SAĞLIK - 29 Kasım 2024 Cuma 13:59

Ardahan İl Sağlık Müdürü Askeroğlu, ’Aile Hekimliği yeni yönetmeliği’ ile ilgili bilgilendirme yaptı

A
A
A
Ardahan İl Sağlık Müdürü Askeroğlu, ’Aile Hekimliği yeni yönetmeliği’ ile ilgili bilgilendirme yaptı

Ardahan İl Sağlık Müdürü Dr. İshak Askeroğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren yeni aile hekimliği yönetmeliği ile ilgili, yönetmeliğin getirdiği yenilikleri ve sağlık hizmetlerine katkılarını anlattı.


Yeni düzenlemeyle birlikte, aile hekimliği sisteminin daha etkin ve verimli hale getirilmesinin hedeflendiğini belirten Askeroğlu, ’’Sağlık hizmetlerinin ilk kapısını vatandaşımıza açan aile hekimlerimizin, sağlık hizmetlerinin kalitesini arttırma noktasında kritik bir rolü var. Bu yönetmelik hem vatandaşlarımıza hem de aile hekimlerimize büyük fayda sağlayacak’’ dedi.


Askeroğlu, bakanlık tarafından yapılan değişiklikle, aile hekimine kayıtlı nüfusu 3 bin 500’e düşürerek hekimin kendisine kayıtlı kişilerin sağlıkla ilgili bütün parametrelerini takip etmesini sağladığını söyledi.


Aile hekimi başına düşen nüfusun 3500’e düşürülmesi ile kentte en az 3 yeni aile hekimliği birimi açmayı planladıklarını ve bununla da vatandaşların aile hekimlerine erişimin kolaylaşacağını söyleyen Askeroğlu, ’’Bu sayede vatandaşların gereksiz yere hastane ve acil servis yeşil alanlara gitmelerine ihtiyaç kalmayacaktır. Vatandaşlarımız kayıtlı olduğu aile hekimlerine yılda en az 2 kez ziyaret etmeli ve genel sağlık muayene ve taramalarını yapmaları gerekmektedir. Bu sayede çıkabilecek ciddi bir hastalıkları zamanında tespit edilmiş ve tedavileri de bu sayede hızlıca başlanmış olacaktır. Bu amaç doğrultusunda aile sağlığı merkezlerinde bir çok laboratuvar tetkiklerin yapılması da yine bu yönetmelik sayesinde sağlanmış oldu. Vatandaşlarımız rutin olarak takip ve tedavi amacıyla tahlillerini kayıtlı olduğu aile hekimlerine giderek yaptırabilecekler. Vatandaşlarımız, aile hekimlerinin muayene, takip tedavi ve gerek duymasında uygun branşa sevk etmesi sayesinde ciddi hayati risk teşkil edebilecek hastalıklara zamanında müdahale edilmiş olacaktır. Ardahan il genelinde 14 aile sağlığı merkezi ve buna karşılık 36 aile hekimliği birimi bulunmakta. Yakın zamanda açılacak 3 yeni birim ile bu sayıyı 39’a çıkartacağız. Ayrıca gerek il merkezi gerekse de Göle ilçesi Köprülü beldemizde yeni aile sağlığı merkezi hizmet binalarımızın ihalesini yapıp yeni yatırım programına almayı planlamaktayız’’ dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van Gölü’nün dibinden çıkartılan atıklar pes dedirtti Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Van Gölü’nün dibinde yürütülen çalışmalar sonucundan çıkarılan atıklar pes dedirtti. Van Gölü’nün kirlilikten kurtarılması ve gelecek nesillere daha temiz bırakılması amacıyla geceli gündüzlü faaliyetlerini sürdüren Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yürütülen çalışmalarla Van Gölü ekosistemini korumayı hedefliyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile İtfaiye Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Su Altı Arama Kurtarma Birimi’ndeki dalgıçlar tarafından göl dibindeki atıklar temizlendi. Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu (TSSF) Çevre Kurulu’nun desteğiyle Akdamar Adası yakınlarında yürütülen dip temizliği çalışmaları yaklaşık 2 saat sürdü. Dalgıçlar, topladıkları otomobil lastiği, teneke kutu, plastik ve cam şişe gibi atıkları kıyıya çıkarırken, dalgıçların yaptığı temizlik çalışması su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından da kayda alındı. Görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, Van Gölü’nün gelecek nesillere bırakılması adına farkındalık çalışması yürüttüklerini belirterek, Van Gölü’nün temiz tutulması konusunda duyarlılık çağrısında bulundu. Kentteki atık suların direkt olarak göle deşarj edilmesini engellemek amacıyla 4 yıl önce İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni devreye alan Van Büyükşehir Belediyesi, atık suların arıtılmadan göle deşarj edilmesi nedeniyle zeminde biriken dip çamurunu da temizliyor. Çalışmalarla 1 milyon 965 bin metreküp dip çamuru ve balçık çıkartan belediye ekipleri, aynı zamanda farkındalık çalışmalarıyla göle akan derelerde de temizlik yaparak katı atıkların göle karışmasının önüne geçiyor.
Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi 51. dönem mezunlarını verdi Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi, 51. dönem mezunlarını verdi. Program kapsamında 232 öğrenci mezun oldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan mezuniyet törenine AK Parti Kayseri Milletvekili Bayar Özsoy, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, protokol üyeleri, öğrenciler ve aileleri katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan ERÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Dursun, "Kayseri, şehir ile üniversitesinin birbirine kenetlendiği bir şehirdir. Fakültemizde eğitime doğrudan hizmet eden birçok proje bu sayede hizmete girmiş ve girmeye devam edecektir. Tıp Fakültesi Dekanlığı olarak bu iklimin oluşmasına katkı sağlayan değerli valimiz, belediye başkanlarımız, rektörümüz ve hayırseverlerimize çok teşekkür ediyorum. Sevgili genç hekim kardeşlerim, arkadaşlarım. Sizler bu fakülteye adım attığınızda daha dün gibiydi. Beyaz önlüklerinizi hocalarınız olarak biz giydirdik ve bugün mezuniyetiniz için buradayız. Bu zaman diliminde kimi zaman gözyaşı kimi zaman yoğun bir alın teri döktüğünüze hepimiz şahit olduk. Şimdi burada karşımızda sadece derslerini başarıyla tamamlamış öğrenciler değil, insan hayatını omuzlarında taşıyacak gerecek hekimlerin durduğunu görüyorum" dedi. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun da, "Gençlerimize döndüğümüz zaman; biz her zaman nasihat ve tavsiyelerde bulunuyoruz. Bunu sadece mezuniyet törenlerinde yapmıyoruz. Biz özellikle eğitim-öğretim süreçleri devam ederken onlara bu ülkeyi sevmeyi, insanlarımızı sevmeyi ve onlara hizmet etmelerini her daim ifade ediyoruz. Özellikle şunu bilmelerini istiyorum; öğrenmek sadece diplomayı almak için yapılan bir faaliyet değildir. Öğrenmek; hayat boyu devam etmek zorunda. İlim neredeyse onu almak zorundayız. Bunları yaparken de tek isteğimiz ve arzumuz insanlığa hizmet edebilmektir. İnsanlığı katletmek değildir. Sizler konsantrasyonlarınızı bozmamaya, her daim Anadolu insanını, ülke insanını sevmeye gayret etmenizi arzu ediyorum. Bu manada sağlık ve sıhhat içerisinde güzel bir meslek hayatı geçirmenizi, yolunuzun ve bahtınızın açık olmasını can-ı gönülden temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. Mezun olan öğrencilerin hekimlik andının ardından fakülte birincisi mezuniyet kütüğüne levha çaktı. Diplomalarını alan öğrencilerin kep atması ile tören sona erdi.
