkale ve Hierapolis Antik Kentini görmek için Denizli’ye gelen yabancı kafile, turun bitmesinin ardından bugün öğle saatlerinde kentten ayrılarak gezinin sonraki durağı olan Burdur’daki Salda Gölüne gitti. Kafileyi 100 kilometre gittikten sonra otobüsten indiren tur rehberi, kafilede yer alan 70 yaşındaki Polonyalı bir kadın turistin eksik olduğunu fark etti. Durumun bildirilmesi üzerine Pamukkale ören yerinde görevli güvenlik görevlileri tarafından yaşlı turistin bulunması için geniş çaplı araştırma başlatıldı. Havanın kararmasıyla birlikte arama çalışmalarına, Denizli İl Jandarma Komutanlığına bağlı komando birliği de destek verdi. Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale ören yerinde yapılan geniş çaplı araştırmalarda, Polonyalı kadına ait bir ize rastlanmadığı öğrenildi. Arama çalışmalarının sona ermesinin ardından komando birliği, Pamukkale ören yerinden ayrıldı. Yolunu kaybedince kafileden farklı bir yöne gitmiş olabileceği değerlendirilen yaşlı turistin bulunması için ören yeri ve çevresindeki güvenlik kameraları jandarma tarafından incelemeye alındı. Kayıp turistin bulunması için çalışmalar devam ederken, onu Denizli’de unutup giden kafileden ise geri dönmelerinin istendiği ifade edildi.