GENEL - 10 Temmuz 2020 Cuma 11:30

Görenler heyelan zannetti, yamaçtaki dev kayalar temizlendi

A
A
A
Görenler heyelan zannetti, yamaçtaki dev kayalar temizlendi

Artvin’de yamaçlardan karayoluna düşme tehlikesi bulunan dev kayalar, endüstriyel dağcılar tarafından temizleniyor.

Artvin’de yamaçlardan karayoluna düşme tehlikesi bulunan dev kayalar, endüstriyel dağcılar tarafından temizleniyor. Kontrollü kaya temizleme işleminde karayolu trafiğe kapatılırken, yolun açılmasını bekleyen vatandaşlar heyelan geldiğini zannetti.


Artvin Karayolları 102. Şube Şefliğince Artvin-Erzurum karayolu üzerinde yamaçtan düşme riski olan kayaların temizlenmesi için çalışma başlatıldı. 6 profesyonel endüstriyel dağcı, karayolunda gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra halatlarla tırmandıkları yamaçlarda düşme riski olan kayaları levye, kriko, bazen de patlatma yönetimiyle temizledi. Düşme riski olan kayaların ekipler tarafından tespit edilmesinin ardından karayolu araç trafiğine geçici olarak kapatıldı. Profesyonel dağcılar, dev kayaları düşürterek daha sonra tel örgü çekti.


Endüstriyel dağcı Muhammed İskender, Artvin-Erzurum karayolunun 3. kilometresinde yamaçta askıda kalan ve karayoluna düşme riski olan taşları temizlediklerini kaydetti. Profesyonel bir ekip olarak uluslararası standartlara uygun çalıştıklarını anlatan İskender, “Yaptığımız iş iple erişim uzmanlığı, halk dilinde de endüstriyel dağcılık olarak da biliniyoruz. Emniyet noktaları oluşturarak çift iple beraber emniyetli bir şekilde askıdaki taşları levye, kriko yardımıyla kontrollü şekilde düşürmekteyiz. Böylelikle karayolunun trafiğe açık olduğu zamanlarda olası tehlikeleri ortadan kaldırmış oluyoruz” dedi.


İskender, çalışmaları karayolları ekiplerinin denetimi altında can ve mal güvenliğine zarar vermeme adına karayolunda tüm güvenlik önlemleri alındıktan sonra gerçekleştirdiklerini belirtti. 1 yıldır bölgede kaya temizliği ve yamaçlara çelik ağ örtüleme yaptıklarını anlatan İskender, "Borçka, Şavşat ve Yusufeli karayolunda yaklaşık 70 bin metrekare örtüleme yaptık. Bunun akabinde de 60-70 bin metrekarelik alanda kaya temizliği yaptık" diye konuştu.


Zor bir meslek icra ettiklerini anlatan İskender, “Tehlikeli bir meslek, hata payı yok. En ufak bir hata ya kendi canınıza ya da arkadaşınızın canına mal olabilir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Karabük’te afetlere hazırlık toplantısı yapıldı Karabük İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu ve Hidro Meteorolojik Afetlere Hazırlık Koordinasyon Toplantısı, Vali Mustafa Yavuz’un başkanlığında gerçekleştirildi. Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda, afetlere etkin ve süratli bir şekilde müdahale edebilmek amacıyla oluşturulan Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında afet ve acil durum hazırlıkları ele alındı. Toplantıda; muhtemel afet ve acil durumlara karşı planlama süreci, aşamaları, hizmet gruplarının sorumlulukları, ana çözüm ortağı ile destek çözüm ortağı kuruluşların görevleri, afet ve acil durum sonrasında yürütülecek işlemler ve yapılacak eğitim çalışmaları konusunda İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü görevlileri tarafından sunum yapıldı. Kurumların imkan, kabiliyet ve hazırlık çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunulan toplantıda Vali Yavuz, afet öncesi hazırlık ve risk azaltma çalışmalarının çok önemli olduğunu, tüm kurumların öncelikle kapasite ve eksikliklerini belirleyerek hazırlıklarını tamamlamaları gerektiğini kaydetti. Toplantıya, Vali Yavuz’un yanı sıra; Vali Yardımcısı Muhittin Gürel, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, İl Jandarma Komutan Vekili Ercan Özkan, Bölge Müdürleri, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gazanfer Erbay ile daire amirleri ve diğer yetkililer de katıldı.