EKONOMİ - 09 Aralık 2018 Pazar 11:00

Türkiye ve Gürcistan sınırındaki kaçakçılık faaliyetleri masaya yatırıldı

A
A
A
Türkiye ve Gürcistan sınırındaki kaçakçılık faaliyetleri masaya yatırıldı

Türkiye ve Gürcistan sınırındaki kaçakçılık faaliyetleri, Artvin’de masaya yatırıldı.

Türkiye ve Gürcistan sınırındaki kaçakçılık faaliyetleri, Artvin’de masaya yatırıldı.


Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, beraberindeki Ardahan, Artvin, Trabzon ve Rize Ticaret ve Sanayi Odası başkanları ile birlikte Acara Ticaret Odası Başkanı Tamaz Shavadze’yi ziyaret etti. Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen toplantıda konuşan Acara Ticaret Odası Başkanı Tamaz Shavadze, Acara ile Türkiye arasında tarihsel ve tarımsal alanda çok önemli bağlar olduğunu söyledi. Ticaret hacminin gelişmesinin iş adamlarının yapacakları ticari faaliyetlerle olacağını dile getiren Shavadze, “Yılda en az iki kez olmak üzere iş adamları toplantılarını her iki tarafta gerçekleştirmek faydalı olacaktır. Ticaretin kolaylaştırılması adına atılan ve atılacak adamlar her iki taraf iş adamları için çok önemli. Gerek ithalat ve ihracatta, gerekse yatırımda kolaylıkların sağlanması halinde ticaret hacmimizin artacağından eminiz. Ticaret hacmimin artması her iki tarafta da sorun olan istihdamın artmasına ve ülkelerimizin kalkınmasına önemli katkı sağlayacaktır. İllegal yollarla yurda sokulmak istenen gıda ürünü olan sahte ve kaçak bal ürünleri hakkında etiket sorunu ile resmi olarak anlaşma sağlanması gerekiyor” dedi.


Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Hopa Ticaret ve Sanayi Başkanı Osman Akyürek ise, Kafkas Odalar Birliğinin kurulması için iki ülke oda başkanlarının onayı ile daha güzel faaliyetler sağlanacağını vurgulayarak, “Ekonominin zayıf olduğu bölgelerde her türlü sorunla karşılaşabiliriz. Toplumlardaki sosyal sorunların ekonomik sorunlardan kaynaklandığını hepimiz biliyoruz. İki ülke arasındaki ticari faaliyetlerin geliştirilmesi hepimizin arzu ettiği bir konudur. Tüm ilişkilerimiz iyi komşuluk ve dostluk temelinde yükselmiştir. Bugün geldiğimiz noktada Gürcistan ile bölgemiz ekonomisi birbirine entegre olmuş, iş adamlarımızın yaptıkları ortaklıklarla örnek olacak başarılara imza atılmış ve iki ülke ekonomilerine önemli katkılar sağlanmıştır” şeklinde konuştu.


Acara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Saim Yeşildağ da, sahte bal ürününün yanı sıra çok önemli konuları ele aldıklarını söyleyerek, “Gıda ürünlerinin illegal yollarla değil resmileşmesi için bazı önlemlerin alınması hususunda çok önemli konular ele alındı ama en önemlisi Kafkas Odalar Birliğinin kurulması ile daha çok gelişmeler sağlanacak” diye konuştu.


