KÜLTÜR SANAT - 18 Kasım 2017 Cumartesi 09:20

300 yıllık yün tarama ve ip bükme sanatı Artvin’de yaşatılıyor

A
A
A
300 yıllık yün tarama ve ip bükme sanatı Artvin’de yaşatılıyor

Artvin’in Şavşat İlçesinde 300 yıllık yün tarama ve ip bükme sanatı Şavşatlı kadınlar tarafından yaşatılıyor.

Artvin’in Şavşat İlçesinde 300 yıllık yün tarama ve ip bükme sanatı Şavşatlı kadınlar tarafından yaşatılıyor.


Şavşat Belediyesi Cittaslow kriterleri doğrultusunda unutulmaya yüz tutmuş birçok sanat dallarını ve eski kültürünü gelenek ve göreneklerini yaşatmak için çeşitli çalışmalar başlattı. Bu çalışmalar içinde tarihi 300 yıl öncesine dayanan koyunyününü önce temizledikten sonra özel yapılmış bir tarakla zor bir uğraşla tarayarak devamında yöresel isimleri ile Teşi, Ağarşak, İg ve Çıkrıkla ip haline getiriyorlar.


Şavşat Ülkü Ulusoy Kadın Yaşam ve Eğitim Merkezi’nde açılan kurslarla ilçedeki kadınlar unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı tekrara öğrenerek oluşturulan iplerden halı, kilim, cecim, el çantası, çuval, heybe, çorap, kazak, caket, pantolon, gibi çeşitli ürünler elde ediyor. Daha önce bu ürünleri yapabilmek için gerekli olan iplikleri Afyon’un Bayat ilçesinden almalarına rağmen şimdi öğrenmiş oldukları bu sanatla hem ipliğe para verilememiş, hem de daha ucuza mal edilmiş oluyor. Oluşturmuş oldukları iplikleri çeşitli renklere boyamak için de bölgede bulunan çeşitli ağaçların meyve ve köklerinden faydalanarak yaptıkları için boyaya da para verilmemiş oluyor. Oluşturulan bu iplikleri boyandıktan sonra Şavşatlı kadınların hünerli elleri tarafından çeşitli ev eşyalarına dönüştürülüyor.


Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk “Tarihi yıllar öncesine dayalı unutulmaya yüz tutmuş ve günümüzde bilinmeyen birçok sanatsal faaliyetler hem Şavşatlı bayanlara öğretiliyor, hem de bu sanatı öğrenen bayanlar aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar. Evde oturmaktan ziyade burada hem çalışıyor hem de günlerini daha eğlenceli geçiriyorlar. Kendi ürettiklerini kendileri tüketmekteler. Buradaki ürünler gıdadan tekstile hepsi doğaldır. Kültürel değerlerimizin yaşatılması anlamında da çok büyük önem arz etmektedir“ dedi.


Yaptıkları işi oldukça neşeli yapan Şavşatlı bayanların yün tarama, ip bükme ve çeşitli dokumacılık faaliyetlerinde hep birlikte koro halinde türkü söylemeleri veya birbirlerine karşılıklı maniler, değişler söylemeleri oldukça renkli görüntülere sahne oluyor. Yapmış oldukları işlerden memnun olan kadınlar İlçe Kaymakamına, Belediye Başkanına ve emeği geçenlere teşekkür etti ve bu kursların ve bu gibi sanatsal faaliyetlerin devam etmesini istediler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.