GENEL - 26 Aralık 2019 Perşembe 09:01

Yeni Yusufeli’ne ilk meyve ağaçları taşındı

A
A
A
Yeni Yusufeli’ne ilk meyve ağaçları taşındı

Baraj gölü nedeniyle sular altında kalacak olan Artvin’in Yusufeli ilçesinde yeni yerleşim yerine taşınma süreci başladı.

Baraj gölü nedeniyle sular altında kalacak olan Artvin’in Yusufeli ilçesinde yeni yerleşim yerine taşınma süreci başladı. İlçenin bitki örtüsüne uygun 5 ile 10 yıllık meyve ağaçları Orman Böğle Müdürlüğü ekiplerince özel getirtilen ağaç sökme makinesiyle taşınmaya başladı. Yöreye özgü farklı türlerdeki meyve ağaçları iş makineleri eşliğinde meyveleriyle birlikte dikildi.


Artvin’de Çoruh nehri üzerinde yapımı devam eden ve tamamlandığında temelden 275 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek kemer barajı olacak Yusufeli Barajı’nın suları altında kalacak ilçenin taşınacağı yeni yerleşim yerindeki çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. 151 yıllık tarihi olan ilçenin altyapı yatırımlarıyla birlikte bin 638 konut inşaatının planlandığı yeni yerleşim yerine taşınacak. Aynı zamanda yeni yerleşim yerinde 700 dönümlük alanda tarım arazileri oluşturulurken bu arazilere mevcut ilçeden sökülen veya oradaki iklimin taşıdığı genlerin oluşturduğu fidanlar ekilecek.



Ağaçlar meyveleriyle birlikte taşındı


DSİ Çoruh projeleri kapsamında 26. Bölge Müdürlüğü tarafından inşa edilen Yusufeli yeni yerleşim yeri üst yapı çalışmaları sürerken, belirlenen tarım arazileri Artvin Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından mevcut ilçeden sökülerek yeni yerleşim yerine tanışmaya başladı. Taşıma işlemi özel olarak getirtilen ağaç sökme makinesi eşlinde gerçekleşti. 5 ile 10 yaş arasında bulunan faklı türlerdeki meyve ağaçlarının bazılarının üzerinde meyveleri bile toplanmadı. Nar, hurma gibi ağaçlar üzerinde bulunan meyveleriyle birlikte taşınarak dikildi.



“Yemyeşil bir Yusufeli için çalışmalarımız başlattık”


Yusufeli yerleşkesinde incelemede bulunan Orman Bölge Müdürü Dr. M. Sinan Özkaya yaptığı açıklamada ”Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda yemyeşil bir Yusufeli için, Orman Bakanımız ve Genel Müdürümüzün katkılarıyla Yusufeli İlçesi yeni yerleşkesinde ağaçlandırma çalışmalarına başlamış bulunuyoruz. Yeni yerleşim yerinde DSİ Bölge Müdürlüğünce alt yapı çalışmaları devam etmekte olup, alt yapı çalışması biten ve ağaçlandırılması planlanmış alanlar, Bölge Müdürlüğümüze bildirilmektedir. Bölge Müdürlüğümüzce bu alanlar ağaçlandırma çalışmalarına uygun hale getirilmektedir. Bu alanlar üzerinde ağaçlandırma, otlandırma, erozyon kontrolü çalışmaları titizlikle devam etmektedir. Eski Yusufeli yerleşiminde bulunan ve ileride baraj altında kalacak özellikle Yusufelimize özgü meyve ağaçları, Orman Genel Müdürlüğümüzce görevlendirilen ağaç sökme makinesi ile yerlerinden sökülüp, Yusufeli yerleşkesinde dikim hazırlığı yapılan alanlara dikilmektedir. Yusufeli yeni yerleşkesinde yeşillendirme çalışmaları yalnız ağaçlandırma çalışmaları ile kalmayıp, yöreye özgü çalı türleri, otsu bitki türleri de sahada yerini alacak" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.