Sarp Sınır Kapısı’ndaki turizm amaçlı geçişlerin yol açtığı yoğunluk nedeniyle sadece ticari yük taşıyan araçların giriş çıkışlarının rahatlatılması için açılması planlanan Artvin-Borçka Muratlı Sınır Kapısı’nın bir an önce yapımına başlanması gerektiğine işaret eden Borçka Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eşref Ertürk, “Muratlı Sınır Kapısı’nın açılması iki ülkenin ticaretine büyük katkı sağlayacaktır. Güçlü bölgeler ve güçlü ülkeler, güçlü ticareti doğurur” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Osman Zeki Korkmaz: “Şimdiden zihinsel olarak kimsenin tatile çıkmaya hakkı yok” İstanbulspor Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz, Adana Demirspor maçının ardından yaptığı açıklamada, “Üç hafta sonra lig bitecek ama bizim işimiz devam edecek. O yüzden şimdiden kimsenin zihinsel olarak tatile çıkmaya hakkı yok” dedi. Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında İstanbulspor, evinde karşılaştığı Adana Demirspor’a 1-0’lık skorla mağlup oldu. Müsabakanın ardından İstanbulspor Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz, basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Ligden düşmenin matematiksel olarak kesinleşmesine kadar bir oyun kimliğine sahip olduklarına değinerek Korkmaz, “Geçtiğimiz hafta bunun uzağındaydık. Bir hafta boyunca bunun üzerine çalıştık. Bu zamana kadar oluşturduğumuz futbol kimliği devam ettirmemiz gerekiyordu. Bugün 90 dakikanın sonundaki davranıştan memnunuz ancak skor alamadık. Maça yine dalgın ve tatil düşüncesiyle başladık. Yediğimiz golde sadece doğru savunma pozisyonunu alsaydık ofsayt nedeniyle iptal edilecekti. Savunma duruşu hatasından golü yedik. İkinci yarıda reaksiyon verdik. Top daha çok rakip yarı sahadaydı. Daha fazla şut, gol girişimi, korner, etkili hücum sonlandırma girişimi yapmamız gerekiyordu. Pozisyonlarımız var ama daha etkili olmamız gerekiyordu. Son 3 haftada zihinlerimizi toparlamamız gerekiyor. Bu zamana kadar var ettiğimiz bir futbol kimliği ve kültürü var. Bunu sert bir şekilde devam ettirmemiz, ortaya koymamız gerekiyor. Zihinsel olarak kimsenin tatile çıkmasına izin veremeyiz. Üç hafta sonra lig bitecek ama bizim işimiz devam edecek. O yüzden şimdiden zihinsel olarak tatile çıkmaya kimsenin hakkı yok. İlk 15 dakika bunun faturasını ödedik. Bu da sonucu belirledi” diye konuştu.
Ankara Atılım Üniversitesi ve Ankara Barosu HUBİTEM Merkezi’nden sempozyum Atılım Üniversitesi ve Ankara Barosu Hukuk, Bilişim İnovasyon ve Teknoloji Merkezi’nin (HUBİTEM Merkezi) düzenlediği Hukuk Bilişim ve Teknoloji Sempozyumu’nda (HUBİTSEM) akademik dünya ile iş hayatı buluştu. Atılım Üniversitesi ve Ankara Barosu HUBİTEM Merkezi işbirliğiyle Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi ev sahipliğinde akademik dünya ile iş hayatının bir araya geldiği sempozyumda atölye çalışmaları yapıldı. Dr. Pınar Yaşar Şatıroğlu, sempozyuma ilişkin İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bilişim hukuku, hukuk, yapay zeka ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin olarak bütün bilgi sahiplerini bir araya getirmeyi amaçladık. Klasik bilimsel toplantılardan farklı olarak hem hakemli tedbirlere yer verilmesi, hem farklı kamu kurum temsilcilerinin gelmesi hem özel sektörde çalışanların özellikle de yöneticilerin yer aldığı bir etkinlik yapılacak. Bu etkinlik bizim ana etkinliğimiz. Ana ve yan etkinlik olarak ikiye ayırdık bu sempozyumu” dedi. Atölye çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Şatıroğlu, gerçekleştirilecek çalışmalarda spesifik olarak o alanda uzmanlaşmış akademisyenler ile kurum temsilcilerinin olacağını belirterek, şunları söyledi: “Şu ana kadar üç ana oturum gerçekleştirildi. Bir tane de atölye çalışmamız gerçekleştirildi. Bu sempozyumla aslında amaçladığımız şey bütün partnerleri bir araya getirmek. Yani Ankara Barosu ve Atılım Üniversitesi konuyla ilgili olabilecek olan öğrenci, avukat, stajyer avukat, kurum çalışanı ve akademisyenleri bir araya getirerek, yeni bir bilgi üretim noktası oluşturmak amaç aslında. HUBİTSEM de aslında bu amaca hizmet ediyor diyebiliriz. Akademik hayat ile iş hayatını tanıştırmayı çok istiyoruz. Çünkü hukuk fakültesi öğrencileri mezun olmadan önce genelde biraz daha kapalı bir toplumda okuyorlar. Aslında dışarıda başka bir dünya var ve o dünya her geçen gün gelişiyor ve ilerliyor. Bu gelişen ve ilerleyen dünyanın bir parçası olmak istiyorsanız eğer hem akademik donanıma sahip olmanız lazım hem de özel sektöre ilişkin olarak çalışma prensiplerini bilmeniz gerekiyor. Bizde bu ikisini bir araya getirebilecek bir ışık yakmak istedik aslında.” Avukat Cenk Levent Eroğlu ise HUBİTSEM’in ulusal çapta yapılmış bir sempozyum olduğunu ifade ederek, “Toplamda 4 barodan, 8 farklı ilden, 15 farklı üniversiteden 18 şirket ve 8 kamu kurumundan katılımcılar bugün buradalar. Burada teknoloji hukukunun, bilişim hukukunun detaylarını inceliyoruz. Güncel meseleleri konuşuyoruz. İnsanların ve kurumların birbiri ile bağ kurmasına vesile olmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Yapay zeka ve hukuk konularının da tartışılacağı oturumların yer aldığı sempozyum, 4 ve 5 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek.