GENEL - 22 Haziran 2019 Cumartesi 09:12

Ardahan’ın turizm potansiyeli, düzenlenen çalıştayla masaya yatırıldı

A
A
A
Ardahan’ın turizm potansiyeli, düzenlenen çalıştayla masaya yatırıldı

Ardahan’ın turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması, önemli tarihi ve kültürel değerlerin turizmle birlikte daha aktif kullanılması ve tanıtılması amacıyla Turizm Çalıştayı düzenlendi.

Ardahan’ın turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması, önemli tarihi ve kültürel değerlerin turizmle birlikte daha aktif kullanılması ve tanıtılması amacıyla Turizm Çalıştayı düzenlendi.


Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından düzenlenen çalıştaya Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, TSO Başkanı Çetin Demirci, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, sektör temsilcileri, Gürcistan ve Acara Özerk Cumhuriyetinden gelen misafirler katıldı.


Ardahan’ın turizm potansiyeli, turizme yönelik değerlerinin geniş bir biçimde işlendiği çalıştayda konuşan Vali Mustafa Masatlı, günümüz dünyasında turizmin artık sanayi ve tarım gibi sektörler kadar önemli hale geldiğine vurgu yaparak şunları söyledi:


“Ardahan, 5 bin 661 kilometrekare alana sahip olarak, Türkiye’nin kuzeydoğusunda Gürcistan sınırında kurulmuş bir ildir. Batısında Artvin, güneybatısında Erzurum, güneyinde Kars illeri ve doğuda Gürcistan ve Ermenistan ile sınır teşkil eden ilimiz, stratejik konumuyla aynı zamanda Türkiye’nin Kafkaslar’a açılan kapısıdır. Ardahan, 1069’da Alparslan’ın fethi ile Türk yurdu olmuş, işleyen tarihi süreçlerde çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Her medeniyetten izler taşıyan Ardahan, bu izleri günümüze kadar korumuş, her biri tarihin ve kültürün temsilcisi olan bu izler, günümüze geldiğimizde artık turizmle kucaklaşmış, yurt içinden ve yurtdışından gelen turistlerin bölgeyi ziyaret etmesine vesile olmuştur.


Sizlerde çok iyi biliyorsunuz ki, günümüz dünyasında Turizm artık sanayi gibi, tarım gibi ekonomik sektörler kadar önemli bir sektör haline gelmiştir. Türkiye’de turizm dediğimiz zaman öncelikle Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ı anmadan geçemeyeceğim. Çünkü Türkiye turizm sektöründe 1980’lerden sonra yer etmeye başladı. Türkiye’ye o yıllarda 5 milyon turist geliyordu. Bugüne geldiğimizde ise Türkiye’ye yılda ortalama 40 milyon turist geliyor ve yaklaşık 35 milyar dolar da turizm geliri elde ediyoruz. Bu hiçbir zaman küçümsenecek bir rakam değildir.


Cumhurbaşkanımızın başkanlığında ki Hükümetimizin 2023 hedeflerinde ise 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri hedeflenmektedir. Türkiyemizin bunu başaracak gücü ve kudreti her zaman vardır. Şuan ki göstergelerde o yöndedir. Dolayısıyla biz de Ardahan olarak bu paydan kendimize düşeni almak istiyoruz. Turizmde en önemli unsur, kaliteli tesis, kaliteli hizmettir. Bu anlamda Ardahan’da yeni tesisler yapıyoruz. Hizmet sektörü turizme alışma sürecinden geçiyor. Sonuç olarak tüm paydaşlarımızla birlikte Ardahan’da turizmi başaracağımıza inanıyoruz.


İlimiz Ardahan’da Yalnızçam Kayak Merkezimizde 3 kilometrelik modern telesiyej hattı, 2 teleski hattı ve pistlerle birlikte konaklama otelimiz ve kafeteryalar hizmet veriyor. Kış turizminde bizim için çok önemli olan Yalnızçam Kayak Merkezi’nin gelecek vaad ettiğini buradan belirtmek istiyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığımız burada ki parselleri turizme yönelik tesisler için ilana çıkardı. Burası artık yatırımcılara hazır bir konumdadır. Sadece kış turizmi değil, yayla turizmi de ilimiz için çok önemli bir potansiyele sahiptir. Her yıl binlerce insan yaylalarda düzenlenen festivallere katılıyor, güzel vakit geçiriyor. Muhteşem bir doğamız var. Biz bu değerlerimize sahip çıkacağız, koruyacağız ve bunlarla birlikte tesisleşeceğiz. İlimiz için bir diğer önemli turizm değeri ise Çıldır Gölüdür. Yazın doğa harikası olan Çıldır Gölü, kışın yüzeyi buzla kaplandığında ciddi manada göz kamaştırıyor. Özellikle son yıllarda Doğu Ekspresiyle turistler Çıldır Gölüne geliyor ve burada vakit geçiriyor. Burada tesisleşme sürecine başlamış durumdayız. Modern bir restoran ve bungalov evler hizmet vermektedir. Çıldır gölü kenarında ayrıca 80 bin metrekare alanda turizme dönük yeni projeler hayata geçireceğiz.


İlimizin Kafkaslara açılan kapı olduğundan bahsetmiştim. İlimizde ikisi kara biri demiryolu olmak üzere üç sınır kapısı vardır. Çıldır ilçemizde ki Aktaş Sınır Kapısı, Türkiye’nin en modern kapılarından biri olarak inşa edilmiş, tam kapasite olarak hizmet vermektedir. Posof ilçemizdeki Türkgözü Sınır Kapısı ise en eski kapımız olmakla birlikte, aktif olarak hizmet vermektedir. Türkgözü sınır kapımızın modernizasyonu için de görüşmelerimiz olumlu sonuçlandı ve kısa süre içerisinde çalışmaları başlayarak, ülkemize yakışır bir kapı durumunda gelecektir. Kara hudut kapılarımızın yanında Gürcistan’a açılan bir diğer kapımız ise Bakü-Tiflis-Kars demir ipek yoludur. Pekin’den, ülkemize kadar uzanan bu hattın ülkemize ilk giriş yerinin ilimiz sınırlarında olması buraya artı bir değer katmaktadır. Yük ve yolcu taşımacılığının yaygınlaşmasıyla birlikte Bakü-Tiflis-Kars demiryolu da kuşkusuz ilimizin turizmine olumlu katkılar sağlayacaktır. Kış turizmi ve kırsal turizmle birlikte sınır turizminin de önemli derecede etkilerinin olduğunu düşündüğümüzde, Ardahan’ın turizmde gelecek vaad eden bir il konumda olduğu ap açık ortadadır.


Ben inanıyorum ki gerçekleştirilen bu çalıştayla birlikte, buraya katılan, destek veren turizmciler ve sektör temsilcilerinin özverileriyle ilimizin önemli turizm değerleri olan, Yalnızçam Kayak Merkezi, Çıldır Gölü, Aktaş Gölü, Akçakale Adası, Şeytan Kalesi, Ardahan Kalesi, Damal Bebeği, Tarihi binalar ve Atatürk Silüeti daha çok tanınacak ve turizm denildiğinde akla ilk gelen yerlerden olacaktır. Bu çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen TSO Başkanlığına, paydaş kurumlarımıza, SERKA Ajansına, Turizmcilere, sektör temsilcilerine akademisyenlere ve tüm katılımcılara ayrı ayrı teşekkür ediyor, çalıştayın verimli geçmesini diliyorum.”


Çalıştayda, TSO Başkanı Çetin Demirci, Bakanlık Yetkilileri, Gürcistan ve Acara Özerk Cumhuriyetinden gelen katılımcılarda birer konuşma yaparak, turizm potansiyeli ve turizmi ekonomiye dönüştürme konularında konuşmalarda bulundu.


Konuşmaların ardından Türk ve Gürcü katılımcılar, turizme yönelik kendi bölgeleriyle ilgili sunumlar yaptı. Çalıştay da TSO Başkanı Çetin Demirci, Gürcistan Acara Bölgesindeki mevkidaşıyla dostluk ve işbirliği protokolü imzaladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman ’Zuzubak’ Otunun fiyatını duyan dönüp bir daha bakıyor: Kilosu 5 bin liradan alıcı buluyor Batman’ın Sason ilçesinde yüksek dağlarda yetişen ve birçok hastalığa iyi geldiği düşünülen "zuzubak" otunun kilosu 5 bin liradan alıcı buluyor. Yemeklerde baharat olarak tüketilen, şifalı bir bitki olarak düşünülen zuzubak otu, ilçenin Mereto ve Zoveser dağlarının eteklerinde yetişiyor. Ot, köylerde yaşayan vatandaşlar için önemli bir geçim kaynağı oluşturuyor. Otun bölgede azalması nedeniyle bu yıl kilogramı 5 bin liradan alıcı buluyor. Yüksek kayalıklardan topladıkları zuzubak otunu tahtadan yapılan huninin içinde kaya tuzu ile birlikte taşla ezerek hazır hale getirdikten sonra kilosunu 2 bin 500 ile 5 bin lira arasında sattıklarını belirten Muharrem Algan, “Biz bunu toplayabilmek için saatlerce yol yürümek zorunda kalıyoruz. Çok yüksek kayalıklarda yetişiyor. Toplanması çok zordur. Toplarken düşme tehlikesi yaşıyoruz. Bu bölgede Mereto Dağı etraflarında yetişiyor. Topladığımız zuzubak otunu ufak ufak keserek ayıkladıktan sonra kaya tuzu ile birlikte huninin içinde ezerek toz haline getiriyoruz. Biz bunu yemeklerde baharat olarak kullanıyoruz. Bir çok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. Çok tercih edilen bir baharat otudur. Ben İstanbul’a ve buralarda talep edenlere gönderiyorum. Ayrana yoğurta, salatalık, domates ve benzeri bir çok yemeğin içine katarak tüketiyoruz. Bizim de tek gelirimiz budur” dedi. Zuzubak otunun çok şifalı olduğunu öne süren Sait Boğuş, otun kilosu şu anda 4 ile 5 bin lira arasında sattıklarını söyledi. Adet olarak da 100 liradan sattıklarını aktaran Boğuş, "Bu otu biz tuzla öğüterek baharat olarak kullanıyoruz. Özelikle kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor. Her kese şifalı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. Hacı Aktaş ise, zuzubak otunun çok şifalı olduğu için fiyatının da yüksek olduğunu dile getirdi.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı.
İstanbul Şile Belediyesi’nin güncel borcu 925 milyon TL olarak açıklandı Şile’nin yeni Belediye Başkanı Özgür Kabadayı, kamuoyu ile belediyenin mevcut mali durumunu paylaştı. 31 Mart Yerel Seçimleri’nde AK Parti’den CHP’ye geçen Şile Belediyesi’nin yapılan incelemelerden sonra güncel borcu 925 milyon 244 bin 128 TL olarak tespit edildi. Şile Belediye Başkanlığı’na asılan pankart ile kamuoyuna ilan edilen güncel borç durumunda yer alan bilgilere göre, belediye kasasında 39 milyon 964 bin 499 TL bulunurken, toplam borç ise 925 milyon TL’yi aşıyor. Başkanlık binasına borç listesi asıldı Belediye binasına asılan pankartta, işçi SSK primleri, personel maaş ve SSK prim ve vergi borçları, SSK borçları, esnafa ödenmeyen borçlar, aylık elektrik borcu, vergi borçları gibi borçlar sıralandı. Şile Belediyesi tarafından paylaşılan tabloda göze batan rakamlar dikkat çekiyor. 442 milyon TL’lik rakam ile dış piyasa şirketlerine olan borçlar listenin en başında yer alırken, 31 Mart öncesi ihalesi gerçekleşmiş ileri tarihli sözleşme bedelleri ise 199 milyon TL, genel sokak aydınlatmaları için 18 milyon TL’lik tutarlar tablonun en dikkat çekici detayları olarak kayıtlara geçti. Başkan Özgür Kabadayı: “İncelemelerimiz devam ediyor” Belediyenin mevcut mali durumu hakkında bilgi veren Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı, “Şeffaf, adil ve sürdürülebilir belediyecilik anlayışımızın bir yansıması olarak 31 Mart 2024 tarihi itibarıyla Şile Belediyesi’nin borç ve mevcut mali durumu hakkında kamuoyunu bilgilendirmek istedik. 2024 yılı içerisinde son üç aylık dönem (ocak-şubat-mart) incelendiğinde özellikle mart ayı içerisinde Şile Belediyesi bünyesinde birçok usulsüzlük yönetimimiz tarafından tespit edildi. Gerçeklikle uyuşmayan son dakika faturalarına yasal itiraz süreçleri içerisinde gerekli itirazlar yapıldı. İncelemelerimizi belediyemize ait SİPAŞ ve Mercanköşk AŞ şirketlerimiz özelinde sürdürüyoruz. Belediye şirketlerimizin güncel mali durumlarını da kısa bir süre sonra ayrıca paylaşacağız” ifadelerini kullandı.