İstanbul CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik: "Peşin olarak Cumhuriyet Halk Partililer cezalandırılıyor" CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklamalarda bulundu. Çelik "Peşin olarak Cumhuriyet Halk Partililer cezalandırılıyor. Ne bir iddianame hazırlanmış ne yargılama süreci var peşin olarak insanlar cezalandırılıyor. İçerideki arkadaşlarımızın Zeydan Başkan’ın, Tutdere Başkan’ın bir an önce serbest bırakılması gerekir" dedi. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’ye destek için İstanbul Adalet Sarayı’na geldi. İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapan Çelik, "Çağlayan Adliyesi’nin önündeyiz. İçeride Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeydan Karalar, Adıyaman Belediye Başkanımız Abdurrahman Tutdere, bir avukat arkadaşımız, başkan yardımcılarımız da var. İfade süreçleri tamamlandı savcılıkta. Sevk yazısı sürecini bekliyoruz. Bu sabah İstanbul’dan partililerimiz beni aradılar. Vatan emniyet ve Gayrettepe’den arandıklarını, ifadeye davet edildiklerini söylediler. Beni de aramışlar yoğundum o aramayı kaçırmışım. Beni de Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne davet ettiler. Ben uygun görülürse ifadeyi savcılıkta vermek istediğimi söyledim. Savcı bey adliyenin çok yoğun olduğunu emniyette ifade vermemizin daha uygun olacağını şu an için ifade etmiş. Biz zaten başkanlarımızın sürecini takip etmek için adliyeye gidiyoruz. Avukatlarım, savcı bey ile bir kez daha görüşür gerek emniyette gerek savcılıkta hangisi uygun olursa ifademizi veririz. Cumhuriyet Halk Partili hiçbir yol arkadaşımızın ifade verme konusunda en ufak bir tereddüttü olamaz. Bugün içerideki arkadaşlarımız, daha önce gözaltına alınanlar, tutuklananlar ifadeye çağırılsalardı gelirlerdi. Ekrem Başkan mahkemede bir cümle kullanmıştı; ‘biz yargılanmıyoruz cezalandırılıyoruz’ demişti. Peşin olarak Cumhuriyet Halk Partililer cezalandırılıyor. Ne bir iddianame hazırlanmış ne yargılama süreci var peşin olarak insanlar cezalandırılıyor. İçerideki arkadaşlarımızın Zeydan Başkan’ın, Tutdere Başkan’ın bir an önce serbest bırakılması gerekir. Cezaevindeki arkadaşlarımızın da bir an önce tutuksuz yargılanması gerekir" şeklinde konuştu.
Kayseri ERÜ Tıp Fakültesi 51. dönem mezunlarını verdi Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi, 51. dönem mezunlarını verdi. Program kapsamında 232 öğrenci mezun oldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan mezuniyet törenine AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Bayar Özsoy, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, protokol üyeleri, öğrenciler ve aileleri katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan ERÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Dursun, "Kayseri, şehir ile üniversitesinin birbirine kenetlendiği bir şehirdir. Fakültemizde eğitime doğrudan hizmet eden birçok proje bu sayede hizmete girmiş ve girmeye devam edecektir. Tıp Fakültesi Dekanlığı olarak bu iklimin oluşmasına katkı sağlayan değerli valimiz, belediye başkanlarımız, rektörümüz ve hayırseverlerimize çok teşekkür ediyorum. Sevgili genç hekim kardeşlerim, arkadaşlarım. Sizler bu fakülteye adım attığınızda daha dün gibiydi. Beyaz önlüklerinizi hocalarınız olarak biz giydirdik ve bugün mezuniyetiniz için buradayız. Bu zaman diliminde kimi zaman gözyaşı kimi zaman yoğun bir alın teri döktüğünüze hepimiz şahit olduk. Şimdi burada karşımızda sadece derslerini başarıyla tamamlamış öğrenciler değil, insan hayatını omuzlarında taşıyacak gerecek hekimlerin durduğunu görüyorum" dedi. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun da, "Gençlerimize döndüğümüz zaman; biz her zaman nasihat ve tavsiyelerde bulunuyoruz. Bunu sadece mezuniyet törenlerinde yapmıyoruz. Biz özellikle eğitim-öğretim süreçleri devam ederken onlara bu ülkeyi sevmeyi, insanlarımızı sevmeyi ve onlara hizmet etmelerini her daim ifade ediyoruz. Özellikle şunu bilmelerini istiyorum; öğrenmek sadece diplomayı almak için yapılan bir faaliyet değildir. Öğrenmek; hayat boyu devam etmek zorunda. İlim neredeyse onu almak zorundayız. Bunları yaparken de tek isteğimiz ve arzumuz insanlığa hizmet edebilmektir. İnsanlığı katletmek değildir. Sizler konsantrasyonlarınızı bozmamaya, her daim Anadolu insanını, ülke insanını sevmeye gayret etmenizi arzu ediyorum. Bu manada sağlık ve sıhhat içerisinde güzel bir meslek hayatı geçirmenizi, yolunuzun ve bahtınızın açık olmasını can-ı gönülden temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından mezun olan öğrenciler hekimlik andı etti. Fakülte birincisinin mezuniyet kütüğüne levha çakmasının ardından protokol üyeleri tarafından öğrencilere diploma verilmesi ve kep atılması ile tören sona erdi. (EK
Ankara CHP lideri Özel: "Bahçeli, TRT’den canlı yayınlanma talebimi doğru bulduğunu ve desteklediğini söyledi" Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, "Bahçeli konuşmasında masumiyet karinesine dikkat çekti. İddianamenin bir an önce yazılmasını talep etti. Ve her zaman söylediğim, davaların TRT’den canlı yayınlanma talebimi doğru bulduğunu ve desteklediğini söyledi" dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında konuştu. Gündeme dair değerlendirme yapan Özel, Irak’ın kuzeyindeki bir mağarada metan gazından zehirlenerek şehit olan 12 asker hakkında açıklamalarda bulundu ve bu durumu TBMM’ye taşıyacaklarını söyledi. Bolu’daki otel yangını faciası hakkında da Özel, davanın takipçisi olacaklarını ve ceza alması gerekenlerin ceza alması için çalışacaklarını söyledi. "Şüphesiz alınması gereken dersler var ama bu derslerin çoktan alınmış olması gerekiyordu" Pençe-Kilit harekatı kapsamında mağarada metan gazından zehirlenen ve şehit olan askerler hakkında konuşan Özel, "Maalesef Pençe-Kilit harekatı bölgesinden peş peşe gelen acı haberler yüreğimizi yaktı. 19 askerimiz, üç yıl önce şehit düşen piyade Üsteğmenimiz Nuri Melih Bozkurt’un naaşını aramaya gitmişlerdi. Bir mağaraya giren askerlerimiz orada metan gazına maruz kaldılar ve 12 Mehmetçiğimizi kaybettik. Şehit oldular. Kendilerine Allah’tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı diliyorum. 12 evladımızın böyle bir olayda şehit olması, milletimizin hem yüreğini yaktı ama bir yandan da milletimizi çok üzdü, çok rahatsız etti. Çok sayıda soru var. Bir ihmal, bir hatalar zinciri olduğu değerlendiriliyor. Şüphesiz alınması gereken dersler var ama bu derslerin çoktan alınmış olması gerekiyordu. Cevaplanması gereken sorular var ama bu cevapların çoktan bulunmuş olması gerekiyordu. Şu anda birçok şehrimizde, İstanbul’da cenazeler var. Arkadaşlarımız, il başkanlarımız, partimizi bu törenlerde temsil ediyorlar. Defin işlemleri tamamlandıktan sonra konuyu Meclis gündemine getireceğiz" ifadelerini kullandı. "Muhalefette bir moral var. Demokrasiye bir umut var" CHP’ye yönelik bir operasyon yapıldığını ve bu operasyonların Türkiye ekonomisine zarar verdiğini söyleyen Özel, "Bakın bu Borsa İstanbul’un 100 hisse senedinin, BİST 100’ün grafiği. Borsa İstanbul mart ayında kendi kendine yükselirken, 19 Mart günü bunlar bu darbe girişimini yapınca 8,79 düşmüş. Borsadan inanılmaz bir para çıktı. Bu para dolara yönlendi. Nasıl gidecek yabancı yatırımcı? Dolar fırlamasın diye dünya kadar rezerv yakıldı. Borsa buraya kadar çakıldı. O günden sonra bir kere o eski, düşmeden