EKONOMİ - 17 Temmuz 2019 Çarşamba 13:43

Emekli öğretmen kalker kayalarını tarım kirecine dönüştürdü, taleplere yetişemiyor

A
A
A
Emekli öğretmen kalker kayalarını tarım kirecine dönüştürdü, taleplere yetişemiyor

Artvin’in Ardanuç ilçesinde emekli öğretmen Halit Özdemir, bölgede bulunan kalker kayalarından tarım kireci üreterek ekonomiye kazandırdı.

Artvin’in Ardanuç ilçesinde emekli öğretmen Halit Özdemir, bölgede bulunan kalker kayalarından tarım kireci üreterek ekonomiye kazandırdı.


Ardanuç ilçesinde emekli öğretmen ve aynı zamanda araştırmacı yazar Halit Özdemir (62) kendi köyündeki beyaz kalker kayalarının Maden Tetkik Arama (MTA) Kurumu’nda kimyasal analizini yaptırdı. Ortaya çıkan sonuç hem kendisi için hem de toprakların ıslahı için yeni ufuklar açtı.


Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından aldığı lisans ve tescil belgeleri ile Ardanuç’ta sertifikalı tarım kireci üretmeye başlayan Özdemir, yöredeki kayaların çok yüksek miktarlarda kalsiyum ve magnezyum minerallerine sahip olduğunu söyledi. Özdemir, “Bu kayaların bitkilerin ihtiyaç duydukları demir, bakır, çinko gibi elementleri de bünyesinde barındırıyor” dedi.


Kimyasal gübrenin toprağa, bitkiye, içme sularına vermiş olduğu zararlara dikkat çeken Özdemir, kalkerin hem topraktaki zararları maddeleri ortadan kaldırmak hem de bitkilerin ihtiyaç duydukları kalsiyum, magnezyum ve diğer minerallerini yeniden toprağa kazandırmak için önemli bir görev üstlendiğini kaydetti.


Karadeniz Bölgesinde Artvin’e özgü bu kalker kayalarını öğüterek 25 kg’lık torbalar halinde pazarladıklarını ifade eden Özdemir, organik Ardanuç tarım kireci ile tanılan köylüler deneme amaçlı kullandıkları, bostanlarında gördükleri değişiklikler karşısında şaşkına döndüklerini dile getirdi. Gelen taleplere yetişmekte güçlük çektiğini kaydeden Özdemir, insan sağlığına zararı olmayan tamamen doğal bu ürünle çiftçilerin yüzde 100’e yakın ürün aldıklarını sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Kahramankazan’da 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde, Çelenk Sunma Töreni ve Doğu Demirkol’un stand-up gösterisi eşliğinde coşkuyla kutlandı. Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, şölen havasında kutlandı. Milli Egemenlik Parkı’nda Çelenk Sunma Töreni’yle başlayan kutlama, saygı duruşu ve akabinde istiklal marşının okunmasının ardından, Akıncı Anadolu Lisesi’ndeki öğrencilerin hazırladığı folklor, tiyatro, geleneksel gösteriler, bando gösterileriyle devam etti. Ayrıca, komedyen ve oyuncu Doğu Demirkol da kutlamalar çerçevesinde bir gösteride bulundu. Kahramankazan Belediyesi’nin özverili çalışmalarıyla düzenlenen Demirkol’un ’Mizah Dozu’ adlı stand-up gösterisi, Kahramankazan Aile Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirildi. Başkan Çırpanoğlu yaptığı konuşmada, "Kahramankazan’ın gençliği her şeyin en iyisine layık. Bunu da göstermek istiyoruz. Türkiye’nin mizah açısından bana göre en kaliteli üç isminden biri olan Doğu Demirkol’u Kahramankazan’ımızda ağırlamakla, bu güzel 19 Mayıs akşamında kendisini gençliğimizle, Kahramankazan’la buluşturmakla güzel bir organizasyon yaptığımızı düşünüyoruz’’ dedi. Gençlere verdiği önemi de konuşmalarına yansıtan Başkan Çırpanoğlu, "Göreceksiniz, beş yıl boyunca gençlerimize karşı yapacaklarımız hiçbir zaman bitmeyecek. Her zaman, 30 Ağustoslarda, 19 Mayıslarda, 23 Nisanlarda, 15 Temmuzlarda, devletimizin milli bayramlarında gençlerimizle beraber her zaman bir program yapmak için elimizden geleni yapacağız’’ diyerek gençlere söz verdi. Doğu Demirkol ise, gençlerin yoğun katılımına karşı, "Burada büyük bir özveri var. Selim Başkan’a teşekkür ediyorum" diyerek memnuniyetini dile getirdi. Gösteri sonunda Başkan Çırpanoğlu, Doğu Demirkol’a çiçek ile beraber Atatürk’ün Nutuk kitabını ve köstekli saat hediye etti. Kutlamalara Kahramankazan Kaymakamı Abdullah Selim Parlar, Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Mustafa Albayrak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Yıldırım ve ilçe protokolü katılım sağladı.