önceki trendi düşünün. Buralara gidiyormuş bak. Asla o eski günlerinde değil. Toparlanmaya çalışıyor. Bir toparlanış günü var; 30 Haziran. Cumhuriyet Halk Partisi’nin tartışıldığı, ‘Partinin yönetimi değişecek mi? Parti bir krize girecek mi?’ sorularının olduğu gün. 30 Haziran günü mahkeme kararı erteleme çıkınca, borsa yüzde 5,54 toparlıyor demek ki antidemokratik bir şey olmayacak diye. Kendi seyrinde gidiyor. Artık en dipte değil. Çünkü CHP bir mücadele veriyor, meydanlarda bir mücadele var. Muhalefette bir moral var. Demokrasiye bir umut var. CHP adeta kapatma davası gibi algılanan o dava korkulan sonucu vermeyince -ki vermeyecek diye söylüyordum- fırlıyor borsa bu kadar. Orada makul gidiyor. Bakın Zeydan Başkanların tutuklandığı gün; cumartesi, pazar. Dün borsa açıldı, yüzde 2 kaybetmiş. Nasıl çakılıyor. Bugün de ben kürsüye çıkmadan yarım puanlık daha düşüş vardı, biraz daha düşmüştü. ‘AK Parti Türkiye’ye ne yapıyor? Yargı aparatıyla operasyonlar ne yapıyor?’ derseniz. Bir ülkenin durumuna bakan, bunlar o ülkedeki 100 büyük şirketin borsadaki değeri, bütün dünya buna bakar: O ülkede işler nasıl gidiyor? Tayyip Bey bir şey yaptırınca böyle oluyor, doğru işler olunca böyle oluyor" ifadelerini kullandı. "Bahçeli TRT’den canlı yayınlanma talebimi doğru bulduğunu ve desteklediğini söyledi" MHP lideri Bahçeli’nin bugün yaptığı grup toplantısına değinen Özel şöyle devam etti: "Bugün Bahçeli’ye hastalandığı gün geçmiş olsun dileklerimizi iletmiş, o grubuna dönene kadar kendisine bir yanıt vermeyeceğimizi söylemiştik. Öyle de yaptık. Sonra Meclis’e döndü, memnuniyetimizi ifade ettik. Geçen hafta grup yaptı, birazcık bizi güzel güzel andı. ‘Nasılsa cevap vermiyoruz, vermeyelim’ dedik. İyi ki de geçen hafta o kötü sözlere cevap vermemişiz. Bugün Bahçeli önemli bir grup konuşması yaptı. Darbenin üzerinden 111 gün geçmişken, biraz önce söylediğim gibi hiçbir şey ispat edilememişken, masumiyet karinesi yok sayılıyorken, halen daha iddianame yazılmamışken, yaşadıklarımız nasıl ekonomiyi kötü etkiliyorken. Hep biz bunları konuştuk. Hatta bu kürsüde dedim ki, ‘İç barışı bozan budur, iç cepheyi güçsüzleştiren budur. Hem iç cephe güçlü olsun diyeceksiniz, hem de tutuklama yapacaksınız, keyfi operasyonlar yapacaksınız. İddianameleri düzenlemeyeceksiniz.’ Bahçeli konuşmasında masumiyet karinesine dikkat çekti. İddianamenin bir an önce yazılmasını talep etti. Ve her zaman söylediğim, davaların TRT’den canlı yayınlanma talebimi doğru bulduğunu ve desteklediğini söyledi. Ben de buradan şunu söylüyorum: ‘Üç T’ demiştim. Görülüyor ki o ‘Üç T’ye geliyoruz. Birincisi; terörsüz ve demokratik Türkiye. İkincisi; tutuksuz yargılanma. Üçüncüsü; TRT’den canlı yayın." Bolu Kartalkaya’da yaşanan otel yangını davasının başlaması ile ilgili konuşan ve davanın takipçisi olacaklarını söyleyen Özel, "Hiçbir kurum, hiçbir kişi yargılanmaktan muaf olamaz. Ama adil bir yargılamanın, hızlı bir yargılamanın ve tüm delillerin hakkaniyetle sorgulandığı bir yargılamanın takipçisi olacağız. O gün oradayız, dün oradaydık, bugün oradayız. Dava boyunca hem ilgili komisyondaki arkadaşlarımız, hem Bolu milletvekilimiz orada olacak. Ben de programım elverdiğince davanın kritik kavşaklarında gidip orada olmaya ve oradaki ailelerin adalet arayışını takip etmeye devam edeceğim. Tabii her evresinde orada olduk, taziyelerde orada olduk, 40’ında orada olduk. Farklı şehirlerde ziyaretlerde bulunduk. Dün kucaklaştığımız, duygusal anlar yaşadığımız ailelerin en büyük şikayeti şu: Burada yargılanması gerekenlerin bir kısmı yargılanıyor. Ama ilk raporda, ikinci raporda ‘Yargılansın’ denilen, savcının ‘Yargılanmalı’ dedikleri yok" diye konuştu.